ארכיטקטורה

FalseFlat

New member
אדריכלות

אני חושב שזאת כתבה ממוחזרת כי כשראיתי אותה נזכרתי שהייתה אחת ממש דומה לפני כמה זמן, לפחות בקונספט
במאה לא הקודמת, זאת שלפניה עם הופעת הפלדה הייתה אמונה בבניינים גבוהים שהתבדתה מהר מאד, זה לא עובד.
נתחיל מהסוף ונגיד שהולנד היא דוגמא למדינה שהבנייה בה נמוכה מאד יחסית לצפיפות האוכולוסיה, והיא מראה שזה עובד**,
זה לא פלא שאדריכל-על הולנדי בשם רם קולהאס חוקר בין השאר גם את הנושא הזה רבות, על ההתחלה של הבנייה לגובה אפשר לקרוא בספר דיליריוס ניו יורק,

בנייה לגובה מתאימה לציבור הישראלי, שלכל אחד יש את הדירה שלו בלי שהוא יצטרך לראות חס וחלילה אף אחד מהשכנים שלו,
להיות למעלה מעל כולם ולא להתערבב עם מה שקורה למטה, חלומו של כל ישראלי. אבל עם כמה שזה טוב אם זה היה כלכלי זה היה עובד מזמן, הבעיה שזה לא.
הקמה של מגדל היא מורכב בטירוף ואורכת שנים, בד"כ דירות נמכרות בגדלים במחירי שיא ככה שזו לא אופציה בכלל.
אפילו מקומות 'יפים' (פחחח) כמו מגדלי יו היום מוקפים ב20 מגדלים שכנים ככה שזה הפך להיות עוד שיכון בעטיפה של ממתק. אבל זה סוג של שיכון.

יש אדריכלים עם ראש בקיר שמאמינים שמגדל יכול לשרת צרכים של ציבור דיירים או עיר אבל האמת שהעיר צריכה שילכו בה ברגל או באופניים שתהיה נגישות ממקום למקום
להוציא את המכוניות החוצה כי זה לא עובד (באירופה הבינו את זה בשנות ה70 ופה עדיין לא הבינו אבל ממשיכים לחפש חנייה 40 דקות כל פעם) ובנייה נמוכה מאפשרת לאנשים
להיות מחוברים באמת למקום שהם חיים בו ולא רק להשקיף עליו בקופסא מזכוכית למעלה. אנחנו לא דגים.

אתם יכולים להגיד אבל הנה תל אביב לא יכולה להרשות לעצמה בנייה נמוכה, היא יכולה בתנאי שהרצף הטריטוריאלי שלה יתחיל לגדול ולספח לעצמו כמה שהוא יכול מכל מה שמקיף אותו,
ליצור עוד כמה מרכזים ולא רק 2-3 מרכזי עסקים כמו שיש היום למשל רוטשילד והבורסה,

כשמתחילים לחשוב החוצה ולא לריב על הפיסות נדלן שכבר שיש אז אפשר לגלות הרבה דברים יפים, בין השאר עוד פתרונות ל'מצוקת הדיור' אבל אף אחד לא מוכן להתחיל לקחת אחריות
או להוביל מהלך כזה, אז למה שזה יקרה ? בינתיים נתהלך בין המגדלים הנוצצים.

------------------------
** חייב לציין שלהולנד יש יתרון על פני ישראל יש לציין והיא הלגיטימציה לבנות דירה עם כיוון אוויר אחד.

FalseFlat

New member
מבחינת סוג קרקע ומשקעים ?

ואם כן, זה מה שעושה את ההבדל ?

Etnozam

New member
שמע

הכל מתחיל ונגמר בצורת המחשבה.
זה לא שבאמת יש בועה.. זה לא באמת שיש משבר..
פשוט מאד יש מצב אחר, מתקדם יותר, וצריך להתאים את עצמינו ולהתנתק מתפיסות החשיבה של פעם.

סיפור:
בשנה האחרונה בקיבוץ לפני שעזבתי, הגיע זוג צעיר וקנה שטח לבניה בחלקת התרחבות חדשה שהייתה כולה בתהליכי בניה. 250 מ"ר ליחידה.
כל פעם שהיה לי משעמם הייתי לוקח את הקטנוע והכלבה ועושה סיבוב לראות איך מתקדם עם הבניה. מנהג שהשעמום גורר את כל הקיבוץ לעשות ד"א, כך שכולם מעודכנים וזה היה אחד מנושאי השיחה היחידים והחמים כמובן. בכל אופן, שורות שורות של גושי אבן חשופה ויציקות מזויינות, ורק בית אחד של אותו זוג צעיר, כבר כמעט גמור ועומד. הם בחרו לבנות את הבית בשיטה אמריקאית, חוץ מיחידת ממ"ד, כל הבית פנים וחוץ בנוי מלוחות גבס וחומרים סינטטים. ממגוון הדיעות על הבית יכולת לשמוע כאלה דברים: "זה בית זה? רוח קטנה והוא נופל.", "מה זה, בית צריך להיות מאבן ולא ככה.", "אם יפלו טילים, אם תהיה מלחמה", "אם תרצה לתלות זרוע ברקן עם טלויזיה 48 אינצ'" ועוד כל מיני פנטזיות אחרות. מבירור שלי בנושא, מסתבר שהבית נבנה במחיר מגוחך פשוט! מבודד לחלוטין, כל הגמר עשוי מחומרים איכותיים ולא היו צריכים להתפשר, חלונות כפולים, חיפוי דמוי אבן חיצוני, גינה מקסימה. בית נורמאלי לחלוטין.

עכשיו תגיד לישראלי הממוצע לך תגור בבית כזה שעלויות הקמה מסחריות שלו ללא השטח זה בערך חמישים אלף דולר. מבחינתו הצעת לו לגור בצריף!

בית צריך להיות מאבן! עם טיח ושליכט!
עם קרמיקה זולה אך במראה יוקרתי!
עם מטבח גדול ומפואר לחיים מודרנים שסובבים בעיקר סביב המיקרוגל ולאו דווקא שטח עבודה קולינרי!
שירותים רחבים! עם מקום למיני כיור לא פונקציונאלי, אגרטל עם פרחים ותאי אחסון!
סלון מרווח ומרשים! ופינת אוכל גדולה! כי פעם בשנה צריך לארח 6 אנשים...
והכל מאבן מאובנת ומזויינת עם ציפוי גלזורה קרמי בתקן ישראלי מסין מחמיר ביותר. שעומד בפני הוריקנים דרגה 5, תנודות טקטוניות מדרגה 9 ומעלה, פצצת אטום אירנית ובעירה בטמפרטורת השמש!
ושיהיה זול!

הדרישה היום לבית כזה "של פעם", לא מסתדרת עם הלך העולם המודרני. פעם בית היה מונח להתמסדות ולא ליצירת פנטזיה אישית. באמריקה למשל הלך הרוח הוא כזה ברובו שהאנשים הצעירים עוברים לעיר כדי להתקדם ולהתפתח וכמובן גם לפתח, בעוד שהזוגות שפונים להתמסדות הולכים ורוכשים בית שמותאם לגידול משפחה באחד הפרברים. בארץ זה לא קורה כי העלויות של רכישה או הקמה של בית שבאמת מיועד לחיי משפחה בתפיסה הישראלית הן אסטרונומיות. בנתיים אתה יכול למצוא בתל אביב זוג עם 2-3 ילדים שחי בבנין אולי כי לא היה להם כסף לבית קרקע, הבעל נוסע כל יום מתל אביב לפריפריה כדי לעבוד, ולילדים אין שום סביבה התפתחותית כל שהיא מעבר לחדר שלהם.
המדינה צריכה להשקיע בשינוי דפוס החשיבה הזה קודם כל. להקים פרוייקטים של מגורים צמודי קרקע בשיטות בניה זולות ומהירות, להקים תשתיות סביב זה, ולעודד את כל הזוגות עם הילדים לצאת מהעיר ולעבור לחיי בית אמיתי. כתוצאה מזה העיר תתפנה, המחירים ירדו, צעירים חדשים יוכלו לבוא לעיר ולהתפתח ואז יגלו שכל הבועה הזאת זה סתם קשקוש.

azardevlieger

New member
האדמה בהולנד דומה לספוג. בערך בעומק של עשרים

מטרים מתחילות שכבות חול שאפשר לבסס עליהם מבנים יותר כבדים. לבינינים גבוהיים ממש צריך להיות הרבה יותר יצירתיים בביסוס. כדי לבסס בעומק של עשרים מטרים צריך להחדיר קורות בטון לעומק. זה תהליך דיי איטי ומוסיף עלויות לבנייה. הקורות האלו בעצמן לא מיוצבות במיוחד כי האדמה מסביבן רכה אז צריך לבנות מסביבן מסגרת. בקיצור הסיפור הזה מייקר את הבנייה לגובה.

Etnozam

New member
אתה בן אדם בעל חשיבה צרה ביותר

אין שאלה של הגיון פה. למען האמת אין שאלה בכלל.
למה בישראל הנדל"ן עובד ככה ובמקומות אחרים אחרת זה נדבך שמורכב מהרבה הבטים שונים שנפרסים מטיב הקרקע וזמינות של חומרי גלם ועד לאופן חשיבה תרבותי. ובניהם יש עוד מגוון רחב של נושאים כגון תעסוקה, עלויות פיתוח, פוטנציאל החזר עתידי, ביטחון, בעלות על קרקעות, שימור קרקעות, איכות חיים, חתך אוכלוסיה, תעשייה, חינוך, מרחק, אווירה, נוף, אופי, חיי קהילה, שירותים, מוסדות ועוד ועוד.

אבל דבר אחד חשוב שתביני,
בסופו של דבר המצוקה העיקרית שיוצרת את הבעייה המדוברת בישראל של איכות החיים סביב מגורים היא כסף ועלויות השקעה. קרקע זמינה יש מספיק בנתיים, והתשתיות במדינה הולכות ומשתכללות למערכת שלא מחייבת מגורים צמודים לאיזור המחייה. מה שלא מצריך בנייה צפופה כל כך ודחיסה של אנשים אל תוך בנינים. כרגע המצב הוא שעלות של בית קרקע מוגמר גבוהה בהרבה לעומת דירה בבניין ממוצע, וזוג צעיר שלוקח משכנתא על דירה של מאתיים אלף דולר, באותה מידה יכול היה לרכוש בית קרקע מוגמר ברמה גבוהה עם גינה ושטח במחיר נמוך יותר. רק שאין הציע כזה או מודעות לכך, ולא הרבה אנשים ילכו על בנייה של בית בעצמם. ברגע שהמדינה תתחיל לתת הציע לבתי מגורים בשיטות מתקדמות יותר עם קרקע והכל במחיר נמוך פי כמה ממחיר דירה בבניין, הרבה יותר יבחרו לפנות לכיוון הזה. כתוצאה מכך החשיבה על בית תשתנה. אדם שיש לו בית מאבן ובטון יעדיף לתת לבית להתפורר על הקרקע מאשר להרוס אותו ולבנות חדש כי העלויות פשוט גבוהות מידי, ועד שזה לא יקרוס הוא ישכן שם כל דייר שמעוניין גם סודנים ואריתראים, זה מוביל לתחלופה איטית וחוסר נכונות של קונה פוטנציאלי לבוא ולרכוש את הקרקע ולפתח אותה שוב.

יש הרבה הבטים שונים שמשפיעים על הנושא בישראל. זהו אחד מהם.

אספרסו2

New member
הצחקתני.

מציע לך לנתב את מאמציך למציאת פרנסה במקום להתאמץ להראות שאתה מבין במה שאין לך קמצוץ של ידע.

FalseFlat

New member
חיים מה אתה רב איתו

הוא צריך לשמש לנו מדריך באוקטוברפסט הבא

אספרסו2

New member
אני אוהב אצלך

שאתה מכבה את הגחלים הלוחשות לפני שמתחממת האוירה ונדלקת האש.

התבלבלת,אני מדריך בתערוכת האספרסו בטרייאסט
ולא באוקטוברפסט.

FalseFlat

New member
להתווכח באינטרנט

זה כמו אוליפיאדה של מפגרים,
גם אם ניצחת אתה עדיין מפגר.

(בכל זאת פורום של הולנד אז אני מקווה שאתם ואלוהים תסלחו לי על ההומור הגס מה הקטע של ההולנדים עם הומור על זקנות ומפגרים ?)

Etnozam

New member
לא רב איתה

אני רק מסביר.
אפשר לקבל את זה אפשר לא לקבל את זה. הוא תמיד בוחר שלא לקבל את זה וגם לא להמציא שום טיעון לסיבה למה. אישה כבר הזכרתי...
זה לא רק לגבי זה לגבי כל האנשים כאן, כך שאני לא ממש מתייחס אילו.
הוא מפריך את הרעיונות שלי כאילו שלראש הממשלה הנוכחי יש רעיונות טובים יותר חחח

ואם אני לא יסביר לו מי כן יסביר? הוא ימשיך לחיות בעולם הדילוזיאונלי שלו עם כל הצבעים והצבעונים ובנתיים אנחנו נלחמים כאן עם המציאות.

מלפפiן

New member
בניינים-

מה שאותי תמיד הפתיע, זה שמחיר הדירות משתנה בהתאם לגובה הבניין, ביחס הפוך לישראל. בהולנד יהיה מחיר הדירה גבוה יותר בדרך כלל בבניינים נמוכים, מאשר בבנינים גבוהים. בישראל בדיוק ההיפך. שוב, זה לא כלל מברזל, אבל בניינים נמוכים נחשבים בדרך כלל יותר יוקרתיים בהולנד, מאשר בניינים גבוהים.

לגבי בניית בתים במקום בניינים בהולנד- אני לא חושבת שזה ממש קשור לקשר עם השכנים, לדעתי רוב ההולנדים פשוט רוצים גינה, והפתרון שיישמו לכך הוא בניית בתי שורות.

forglemmigej

New member
בניה באורופה לעומת ארץ נהדרת

בוא נתחיל מזה שמדינות אירופה רובן קיימות מאות בשנים עם הזזת גבולות פה ושם אבל התשתית ישנה וכן הזהות כך שלא קשה לבנות מסורת של בניה ולתכנן לטווח ארוך.
מדינת ישראל שהמוטו שלה בהתחלה היה נלבישך שלמת בטון ומלט, כאילו זה משהו שצריך להתגאות בו משלמת על זה ביוקר עד היום .
בהולנד הרבה מאד מקומות זה ים מיובש ובכלל לא בטוח שהעלויות שמה קטנות מאשר בארץ ,כשרוצים להקים איזה פרויקט בניה. שתי העיירות לילסטד ואלמירה הן שטח מיובש לגמרי והכביש אליהן עובר על מים הן בכלל לא זולות למגורים למרות שהרעיון בתחילה היה לבנות ערי לוין נוסח מודיעין או שוהם לכל מיני דור שני ושלישי לתושבי אמסטרדאם .
יש תנאים מאד מחמירים בקשר לשטחים חקלאיים ובכלל איפה לבנות, אין מצב כמו בארץ לגנוב את קו החוף עבור בתי מלון בתל אביב, טבריה ואילת החופים שייכים לכולם ואתה לא יכול להגיע לראש העיר ולשלם לו שלמונים כדי שיאשר בות"ת לבנות את המפלצות בטון האלו . עכשו עושים את זה גם ביפו זה חוסם אויר נקי לתושבי הערים ובעצם רק תיירים עשירים יכולים להנות מרצועת החוף.

במדינה שאני חיה בה אין בכלל מגורים ליד פיורדים או ביערות או בגבעות ליד הים ,יש פה ושם עיירות נופש לחוף הים הצפוני אבל הן בנויות בתוך עמק ולא מסתירות נוף לאף אחד. בתי הקיץ פה ושם גם ליד החוף בנויים בצורות שמתאימות לנוף עם גגות קש או מעץ שחור זה משתלב יפה בנוף ולא מנקר עיניים.

נמשיך מזה שכל בית חייב לעבור אישור של ארכיטקט ,אפילו אם הוא בנה ביתך וכל שכן כל פרויקט גדול כקטן של קבלן ביצוע . בארץ הרבה פעמים אין אישורים כאלו והקבלנים משתמשים בחומרים זולים ולכן במוקדם או במאוחר יש נזילות בכל הבית, הטיח מתפורר החלונות מתעקמים , הדלתות לא מתאימות למשקופים (אבל הכי חשוב שתהיה מזוזה), ההסקות נוזלות, הקרמיקה נושרת וכולי וכולי.
אין תכנון בניה לטווח ארוך הכל זה הרחבות והרחבות.
פה למשל המנהל החליט ליבש 300 כפרים כי זוגות צעירים לא מגיעים לשם יותר ולכן בתי ספר וחנויות נסגרים , האוטובוס לא נכנס יותר ועל רכבת אין מה לדבר ואת החורים בכביש מהכפור לא כיסו מאז מלחמת העולם השניה ולכן כשאחרון הזקנים ילך לעולמו הכפר פשוט ימחק או שיהפכו את זה לשטח חקלאי ולכן עוד ראות ירוקות או שזה יהפוך לשדה בור , מזל שלא גדלים פה קוצים גם הבור הוא מאד יפה.

במילים אחרות במדינת ישראל אין תכנון ,בונים סתם בלי מחשבה ובלי התחשבות חושבים שאם פעם יישבו מקום מסוים חייבים להנשים אותו לנצח. לא. יש קיבוצים עם שלושה חביירים ובכל זאת מחזיקים אותו למה בעצם .

למעלה