"ארץ החלומות"

"ארץ החלומות"

משחקי תפקידים מתרחשים בדמיון, אבל בכמה סיפורים, מוצרי-משחק ועלילות יש עולם דמיון בתוך עולם הדמיון - "ארץ החלומות". בחלק מהמקרים, הדמויות נלקחות לעלילות בחלום שמתרחשות בדמיונן בלבד - תיזכרו שנייה בכל ההרפתקאות בהן על הדמויות נופלת תרדמה והן או נאלצות להתמודד מול הסיוט הגרוע ביותר שלהן, או עוברות התרחשויות בלתי-סבירות שהמנחה לא מעוניין לשלב בעלילה הרגילה. או למשל, חלק מהותיקים יותר אולי מכירים מהמדריך השלם לפסיוניסט של המהדורה השנייה את הכוח "מסע חלום" שבשימוש בו הדמות הולכת לישון, עוברת במהלך שנתה מסע מוזר ומלא בסמליות מסתורית, ומתעוררת במקום אחר (וגם יכולה לקחת איתה חברים). לפעמים החלום עשוי להכיל בתוכו רמז לעתיד, או תשובות לשאלות שמסקרנות את הדמות. במקרים אחרים, החלומות מתרחשים למעשה במציאות מקבילה אליה עוברים החולמים, ובה יש חוקיות משלה. הדוגמא הכי טובה שאני מכיר לכך היא "ארצות החלום" של לאבקראפט - עולם פנטזייה זר ומוזר, אליו ניתן להגיע תוך כדי חלום אם אתה מוצא את "מדרגות השינה העמוקה", ויורד אל "מערת הלהבה" בה מקדמים את פניך שני זקנים הלבושים בבגדי כוהנים מצרים שמורים לך את הדרך, או פשוט חולם שאתה נופל מצוק ונוחת באחד האתרים של ארצות אלו, ושם יש דברים ממש מוזרים - כמו חתולים שיכולים לקפוץ לחלל ולבקר בכוכבים אחרים, עיר שהזמן עומד בה מלכת, ממלכה תת קרקעית מלאה בזוועות ללא שם, ומפלצות שיורדות מהירח בספינות שחורות. במקרה של "ארצות החלום" של לאבקראפט יש גם התייחסות למושג של "חלום צלול" - יכולתה של הדמות לעצב את מציאות החלום בכוח רצונה בלבד, וישנה גם מיומנות המתייחסת לכך. במקומות אחרים ראיתי התייחסויות לדברים כמו "אריגת חלומות", "לכידת חלומות" ובעולם הממלכות הצעירות של מורקוק יש גם "גנבי חלומות" שנכנסים לתוך חלומותיהם של אנשים, גונבים אותם, ומוכרים אותם בשוק מיוחד המוקדש לסחר בחלומות. אסור לשכוח גם את העי"ג (ענק ידידותי גדול) המופיע בספר בשם זה מאת הסופר הבריטי ההזוי-משהו רואלד דאל (מעניין מה הוא לקח כשהוא כתב את "ג'יימס והאפרסק הענקי") - ענק בעל אוזניים עצומות שמסוגל לשמוע חלומות, ללכוד אותם בצנצנת, במקרה הצורך לערבב ולשנות אותם, ואז להשתמש בצינור מיוחד כדי לנשוף אותם בלילות לחדריהם של ישנים. האם אתם עושים שימוש בחלומות במשחקים שלכם? האם החלומות קיימים רק בראשם של החולמים, או שיש בעצם שכבה נפרדת של מציאות, מין מימד של חלומות בו החלומות קורים באמת? ואל תשכחו שהיכן שישנם חלומות, ישנם גם סיוטים...

0Pandemonium0

New member
היו עושים את זה הרבה בכל מיני

תוכניות ילדים כשהייתי קטן, שנאתי כשזה קורה. בכל-אופן, דוגמא ל"עולם חלום" יפה במיוחד הוא ארץ הפלאות של עליסה. מצד אחד יש בו המון יצורים ותופעות מוזרות, אבל מצד שני הן לא מוזרות מדי. שיווי משקל, כמו שצריך. בעולמות חלום אני אוהב בעיקר את הסוריאליזם שבעניין. מין שילוב של מציאות וחלום שנותן תחושה של "לא, זה לא יכול להיות אמיתי, אבל בעצם...אולי כן?".

panters

New member
גם אני לא ממש התחברתי לזה

יש לי עם זה שתי בעיות עיקריות: 1. מה קורה אם הדמות מתה, נפגעת, מורעלת וכו'? איך זה משפיע על המציאות? זה קצת בעייתי להרוג דמות בחלום (בעיקר בגלל שאתה לא יכול לחלום את עצמך כמת) 2. כשזה קרה בתוכניות טלויזיה, סדרות וכדומה, תמיד הרגשתי שכל הסיפור היה סתם משהו "מיותר". כאילו הדמות (וגם אני) סתם בזבזנו את הזמן היקר שלנו. חוץ מה"מוסר השכל" שהיה יותר מדי קיצ'י בשבילי גם כשהייתי ילד קטן

יש כל מיני גישות לטיפול בנושא

1) מוות בחלום - בחלק מהמקרים פירושו מוות במציאות או לכל הפחות נזק כלשהו - הדוגמא הטובה ביותר היא סידרת הסרטים "סיוט ברחוב אלם" בכיכובו של רוצח הילדים האהוב פרדי קרוגר. ב"ארצות החלום" של לאבקראפט יש למוות בחלום השלכות מסויימות על השפיות, אבל אם ה"גוף חלום" שלך ימות, לא תוכל יותר לחזור לעולם לארצות החלום. לעומת זאת אם תמות בעולם האמיתי בזמן שהותך בארצות החלום, ה"גוף חלום" שלך ימשיך לחיות שם, גם אם לא לחזור לעולם האמיתי - כמו שקרה למלך קורונס - בעולם האמיתי הוא ביזבז את כספו, התמכר לסמים ומת בסוף, וכל זה כדי להפוך לגדול החולמים בארצות שמעבר לגבול השינה. 2) לפעמים "ארץ החלומות" באמת משמשת ככר לכל מיני עלילות צדדיות שלא רוצים שתהיה להן השפעה על העלילה המרכזית, אבל לפעמים היא יכולה להיות שלובה בה - מין עולם מקביל של מציאות אחרת, שלעלילות המתרחשות בו יש קשר ומשמעות להתרחשויות בעולם האמיתי.

0Pandemonium0

New member
לא שאני לא מתחבר לזה, אני מתחבר,

רק תלוי לאיזה סוג של "עולם חלום" בדיוק: כמו שאמרתי, יש עולמות שמאזנים טוב מאוד בין המציאותי ללא מציאותי. לעומת זאת ,"עולם חלום" שנראה כמו העולם של מו"ד לא ממש ידבר אליי. בקשר לבעיה הראשונה שהעלית, תראה "מטריקס". זה אחד הפתרונות "the body cannot live without the mind", כלומר, מה שקורה ב"עולם החלום" גם משפיע על הגוף שלך בעולם האמיתי. זה בעצם עולם שמופיע באפשרות השנייה שנתן הבלש, "או שיש בעצם שכבה נפרדת של מציאות, מין מימד של חלומות בו החלומות קורים באמת", רק שפה יש גם קשר ברור בין שני המימדים והם יכולים להשפיע זה על זה. האפשרות השנייה היא "החלומות קיימים רק בראשם של החולמים", שהיא האפשרות הראשונה של הבלש, ובה אין קשר בין "עולם החלום" לעולם האמיתי. כלומר, אם הדמות שלך נפגעת, מורעלת או מתה בחלום, היא עדיין יכולה להתעורר ולחזור לחייה הרגילים למחרת בבוקר. שתי האפשרויות נשמעות טובות, למען האמת.

למעלה