אשר יגורתי

giloni

New member
אשר יגורתי

BB KING בהופעה בברונקס... אחת החוויות המוסיקאליות (ולא רק, אגב) הקשות שחוויתי בחיי, וגם אחת המצערות עד דמעות.
המופע נערך באולם בלב שכונת ברונקס הניו-יורקית. המשימה להגיע ולצאת משם הייתה חוויה מפוקפקת כשלעצמה, במיוחד כשמדובר בשעות הערב המאוחרות... אבל אם המטרה הייתה מקדשת את האמצעים - דיינו. אלא שלא היא... המופע היה אמור להתחיל ב 20:00. ואכן ב 20:00 עלה לבמה קומיקאי שלא הכרתי ובזבז 45 דקות בהומור שרק החלק הניו-יורקי של הקהל הבין (והיו לא מעט תיירים באולם). אחרי שנפטרנו מהצרה הזאת, עלה לבמה חברי התזמורת שלו, שניגנו סווינגים מתישים במשך מחצית השעה. כשהועלה בי בי קינג על הבמה בשעה 21:15, הוא זכה לפרחים וסט צילומים מהקהל (ברור ומובן) ואחר כך התיישב על הכסא שלו, ניגן תו וחצי, והתחיל לשוחח עם הקהל כשלהקתו מנגנת ברקע... עוד שיר, שוב שני תווים ושיחה עם הקהל... ב The thrill is gone חשבנו שהפעם זה יהיה אחרת, אבל גם את הלהיט הענק הזה מסמס המלך בן ה 88... זה היה כל כך מביך וכל כך עצוב... בשעה 10 אמרנו לעצמנו שכדאי לצאת לשירותים להירגע... מהשירותים החלטנו לא לחזור לאולם, ובשכונה האפלולית והמפחידה הזאת הצלחנו איך שהוא למצוא תחבורה שתחזיר אותנו למלון במנהטן.. כשהיינו בשירותים ראינו עוד כמה אנשים יושבים על ספסלים במבואה... הרגישו לא נוח ללכת אבל הרגישו נבוכים להישאר...
כל כך חבל וכואב... sic transit gloria mundi אבל אני רחוק מלהגיד למלך הבלוז לפרוש... הוא כנראה יעלה על הבמה עד יומו האחרון (ויש המלעיזים ואומרים שזה כדי לשמור על רמת חיים סבירה בימי בלותו... מה שהופך את הסיפור לעצוב עוד יותר)

ובכל זאת, ראינו בברודווי את המחזמר Beautiful המספר בצבעי פלסטיק קלילים את סיפורה של קרול קינג (משחק ושירה מצויינת של רוב המשתתפים - ומאד נעים לזכור את הדרך שעברה הצעירה התוססת מברוקלין בדרכה אל התהילה) ובלאס וגאס ראינו עוד מחזמר, million dollar quartet שעסק בסיפור אולפני Sun בממפיס. ארבעה חברים מוכשרים ששיחקו, שרו וניגנו את הדמויות של אלוויס, ג'רי לי לואיס, קארל פרקינס וג'וני קאש, עם הסיפור האישי של הארבעה ושל סם פיליפס והאולפנים.

כך שבכל זאת קצת רוקנרול הרווחנו - גם אם הוא היה עשוי מפלסטיק, הוא היה מאכזב הרבה פחות מהדבר האמתי...

arieltr

New member
יקי 'סתכל על הצד החיובי של העניין

ב-11 בלילה יצאת לרחוב אפלולי בברונקס לחפש מונית, נשארת באותו מצב צבירה מוצק כל הדרך למלון ושרדת לספר על זה.
ואפילו חזרת בשלמותך לביתך, כלומר פקיד ההגירה לא העביר אותך בדיקת חוקן ככה שבהחלט יש גם צד חיובי לכל העניין.
לגבי הצד הרגשי, אי אפשר לברוח ממנו, מהסוף.

giloni

New member
עוד יותר מזה!!

נסענו ב 10 וחצי בלילה בססאבווי מברונקס. כמעט לבד בקרון...

arieltr

New member
זכרונות מסאבווי בליל ירח מלא בברונקס

פרולוג

"השעון הקיש עשר שלושים ושתיים שדמויות מהאפלה ביצבצו ברקע.
איתן עמדתי על המדרגות הנעות לכיוון פלטפורם שלוש.
חמוש בתותים ובקבוק וודקה, גם רישרוש הרוח לא יסגיר את תהום האימה במסדרונות ראשי.
ובכן, עם אצבע מובילה שאלה הגברת , האם זהו הקרון לו פיללתה?
כן יקירתי, עניתי. וקיוויתי שרוחה של סנדי תאיר מערה חשוכה זו. או שלפחות אל פאצ'ינו יופיע לצידנו ברגע הנכון".

מתוך Hero&Heroine, ספר זכרונות, יקי במסע מוסיקלי בעולם החדש.

חחחחחח

איפה ההמשך?

אני, מקסימום נתקעתי פעם בסאבוויי בלילה לבד בתחנה בהארלם. אבל הארלם של היום זה לא הארלם ההיסטורית. אז אני יכולה רק לשער איך זה בברונקס.

giloni

New member
יודעי דבר ניו-יורקים טוענים

שברונקס מאיימת יותר מהארלם, אבל התפוח הגדול ככלל הרבה יותר בטוח היום לתיירים מכפי שהיה לפני שניים-שלושה עשורים. בסך הכל הייתה שהות מאד נעימה ובטוחה...

חשבתי על זה לאחרונה

אחרי שגיליתי את העמוד המקסים הזה בפייסבוק:

https://www.facebook.com/pages/Dirty-Old-1970s-New-York-City/108171812558551

הביקור הראשון שלי בנ"י היה בקיץ 1980. העיר היתה כמו התמונות בעמוד המקושר: צבעונית, רועשת, מסוכנת-בחלקה, מלוכלכת. חלקים שלמים בעיר, גם במנהטן, היו הרוסים ושרופים בגלל שלבעלי הנדל"ן לא היה תמריץ לתחזק את הבניינים, וכל הסיבות להזניח. שכונות שלמות נראו כמו ערים בגרמניה אחרי ההפגזות במלחה"ע. הקרונות בתחתית היו מקושקשים בגרפיטי ומוזנחים. הלואר-איסט סייד היה הכתובת ל"מציאות" בקרב תיירים ישראליים, שכן היתה שם עדיין נוכחות גדולה של יהודים. בגדול, השכונה נראתה כמו דרום ת"א או שוק הכרמל. גם המלון שבו שכנו, שהיה במיד-טאון, נראה כמו מלון-פשפשים מעופש. הקרובים הניו יורקים שלנו היו היסטריים ואמרו לנו להזהר בכל צעד ושעל. אפילו בחציית הרחוב היינו צריכים להחזיק ידיים אחד עם השני, למרות שהסתובבנו רק במקומות התיירותיים ה"בטוחים". להארלם נסענו בטיול מאורגן(!) באוטובוס מאובטח(!). יכולנו לראות את השכונה רק דרך חלון האוטובוס, כי היה "מסוכן מדי", לדברי המארגנים, להסתובב שם ברגל. אני זוכרת שהתפלאתי על כך כי לא נראה שם שום דבר מסוכן. הדבר היחיד שבו הבחנתי היה ששלטי פרסום החוצות כללו דוגמנים שחורים, מה שלא ראו במקומות אחרים.

זה היה עולם אחר, שיש לא מעט נוסטלגיה אליו בקרב המקומיים שגדלו שם בשנות השישים והשבעים. מנהטן של היום היא בעקרון עיר בטוחה, נקיה, עשירה מאוד שרק בני האלפיון העליון יכולים להרשות לעצמם לגור בה. מרבית השכונות נבנו מחדש וגם הארלם אינה הארלם עוד, ברובה הגדול. יש לי בן דוד שגר שם, והוא היפסטר יהודי מעדות התקשורת, עם הורים מבוססים. גם חלקים מברוקלין הם כנ"ל. העיר הרבה יותר בטוחה (למעט החשש מטרור, כמובן), אבל היא איבדה חלק מהאופי והקסם שלה, מה שהפך אותה ל"ניו יורק" ולא לעוד אזור מטרופוליני עשיר, הדומה לכל כרך אחר בעולם המערבי.

giloni

New member
אגב ה lower east side

הסתובבנו בה חצי יום מרתק... לא יאומן מה שעובר על השכונה הזאת. ההבדלים בין האנשים שגרים שם לאלה שגרים ב Upper west side, הצטמצם כמעט לבלי הכר... גבירות מחוייטות עם פודלים קטנים; צעירים יאפיים בבתי קפה קטנים... ביקרנו במוזיאון tenement שמשמר בית מגורים מסוף המאה ה-19. בתוך הבניין הצליחו לשמר את האווירה (ויש שם חנות מזכרות שמומלצת לכל מי שמתעניין בהיסטוריה ובאתנוגרפיה של ניו-יורק) לא רע בכלל אבל מחוצה לבניין, עולם חדש לחלוטין.

הכל תלוי במה שהכרת וידעת על ניו יורק

אני הייתי שם לראשונה לפני 14 שנה, שנה לפני נפילת התאומים. מאז ביקרתי עוד פעמיים. אני לא אוהב את העיר הזאת יותר מדי, לא יודע למה. נחמד להיות שם יומיים שלושה, אחר כך כבר מקבלים כאב ראש.
בכל מקרה, כשהסתובבתי שנה שעברה בלואר איסט סייד, הפותעתי קצת, כי שמעתי על הג'נטרפיקציה, מסחור, כרישי נדלן וכו', אבל עדיין נשאר שם משהו מלוכלך ולא לגמרי סטרילי. ברור שלא כמו בסבנטיז, אבל בהשוואה לערים אירופאיות כמו פריז, במנהטן נשארו עדיין אזורים שהם לא מטופחים במיוחד, ונשאר שם סוג של אדג'. שוב, עדיין מדובר בהיפסטרים עשירים וכו', וזה לא מלהיב בשום צורה, אבל זה לא שהרסו שם את הבניינים ובנו בניינים גבוהים. וזה בלי לדבר על צפון מנהטן, באזורי ה-100+ שלא נראים קשורים לנ"י יותר מדי, או על הפרוייקטים שבקצה הצפוני, ששם עדיין מסוכן להסתובב.

בקיצור, אם אתם בארה"ב, לכו לניו אורלינס

בשנים האחרונות התיאוריה הזאת הוטלה בספק

כלומר, אם ג'וליאני הוא הוא הגורם המרכזי לשינוי שחל בניו יורק. עלו הסברים על דמוגרפיה, ילודה וכו'

זה בדיוק מה שקראתי על ההופעות האחרונות שלו

לפני כמה שבועות. אבל לא רציתי להעלות את זה כאן. צריך לתת לו לנוח על זרי הדפנה, אני בטוחה שיש לו מספיק כסף. וגם אם לא, מן הסתם יש מספיק בתי ספר שישמחו לארח אותו כדי שיספר על תולדותיו וידגים כיצד כותבים שירים.

וזה מזכיר לי - להבדיל אלפי הבדלות - את השיר הזוועתי שדונובן חיבר לאחרונה לרגל התקנת שלט שימור ברחוב דנמרק בסוהו. הרחוב היה מרכז מו"לות המוזיקה בזמנו, כמו טין פאן אלי בניו יורק בתחילת המאה העשרים. שימור ההיסטוריה של הרחוב הוא דבר חשוב, אבל השיר שדונובן חיבר לרגל העניין (הוא גם הופיע עם השיר בארוע) - הוא כשלון מהדהד. הוא העלה לינקים לעמוד הפייסבוק שלו, וגם מעריציו הוותיקים הזדעזעו. אחד מהם אף הציע בפה מלא שדונובן יפרוש, כי המוזה עזבה אותו. אבל לא נראה לי שזה יקרה.

giloni

New member
האמת

שגם אני קראתי את אותן ביקורות וראיתי את קטעי הוידאו מהופעה שלו בינואר עוד לפני שקניתי כרטיסים, ובכל זאת לא עמדתי בפיתוי... לראות את האיש הענק הזה פעם אחת לפני שיעלם מעולמנו... אני לא מצטער שראיתי אותו, אבל מבחינה מוסיקאלית זו הייתה אכזבה לא קלה בכלל... עכשיו נבדוק את דונובן כדי להתאכזב מעוד אגדת נעורים...

oren29at

New member
גורם לך להעריך את אריק איינשטיין ז"ל

ואת הפסילה המוחלטת שלו לעשות "עוד הופעה אחת".

הדרישה להופעות האלה מגיעה מהקהל, שרוצה עוד הזדמנות אחת כדי לראות את המוזיקאים האהובים עליו. העניין הוא, שהמוזיקאים לא תמיד בפורמה (נכון שאיינשטיין היה צעיר בכ 20 שנה מקינג), מה שיכול לגרום לאכזבה כפולה ומכופלת אצל הקהל, אכזבה שנובעת מהפער בין הציפיה האדירה, לבין הביצוע בפועל.

יכול להיות שרוק'נ'רול מפלסטיק הוא פתרון לא רע בכלל- מחזות הזמר האלה נעשים מאהבה, העיבודים לשירים (לא סתם שירים- מיטב הלהיטים) מלאי תנופה בדרך כלל, וצריך לזכור שמוזיקה, בעיקר בפורמט החי שלה, היא קודם כל בידור.

giloni

New member
עד לפני שלוש שנים

הוא נתן גם שואו. אמנם גם אז הוא קשקש במהלך ההופעה אבל מצא זמן גם לנגן ולשיר.

באשר לרוקנרול מפלסטיק - אכן זו הייתה ההרגשה בשני מופעי ברודווי שעוסקים ברוקנרול, אותם זכיתי לראות. איכויות גבוהות מאד, הפקה איכותית אבל הפלסטיק מפריע להנאה הצרופה (אם כי במחזמר Milion dollar quartet הייתה נגינה איכותית מאד של אלה ששיחקו את פרקינס ואת לי לואיס).

למעלה