אפשר גם אחרת

ימימה

New member
אפשר גם אחרת

כתבה ששודרה בערוץ 10 על מערכת החינוך בפינלנד. יש קטע קצר באמצע על החינוך המיוחד, ששם קרוב לחצי מהתלמידים נכנסים לתוכו ולכן הוא לא ממש מיוחד אלא יותר מערכת תמיכה לתלמידים שיש להם קושי כלשהו, כדי שלא ישארו מאחור. אבל כל הכתבה מעניינת מאד - אם היו מיישמים פה חצי ממה שיש שם, לכולנו היה הרבה יותר פשוט, נראה לי... כתבה

schlomitsmile

Member
מנהל
יפה
נשמע טוב, כמה שאפשר להתרשם מכתבה עיתונאית.

חברתי מפינלנד

אמרה לי אחרי ששלחתי לה קישור לכתבה (היא יודעת קצת עברית, אבל יש חלק מהכתבה בפינית) שהלוואי וזה באמת היה ככה. לפחות אצלם זה לא בדיוק ככה. אם כי יש להם רק 17 ילדים בכיתה. החברה שלי היא גם מורה וגם אם לילד במערכת החינוך הפינית.

אני יכולה לברר בדיוק את הנקודה איתה.

אבל ככה הבנתי. וברור שיש דברים שכדאי ללמוד מהם.

מעתיקה לך את מה שהיא כתבה לי.

היא כתבה על הכיתה שבה היא עובדת I'm working now at the first class. We have 17 pupils, 6 of them are coming from Kosovo or Sudan. Mostly I'm helping them with the language היא מעין מורה עוזרת. כמו שאת רואה, היא מלמדת את ילדי המהגרים. אני אשאל אותה שוב באמת.

dina199

New member
שחלקם די מסכנים.

אם כל הכיתה זה מהגרים זה סוג של חינוך מיוחד (משהו שווה ערך לאולפן בארץ)

יכול להיות שיש אצלם שילוב, וחלק ילדים פינים

רגילים וחלק מהגרים. ויכול להיות שזה באמת חינוך מיוחד. כי נדמה לי שבעבר היא כתבה לי שהיא עובדת בחינוך המיוחד. היא אומרת, למשל, שבסרט הראו בית ספר שאין בו מהגרים, למרות שאין כמעט דבר כזה בעיר שלה, כי יש המון המון מהגרים מכל העולם. בעיקר ערבים וכושים. [סליחה אם המילה כושים מעליבה מישהו, בעיני היא סתם ציון מקום, כמו אפריקאים וכו']. יש הבדלי מנטליות בין המקומיים ובין המהגרים והיא כתבה לי על זה הרבה בעבר, כי הפינים נתקלים בקשיים שהם לא רגילים להם. הם היו חברה מאוד סגורה ומאוד הומוגנית, ופתאום באים אנשים מתרבויות אחרות, וזה לא היה להם קל. החברה שלי, למשל, נוצריה, ויש לה בעיה בגלל זה עם האיסלאם, לדוגמה.

schlomitsmile

Member
מנהל
זה היה אחד הדברים שמצאו חן בעיניי לפי הכתבה, בכל כתה (שגם ככה יש בה מעט תלמידים במושגים ישראליים) יש מורה שמלמדת את הכתה כולה, ומורה נוספת שעוברת בין כל התלמידים ועוזרת לכל מי שצריך. אבל ברור לי שהמציאות מורכבת ממה שכתבת עיתונאית יכולה להעביר, לכן סייגתי את התפעלותי בהודעה הקודמת

חברה שלי כתבה לי מכתב מאוד ארוך, שבו טענה

שזה כנראה בית ספר עתיר תקציבים - כי בעיר שלהם זה ממש לא ככה. המון דברים שונים. ואת זה היא אמרה גם כמורה וגם כאם לילד בחינוך הפיני. מה שהיא כן הסכימה, זה שלומדים יחסית מעט שעות. עד 12 בצהריים. שלחתי לה מייל ושאלתי באמת מה עושות אמהות עובדות למשל אחרי השעה 12 ומה עושים הילדים אחרי 12 ועוד. לצערי, היא עוד לא ענתה לי...

ימימה

New member
בכל אופן התוצאות הן ארציות

כלומר - התוצאות של מערכת החינוך הן מאד גבוהות בכל פינלנד ולא רק בבתי ספר עתירי תקציבים, ככה שאני מניחה שבסה"כ הם עושים משהו טוב בכל המערכת, גם אם יש בתי ספר יותר מוצלחים ופחות, מה שבלתי נמנע בעצם. אבל עצם הגישה של המערכת, גם אם ברור שיש כשלים ולא הכל וורוד, כל כך שונה מזו שלנו שלי זה ממש גורם תסכול... ואולי זו באמת כל התרבות כולה, שהיא הרבה פחות מלחיצה והישגית שם, לעומתנו.

schlomitsmile

Member
מנהל
פחות מלחיצה והישגית, יותר רגועה באופן כללי. לכן אני לא מאמינה שכאן יסכימו לאמץ את המודל הפיני, (אהבתי את הרעיון לפתוח את יום הלימודים בשיעור התרגעות, וגם ללמוד פחות חומר ויותר אסטרטגיות למידה ופתרון בעיות, ועוד כלמיני דברים שהוצגו שם). אבל אפילו אם רק ישמעו בקול דורית, כבר יהיה שיפור משמעותי מאד לדעתי.

לך ולימימה,

יש ממצא אחד בטוח: התוצאות שלהם הרבה יותר טובות משלנו, ואז ברור שיש משהו שהם עושים יותר טוב מאיתנו. עד כאן אין מחלוקת, אני חושבת. ובכלל, תמיד טוב ללמוד מה קורה במערכות חינוך מצליחות בעולם. אבל, למשל, על פתיחת היום בשיעור התרגעות, שנראה רעיון מקסים, שלא עולה כסף. חברה שלי אומרת שאצלם זה בכלל לא ככה, והלוואי וזה היה ככה. יש לעתים רחוקות שיעור כזה. וזה באמת חבל, כי זה שיעור שלא צריך להשקיע בו הרבה כסף. אבל צריך ללמוד מה באמת קורה בפינלנד, אם אנחנו באמת רוצים ללמוד מהם. החברה שלי טוענת, שהמצב לא כזה בפינלנד - אז אולי יש סוד אחר שאנחנו צריכים ללמוד מהם.

קבלתי הרגע דוא"ל ממנה.

היא כרגע לא יכולה לענות, כי הם מתכוננים לסופת שלגים רצינית בעירה, ולכן היא צריכה להיערך לכך ואין לה זמן לכתוב. היא תכתוב לי פעם אחרת תשובות על כל השאלות...

dorit73

New member
אני מבינה שכבר הכרזת עליי

כשרת החינוך הבאה . תודה, אבל לא תודה

dorit73

New member
אני עבדתי לאחרונה בבית ספר רגיל

שהיו בו בממוצע 15 ילדים בכיתה ובכל כיתה היו כמה ילדים של חנ"מ, שאיתם עבדו במקביל מורת חנ"מ וסייעת אחת או שתיים. אני חושבת שהבעיה בישראל היא גודל הכיתות הרגילות וזה שאין סייעות בכיתות רגילות. אילו היו מתקצבים את שני אלה וממקצעים את עבודת הסייעות, הכל היה נראה הרבה יותר טוב.

מסכימה עם כל מילה

זה היה עוזר גם לכל הילדים (כי יש המון ילדים עם קשיים גדולים שהם לא בספקטרום והם לא מקבלים שום סיוע כמעט) בעיניי זה מודל שילוב נהדר (כיתה יחסית קטנה עם מספר ילדים משולבים וסייעת מקצועית)

dorit73

New member
באמת דיברתי על ילדים עם מגוון לקויות

לאו דווקא בספקטרום.

למעלה