אתה טיפש !

מצב
הנושא נעול.
אתה טיפש !

אתה טיפש !
רכזת השכבה אשר מלמדת הקניה מתקדמת בחשבון (חמישה תלמידים וביניהם מעין) כתבה לי פתק, שבמסגרת ההקניה מעין מקבלת את הדפים ומשוויצה עד כמה זה פשוט וקל עבורה - "קלי קלות אני פותרת את זה". מה שנכון נכון אבל זה לא לענין. מה גם שהיא כינתה ילד אחד בקבוצה "אתה טיפש !". הרכזת כעסה עליה והתנתה את המשך השתתפותה בקבוצה בכך שתתנהג כיאות. שוחחתי על כך עם מעין והיא התנצלה והבינה שזה לא לענין מה שאמרה. מה עושים ? איך מלמדים את מעין לא להשוויץ ביכולת שלה ? היא מאוד גאה בחכמתה ובכך שהילדים יודעים שהיא חכמה במיוחד אבל היא פשוט משוויצה. מה עושים ?

קיטס

New member
אגיד לך מה שאני אומרת לבני המחונן

אתה טיפש !
רכזת השכבה אשר מלמדת הקניה מתקדמת בחשבון (חמישה תלמידים וביניהם מעין) כתבה לי פתק, שבמסגרת ההקניה מעין מקבלת את הדפים ומשוויצה עד כמה זה פשוט וקל עבורה - "קלי קלות אני פותרת את זה". מה שנכון נכון אבל זה לא לענין. מה גם שהיא כינתה ילד אחד בקבוצה "אתה טיפש !". הרכזת כעסה עליה והתנתה את המשך השתתפותה בקבוצה בכך שתתנהג כיאות. שוחחתי על כך עם מעין והיא התנצלה והבינה שזה לא לענין מה שאמרה. מה עושים ? איך מלמדים את מעין לא להשוויץ ביכולת שלה ? היא מאוד גאה בחכמתה ובכך שהילדים יודעים שהיא חכמה במיוחד אבל היא פשוט משוויצה. מה עושים ?
כשהוא מנסה לזלזל באחיו הקטן. אני אומרת לו (שלא בנוכחות האח הקטן) שראשית צריך לכבד כל אדם ואדם. שנית, מי אמר שהאח השני לא מחונן? שלישית, כל אחד "חזק" בתחומים שלו. רביעית, כל אחד צריך להתקדם בקצב שלו. טוב, אולי הסעיף השני לא רלוונטי לגבייך, אבל כל השאר כן. בכל מקרה אני משתדלת להקנות לשני בניי נימוס בסיסי. למשל, אם אחת מעשרות הבנות שמחזרות אחר בני השני (בכיתה א') מזמינה אותו לבוא אליה וזה ממש לא בראש שלו, הוא תמיד אומר "לא היום," "אני הולך לחבר אחר," "אולי בפעם אחרת," ולא "מי בכלל רוצה ללכת לבת?" אבל אני גולשת... בהצלחה!

מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך.

כשהוא מנסה לזלזל באחיו הקטן. אני אומרת לו (שלא בנוכחות האח הקטן) שראשית צריך לכבד כל אדם ואדם. שנית, מי אמר שהאח השני לא מחונן? שלישית, כל אחד "חזק" בתחומים שלו. רביעית, כל אחד צריך להתקדם בקצב שלו. טוב, אולי הסעיף השני לא רלוונטי לגבייך, אבל כל השאר כן. בכל מקרה אני משתדלת להקנות לשני בניי נימוס בסיסי. למשל, אם אחת מעשרות הבנות שמחזרות אחר בני השני (בכיתה א') מזמינה אותו לבוא אליה וזה ממש לא בראש שלו, הוא תמיד אומר "לא היום," "אני הולך לחבר אחר," "אולי בפעם אחרת," ולא "מי בכלל רוצה ללכת לבת?" אבל אני גולשת... בהצלחה!
מעין מכירה ומודעת היטב למשפט הזה ואפילו אומרת אותו בעצמה לחברים שלה אם נוצר מצב שהם פוגעים בה. זה לא קורה לעתים קרובות שהיא משוויצה או מכנה מישהו בכינוי טיפש אבל גם לעתים רחוקות זה לא בסדר. הענין הוא שמעין היא ילדה מאוד מאוד מנומסת. לא רק אני מודעת לכך אלא גם כל הסובבים אותנו. כמעט לא קיים שהיא תבקש משהו בלי לאמר תודה, בבקשה וכדומה... כיוון שלמעין יש בעיה אסטטית קלה אני מאוד משתדלת לפתח את הביטחון העצמי שלה אבל מאידך זה מה שקורה... אני מסבירה לה והיא מודעת לכך שלכל אחד יש יתרונות וחסרונות, דברים שהוא חזק יותר ודברים שהוא חזק פחות ובכל זאת... מאוד צרם לי מה שהיא אמרה ואיך שהיא אומרת את זה. זה בטח בא ממקום של התגוננות ובכל זאת... :)

כאשר מדברים על מעלות וחסרונות

מעין מכירה ומודעת היטב למשפט הזה ואפילו אומרת אותו בעצמה לחברים שלה אם נוצר מצב שהם פוגעים בה. זה לא קורה לעתים קרובות שהיא משוויצה או מכנה מישהו בכינוי טיפש אבל גם לעתים רחוקות זה לא בסדר. הענין הוא שמעין היא ילדה מאוד מאוד מנומסת. לא רק אני מודעת לכך אלא גם כל הסובבים אותנו. כמעט לא קיים שהיא תבקש משהו בלי לאמר תודה, בבקשה וכדומה... כיוון שלמעין יש בעיה אסטטית קלה אני מאוד משתדלת לפתח את הביטחון העצמי שלה אבל מאידך זה מה שקורה... אני מסבירה לה והיא מודעת לכך שלכל אחד יש יתרונות וחסרונות, דברים שהוא חזק יותר ודברים שהוא חזק פחות ובכל זאת... מאוד צרם לי מה שהיא אמרה ואיך שהיא אומרת את זה. זה בטח בא ממקום של התגוננות ובכל זאת... :)
כאשר מדברים על מעלות וחסרונות
כבר יוצרים מצב שהילד יודע אם הוא שייך לפלוסים או למינוסים. אני לא רואה במחוננות יתרון. יחד איתה נלוות בעיות רבות. אני רואה במוחננות מצב שהילד צריך להתמודד איתו, החברה צריכה להתמודד איתו, והיא יכולה לעמוד לילד לרועץ, בדיוק כמו לתועלת. אני לא אומרת שהילד לא צריך לדעת שהוא נבון. הוא נבון ועליו להיות מודע לערכו. אבל לא ביחס לאחרים, אלא רק ביחס לעצמו. אני לא מדרגת אף אחד. לא שואלת איך הילדים האחרים. לא מתענינת. זה לא מענין. אותי מענין רק הילד שלי. וכך הוא נכנס לאוירה של בכרת ערך עצמי, מתוך עצמו, ולא מתוך השוואה. זה כבר מאיין כל מיני הערות על חכמה וטפשות.

immama

New member
להוריד את המחוננות מהשולחן

להוריד את המחוננות מהשולחן
יש ילדים גבוהים שאוהבים לומר לנמוכים "אתה קטן". יש ילדים יפים שאומרים לפחות יפים "אתה מכוער". יש ילדים חכמים המצליחים בלימודים שיגידו למי שפחות מצליחים "אתה טיפש". כל האמירות הללו צורמות באופן זהה. בכלל לא חשוב למי אומרים אותן ובאילו נסיבות. כשאח מחונן מזלזל באחיו הקטן, סליחה אם אני מעירה, התשובה לא צריכה להיות מי אמר שהקטן לא מחונן - כי מה יהיה אם הקטן באמת לא מחונן? התשובה שלך צריכה להוריד את הסעיף הזה משולחן הדיונים. כלומר - זה בכלל לא חשוב אם אתה מחונן או אם הוא מחונן. מה שחשוב זה להיות נחמד. לדבר בצורה נעימה, לשחק בחברותא, לדעת להתחלק במשחקים, בצעצועים, בדעות ובחוויות.

מאוד לא מקצועי

אתה טיפש !
מאוד לא מקצועי
אם רכזת כותבת מכתב לאם בגלל שהילדה קצת מתנשאת , זה רק מוסיף ומחזק אות המחשבה שבתך נמצאת במקום לא מקצועי. בתחילת למודיה המערכת לא שמה לב שהילדה מוכשרת וזקוקה לתגבור. זכור לי שהתחילו להתיחס אליה ברצינות רק לאחר שאת יזמת את המהלך . זה ממש מבייש מה שהרכזת אמרה לילדה . אם היא מתעסקת בקבוצות תגבור , היא צריכה להבין שזו התנהגות טבעית המאפיינת ילדה כל כך מוכשרת ואם המורה היתה נוהגת בגישה מקצועית היא היתה יכולה למנוע את התופעה . גם בתי היתה נוהגת להתבטא בעבר בצורה זו והמורה ידעה להסתדר עם התופעה ואפילו כמעט להעלים אותה , בלי לשלוח אלי פתקים ובלי לאיים . זה נראה לי מאוד לא מכובד לאיים בהוצאתה מהקבוצה , מלבד הלימודים צריך לתת לילדה שהות גם להסתגל , יכול להיות שנוכחותה בקבוצה "מאיימת" על שאר התלמידים בגלל שהיא כל כך מתקדמת ואז זה יוצר כל מיני מתחים בין הילדים .

אוףףףףףףףףףףףףף ../images/Emo4.gif

מאוד לא מקצועי
אם רכזת כותבת מכתב לאם בגלל שהילדה קצת מתנשאת , זה רק מוסיף ומחזק אות המחשבה שבתך נמצאת במקום לא מקצועי. בתחילת למודיה המערכת לא שמה לב שהילדה מוכשרת וזקוקה לתגבור. זכור לי שהתחילו להתיחס אליה ברצינות רק לאחר שאת יזמת את המהלך . זה ממש מבייש מה שהרכזת אמרה לילדה . אם היא מתעסקת בקבוצות תגבור , היא צריכה להבין שזו התנהגות טבעית המאפיינת ילדה כל כך מוכשרת ואם המורה היתה נוהגת בגישה מקצועית היא היתה יכולה למנוע את התופעה . גם בתי היתה נוהגת להתבטא בעבר בצורה זו והמורה ידעה להסתדר עם התופעה ואפילו כמעט להעלים אותה , בלי לשלוח אלי פתקים ובלי לאיים . זה נראה לי מאוד לא מכובד לאיים בהוצאתה מהקבוצה , מלבד הלימודים צריך לתת לילדה שהות גם להסתגל , יכול להיות שנוכחותה בקבוצה "מאיימת" על שאר התלמידים בגלל שהיא כל כך מתקדמת ואז זה יוצר כל מיני מתחים בין הילדים .
אוףףףףףףףףףףףףף

כשמעין נולדה והתלוננתי על חוסר שינה וכאלה אמרו לי שככל שהילדים גדלים כך גם "הצרות" גדלות... וזה כזה נכון. איפה הימים של חוסר השינה ? אני כבר הולכת לאיבוד ביני לבין עצמי מתוך רצון לעשות את הטוב ביותר למען מעין. גם לתת לה לממש את הפוטנציאל שלה אבל מצד שני לתת לה להתפתח לבד ולפרוש כנפיים. סליחה על הקיטורים שלי אבל אני ממש כבר משתגעת. המורה אגב לא "איימה" עלי אלא על מעין. אז מחד זה לא בסדר בדיוק כפי שכתבת מאידך איך כן בסדר ? לא אחת הרכזת המחנכת ושאר הנוגעים בדבר אמרו לי שבאמת מעין היא מעל ומעבר אז אולי הם באמת לא יודעים להתמודד איתה ? אני רק רוצה שמעין תהיה מאושרת... זה הכל. והיא כל כך אוהבת ללמוד ונהנית מן ההישגים שלה. ואני ? איפה חוסר השינה איפה ?!?!

והכי משגע אותי שהיא כמובן

אוףףףףףףףףףףףףף

כשמעין נולדה והתלוננתי על חוסר שינה וכאלה אמרו לי שככל שהילדים גדלים כך גם "הצרות" גדלות... וזה כזה נכון. איפה הימים של חוסר השינה ? אני כבר הולכת לאיבוד ביני לבין עצמי מתוך רצון לעשות את הטוב ביותר למען מעין. גם לתת לה לממש את הפוטנציאל שלה אבל מצד שני לתת לה להתפתח לבד ולפרוש כנפיים. סליחה על הקיטורים שלי אבל אני ממש כבר משתגעת. המורה אגב לא "איימה" עלי אלא על מעין. אז מחד זה לא בסדר בדיוק כפי שכתבת מאידך איך כן בסדר ? לא אחת הרכזת המחנכת ושאר הנוגעים בדבר אמרו לי שבאמת מעין היא מעל ומעבר אז אולי הם באמת לא יודעים להתמודד איתה ? אני רק רוצה שמעין תהיה מאושרת... זה הכל. והיא כל כך אוהבת ללמוד ונהנית מן ההישגים שלה. ואני ? איפה חוסר השינה איפה ?!?!
והכי משגע אותי שהיא כמובן
פותרת את התרגילים בקבוצת המתקדמים (שהכותרת כיתה ב' מתנוססת על הדפים) בקלי קלות, בדקות ספורות ממש.

אני לא יודעת אם יש ואני לא חושבת

Grade, not Class
נכת אנגלית שכמותי... יש הקבצת מתקדמים לכיתה ב'? אם מעין באופן מובהק גם מעל קבוצת המתקדמים של כיתה א', אולי מקומה שם?
שזה נכון שאני אבקש שמעין בסך הכל שבוע בקבוצה הזו. אני מאוד מעריכה את הרכזת מבחינה מקצועית ומקווה שהיא תקדם את מעין לפי ראות עיניה. מה שכן אני לא אסיר את ידי מהדופק...

ואני כמובן לא יכולה לשכוח שמעין

שזה נכון שאני אבקש שמעין בסך הכל שבוע בקבוצה הזו. אני מאוד מעריכה את הרכזת מבחינה מקצועית ומקווה שהיא תקדם את מעין לפי ראות עיניה. מה שכן אני לא אסיר את ידי מהדופק...
ואני כמובן לא יכולה לשכוח שמעין
לא הוגדרה כמחוננת... אז איפה בעצם זה שם אותי מבחינת הדרישות שלי ? הכי קטע יהא שבסופו של דבר היא לא תוגדר כמחוננת...

אני מבינה את ההרגשה

אוףףףףףףףףףףףףף

אני מבינה את ההרגשה
גם בתי ברמה הרבה יותר גבוה מכיתתה , המורה לא מאפשרת לה מצד אחד להפך לגאוותנית ומצד שני מעודדת את השונות שלה . לדוגמא : כאשר הילדה מתבטאת בכיתה בנושא שלא נלמד ומפגינה ידע , המורה לא משבחת אותה יותר מידי , ולא מתלהבת מאוד אלא משלבת את תשובתה בדיון בצורה טבעית , כך הילדה לא מרגישה שהיא שונה מאחרים , היא עובדת בחוברות הרגילות עם שאר הכיתה , כשהיא מסיימת היא מקבלת שאלות נוספות שהן יותר מאתגרות ומעיניינות כך שמצד אחד .היא כמו כולם ומצד שני היחודיות שלה נשמרת . בצורה זו המורה הצליחה למתן את ההערות העוקצניות של בתי במהלך השיעור הן כלפי המורה והן כלפי הילדים.

אפרתש

New member
תנסי אולי לדבר עם הרכזת

אתה טיפש !
תנסי אולי לדבר עם הרכזת
מעין נמצאת במצב קצת קשה - היא נכנסה למסגרת המיוחדת באיחור, מה שאומר שהיא במעמד אחר משאר הילדים. אולי היא מנסה להוכיח את עצמה ולהראות לכולם שהיא נמצאת שם בזכות. תנסי לדבר עם הרכזת, להזכיר לה שמעיין עכשו בתקופת הסתגלות למסגרת הזו, וצריך להבין אם הקושי מתבטא לפעמים בצורה מעט לא נעימה. איך ללמד לא להשוויץ בכשרונות? קודם כל אני הייתי מתייחסת להעלבת החבר לכיתה. לא צריך לעשות מזה עניין - להגיד שבודאי לילד ההוא היה לא נעים לשמוע את זה. זה שמעין אומרת כמה זה קלי קלות - אני מאמינה שכאשר היא תרכוש בטחון, היא תפסיק להגיד משפטים כאלה. היא אומרת אותם דווקא כי היא מרגישה שהיא חייבת משהו להוכיח למישהו.

מעניין ודי מקובל עלי. תודה לך !

תנסי אולי לדבר עם הרכזת
מעין נמצאת במצב קצת קשה - היא נכנסה למסגרת המיוחדת באיחור, מה שאומר שהיא במעמד אחר משאר הילדים. אולי היא מנסה להוכיח את עצמה ולהראות לכולם שהיא נמצאת שם בזכות. תנסי לדבר עם הרכזת, להזכיר לה שמעיין עכשו בתקופת הסתגלות למסגרת הזו, וצריך להבין אם הקושי מתבטא לפעמים בצורה מעט לא נעימה. איך ללמד לא להשוויץ בכשרונות? קודם כל אני הייתי מתייחסת להעלבת החבר לכיתה. לא צריך לעשות מזה עניין - להגיד שבודאי לילד ההוא היה לא נעים לשמוע את זה. זה שמעין אומרת כמה זה קלי קלות - אני מאמינה שכאשר היא תרכוש בטחון, היא תפסיק להגיד משפטים כאלה. היא אומרת אותם דווקא כי היא מרגישה שהיא חייבת משהו להוכיח למישהו.

immama

New member
הצעה: לשים יותר דגש על חיי החברה

מה שאני רוצה להציע זה קצת להוריד הילוך. פחות לשאול מה קורה בביה"ס ולהקדיש הרבה יותר זמן למשחקים וכיף וחברים. המצויינות בלימודים נראה לי כבר מובטחת. הקטע החברתי הוא זה שדורש עכשיו את תשומת ליבך המירבית. ברגע שביתך תפתח יכולת אמפטית גבוהה יותר היא באופן טבעי תהיה פחות שוויצרית ופחות תחרותית ותוכל הרבה יותר להנות מהחיים.

למה את חושבת שלמעין אין חיי חברה ?

מה שאני רוצה להציע זה קצת להוריד הילוך. פחות לשאול מה קורה בביה"ס ולהקדיש הרבה יותר זמן למשחקים וכיף וחברים. המצויינות בלימודים נראה לי כבר מובטחת. הקטע החברתי הוא זה שדורש עכשיו את תשומת ליבך המירבית. ברגע שביתך תפתח יכולת אמפטית גבוהה יותר היא באופן טבעי תהיה פחות שוויצרית ופחות תחרותית ותוכל הרבה יותר להנות מהחיים.
למה את חושבת שלמעין אין חיי חברה ?
היא משתתפת בשני חוגים - ג'יאוג'יצו ודרמה - ומאוד אוהבת אותם. אלו החוגים היחידים שהיא משתתפת בהם. אין לימודים אחה"צ. חברים באים אליה, היא הולכת לחברים... משחקים עם אמא ואבא. מה שכן לעתים היא בעצמה דורשת ממני "חידות בחשבון" וזה בעיקר במקלחת ובנסיעות (אשר אצלנו הן תמיד ארוכות). ואת יודעת מה ? לעתים אני אומרת לה לא ! למה ? כי לא תמיד יש לי כח להמציא חידות.... :)

אבל מי בכלל דיבר על "מצויינות"?

אבל מי בכלל דיבר על "מצויינות"?
ילד ממוצע נמצא בבי"ס 6 שעות ביום (והילדה הספציפית הזו 8), כדאי שבזמן הזה הוא לא יסבול (ואולי אפילו ירוויח משהו). פחות לשאול מה קורה בבי"ס, ולהיות פחות עם היד על הדופק, זו התכחשות למציאות והמנעות מלטפל בבעיות קריטיות. וכן, יחד עם חיי החברה, חשוב לפתח ולטפח חשיבה של ילד. גם זה לא דבר שמותר להזניחו.

גם לנו היתה בעיה כזו

אתה טיפש !
גם לנו היתה בעיה כזו
ואולי עוד לא לגמרי התגברנו עליה... מה שאני ניסיתי לעשות הוא לדבר על העובדה שכל אחד טוב במשהו במיוחד, או שיש בו יחודיות במשהו, או יופי או יכולת מיוחדת לעצמו. ויחד עם זאת - אף אחד לא מושלם ולא מוצלח בכל הדברים. הייתי משוחחת איתה ומבהירה לה, אולי אפילו עם דוגמאות - לא כדי להעליב - אלא כדיל העמיד מולה מראה - דברים שהיא עצמה פחות טובה בהם - לא הייתי מתיחסת לפגמים פיזיים, אבל בטח יש דברים אחרים שתמצאי כדוגמא. ואם לא תמצאי וגמא - תסבירי שיהירות היא חולשה מכוערת ומכערת - ומי שמעליב אחרים ולועג להם - לא ירצו בחברתו . לדעתי זה חינוך. חינוך שלא קשור לעובדה שהם ילדים נבונים. אפשר היה לדון באותו נושא בדיוק לגבי ילדים דוגמנים שמשויצים ביופים, או לגבי ילדים זמרים שמשויצים ביכולתם. ודרך אגב, בעניין הצרות שהולכות וגדלות - זה נכון

מצב
הנושא נעול.
למעלה