תגובה
התרבות האמריקאית לא עולה לראש של האמריקאים? הם לא רואים עצמם נעלים על שאר העולם? אתה בטוח? כן, אני בטוח. יש לי לא מעט קרובים אמריקאים, יצא לי לדבר עם לא מעט אמריקאים, והייתי לא פעם בארה"ב ובכמה מקומות. למרות כוחה של ארה"ב, רוב האמריקאים לא רואים עצמם כשליטי העולם. הם down-to-earth כאלה, לא מרחפים באיזו אשליה שכולם נחותים מהם.
שקלת אולי שתרבות אינה התנשאות (אלו רק גינונים, לא התרבות עצמה) אלא מיתוסים מכוננים וראיית עולם? ובתור שכזו התרבות האמריקאית כמעט זהה לזו של האנגלים? ראיית עולם כוללת גם התנשאות. התרבות איננה רק מיתוסים ודת. היא גם כוללת את היחס הבינאישי, היחס לתרבויות אחרות. מוסר עבודה. דברים כאלה שהם חלק מהתרבות של כל עם. התרבויות הבריטית והצרפתית אכן מתנשאות - הבריטים רואים עצמם כמחונכים יותר, כמתורבתים יותר, והצרפתים עדיין חושבים שהם מעצמה עולמית. זה גם מתבטא ביחס שלהם כלפי עמים אחרים, וכלפי זרים. גם הגרמנים בזמנו ראו עצמם ככאלה, אולם הכיבוש האמריקאי החדיר להם לא מעט מראיית העולם האמריקאית, מה שמיתן את ההתנשאות הזאת בצורה חדה. ודווקא ההתנשאות הזאת לא חזרה עדיין במזרח אירופה, בגלל כל שנות הדיכוי שלא אפשרו לקיום של התנשאות (הרי אם אתה כבוש ומדוכא, אתה לא יכול להתנשא על אף אחד, כי תמיד יהיה מישהו ששולט עליך), ונקווה שהיא לא תחזור.
חמימות ואחווה מושפעים בעיקר ממזג האוויר, מניסיוני האישי. אנשים נחמדים יותר במזג אוויר נוח, ופחות כשחם מדי, ואין לזה קשר עם תרבות. חמימות ואחווה מושפעים ממזג אוויר, אבל מזג אוויר גם מעצב תרבויות. מתופעות טבע שקורות במזג אוויר שונה ועד לאוכל שניתן לגדל, וכמובן לפעילויות שניתן לבצע - כל אלה גורמים לעיצוב התרבות של עם. אנשים נחמדים יותר במזג אוויר חמים, כי יש הרגשה של חופש - פחות בגדים ללבוש, אין מזג אוויר שמאיים, פחות מחלות, יותר שעות שניתן להסתובב מחוץ לבית (דבר שגורם למצב רוח טוב). אנשים פחות נחמדים כאשר קר להם, כי הם נעשים מוגבלים ביכולות הפעילות שלהם ע"י הטבע. הם צריכים להיות מאופקים יותר.
והמטבח ההונגרי יותר טוב בזה אני לא כ"כ בטוח