אפשר אולי לדעת?

Tiger 2

New member
אפשר אולי לדעת?

איך מכינים ניטרו גליצרין ומדוע החומר הזה כל כך רגיש?

טל ר

New member
glycerol trinitrate

או בנוסחתו: C3H5N3O9 הינו חומר נפץ רגיש ומסוכן, ששומר נפשו ירחק ממנו. המלצה למנהלת הפורום: בפורומים רבים באינטרנט חוזרות שאלות לגבי איך ניתן להכין חומר נפץ/כלי נשק/מטען חבלה/גז מדמיע וכו', וכו'. לצער כולנו, ישנם אתרים רבים המסבירים זאת בפרוט. אני ממליץ בחום שאתר זה לא יהיה אחד מהם. מעבר לשיקולים המשפטיים, ישנם שיקולים מוסריים - אינני רוצה על מצפוני נער נכה שניסה להכין חומר נפץ. על מנת לגרום לילד או נער מתבגר לעשות משהו, אין דרך טובה יותר מלספר לו איך עושים את זה, ואז לומר שאסור. גם אם Tiger 2 הינו מספיק אחראי, איננו יודעים אם כל מי שיקרא שרשור זה יהיה מספיק אחראי. טל.

2_be

New member
טל

זה בסדר, אתר כזה לא היה מגיע לפורום כי ההודעה היתה נמחקת
וזו:"או בנוסחתו: C3H5N3O9 הינו חומר נפץ רגיש ומסוכן, ששומר נפשו ירחק ממנו" התשובה היחידה האפשרית לשאלה מסוג זה...

Tiger 2

New member
אתה צודק אני מצטער

לא רציתי לעשות ניטרו גליצרין (מה אני משוגע? הייתי מתפוצץ) אלא הרבה יותר עניין אותי לדעת מה עושה את החומר הזה כל כך רגיש, חשבתי שאם אני אדע איך עושים אותו אני אבין יותר טוב. יכול להיות שתגיד לי מה הופך אותו לכל כך רגיש בלי להגיד לי איך מכינים אותו?

טל ר

New member
פיצוץ ניטרוגליצרין

ניטרוגליצרין מתפוצץ בתגובה:
4 C3H5(NO3)3 -> 12 CO2 + 10 H2O + 6 N2 + O2​
האנרגיה המשתחררת בתהליך היא 6,650 ג'אול לכל גרם של ניטרוגליצרין. זה מסביר היטב מדוע הפיצוץ חזק, אך לא מדוע החומר רגיש. מדוע חומר נפץ אינו מתפוצץ לבד? מדוע גפרור אינו מתחיל להישרף ללא חום? התשובה היא באנרגית ההפעלה. אם נביט בגרף האנרגיה הפוטנציאלית של ניטרוגליצרין, נראה שהוא הרבה יותר גבוה כניטרוגליצרין מאשר לאחר תגובת הפיצוץ. אולם, על מנת להגיע לשפל (ע"י פיצוץ) עליו לעבור רמה אנרגטית, כלומר עליו לרכוש אנרגיה על מנת להתפוצץ (ולאבד אנרגיה). בעבור ניטרוגליצרין, אנרגיה זו מאוד נמוכה, ולכן הוא רגיש כ"כ. למה הדבר דומה? שים כדורסל על גג של מכונית עומדת (מבחוץ). מספיקה תנועה קטנה של המכונית, או רוח קלה, על מנת שהכדור ינצל את האנרגיה הפוטנציאלית שלו ויפול. אם תיקח פטיש ותייצר שקע בגג, הכדורסל יהיה יציב יותר, ויהיה צורך לדחוף אותו על מנת שיפול, ורוח לא תספיק. אם תקשור אותו, הוא יהיה יציב אף יותר.

Tiger 2

New member
תודה רבה

נתת לי הסבר מצויין והבנתי, עוד שאלה: איך אתה כל כך חכם? (ראיתי פה הרבה הודעות שלך בפורום)

טל ר

New member
אני לא חכם, אני סקרן

אני מתעניין בדברים רבים - זה רק עניין של עניין סדר עדיפויות, לראות ערוץ האופנה או ערוץ המדע. זיכרון גם עוזר.

למעלה