לפחות חלק ממה שכתוב באתר
שאליו הפנית - לא מדוייק. קראתי את הערך "פיתון מתכדרר" ב"אינדקס החיות", ולא הייתי ממליץ עליו בשום אופן למי שמחפש הדרכה בגידול הנחשים האלה. דף המידע האמור מכיל מספר אי-דיוקים קטנים שאולי לא מהווים בעיה חמורה כשלעצמם, אבל הם מעידים על מידה מסויימת של חוסר רצינות. קודם כל, ישנה הטעות בשם של הנחש שאותה ציין naja: "פיתון מתכדרר" במקום "פיתון מתכדר". ישנם גם אי-דיוקים בנוגע לגיל המקסימלי ולאורך המקסימלי של פיתונים מתכדרים. בדף המידע מופיעה גם הטענה שהפיתון המתכדר "ניזון גם מדו-חיים". אני אמנם לא יכול לקבוע בוודאות שזה לא נכון, אבל לא יצא לי לקרוא בשום מקום על מרכיבים כאלה בתזונת הפיתונים המתכדרים בטבע. בעיות משמעותיות יותר מצאתי בסעיף הרביה. משך ההדגרה שמתואר שם (85-90 יום) רחוק מאוד מהמציאות (57 יום בממוצע). כמו כן, אין שם שום התייחסות לאופן שבו יש לטפל בביצי פיתונים מתכדרים בשבי, וקריאת דף המידע על-ידי קורא בלתי מנוסה עשויה ליצור את הרושם שצריך רק לתת לנקבה לדגור, ואחרי 85-90 יום יציצו מהביצים פיתונים קטנים. המציאות, כמובן, שונה מאוד: רוב הסיכויים שהחיות שיגיחו מהביצים אחרי טיפול כזה יהיו זבובים. אבל הבעיות הרציניות ביותר קשורות להמלצות כלליות הנוגעות גידול פיתונים מתכדרים. בין היתר, נכתבו בדף המידע האמור הדברים הבאים (התייחסויותי מופיעות בסוגריים מרובעים): א. "חול זוחלים" הוא מצע מומלץ לגידול פיתונים מתכדרים. [אני לא הייתי ממליץ על מצע כזה. כושר הספיגה שלו ירוד, קשה לשמור על נקיונו, ולא מוכרים לי מגדלים רציניים שמשתמשים בו ויכולים להמליץ עליו.] ב. כלוב באורך מטר הוא אידאלי לגידול הנחשים האלה. [למעשה אין צורך בכלובים גדולים מ-90x45 ס"מ, גם עבור פרטים גדולים במיוחד. חשוב להבין שכלוב גדול מדי עלול ליצור בעיות אצל חלק מהפיתונים. כתבתי על כך בשרשורים קודמים.] ג. "את הטרריום יש לאבזר במספר גזעים של עצים". [אפשר, כמובן, להוסיף גזעים, אבל אין בהם שום צורך אמיתי. פיתונים מתכדרים מסתדרים יופי גם בלעדיהם, וקל יותר לשמור על נקיון כשהכלוב אינו מכיל ריהוט רב מדי.] ד. "הימצאותו של כלי למים בטרריום חשוב מאוד עבור הנחש ומשמש את הפיתון המתכדר מלבד לצורכי שתייה גם לרחצת גופו בייחוד לפני שהוא משיל את עורו. המים עוזרים לנחש להפריד את העור הישן (אותו הוא משיל), וגם לפעמים לעשיית צרכיו. מסיבה זו כלי המים בטרריום חייב להיות מספיק מרווח עבורו [עבור הנחש] על מנת לאפשר לנחש להיכנס פנימה". [למעשה, אין שום צורך בכלי מים שהנחש יוכל להיכנס לתוכו. כמו שמסבירים הברקרים: Ball pythons are rarely observed to soak in their water bowl in conditions of normal health and security. Most often the reason for ball pythons to sit in their water bowls is that they are stressed or insecure in their cages (they are "hiding" in their water bowl,) or if they are plagued by an infestation of snake mites.] ה. "הטמפרטורה האידיאלית לגידולו של הפיתון המתכדר בצורה המתאימה לו היא בין 26 – 32 מעלות בשעות היום, ובין 22 – 25 מעלות בשעות הלילה." [גם זה לא מדוייק. כיום מקובל להמליץ על טמפרטורות גידול של 25.5-27.8. טמפרטורות של 30-32 צלזיוס דרושות רק לנקבות בתקופה שבין הביוץ להטלה. לא מומלץ לחשוף את הפיתונים לטמפרטורות שנמוכות מ-25 מעלות.] ו. "במידה ומאירים את הטרריום בו גדל הנחש המתכדר רצוי להשתמש במנורת U.V מיוחדת המיועדת לזוחלים – זוהי מנורה המשמשת עבורו כתחליף לאור השמש". [כשמדובר בגידול פיתונים מתכדרים אין שום צורך בנורות U.V, או בתאורה מיוחדת כלשהי.] ז. "נחש נותן צואה כל 5-15 יום, בדרך כלל לאחר שאכל. במידה ועברו 15 יום ואתם מגלים כי הנחש לא נתן צואה, הוא נמצא בבעיה אשר מחייבת אתכם להביאו למומחה המטפל בנחשים." [זו טעות גסה. פיתונים מתכדרים בריאים מפרישים צואה בתדירות הרבה יותר נמוכה ממה שמתואר כאן. אי הפרשת צואה במשך מספר חודשים, במיוחד בתקופת החורף, אינה סיבה לדאגה.] ושיא השיאים: ח. "במידה והנחש לא הסכים לאכול במהלך תקופה של עד חודש, יש לפנות עם הבעיה למומחה". [אם להתבטא בעדינות, הדברים האלה ראויים לתואר "קישקוש". פיתונים מתכדרים נורמליים לא אוכלים במשך מספר חודשים בחורף. וכשמדובר בזכרים בוגרים - גם צום של 10-12 חודשים אינו עדות לבעיה. לדברי הברקרים, כאשר פיתון כלשהו נכנס לצום ממושך, ואינו מראה סימני מחלה כלשהי - לא צריך לעשות כלום, גם אם הצום האמור ממושך מאוד. כמו שכבר כתבתי כאן בעבר, הניסיון מראה שאין צורך בטיפול מיוחד כלשהו במקרים כאלה. גם במקרים שבהם פיתון שצם צום ממושך מבלי להראות סימני מחלה מת בסופו של דבר, ברוב המכריע של המקרים מסתבר שהייתה בעיה רצינית, כמו גידול סרטני, שגם ככה אין מה לעשות איתה.] לסיכום: אין לי מושג מהי איכותם של יתר דפי המידע, אבל הדף אודות פיתונים מתכדרים אינו מומלץ בשום אופן.