ארה"ב-רומא החדשה?

סארון

New member
ארה"ב-רומא החדשה?

שאלה קטנה לי אליכם: האם היה מתישהוא בהיסטוריה(חוץ מרומא) עולם חד קוטבי עם עם ריכוז כוח כה גדול בידי אומה אחת כמו שיש עכשיו?

Yaronimus

New member
זה לא נכון

המצב היום הוא שונה. רומא היו התרבות היחידה שהייתה נאורה (יחסית לסטנדרטים של היום) מתחום הבנייה עד לצבא ולניהול וכיו"ב, בתקופתם. לא הייתה איפריה שהשתוותה להם בזמנם. היו אימפריות, אבל לא ברמת החכמה שלהם. המצב היום הוא שונה. אמנם ארה"ב היא החזקה ביותר מבחינה צבאית ואולי כלכלית, אבל יש המון מדינות שמתקרבות אליה באספקטים שונים כמו סין ורוסיה (בזמנו) מבחינת הצבא, יפן ורוסיה (בזמנו) בטכנולוגיה והעושר. רומא הייתה הריכוז היחידי מסוגו וגדלו, ואילו בימינו מוקדי הכח הם רבים. (למה ארה"ב מבקשת עזרה משאר המדינות בכיבוש עירק?)

לא מחייב

אני לא הייתי פוסל את מרכזי התרבות של פרס ושל מצרים באותה תקופה ואת הכוחות הצבאיים של הפרסים שהשתוו לכוחות של רומא ואפילו מספר פעמים הביסו אותם בקרבות (אבל לא נכנס לזה)... למרות שפה לא דנים באקטואליה הפעם אני אחרוג מנהגי ויענה לך ... היות וארה"ב לא רוצה שכל נטל המלחמה יפול עליה (מובן), אבל אפשר לראות את זה בצורה אחרת שארה"ב "מבקשת"-היא למעשה דורשת ממדינה אחרת להעמיד לרשותה את הצבא שלה ולהכפיף אותו תחת פיקודה כמו רומא עשתה במקרים רבים שהיא באה להילחם .... ולכן אפשר לטעון שארה"ב די דומה לרומא
ובבקשה ממך לא לערב אקטואליה בפורום זה

אז

לידעתך הקלה לא מכניסים לפורום זה אקוטואליה ולא היסטוריה של א"י 20 שנה אחורה והנה לך התקנון

דבר דעה

New member
מצטער מאוד. ../images/Emo150.gif

אבל שאלה זו מאידה על אי הבנה ובלבול. בתקופה הרומאית העולם לא היה חד קוטבי בין השאר מפני שטכנולוגיות שיכולות להקיף את העולם לא היו. רומא התפתחה באזור אחד, אגן הים התיכון והתפשטה ממנו למערב ארופה. במקביל היו באותה העת אימפריות בפרס תחת הפרתים ואחריהם הסאסנים, בהודו ובסין. כשדרך המשי מחברת ביניהם. כול אחת בשיאה היתה חד קטבית באזורה היא. כשהתפלגה האימפריה הרומאית למזרח ומערב, האזור הפך לדו קוטבי. רק במאה ה ה19, כשמדינות בודדות הצליחו לחלק את מרבית העולם ביניהן, דובר על עולם חד קוטבי או רב קוטבי. ההשואה בין רומא לאמריקה אינה סביב שאלת הקוטביות, אלה כיצד על ארה"ב לשמור על האינטרסים שלה.

סארון

New member
או קיי

בכל אופן דיברתי על העולם המוכר לאדם המערבי בגדול המזרח הרחוק היה מחוץ לתחום לאירופים אז. אבל עזבו באמת נושא מטומטם ואני מתחרט עכשיו שהעליתי אותו.. אז אשמח אם לא תגיבו לזה יותר וזה יעלם מהר יותר.. בכל אופן בפעם הבאה אחשוב קצת יותר לפני שאעלה נושא לדיון כאן..

לא, לא! שאלה מצוינת! אל תרגיש רע

אולי לא ניסחת אותה בצורה מדויקת, אבל הרי מה הטעם ללמוד היסטוריה אם איננו יכולים להשוות ולהבדיל בין תרבויות ומצבים? זה כל הרעיון, למצוא מה מניע תהליכים.

דבר דעה

New member
אין על מה להתחרט.

הטעות שלך נבעה מכך שאתה שבוי בראיה התרבותית שלנו, זה נקרא יורוצנטריות. וכולנו במידה כזו או אחרת שבויים בה. זה בעיקרון די נורמלי ונפוץ. שאלת ההשואה בין רומא לארה"ב היא נושא פתוח לדיון ורחוק ממיצוי, גם ברמה האקדמית הגבוהה ביותר. אבל מענין.

מרינטה אהובתי ואנוכי מרבים להעלות

את השאלה הזו בדיוק. יש הרבה קווי דמיון. גם עניין החד-קוטביות, ולא נכון שלא היה כלום מלבד רומא. הייתה סין, למרות שכמעט לא היה קשר בין השתיים, והייתה פרתיה שהיתה מקבילה בכוחה הצבאי, גם אם לא בכוחה התרבותי-מדיני. כמובן שעד שלהי הרפובליקה היתה גם קרתגו. אבל יש הרבה הקבלות, וחלקן מכוונות ומודעות. יש הרבה מסורות אמריקאיות השואבות את מקורן מן ההיסטוריה הרומית, ושמו של בית המחוקקים העליון שלהם הוא רק דוגמא אחת.

רומא החדשה

האמריקאים אוהבים לראות עצמם כירושלים חדשה, ומדברים על ארצם הרבה כ"הארץ המובטחת" (או לפחות היו עושים זאת בשנותיה הראשונות של המדינה), האתוס הלאומי האמרקאי הוא במידה רבה אתוס משיחי של מי שראו עצמם כממשיכי דרכם של בני ישראל מהתנ"ך. אבל בבואם לעצב לעצמם מדינה בנו האבות המיסדים האמרקאים מעיין רומא חדשה, מרבית הדמוקרטיות המערביות מבוססות רעיונית על תפיסת הדמוקרטיה האתונאית, ארה"ב מאידך מבוססת על הפרדת הרשויות הרומאית, לא לחינם, כמו שאמרת, נקרא הפרלמנט האמרקאי ה"סנאט", לא לחינם דומות סמכויות הנשיא האמרקאי לאלו של סנטור רפובליקאי ולא לחינם יש כזו הפרדה שלטונית שם בין פרלמנט רשות מבצעת ורשות שיפוטית. גם התפיסה העצמית של האמרקאים לגבי תפקידם במרחב המדיני דומה להפליא לזה של רומא, לעיתים נראה שכמו הרומאים בזמנם הם רואים עצמם כאי של ציבילזציה בתוך ים של ברברים, הם נוהגים להשליט "שלום אמריקאי", כמקבילה ל"פאקס רומנא" של הרומאים ונוהגים בבוטות כלפי אויבים וידידים כאחד, ואכן נראה לי שיש מקום להשוואה בין שני המעצמות למרות הבדלי השנים (אולי זה חלק מאותם חוקים היסטוריים שאתה אוהב לדבר עליהם). יחד עם זה, ניתן למצוא אין ספור הבדלים, רומא הייתה אימפריה אזורית בעולם שרובו היה נסתר מעיני תשוביה, איש מהם לא ידע אפילו על אמריקה ואוסטרליה, ומעצמות ענקיות כמו סין והודו היו שמועה רחוקה בלבד, האימפירה הרומאית התקיימה במשך שנים, בעוד האמרקאית קיימת כאימפריה פחות ממאה שנים, הרומאים חיו בעולם מוסרי שונה באווירה תקשורתית אחרת לגמרי ובתנאים כלכליים וטכנולוגיים שונים לגמרי. כנראה שזו הבעיה עם השוואות היסטוריות וזו הסיבה שהיסטוריונים נזהרים בהן, השוואות כאלו מלמדות אותנו דברים אמיתיים רק לעיתים רחוקות מאוד.

למעלה