ארנבת/שפן=קנגרו?

shkool

New member
ארנבת/שפן=קנגרו?

רש"ר הירש לא היה ספק כלל בזיהוי השפן והארנבת. וכדי לחזק אביא את דברי ה"מגיד משנה"(הרב וידל יום טוב די טולושא) במאכלות אסורות פרק ראשון הלכה ב´ וז"ל: "השפן והארנבת הן ממעלי הגרה ואינן מפריסי פרסה וידוע שיש להם שיניים בלחי העליון". מכאן שה"מגיד משנה" שחי לפני 550 שנה לא היה ספק בליבו כלל על זהות השפן והארנבת ועל פי זה פסק הלכה. תקנו אותי אם אני טועה, אבל לפי מיטב הבנתי, לקנגרו אין שיניים בלחי העליון, מקסימום ניב אחד בלחי העליון, אך לא ניבים. אם כן, מכאן נובע שארנבת/שפן הם לא הקנגרו התנ"כי ועל כן הקנגרו בכל זאת לא כתוב כאחד מ-4 החיות בעלות סימן טהרה אחד. *ושוב תודה לורדון, הפעם בנושא השיניים. shkool

giingiit

New member
שלוש שאלות

שאלה ראשונה - מה היו החיות המקראיות שנקראות שפן/ארנבת? שאלה שניה - לפי מי פוסקים הלכה בכשרות? שאלה שלישית - מה שמו העברי של הקנגרו? בברכה תמנה

shkool

New member
שאלה אחת

מה כל השאלות האלו קשורות למה שאני כתבתי??? shkool

masorti

New member
שלוש שאלות...

א. האם עקרונית יתכן שפוסק שחי לפני 550 שנה טעה בפסיקתו? (רמז: הוא חי הרבה אחרי רבינא ורב אשי) ב. האם פסק הלכה בנושא כשרות תקף כל זמן שלא בוטל ע"י פוסקי הדור, גם אם מוסכם שנבע משגיאה? ג. האם אי ידיעת שמו העברי של הקנגרו מוכיחה שהשם הנכון הוא שפן/ארנבת?

giingiit

New member
א. עקרונית זה ייתכן רק שתלוי מי

רבנים פוסקים ראשונים שלפיהם נקבעו חוקי כשרות לא טעו. הכי הרבה פסיקתם לא מובנת לדור כיום, שאין שורה עליהם רוח הקודש ושאינם מבינים את שפת הקודש. ב. לא כל פוסק הוא פוסק הדור שלפיו הולכים הכלל. אם הפוסק הוא מהראשונים, שלפיו נקבעים חוקי הכשרות לכלל העם, אזי כדי לבטל את פסיקתו צריך החלטת רוב הרבנים הפוסקים באותו הדור (משהו כזה). ג. זה מוכיח שלהאמירה שהקנגרו לא היה מוכר לחכמינו כי לא מופיע, זה שטות מוחלטת ושבעצם אם נדע מה שמו העברי של הקנגרו, נוכל לדעת איפה וכיצד הוא מופיע.

masorti

New member
סליחה על הבורות...

אבל מי מוגדרים כ"ראשונים" (כלומר: באיזה מאות הם חיו?) אני מודע להגדרות על "ראשונים" ו"אחרונים", אבל לא מכיר את התיחום שלהם בזמן. אם "ראשונים" הם פוסקים שחיו אחרי רב אשי ורבינא (כלומר: אחרי חתימת התלמוד), הרי שבהגדרה הם יכולים לטעות. (זו פסיקה מפורשת של ONE בוואלה) לכן, ההנחה שלך שהם "לא טעו" - אינה נכונה. לכל היותר תוכלי לטעון שהסיכוי שטעו היה קטן (אך לא תוכלי לאמר היכן טעו והיכן לא טעו.. שהרי אם היית יודעת, היתה חוכמתך זהה לשלהם) וכשדיברתי על ביטול חוק כשרות ע"י פוסקי דורנו, התכוונתי לפסיקת רוב הרבנים (או רב המוסכם על כולם) ולא להחלטה של רב כזה או אחר.

למעלה