אשכול שחרורים

No name for now

New member
ההצלחה היחידה שתהיה לזה לדעתי

היא ביצירת סכסוכים בין יוצרי ריקודים תחשבו גם על התור שיווצר, כל יוצר שירצה לחבר ריקוד לשיר תפוס ירוץ לוועדה. הדיון הזה הוא חלק מסימפטום ההתעקשות על כל שיר (שהביא לנו גם כל מיני ריקודים גרועים על שירים ממצעד הפזמונים), אין מספיק שירים טובים לחבר להם ריקודים שצריך לקחת כאלה שכבר יש להם ריקוד?

אנדי54

New member
אז זהו שלא

הוועדה, כפי שהצעתי אותה, תתכנס פעם בשנה ותקבל החלטות בשיתוף מחברי הרקודים עצמם. בכל מקרה, ההחלטה 'להפשיר' שיר כלשהו לא תהיה אוטומאטית.

אנדי - בוא נעשה חושבים

קראתי את דבריך בכובד ראש, כפי שקראתי את דבריו של ירון ואחרים. בתמצית הענין, ההצעה שלך באם תתקבל (והיא לא יכולה בשום פנים ואופן להתקבל) עשויה לגרום לנזק בל ישוער ואפילו בלתי הפיך לריקודי העם. ההצעה שלך בתמצית היא "למחזר" שירים והיה לנו דיון ארוך בענין זה. אתה רוצה לדעת מי יהיה האמיץ הראשון שיוותר על השיר והריקוד שרשום על שמו, לדעתי אין כאן שאלה של אומץ בכלל, אלא דווקא של "זכויות". יש משפט חכמים שאומר: "דברים שיצאו מפיך, אינך אדון להם". על הבסיס הזה אפשר להרכיב המון משפטים: "כתבה שפורסמה על ידך, אינך אחראי לה יותר". "ציור שפורסם בציבור, לא יכול להיות מוסתר יותר". ריקוד שחובר על ידך ונלמד בהשתלמות, אינך אדון לו יותר" ועוד ועוד... מאותו הרגע שהיוצר לימד את הריקוד שלו בהשתלמות או בהרקדה, הריקוד כבר לא שייך לו יותר ואין לו שום יכולת או זכות לקבוע, לאן יהיו מועדות פניו של הריקוד. זה נכון שהריקוד רשום על שמו, ובכל מקום שהריקוד ילמד, יזכירו את יוצרו, אבל מעבר לכך אין ליוצר שום יכולת להחליט החלטה כל שהיא לגבי הריקוד. היוצר לא יכול להחזיר את הריקוד לשינויים. היוצר לא יכול להעביר את הזכות למישהו אחר. למעשה היוצר הופך להיות כמו כל אדם אחר על פני תבל ביחס "לזכותו" על השיר והריקוד. אתה מדמיין לעצמך מצב שלדוגמא אני שמעון עשור אוותר על הריקוד "סתיו ישראלי", ואני אודיע שאני מעביר את הזכות ליוצר כזה או אחר, הרי זו בדיחה, מי יתייחס אלי בכלל. אני יכול לעמוד בראש חוצות ולזעוק עד מחר שאני מוותר על השיר והריקוד, היחס היחד שאני אזכה לו יהיה לכל היותר " מבטי רחמים והשתתפות בצער". נראה לך שגדי ביטון יוותר על "חלומות", שאבנר נעים יוותר על "ככה תנצחי", שאבי פרץ יוותר על "יום חולין". שמרקו בן שמעון יוותר על "לעצמי בלבד", שיענקלה לוי יוותר על "לא אהבתי די", שדודו ברזילי יוותר על "אל האור" וכו' וכו'. הם בטח לא יסכימו לוותר על השיר והריקוד, וגם אם הם יסכימו, מי יתייחס להסכמתם ברצינות? במכוון לקחתי ריקודים שנרקדים, ואותו היחס גם לגבי ריקודים רבים שלא נרקדים. איזו ועדה בכלל יכולה לקבוע: איזה ריקוד נרקד ואיזה לא? למי בכלל יש סמכות להקים וועדה כזו? מי בכלל יתייחס להחלטות של וועדה שכזו? אין פה שאלה של אומץ, כולם אמיצים וכולם גיבורים. יש פה שאלה של "סמכות" ועליה אני בספק אם תצליח לתת לי תשובה. בוא נעשה צעד קדימה ונגיד שההצעה שלך התקבלה. אתה יודע לאיזו אנרכיה אנחנו נכנסים. בהתחלה הוועדה תיקח רק ריקודים שלא נרקדים 20 שנה, אחרי זה יגידו ש 20 שנה זה הרבה זמן ומספיק 3 שנים בכדי לבחון ריקוד. ואם 3 שנים אז למה לא חצי שנה. ונגיד שהוועדה החליטה שריקוד מסויים כבר לא רוקדים אותו והעבירו את השיר ליוצר אחר, אחרי זמן מסויים מסתבר שגם את הריקוד של היוצר השני כבר לא רוקדים כל כך, ואז השיר יעבור ליוצר שלישי ורביעי וחמישי. לפי ההצעה שלך, עוד נגיע ליום שעל כל שיר יהיו 5 או 10 ריקודים וכבר לא נדע מי נגד מי, איזה שיר שייך לאיזה ריקוד, וכל אחד ירקוד לפי איך שחשקה נפשו. בקיצור, אנרכיה מוחלטת בריקודי עם. לדעתי, כדאי לך לשקול את הצעתך מחדש.

אנדי54

New member
ובכן שמעון

עד כמה שהרעיון שלי נשמע גרוע בעינך (ובעיני רבים אחרים), הוא עדיין פחות גרוע מהמצב הקיים שבו לשירים רבים מחוברים ריקודים והמקום היחיד שבו הם מוצגים לראווה הוא השתלמות כזו או אחרת. במצב הנוכחי השיר נחשב ל'אבוד'. שלא תהיינה אי הבנות - אני מתנגד באופן נחרץ לתופעת מיחזור הריקודים הפיראטית (ראה 'חלומות' שהזכרת לעיל, שבמקורו הוא ריקוד זוגות). זו גם אחת הסיבות לקביעת קריטריונים חד משמעיים לפעילותה של וועדה שכזו אם וכאשר תקום. מנקודת ראותי יש הבדל בין 'מיחזור' לבין 'הפשרה'. אני מניח שכל מחבר ריקודים יודע בדיוק איזה ריקודים שלו נכשלו לחלוטין. ככלל איני מצפה ש'תחתום וויתור' על ריקוד כמו סתיו ישראלי, אך אני כן מצפה שתהיה מספיק אמיץ (אה כן, זו בהחלט שאלה של אומץ) לקום ולומר ברבים "נכשלתי, לא הלך לי אני נותן הזדמנות לאחר" במקרה שבו ריקוד שלך יחשב ככישלון בראי ההיסטוריה. אם יש משהו שיעצור אותך זו הגאוה העצמית שלך. ועוד משהו. יש הבדל בין עבודה על 'ריקוד עם' חדש ליצירת אומנות אחרת - כאשר אתה מחבר ריקוד, אתה לרוב מחבר אותו על תשתית קיימת (שיר או ניגון כלשהו). כאשר אתה מפסל, כותב, או מצייר, אתה עושה זאת מאפס, כך שגם אם היצירה שלך נכשלה לחלוטין אין לך על מה 'לוותר', והדבר היחיד שאבד בתהליך הוא חומר הגלם שבו השתמשת. שיר או ניגון אי אפשר להגדיר כסתם 'חומר גלם'. זהו מוצר חי שעומד בזכות עצמו והמצב הנוכחי ששיר כלשהו מושבת לעד בשל העובדה שחובר לו ריקוד לא מוצלח (וככזה כלל אינו יכול להחשב ל'ריקוד עם'), כשלעצמו הוא מצב בלתי אפשרי.

אנדי - תגדיר לי "לא מוצלח"

מה זה בדיוק ריקוד לא מוצלח? האם זה ריקוד גרוע כי, הקשר בין הצעדים למנגינה הוא מקרי לחלוטין? האם זה ריקוד גרוע כי, לא רוקדים אותו בכלל? או אולי הוא ריקוד גרוע כי: הוא מזרחי מידי, מוקטעה מידי, מזכיר את יום הזיכרון מידי, מילים לועזיות, לא מתחבר לקצב, סתם בליל של צעדים בלי קשר, לא נקלט ע"י הרוקדים, סתם לא סובלים אותו..... מה זה "ריקוד לא מוצלח"? ואולי אותו "ריקוד לא מוצלח" בעיניך, הוא הריקוד (ב ה הידיעה) בעיני מישהוא אחר. ואולי אותו "ריקוד לא מוצלח", הוא ריקוד מוצלח למדי, רק לא דחפו אותו מוספיק, או שליוצר שלו אין מספיק "מדריכים מקורבים" או יחצנים למיניהם?. ואולי אותו יוצר לא מקורב מספיק למרקידים המובילים? האם ריקוד מוגדר כ"לא מוצלח" רק בגלל שלא רוקדים אותו? וריקוד אחר (גרוע ככל שיהיה ונדחף ע"י מרקידים חברים) הוא כן ריקוד מוצלח? תגדיר לי בבקשה אנדי, מה זה "ריקוד לא מוצלח"? ומה זה בדיוק "ריקוד שנכשל בראי ההיסטוריה"? וכמה זה היסטוריה בכלל? פעם חשבנו שהיסטוריה של ריקוד זה עשרות שנים, היום ההיסטוריה התקצרה מאוד. לא מזמן ניגש אלי רוקד וטען שאני משמיע ריקודים עתיקים והיסטוריים מידי, ואת זאת הוא טוען לאחר שמיעת הריקודים: "רמז", "יום חולין" "לילה". תאר לך מה הוא היה אומר אם הייתי משמיע את "ליבבתיני" או "מעמק לגבעה". אנדי, הנושא לא פשוט בכלל.

אנדי54

New member
בהתייחסות הקודמת שלי לדבריך

נזהרתי מאוד שלא לדרוך על המוקש הזה. התשובה לסוגייה שהעלית היא במקום אבל כדי לענות עליה דרוש לנו פורום מיוחד, או במקרה הטוב אשכול חדש. אני מודה שישנם ריקודים חדשים יותר וחדשים פחות שמבחינתי הם נהדרים וחבל שלא לימדו אותם בחוגים. אני מודה שישנם לא מעט מדריכים שלימדו בחוגים שלהם ריקודים גרועים וברור שהם לא עשו זאת משיקולים מקצועיים.

אביגל ג

New member
אני חושבת שזה לא מעשה חכם.

כי אמנם אני בעד ריקודים חדשים, אבל לא בכמות כזו שמופצת כיום. וכל ריקוד ש"יוותרו עליו" יוצרי הריקוד שהריקוד לא הצליח, יתן עוד אופציה לריקוד. ואז תהיה כמות גדולה של ריקודים, יותר ממה שעכשיו. דבר שני, ישנם ריקודים שבמרכז נגיד רוקדים אותם כל הזמן ובצפון שכחו מהם (אני סתם נותנת דוגמא, אין לי דוגמא ספציפית אבל פשוט שמעתי על זה כבר). יש ריקודים שיש בצפון ועוד לא יצא להם להיות מופצים במרכז, וכו'... אז אי אפשר להחליט אילו ריקודים לא זכו להצלחה.
לילה טוב.

לא רק בארץ, גם בחו"ל

האם מישהו שמע בארץ על ריקוד לשיר "חמותי" ששרה שרית חדד ??? אני די בטוחה שלא, אך נתקלתי בו בהרקדה בוינה לפני כ-3 שנים. זה לא היה הריקוד היחיד שנרקד שם ולא היה מוכר לי, ואני בטוחה שמקרים דומים נוספים קיימים בארצות שונות.

למעלה