אתיקה של אספנים?

אתיקה של אספנים?

בעקבות הודעה מאוד מעניינת שהעלה קראוזה, ותגובות של רן ותמיר, החלטתי לפתוח שרשור חדש לחידוד הנושא. אני חושב שזה נושא מעניין וחשוב מאוד. לצורך העניין, אחלק את תחומי האספנות לשניים: התחום הלא תחרותי והתחום התחרותי. כדוגמא לתחום הראשון ניתן את גלעד שלנו האוסף כרטיסי ביקור. אין לאספן כזה צורך דווקא בכרטיס ביקור מסויים, נדיר במיוחד - כל כרטיס הוא טוב, ולכן סביר להניח שאין לו בעיה אם אספן נוסף ידע היכן כדאי לקנות, איפה יש הרבה סיכוי למצוא אוספי כרטיסים למכירה וכו'. מצד שני, מה עושה גלעד אם הוא רוצה לקנות אוסף כרטיסים שיש למכירה באי-ביי, האם יספר עליו לאספן אחר של כרטיסים? ואם כן - האם יצטער לראות שהאספן השני רץ וקנה את האוסף הזה מתחת לאפו? דוגמא לסוג השני יכול להיות כל אספן בולים שמציג את האוסף שלו - ואת המדליה יכול לקבל בזכות בול נדיר במיוחד, שאין לאף אחד אחר. האם אספן כזה ירצה שאספנים אחרים ידעו היכן אפשר להשיג בולים נדירים ופריטים איכותיים, למרות שהדבר עלול ליצור לו תחרות? ומה עלינו לעשות: במסגרת הקשר שלנו עם אספנים בתחום האיסוף שלנו, האם להיות גלויים עד הסוף - לספר על מקורות לפריטים טובים, לספר על מחירים ששילמנו, לספר על תכניות לרכישות עתידיות, על פריטים שמצאנו ועוד לא קנינו? ואחרי שנענה על כל השאלות האלו - מה לגבי הפורום שלנו? עד כמה אנחנו צריכים, אם בכלל, להפוך את מאגרי המידע המשותפים שלנו לדיסקרטיים, או לנגישים רק לחלק מהאנשים? חברה- אלו שאלות נכבדות ומעניינות, התייחסו ברצינות.

בתור אספנית מהסוג הראשון,

קשה לי לענות ברצינות על השאלה, מכיוון שאחת ההחלטות הראשונות שלי כאספנית (ואני אוספת מגיל מאוד צעיר) היתה לא להוציא כסף על האספנות. לעיתים נדירות, אני קונה "ווג", אם אני רואה שם פרסומת לאבסולוט וודקה שעדיין אין לי (וכבר המון זמן שאבסולוט לא מפרסמת שם). מה שכן - אני סוחבת גיליונות ישנים שבהם מופיעות הפרסומות מקליניקות של רופאים. כשהייתי ילדה הייתי קונה מכתביות, אבל למרות שהאוסף שלי מכיל מכתביות עתיקות משנות השבעים, לא נראה לי שיש לו איזשהו ערך כספי, והיום לא הייתי מוציאה כסף על מכתביות ישנות שישלימו לי איזה סריה. (זה אוסף סגור, כי אני כבר לא מוסיפה לו פריטים. רק משוויצה בו). באשר לבולים - אני אוספת אך ורק בולים חתומים (הלא חתומים מפחידים אותי, בגלל הרס הדבק), וגם אותם הפסקתי לקנות (פעם הייתי קונה חבילה של 100 בולים, רק כי ראיתי אחד שחסר לי). ככה שאם מישהו רוצה לספר לי על בול שוודי נדיר - חופשי
יש לי עוד אוספים, אבל לא צריך להפחיד אתכם על הפעם השניה שאני כותבת פה...

hagimarom

New member
מכתביות משנות השבעים?

שלום אמא של יותם, האם מכתביות אלו למסירה או למכירה? האם יש לך עוד פריטי ילדות או אוספים נוספים מהתקופה ההיא? תודה, חגי

בּני

New member
חגי??

יש לך עוד אוספים בסתר? נשמח אם תפרט. אני די בטוח שיש אצל הורי קרטון עם מכתביות ועוד קרטון עם מפיות. (אם הם לא נזרקו) מעניין מישהוא? גם כאן מדובר על פריטים פרה-היסטוריים משנות ה-70.
בני

hagimarom

New member
במסגרת חיפושיי אחר שנות הילדות

שלום בני, במסגרת חיפושיי אחר שנות הילדות של שנות השיבעים, אני אוסף משחקים וצעצועים מאז, ספרי ילדים, חוברות קומיקס, קלפים, משחקי חברה, אוספים למיניהם, גוגואים (סתם...) ועוד. למישהו יש משהו מאז? תודה, חגי

ילדות בשנות השבעים -

אכן, גם אני חטפתי התקף נוסטלגיה לפני כמה שנים, ושמחתי מאוד לגלות שלא זרקתי (כמעט) כלום - לא את אוסף המכתביות שלי ולא את אוסף ספרי הילדות שלי, הכולל את תת האוסף - ספרי ילדים של נחום גוטמן השולט! (ליותם אני קונה עותקים חדשים, שלא יהרוס את ספרי הילדות שלי. אבל יותר מאת שנות השבעים, אני אוהבת את שנות החמישים. לצערי, אני תלויה בהורים ובסבים שלי, ובחוש האספנות שלהם (לא משהו, מה שמוביל אותי היישר אל שוק הפשפשים, בחיפוש אחר סיפולוקסים ופרימוסים).

תמיר1991

New member
אמא שלי היא אמנית.

היא רוכשת סיפלוקסים ומציירת אליהם, ומוכרת אותם כמובן. היא נמצא בקניון איילון, ר"ג, ביום חמישי. את אוהבת אמנות? תמיר.

זה מזכיר לי סיפור מצחיק -

באחד משיטוטי בשוק הפשפשים, בחיפוש אחר סיפולוקס (כזה אפור עם ראש אדום), הראה לי המוכר צרור של סיפולוקסים, ואמר לי: "תראי איזה דברים יפים אפשר לעשות מהם - לצייר עליהם, להדביק תמונות, לעשות פיצוצים וכו'". אני התעקשתי על הסיפולוקס הכי פשוט והכי רגיל שלו, בלי ציורים וקישוטים, והוא די התפלא, שאני לא קונה אותו בשביל לקשט אותו... אגב,הוא עלה לי עשרה שקלים בלבד... ואני מאוד אוהבת אומנות שימושית (אני חברה קבועה בפורום אומנות שימושית המצויין של ynet) ומבקרת מדי פעם ביריד יום ה' של קניון איילון.

המכתביות הן ממש לא למכירה

ובטח לא למסירה. מה שכן, אני מוכנה לבדוק (האוסף אצל הורי, אז זה יקח קצת זמן) אם יש לי משהו להחלפה, ולכתוב לך על כך (אולי בצירוף תמונה סרוקה).

nissim60

New member
לי אין שום...

יצר תחרותי,תמיד אשמח לידע מי מבין האספנים,על פריט שעשוי לעניין אותו. שנים לא הוצאתי פרוטה שחוקה על פריט כלשהו. מאז הצטרפתי לפורום רויתי אך נחת,מההיכרות עם חברים צעירים וגם עם בני גילי,בזכותם גדל אוסף הספנות שלי למימדים "מדאיגים" ומאז נרשמתי לאיביי רכשתי מס פריטים שנראו לי מעניינים בסכום כולל של 20$ . ואם אמצא את הפריט שאני רוצה יותר מכל? אז מה ?

כיף לקרוא את תשובתך.

הנה יש לי הרגשה שעומדת להצטרף לשורותינו אספנית של משהו חדש - פרסומות! (ויש לך כמובן נושא שיחה משותף עם חברנו החביב "השואף לממרם", הידוע בשמו הפרטי רותם, שאוסף קטבוקים), וכרזות, אולי פשוט תספרי לנו מה את בכל זאת אוספת? ההערה היחידה שלי, היא "מכתביות עתיקות משנות השבעים" - וזה הופך אותי למוצג ארכיאולוגי!!! ואם את דואגת לא להפחיד אותנו, תנוח דעתך. אנחנו רגילים לטרוף הזה, אחרי הכל - אנחנו פורום האספנים...

coincollector

New member
יש שביל ביניים

לפי ההגדרה שלך, אני שייך לתחום התחרותי. למרות זאת, אני מאמין שיש ידע שניתן להתחלק בו. למשל, אני לא אנדב לאף אחד טיפ על פריט שראיתי ב eBay ואני מעוניין לרכוש. אולם, בשמחה אני אנדב מידע כללי על מה זה eBay, איך קונים שם וטיפים כלליים אחרים. זה מידע שנגיש בכל מקרה, וכשם שאני יכול לעזור לאחרים כך אחרים יוכלו לעזור לי בדברים שאני לא מכיר. כנ"ל לגבי בתי מכירות פומביות - העובדה הכללית שקיים בית מכירות (למשל "רומנו") שמקיים מכירות פעמיים בשנה לא מסגירה שום פריט ספציפי כזה או אחר. אני חושב שלטווח ארוך, ההפרייה ההדדית שנובעת מהחלפת מידע מביאה בסופו של דבר יותר תועלת מאשר הנזק לטווח קצר של להפסיד פריט זה או אחר. כמובן, הכל בגבולות הגיוניים סבירים. אני לא אספר למתחרה פוטנציאלי על פריט שאני כרגע באמצע מו"מ לרכוש.

nissim60

New member
אל תשכח שכמו...

שאתה יושב ו"אורב" לפריטים מסוימים כך גם כמה עשרות אספנים נוספים כך שמה שאמרת בענין זמינות המידע נכון גם לגבי שאספן מנוסה יודע להסיק את המסקנות המתאימות ולאתר ולהשיג את מה שהוא רוצה . הכל תלוי כמובן במידת ההתלהבות והסיפוק שגורם לאותו אספן לרצות ולהשיג את הפריט.

אני מסכים עם coincollector

גם אני לא נוהג להסתיר את מקורותי. גם בפורום זה וגם בפורום ב- walla המלצתי לא מעט פעמים על אתר Ebay או STL. בנוסף לכך מעולם לא הסתרתי גם את המקורות לידע שיש לי בנושא בולים (ואם כל הצניעות, אני מניח שמדובר ברמה גבוהה יחסית של ידע). יחד עם זאת ברגע שיש לי אינטרס ברור ומוחשי למנוע תחרות לטווח הקצר, אני לא אנדב מידע. המקרה היחיד שאני מסוגל לחשוב עליו זוהי מכירה שאני מתמודד עליה באותו הרגע. כשם שאינני מצפה מאספן אחר לגרום לי להתמודד מולו על מכירה ספציפית, כך אינני מעוניין לעודד תחרות מולי על פריט מסויים. אני שב ומדגיש שמדובר רק על מכירות בהן החלטתי להתמודד. פרט לכך מעולם לא הסתרתי מידע. נקודה נוספת היא הציפיה להדדיות גם במקרים ההפוכים. כשם שאני שמח לסייע לאספנים אחרים (בהפניה למכירות או אפילו בשליחת פריטים לאוסף חינם אין כסף), כך אני מקווה שהם ינהגו כלפי או כלפי אספנים אחרים. בטווח הארוך, מדיניות של חשיפה וסיוע רק משפרת את האוספים של כולם.

רוזן71

New member
תשובתי מחולקת לשניים...

בס"ד. כאספן רב תחומי אחלק את תשובתי לשניים. באספנות שאין קושי להשיג פריטים כגון בולים מטבעות וכד' ובעצם כמעט כל תחומי האספנות שאני מכיר, יש עניין והנאה לשתף אספנים אחרים להראות ולהציג וכד'. יש פירגון וחברות (כמו פה בפורום). אולם יש תחומי אספנות שבהם הפריטים קשים מאד להשגה, יש בהחלט תחרותיות בין האספנים, ואדם לאדם זאב, יש חשדנות רבה וחוסר פירגון. במקרה כזה האספן שומר את אוספיו וחויותיו לעצמו או מקסימום משתף עוד אספן אחד בלבד. הוא לא ישתף אספנים אחרים במקורותיו ויסתיר היטב את תנועותיו. וגם אם האספן ידוע הוא לעולם לא יציג את מלוא עקב אוספו. ובקטע הזה אני מבין היטב את קראוזה. בברכה, רוזן.

doroni10

New member
שאלה קשה, אך תשובה קיימת

לגבי אספנות מהסוג הראשון, אין צורך להתחבט בשאלה- היא באמת שלא רלוונטית- כמעט, תיכף תבינו מדוע. לגבי האספנות מהסוג השני- התחרותי, אתר מכירות באינטרנט, או סוחר במקום מסויים אינם מהווים שיקול. הרי אם יש חנות מסויימת או אתר, סביר להניח שהגולש המצוי או האספן המצוי יגיע בסופו של דבר אל אותו המקום. אבל! ופה הקישור בין 2 הסוגים, כאשר מתבצעת מכירה יחודית, כגון מוכר פרטי המוכר את אוספו, או כאשר יש מכירה פומבית מסויימת- רצוי שהאספן לא יגלה את פרטי המכירה, ואפילו לא ידווח על כך משום שהאינטרס הפרטי שלו הוא להשיג את הפריט/ים- שהרי אם יגלה יתכן ואספן אחר שלא היה מודע לעצם קיום המכירה, ינסה גם כן להשיג את הפריט/ים. לאחר סיום המכירה יכול האספן להציג, אם ירצה- ובכך אין שונה מהצגה בתערוכה וכו. לגבי גלוי המחיר בו קנה האספן את הפריטים- זו כבר החלטה פרטית שאין בה לשנות דבר מעצם היותו מחזיק את הפריט/ים. דורון,

תמיר1991

New member
אני בד"כ מגלה כשאני מתמודד ב-EBAY,

כדי לשאול אם שווה לי. אם חושבים עלמזה, בולי חלל אין לי בעיה לגלות, כי אף אחד כאן לא אוסף, אבל ישראל אשמור לעצמי, ואבדוק בקטלוג שלי ובמחירון גלעדי. אני אמליץ תמיד על אתרים, ואעזור למי שצריך. אמי למדה אותי פתגם זה: "שלח לחמך על פני המים כי בבוא הימים תמצאנה". אני ממש אוהב אותו וממש מאמין בו. תמיר.

תמיר מדובר על תסריט אחר

תמיר, לא מדובר על חשיפה לצורך יעוץ, אלא חשיפה על מנת לתת לאספן אחר הזדמנות להתמודד על מכירה שאתה מתמודד עליה. בזמנו אני התייעצתי עם זהר נוי בקשר למכירה של בולים מדהימים מירושלים בזמן המצור. הבעיה שלי היתה שלא ידעתי בוודאות אם הבולים אותנטים או לא. התייעצתי עם זהר והוא זיהה את אחד הבולים כזיוף. מכיון שזו לא הפעם הראשונה שאותו מוכר מכר סחורה מפוקפקת, העדפתי לא לקנות ממנו כלל. לעומת זאת לא הייתי פונה לאספן אחר בתחום שהיה סיכוי שיתמודד מולי, ומפנה את תשומת ליבו למכירה שאני מתמודד עליה. אני מקווה שההבדל ברור.

למעלה