בּקשה -

powRtocH

New member
בּקשה -

מישהו בבקשה יכול לכתוב כיצד כותבים את כל האל"ף-בי"ת במילים (גימ"ל,דל"ת,ה"א), או להביא לי לינק ששם כתוב ? היום כתבתי משהו שהקריאו לי, והבנתי שאינני יודעת כיצד כותבים ת' כמילה לאות (לא יודעת איך לנסח זאת אחרת). תודה.

RonenYi

New member
הנה...

אל"ף בי"ת גימ"ל דל"ת ה"א וי"ו זי"ן (גם "פין" חחח סתם, סתם) חי"ת טי"ת יו"ד כ"ף למ"ד מ"ם נו"ן סמ"ך עי"ן פ"ה (גם פ"א) צד"י (גם צדי"ק) קו"ף רי"ש שי"ן תי"ו אני מקווה שזה ענה לך על השאלה.

וואלה צד"י, איזה ישן זה...

צדי"ק זה רק בגלל שאנשים התבלבלו

ת"ו

אל"ף בי"ת גימ"ל דל"ת ה"א ו"ו זי"ן חי"ת טי"ת יו"ד כ"ף למ"ד נו"ן סמ"ך עי"ן פ"א צדי"ק קו"ף רי"ש שי"ן ת"ו

RonenYi

New member
ע"פ המילון

גם "תָּו", אבל, כשזה במרכאות, אז תי"ו (ע"פ המילון). אותו הדבר לגבי וי"ו

אמנם בתלמוד יש תיו

אלא מה, הם הרבו לעקם מלים והוסיפו יודין על ימין ועל שמאל. תו היא (האות) הוא (התו) סימן (χ ) אז מוטב תו. וכך גם וו.

powRtocH

New member
תודה רבה לכולם.

פעם אחרונה שראיתי את האותיות כתובות כך, ודאי הייתה בכתה בי"ת (הנה, כבר התחלתי). שוב תודה.

or99

New member
למה "לעקם מילים"?

והי' שאת מוסיפה ל-"כיתה", "מילה" וכד' היא לא "עיקום מילים"? זו פשוט שיטת כתיב מלא שונה משלנו.

למרות שהסביבה משפיעה עלי

נכנסתי לבית ספר וראיתי "שלום כיתה א" קבלתי פריחה.

or99

New member
לפי האקדמיה כן.

"הערה: לפני וי"ו עיצורית סופית שלפניה נכתבת יו"ד: יחדיו, סתיו, עניו, אבל לא במילים בנות הברה אחת: וו (קרס), תו (סימן)." (כאן) ושאלה לי: מה עם תנועת e? האם כותבים שליו, כסליו?

RonenYi

New member
לדעתי

ההערה שהבאת מתוך אתר האקדמיה אינה מתייחסת לכתיבה מילולית (במרכאות) של האותיות, והרי שים לב שהם משתמשים בצורה וי"ו, עם יו"ד. בקשר ל"שליו", ע"פ מילון 'אבן-שושן', וזה גיליתי מזמן, ניתן גם "שלו", דבר שבעצמי לא הבנתי ואשמח לקבל על כך הסבר.

uriozmor

New member
שוב

מילון אבן-שושן הוא לא המקום לבדוק ענייני תקניות - לא כתיב, לא צורות ולא הוראות. אין בכך להוריד מערכו כמילון, כמובן. כתיב "יו" מקובל לתנועת a, כפי שצוין כאן. זו הרגל כתיבי שהתקבע, כנראה בעקבות צורות שבהן כינוי הקניין "יו" (ידיו, לפניו וכד'), שהתפתח מ-ayhu, נכתב כך. צורות כמו "כסלו", "שלֵו" (אין הרבה כאלה) נכתבות ללא יו"ד.

RonenYi

New member
תגובה

בעבר האקדמיה הפנתה אותי למילון 'אבן-שושן' כדי לבדוק ניקוד או איות.

uriozmor

New member
ניקוד זה בסדר בדרך כלל

אבל בענייני כתיב יש הרבה מקרים שבהם אבן-שושן כבר התיישן, או שסתם אינו מתאים להחלטות האקדמיה. הרי המילון הזה לא נכתב מתוך ניסיון לשקף את הכרעות האקדמיה ללשון העברית או מתוך שיתוף פעולה אתה.

RonenYi

New member
שוב

באותו עמוד אתר האקדמיה שפורסם בשרשור הזה, הם בעצמם השתמשו באיות וי"ו
אז 'אבן-שושן' לא ממש טועה. הוא דווקא מקפיד להביא את שתי הצורות. התרשמתי ש'אבן-שושן' הוא הכי טוב לעניינים כאלה, בהרבה יותר מספיר.

uriozmor

New member
רגע

סדר בבקשה: 1. מילון ספיר הוא לא כתובת לשום דבר. חבל לפתוח אותו בכלל. אין ספק שמילון אבן-שושן טוב ממנו בהרבה, גם אם הוא פחות מעודכן (אני לא מכיר את המהדורה החדשה של אבן-שושן, אולי היא מעודכנת יותר). 2. מעולם לא אמרתי שמילון אבן-שושן טועה. אמרתי שמה שעמד לנגד עיניו של מחברו לא היה הכרעות האקדמיה ללשון העברית דווקא. ברור שבחלק מהכתיבים ומההוראות הוא מתאים לאקדמיה, אבל לא תמיד, לא ככלל.

or99

New member
אולי כתיב האותיות הוא יוצא דופן.

ברור לך שזו לא מילה רגילה. גם יש בה גרשיים באמצע.

למעלה