אשמח להמלצה

נעמה י

New member
אשמח להמלצה

שלום,

בתי בת ה-4 באה בבקשה ללמוד לקרוא. אז לא ממש נתחיל עכשיו תהליך של למידת קריאה ,אבל הייתי מעוניינת שתמליצו לי על חוברת עבודה לפיתוח המודעות הפונולוגית בגיל זה. או המלצה לחוברת אחרת שתתאים לגיל זה על מנת שיהיה לה בסיס טוב כשתעלה לכיתה א'. (מלבד קריאת ספרים).

תודה מראש
נעמה

קרני 12

New member
נעמה שלום

זה ממש מרגש כשהילד שלנו מראה התעניינות וסקרנות, זה ממלא ומנפח אותנו כהורים בגאוה. כשילד רוצה ללמוד לקרוא הוא לא בדיוק מבין ויודע מהם השלבים ההתפתחותיים שהוא צריך, ואל לנו בתור הורים מחנכים ליפול שם. לימוד הקריאה הוא תהליך שמתחיל מהיום שהילד שלנו נחשף לשפה. בשביל לקרוא הילד צריך ראשית כל להעשיר את השפה שלו(אוצר מילים, מילים נרדפות, הפכים וכו'), ולכן קריאת סיפורים עם דגשים ועצירה במילים חדשות מאד מוסיפה. שלב נוסף הוא לשחק ולמצוא חרוזים "תפוז-חרוז". לאחר מכן אפשר לשחק עם הילד בחיפוש צליל פותח למילה לדוגמא תפוז מתחיל בצליל TA (לשים לב שהדגש הוא הצליל ולא באיזה אות). בשביל כל אלה לא צריך חוברות, אתן יכולות לשחק ולתרגל זאת באוטו, בדרך לגן, בזמן ארוחת הצהריים.
יש גם משחקים מיוחדים שעובדים על עיניין הפונולוגיה. אני באופן אישי ממליצה על המשחקים של מיכל רוזנברג.
בהצלחה והמשיכי להנות ולגדל אותה בנחת

מסכימה עם קרני

לגמרי מסכימה עם קרני

הי נעמה.
אכן - ממש אין צורך בחוברות כדי לפתח מודעות פונולוגית! אפשר להוסיף לרעיונות של קרני גם חלוקת משפט למילים - טפיחה על הברך לכל מילה, חלוקת מילים להברות - מחיאת כף לכל הברה, מציאת מילים שמתחילות באותו צליל.
עוד היבט חשוב זה היכולת להבין ולתאר רצף של תהליך ורצף של סיפור עם דגש על יחסי סיבה - תוצאה, התחלה - אמצע - סוף, מה קרה קודם ומה קרה אחר כך..
במקביל חשוב גם לתרגל את התפיסה והזיכרון החזותי, את המיומנויות הקוגניטיביות והגרפו - מוטוריות: משחקי זיכרון, פזלים, השלמת רצף, דומינו, לוטו בדרגות קושי שונות, העתקת דגמים, משחקי הרכבה, מיון לפי קריטריונים שונים (תני לי ריבוע כחול ודק או תוציאי ירק עגול ואדום), מניית חפצים, השוואה בין כמויות, חידות חשבון, גזירה, הדבקה, צביעה בגואש / פנדה / צבעי עיפרון, כיור, חותמות, השחלות, מתיחת קווים (מגוון חוברות בוקי )...
תוכלי גם לחשוף אותה בהדרגה לשפה הכתובה. למשל: לתלות שלטים עם שמות החפצים כמו - דלת, החדר של.., מקרר, שולחן..
מה עוד? משחקי כדור, מתקנים בגני שעשועים, משחקי חברה עם חוקים שמוגדרים מראש.
כל אלה הם רק מדגם קטן למה שניתן ורצוי לעשות כהכנה לקריאה וכתיבה.
והעיקר - תמשיכו ליהנות מהביחד ומהרצון ללמוד. זו אכן חגיגה כשלילד יש מוטיבציה לרכוש ידע.
בהצלחה
כרמית אלון

יש לי ספר

(ישן מאד.....בתי הבכורה , אותה לימדתי לקרוא כשהיתה בת שנתיים, כבר בת 25....)
למדי את תינוקך לקרוא
לפי שיטת מונטוסרי.

נסי לחפש.
אולי תמצאי בעזרת האינטרנט.
דרך ויזואלית ופשוטה.
דרך אגב, אותה ילדה קסומה שלי התגלתה מאוחר יותר כבעלת דיסלקציה קשה.
בכל זאת, בזכות הקריאה זה לא הורגש כלפי חוץ והיא הגיעה להישגים מדהימים!
והיום היא סטודנטית לחינוך במסלול למצטיינים!

אתי77

New member
ויש שטוענים שזאת הסיבה

אם אני לא טועה,
אחד האנשים הגדולים בימנו בענייני חינוך, דני לסרי,
הסביר פעם שללמוד לקרא לילד שאינו באמת בשל לכך עלול לגרום ללקויות למידה רציניות בהמשך...

מצד שני, כל ילד חרדי בעולם מתחיל ללמוד א'-ב' בחדר בגיל 3, ולא ידוע לי על סטטיסטיקה שמוכיחה שיש יותר דיסלקסים אצל דתיים.
כן יודעים שהם יודעים לקרא מדוייק יותר, ומהר פחות, בגלל שיטת הקריאה של ה"מסורת".(אבל זה משהו שלמדתי באוניברסיטה לפני 15 שנים אז יכול להיות שזה השתנה מאז...)

נעמה י

New member
תודה לכולכן על הרעיונות

חלק מהדברים אנחנו כבר משחקות כמו צלילי פותח/סוגר וחרוזים ובהחלט יש רעיונות נהדרים וחדשים שאאמץ לי. לא חשבתי על זה שבאמת היא לא יודעת מה הוא התהליך עצמו של למידת הקריאה , בכל אופן לא הייתי מתחילה ממש ללמד אותה קריאה.

תודה רבה, היה לי מה ללמוד מכן,

נעמה

למעלה