אפשר עוד כמה שאלות על מנגל בנוי ועל ארובה?

אפשר עוד כמה שאלות על מנגל בנוי ועל ארובה?

בהמשך לשרשור קודם - נכון שזה אמור להיות פרויקט פשוט, אבל זה פרויקט הבניה הראשון שלקחתי על עצמי, אז אני מעדיף לתכנן במדוקדק ולשאול הרבה. אני מקוה שזה בסדר... אז ככה: באיור הרצ"ב השלב הנוכחי בתכנון - המבנה לפני שלב הארובה. בהנחה שאין שם שגיאות גסות, שתי שאלות: 1. בשרשור הקודם יעצו לי לא להוציא קוצים ממשטח הבטון שישמש כבסיס למנגל, כך שלמעשה המבנה "ישב" על הבסיס ללא חיבור מהותי. בתכניות ב http://www.instructables.com/id/Brick-Barbeque/step6/3rd-course/, הוא הוציא מוטות ברזל בכל הפינות והמשקופים, ודואג לבטן אותם (ממלא בטון בחורים בכל שורה שניה). האם זה מיותר? 2. אולי תוכלו להבחין בשני עיגולים שבולטים ממשטח הבטון אצלי. הכוונה שלי היא לטמון שני צינורות חלולים, של, נאמר 1 צול, בתוך המשטח. בזמן השימוש, אוכל להשחיל לתוכם צינורות דקים יותר שישמשו כבסיס להרחבות - למשל, משטח עבודה נוסף או מנגלון קטן לשמירה על חום, וכיוצ"ב. נראה לכם שזה יהיה מספיק יציב? ולא יפגע בחוזק המשטח?
 
וכמה שאלות על כונס העשן \ מנדף ועל הארובה

השאלה הבסיסית היא איך לעשות אותם. ובפרוטרוט: - האם יש עדיפות למנדף + ארובה מפח, נירוסטה, או בניה? - אם פח, האם פחחים של מיזוג, למשל, יוכלו לבצע את העבודה? או אולי אפילו לבד (אין לי רתכת)? - אם בניה, האם לצקת בטון? באחד מהשרשורים הקודמים בפורום, כתב מישהו שהוא השתמש רק במלט לבן - מספיק חזק? - במרבית המקומות ראיתי המלצות על ארובה של לפחות 20 ס"מ. באתר הזה http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=2879083&forum_id=21281 הוא כותב כאחת השגיאות שלו שהארובה שהוא השתמש בה (6 צול) רחבה מדי. תובנות? - התכנון הזה נראה לי מעניין: http://www.civileng.co.il/forum/forum_posts.asp?TID=1313&PN=1&TPN=2. שני דברים בהקשר הזה: 1. האם מנדף כזה שלא בנוי כמו פירמידה קטומה, אלא ששניים מהקירות אנכיים יתפקד היטב? 2. השימוש בבלוקים כחלק מהמנדף נראה מעניין. מה בעצם מחזיק אותם במקום? סליחה על החפירה, ותודה לעונים!
 
קישורים מעניינים ואם קוראים אותם עד הסוף אפשר להסיק דיי הרבה לגבי השאלות שלך. ככל שהארובה גבוהה יותר ורחבה יותר, פינוי העשן יהיה יותר טוב.
 

gb228

Active member
קוטר ואורך ארובה

למיטב זכרוני: ככל שהקוטר קטן יותר המושך טוב יותר. אלא שגם החיכוך עם פני השטח של הארובה גדול יותר. כלןמר יש כאן שתי תופעות מנוגדות ולכן הנושא של הקוטר לא חד משמעי. אם הארובה קצרה ורחבה לא יהיה מספיק מושך ובגלל שהיא קצרה נושא החיכוך זניח ולכן צריך במקרה זה צינור יותר צר. להיפך במקרה שהארובה ארוכה. יש גם משמעות ליחס שבין שטח החתך של כניסת האויר ליציאה (לא זכור לי שראיתי אי פעם מספרים מדויקים לנושא), אבל ככל שפתח הכניסה גדול גם הארובה צריכה להיות יותר רחבה -כל אחד שהתעסק עם קמין עצים מכיר את חווית זרימת העשן לחדר אם פותחים את דלת הקמין להכניס עץ ושוכחים לפתוח את הקלאפה של הארובה
 
תובנות מתנור על עץ. הארובה לי היא כ 6 אינצ'. ופעם ראשונה שאני רואה מה זאת שאיבה. יש לי דמפאר (קלאפה) אך היא פתוחה כל הזמן. ועד כמה שהבנתי, היא משמשת בעיקר בזמן רוחות, עוד לא התנסתי. השליטה על כמות האויר שנכנסת לתנור נעשת ע"י דלתות קטנות שנמצאות בדלת של התנור, החל מבעירה כמו בלהביור, ועד לחניקת האש. ולכן, אין מצב שאתה פותח את הדלת, והעשן רץ לך לתוך הבית.
 

gb228

Active member
תפקיד הקלאפה

התנור שלך מסחרי כך שייתכן והגיעו בו לרמת אטימות מלאה ולקלאפה תפקיד שולי. בניתי תנור עצים והשתמשתי בו במשך שנים רבות -בתנור שלי לא היו פתחים חוץ מכאלו "טבעיים" שנבעו מאטימה לא מושלמת של הדלת והשליטה על בעירה היתה עם משחק של הקלאפה (גם בה האטימה לא היתה מושלמת). בתנור שלך זה פשוט הפוך - היציאה קבועה בקוטר והמשחק נעשה בכניסת האויר. אחד הדברים שאתה רוצה הרבה פעמים לעשות זה להחזיק את התנור על "אש קטנה" - למשל כשהולכים לישון, זורקים בול אחד לתנור ורוצים לקום בבוקר כשיש עדין רמץ מספיק פעיל כדי לזרוק בול חדש לתחילת היום. זה נעשה בתנור שלי עם קלאפה סגורה כמעט לגמרי ודלת סגורה לגמרי (כאמור אטימה לא מושלמת). אם היית קצת לא ערני בבוקר ופתחת דלת ללא פתיחת קלאפה קודם נוצרה זרימה הפוכה ונכנס עשן לחדר. לא היה צורך שהקלאפה תהיה סגורה לגמרי, גם סגירה חלקית גרמה לזרימה הפוכה עם פתיחת הדלת לרווחה. לגבי קוטר הארובה - כפי שציינתי זה תלוי אורך (וגם כיפופים, אם הארובה לא ישרה), אבל במקרה של מנגל האורך לא משמעותי כך שנראה לי שכמעט כל קוטר יעשה את העבודה. ד"א אני הייתי מתכנן את הכונס עם פתח ארובה גדול ואם הייתי מגלה שאין מספיק מושך מוסיף מתאם קוני שמוריד את הקוטר (נראה לי יותר פשוט מלתכנן כונס עם ארובה צרה מדי ולנסות להרחיב אח"כ)
 
תגובה

קראתי את כולם, ועוד כמה שלא צירפתי, עוד לפני שהעלתי את השאלה. ולמדתי מהם הרבה. את השאלות שאלתי, במקומות שראיתי אי הסכמה בין המקורות, וחשבתי אולי לחבר'ה כאן יש ידע שיכול לעזור. לדוגמא הנוכחית: יש מקומות שטוענים שהמנדף והארובה חייבים להיות מתכתיים, כי אז הם מתחממים מהם יותר, ופועלים טוב יותר. יש מי שבנה מבלוקים, יש מבטון, ויש מי שטען שחייב להיות מלט לבן כי האחרים מתפוררים ומאבקים את המזון ברכיבים לא בריאים. יש רבים שטוענים כמוך שהארובה צריכה להיות רחבה (לפחות 25 ס"מ), ואז בלינק שנתתי, הכותב מספק רשימת משגים, ובתוכם מציין שהשתמש בארובה של 6 צול, והיה עדיף ארובה של 4 צול או פחות.
 
רגע, זה הרי לא תנור חימום..... מדובר להבנתי במנגל שאמור לצלות בשר. במקרה כזה האש וחום מתרכזים במקום אחד, ולכן לסביבה אין ממש השפעה על כך. את כל הפגודה בונים בכדי שהעשן יתפנה לכיוון למעלה ולא יתפזר כמו במנגל פתוח.
 
כן ולא...

המטרה של הארובה היא לא רק פינוי העשן (למרות שזו מטרה חשובה), אלא גם לספק מסלול זרימה לאויר שילהיט את הגחלים הלוחשות. בגלל זה במנגל מתוכנן היטב יש בתחתית חורים לכניסות אויר, ורצוי להעמידו על ספייסרים, כך שתהיה גם זרימת אויר מתחת.
 
מסלול אויר זה נכון במתקן סגור. לא יודע עד כמה תצליח לשלוט בנושא במנגל פתוח.
 
אני לא בטוח (גם לעופר)

רעיון העבודה של הארובה, לפי מיטב הבנתי הוא זה: העשן חם יותר מהסביבה, ולכן הוא עולה במהירות דרך הארובה. כתוצאה מכך, נוצר תת לחץ בכניסת הארובה, והיא יונקת את האויר עם העשן, וחוזר חלילה. התהליך יוצר מצב שבו כונס העשן שואף למשוך את העשן עם האויר מהמנגל. אז נכון שזה לא כמו בקמין עצים, בו יש זרימת אויר מואץ דרך האש. אבל זה כן אמור לתרום לזרימת אויר מאולצת יחסית כלפי מעלה. להבנתי, זו גם הסיבה שלא בהכרח ארובה גבוהה ורחבה ביותר עדיפה. אם העשן בארובה מצטנן, הוא כבר לא עולה, ויוצר "סתימת עשן". הארובה צריכה להיות חמה יחסית כדי לא לקרר את האויר והעשן.
 
נושא חביב ארובות

אז בא נקדים ונאמר שאתה אפילו לא צריך ארובה , אם המקום מוגן מרוח האויר החם והעשן יעלו למעלה בכל מקרה . ארובות של חברת החשמל מכיר ? 300 מטר גובה מבטון אבל זו לא הארובה עצמה הבטון הוא רק קונסטרוקציה לארובות עצמן, שהן צינורות ברזל בתחתית הארובה מבטון יש פתח גדול 8 מטר על 8 מטר , בכדי להכניס את חלקי הצינורות של הארובות מכניסים חלק אחד, מרימים עם כננת , מכניסים השני , מרתכים ושוב מכניסים עוד חלק, עד ל 300 מטר לא היה לי ממש קשר לארובות אבל לא איש כמוני יחניק את הסקרנות ולא יסתובב שם , גם כשלא צריך חשבתי שאם אני אעמוד בכניסה לארובה אני ארגיש שאיבה חזקה כלפי מעלה ולא היא , אין שאיבה למרות בגובה העצום . אין שם מנגל אחד עם ארובה גבוהה http://www.ismor.co.il/pl_products~6~4.htm
 
תודה על התגובה

למרות שאיסמור לא בהכרח דוגמה טובה... אגב, מאחר שראיתי שאתה מומחה לבניה - מה דעתך על השאלה ששאלתי בפוסט הראשון - האם צינורות 1 צול שיושקעו בפלטת בטון בעובי 10 ס"מ (במטרה להשחיל לתוכם צינורות דקים יותר כבסיס להרחבות) יחלישו את המשטח בצורה לא סבירה?
 
תודה

יש אורך מומלץ? אגב, חשוב אם עגול או ריבועי? את מנגנון המנגל עצמו רכשתי, והוא ממתין בסבלנות לבית שלו.
 
מה שמחזיק את כל העסק זו היציקה

של משטח הבטון ולא שום דבר אחר למה להתלבט כל כך ? לך על כל הקופה, שים גם קוצים . חובבים יש להם יתרון אין להם לחץ של זמן . למה שלא תלך על בלוק איטונג ? הוא חסין אש וקל לחתוך אותו עם מסור
 
למעלה