ארכימדס

לא בדיוק

כאשר גוף צף, כוח הציפה הפועל עליו תמיד שווה למשקלו.
השקיעה של הגוף במים (כלומר החלק ממנו שיהיה טבול) נקבע לפי השוויון: הגוף ישקע עד שמשקל המים שהוא דוחה יהיה שווה למשקלו. במצב כזה יתקיים השוויון בין כוח העילוי למשקל. המשוואה שצריך לרשום היא:
zz Row*g*Vi = G zz
כאשר Row היא צפיפות המים ו - Vi הוא הנפח הטבול. G הוא המשקל.

נירובר

New member
אבל אני מבין שבכל מצב

....כמו המצ"ב עושים משוואת כוחות שבה רושמים שכוח העילוי שווה למשקל, אז איפה ההבדל במשוואות שאני עושה איך יכול להות שבכל שלושת המצבים (בין אם הגוף צף שוקע או כלוא) עושים אותה משוואה

שים לב למה כוח העילוי שווה

הוא שווה לנפח הטבול כפול המשקל הסגולי של המים. לא למשקל הגוף - רק במקרה שהגוף מרחף.

יש הבדל בין המצבים

במצב השמאלי, משקל הגוף קל יותר ממשקל נפח זהה לו המכיל מים (הכוונה שאם ניקח שקית חסרת משקל בעלת נפח שווה לזה של הגוף, ונמלא אותה מים היא תשקול יותר ממנו). לכן הוא טבול במים רק חלקית.
במצב האמצעי, משקל הגוף שווה בדיוק לנפח של השקית הנ"ל כשהיא מלאה מים. לכן הוא ירחף בתוך הנוזל, וניתן להעביר אותו בין עומקים שונים והוא יישאר בהם.
במצב הימני הגוף שוקל יותר מן הנפח של השקית הנ"ל, לכן ישקע.
המשוואה שרשמתי בתשובה הקודמת היתה עבור המצב השמאלי. עבור האמצעי, הנפח הטבול שווה לנפח הגוף כולו באותה משוואה, וכך גם עבור המצב ימני, אבל במצב הימני:
zz Row*g*V < G zz
כאשר Row הוא צפיפות המים.

נירובר

New member
אבל

לגבי הערתך:
המשוואה שרשמתי בתשובה הקודמת היתה עבור המצב השמאלי. עבור האמצעי, הנפח הטבול שווה לנפח הגוף כולו באותה משוואה, וכך גם עבור המצב ימני, אבל במצב הימני:
zz Row*g*V < G zz

למה לקובץ שצרפתי רשום לגבי המצב השמאלי (G<FV), אז איך רשמת שהמשוואה שרשמת היא עהור המצב האמצעי והשמאלי אם בשמאלי טענת שכוח העילוי גדול יותר מהמשקל!!!!

נירובר

New member
מצ"ב קובץ

למשל בתרגיל זה...כדי לפתור את סעיף ב'
אני משווה בין כוח העילוי למשקל הכולל כביכול כי זה יהיה משקל הקוביה ואני לא מבין למה....כי אם רק חלק טבול (שה שמושווה לכוח העילוי) אז איך ייתכן שזה משקל קוביה כולל!!!!

זה בדיוק מה שכתבתי

נסתכל בציור: מהו הנפח הטבול? כל ה - 30 ס"מ שמתחת למים (בפתרון שצירפת יש טעות, רשום קוטר = 0.1מ' במקום 1מ' בנוסחאות חישוב הנפח והכוח).
מהו כוח העילוי שיווצר? הוא שווה לנפח הטבול כפול צפיפות המים, וזה יצטרך להיות שווה למשקל הגוף:
zz Fv = ¼•π•D²*0.3*γ = ¼•π•1²*0.3*1000 = 235.62N zz
הגוף נמצא בשיווי משקל כי משקלו הכללי שווה לכוח העילוי ולכן:
zz G = 235.62N zz
המשקל הסגולי של הגוף הצף מחושב לפי חלוקת משקלו בנפחו הכולל:
zz γ2 = G/V = G/( ¼•π•D²*0.4) = 235.62/(¼•π•1²*0.4) = 750N/m³ zz
וזה הגיוני כי מפני שאם גוף מסוים צף במים, משקלו הסגולי תמיד קטן יותר מהמשקל הסגולי של מים.

נירובר

New member
סליחה שאני מציק פרטיקל אבל זה מה ששאלתי

למה אתה משווה בין המשקל לבין כוח העילוי (ברור לי שהם משתווים לפי ההסבר שלך), אבל בקובץ שצירפתי עם שלושת המצבים רשום מצד שמאל עבור גוף צף שכוח העילוי גדול מהמשקל וכאן אתה אומר שהם שווים- זה מה שלא ברור לי.
1. Fv>G מצד אחד
2. מצד שני Fv=G
מה נכון???????

נירובר

New member
כלומר אם רק חלק טבול במים

וכוח העילוי שווה למשקל המים שיוצא אז איך ייתכן שעבור חלק רק שטבול כל משקל הגוף יהיה שווה לכוח העילוי.

הסבר

ההבדל בין המצבים הוא כזה:
במצב השמאלי, השוויון מתקיים כאשר הגוף צף, וחלקו בולט מעל המים, משקל הגוף שווה למכפלת הנפח השקוע בלבד במשקל סגולי של מים (זה היה כוח העילוי).
אם הגוף היה שקוע כולו במים באופן מאולץ (נניח אם היינו מושכים אותו בכוח למטה ומשחררים אותו פתאום) אז כוח העילוי היה שווה למכפלת נפח הגוף כולו במשקל סגולי של מים - וכוח העילוי היה דוחף את הגוף מעלה ברגע שהיינו משחררים אותו, והגוף היה עולה כך שחלקו היה בולט מעל המים. כאשר חלק מן הגוף היה יוצא מן המים, כוח העילוי היה קטן (כי הנפח הטבול קטן, ואז מכפלת הנפח הטבול במשקל סגולי של המים תקטן). הגוף היה ממשיך לצאת מן המים, עד שהיה נוצר שוויון בין כוח העילוי למשקלו - ואז נעצר.

נירובר

New member
אוקיי הכל ברור חוץ מזה

למה רשום שכוח העילוי גדול מהמשקל, אם כדי לפתור אנימשווה ביניהם.
תודה

הסבר

לדעתי הכוונה בציור הזה היא שאם הגוף כולו היה שקוע (כלומר אם היינו מושכים אותו למטה כמו שכתבתי קודם) אז כוח העילוי שהיה מתקבל במצב זה היה גדול ממשקלו הכולל, ואז היה עולה למעלה אם היינו משחררים אותו עד שחלקו היה בולט מעל המים.

למעלה