אפשר לפתוח כאן דיון?

אפשר לפתוח כאן דיון?

השאלה שלי היא לאו דווקא פסיכולוגית קלאסית. אולי סוציולוגית, אולי פילוסופית. ממה לדעתכם נובעת הסטיגמה כלפי חולי נפש, ומה היא הדרך הכי טובה לטפל בה?

התשובה האוטומטית אולי היא כל אותם סרטים שהציגו ומציגים חולי נפש בצורה סטראוטיפית ותמיד כרוצחים, אנסים, סוטים וכאלה שגורמים נזק והרס לחברה. והגישה הקיימת היא לנסות ולהראות שרוב חולי הנפש הם אנשים נורמטיביים, כמוני כמוך, שחיים חיים כמו כולם, נאבקים כמו כולם ואפילו יותר, ולא מסוגלים להרע לזבוב. אבל האמנם? כל הסיפור בגלל כמה סרטי היצ'קוק?

האינטואציה הנשית שלי אומרת לי ששורשי הדבר נטועים הרבה אחורה בזמן, ומעט יותר מורכבים. אבל הייתי שמחה לשמוע את חוות דעתכם.

גרא.

New member
נסחפת עם הגלים,אין אולי דבר טוב יותר בימים

הקרים האופפים אותנו,להפעיל כמה שיותר את התאים האפורים ההם,בתקווה שזה יעזור לנו
להתחמם מעט.הבסיס ליחס השלילי לחולי נפש,נעוץ בהופעתה של האתיקה הפרוסנטנטית.במאות
הקודמות.האתיקה הפרטסטנטית גורסת שאדם מצליח כספית אבל לא רק מבטיח כך את מקומו
בגן עדן,לפיה יש שני סוגי בני אדם,הדומד,והמקוללים.פרוטנסטנטי מאמין שהצלחה כלכלית מעידה
שהוא שייך לאלקטד,הנבחרים, מול המקוללים,שהם הדומד.האמונה הזו גרמה להתפתחות כלכלית
מואצת בארצות הפרוטנסטנטיות,לעומת הקתולית.ראו ההתפתחות הכלכלית בארצןת כמו ספרד פורטוגל
ואחרות,פרוטנסטנטיות מובהקות,מול אחרות כמו שבדיה,ארה"ב כמובן,שהדת הדומיננטית היא
פרוטנסטנטית.אפשר מבחינה סוציולוגית,לא דתית כמובן להסביר הצלחה כלכלית של יהודים שחיו
בארצות האלה,ואחרות שההשפעת האתיקה הפרוסטנטית,חילחלה אליהם.
ןמכאן ליחס אל חולי הנפש,ברור.חולי הנפש שייכים למקוללים,לכן אינם מצליחים כלכלית.כך למשל
היחס לחולה נפש אמי,שונה בהרבה מאשר לחולה נפש עני.את העשיר מכניסים לבי"ח לחולי נפש
כי רואים בו אשם או אחראי למחלתו. העני,השייך למקוללים,חולה נפש כי הוא שייך לקבוצה הזו. אפשר
לראות את ההבדלים ביחס הזה שמקורותיו האתיקה הפרוסטנטנטית,ביחס החברה גם שלנו לידוענים
או סלבריטיז מופרעים. ע"פ התפיסה הזו,אנשים ששיכים למקוללים,יש פגם או ליקוי באישיותם.פגם
שאי אפשר לתקן אותו ולכן יש להפריד אותם מהחברה בבידוד במוסדות מוזנחים,ועלובים כאשר
אין להם תקווה להחלים,כלומר לעבור לאוכלוסיית האלקטד. זה הבסיס לפשעי הנאצים שרצחו במכוון
חולי נפש רבים.לא רק יהודים.בכל מקרה,זו הסיבה להצגתם כסטריאוטיפ,כאנשים המייצגים את כל הרע
בחברה,וודאי,הם מקוללים.מאידך לאלה השייכים לנבחרים,שהם אנשים אמידים לרוב,הם בפועל מעל
הנורמה המחייבת את המקוללים.לנבחרים,אלה הם היוצרים את הנורמות,אלה הם המקפידים להתרחק
מהמקוללים.ואלה הם היכולים להציג אותם באור שלילי סטריואוטיפי.לגישה הנוכחית להציג את חולי הנפש
כאנשים נורמטיביים,כמו כל אחד,יש בסיסי בהתחזקות האתיאיזם.בעובדה,שאנשים רבים שקודם לכן
האמינו באתיקה הפרוסטנטנטית,הולכים בהדרגה,ומאבדים את הזיקה לדת,הפרוסטנטנטית בהקשר הזה.
יכולות להיות סבות סוציולוגיות,ואחרות לשינוי היחס. ויתכן שהכותבים אחרי,יסבירו זאת יותר טוב.

בהחלט

תודה רבה למדתי, וזה הגיוני אם חושבים על זה שפעם חולי הנפש העניים היו נזרקים למוסדות מוזנחים ואלו האמידים הצליחו לעיתים למנף את זה ליצירתיות או הצלחה.
לדת כנראה יש תפקיד חשוב בעניין, בימי הביניים חולי הנפש נחשבו לכאלה שאחוזים דיבוק, שהשטן נכנס בהם.

אני חושבת שיש גם מרכיב של האמונה בנשמה, נפש נתפסת אצל הרבה אנשים כמשהו נפרד מן הגוף מה שמוסיף למושג "מחלת נפש" מימד מיתי ורוחני.

sharpantie

New member
אם ראית את הסרט ''אמדיאוס''

על חייו של מוצרט, הוא נפתח בארוע המתרחש ב''בית חולי רוח'' כזה וגם מסתיים בו. בתמונת הסיום
רואים את החולים שכובים לאורך המסדרון במלוא עליבותם. מראה ממש מזעזע. אם לא ראית חפשי את הדיסק.
לא בגלל מה שכתבתי, הסרט פשוט מרתק.

sharpantie

New member
גרא תודה על הקישור לסרט אבל

אצלי הוא לא עובד, האם גם אצל אחרים?

גרא.

New member
שרפנטיי,גם אצלי,הוא לא עולה.כתוב אמדאוס

בעברית.בכל מקרה .אני אישית לא אחראי לכך.

כבר זמן מה אני מנסה להבין את זה.

זו הפעם השנייה שאני שומעת על האתיקה הפרוטסטנטית, רק החודש הזה, ולא ממש הצלחתי להבין אותה.

אפילו גוגל לא עזר

אני רק מוצאת שם הרבה חומר על ספר שנקרא "האתיקה הפרוטסטנטית ורוח הקפיטליזם".

מישהו יכול להסביר שוב מהי האתיקה הפרוטסטנטית?
מיהם ה- Doomed וה- Elected?
ומה הקשר של זה למחלות נפש?

תבואו על הברכה.

גרא.

New member
DAMONATION AND DEVIANCE

THE PROTENTANT ETHIF ANDTHE SPIRITT OF FAIILURE
O\Mordechai ROTENBERG
איתו עשיתי את עבודת המסטר שלי. המחקר שלי מופיע בספר הזה.

תודה רבה

מתחילה להבין את העניין.. ותוהה:

אם המפתח להצלחה כלכלית הוא אי אמונה בעולם הבא, אז מה זה אומר על היהודים?

יש פתגם ערבי

״בטח באללה אך אל תשכח לקשור את הגמל״.

היהודים מעצם הסטטוס שלהם כזרים בכל מקום היו חייבים ללמוד להסתגל למקום, גם במחיר התכחשות או הקרבה של האמונות והמנהגים שלהם. הם היו חייבים, עם כל הכבוד לרוחניות הנשגבת, להשתלב בעולם הארצי כדי לשרוד. אולי גם בגלל זה נפוצו הסטיגמות על כך שיהודים הם קומבינטורים ותחמנים ושאכפת להם רק מכסף.

גרא.

New member
דיון נוסף,מה דעתכם על הגישה האנטיפסיכיאטרית

הגורסת שאין צורך בפסיכיאטרים ופסיכולוגים,שכן לשחרר אדם ממחלת נפש,יש
לחזור על הריוטואל שגרם לכך,כולל טקס בדטמה למה ששמנים עושים.כך גם היהודים
נהגו בהצגה המפורסמת הדיבוק,או בסרט מגרש השדים.
http://he.wikipedia.org/wiki/גירוש_שדים

למעלה