אפקט פיגמליון

mri10

New member
אפקט פיגמליון

יודעים מה זה??? אז למי שלא יודע,בתמצית כך הם הדברים,"אפקט פיגמליון" היא נבואה המגשימה את עצמה,במיתולוגיה היוונית,מסופר על פיגמליון,נסיך שרצה ליצור פסל של אישה אידאלית,הוא אכן הצליח בכך,והתאהב ביצירתו כאילו היתה אשה אמיתית.

האמונה בפסל ובאהבתו אליו הפכו אותה לבסוף לדמות ממשית,זהו כמובן רק סיפור,אך הסיפור הזה מבטא את הרעיון שציפיותיו של אדם עשויות להשפיע על התנהגות של אדם אחר.

אפקט פיגמליון הוא כלי המגביר את התפוקה ומשפר את רמות הביצוע,ונהוג להשתמש בו,במערכות שונות ומגוונות בתחומי החיים.

אחד התחומים המרכזיים הוא תחום 'החינוך'.

הנחת היסוד גורסת,כי ציפיות כלפי תלמיד ביחס ליכולותיו מובילות ליחס מיוחד אליו,והן מעוררות את התלמיד לאמץ את הדמות שהודבקה לו,התנהגות התלמיד כתוצאה מהציפיות גורמת לחזק את הציפיות הקודמות,והן שוב משפיעות על התנהגותו,וכך על זה הדרך.

ניסיון להראות כיצד הנבואה המגשימה את עצמה פועלת בכיתה נעשה ב1968ע"י שני חוקרים אמריקאים,

באחד המחקרים הם הציגו למורים מדגם כוזב אודות תלמידיהם באומרם,שכמה מן התלמידים נתגלו במבחנים כבעלי כושר "זינוק" בלימודים,וכי צפוי שיציגו במהלך שנת הלימודים התקדמות גדולה.

לנערים אחרים לא ניתן כל ציון מיוחד ע"י עורכי הניסוי.לאמיתו של דבר,לא נעשו מעולם כל מבדקים של יכולת בלימודים והתלמידים שתוארו כבעלי כושר זינוק נבחרו באקראי.נתונים שנאספו עם תום שנת הלימודים הראו כי הישגי "המזנקים" בתוצאות מבדקי משכל,בתוצאות מבחן קריאה,ובהערכות המורים על הסתגלותם האישית והחברתית,היו גבוהים מאלא של עמיתיהם שלא צויינו כבעלי כושר זינוק.

ישנם גם מחקרים שהוכיחו לכיוון ההפוך,שציפיות שליליות ביחס ליכולות התלמיד קובעות את גורלו בפועל, מבלי שום קשר ליכולותיו האובייקטיביות ובלי שום התאמה להצלחותיו משנים קודמות..

השנה קיבלתי דוחו"ת על תלמידי מהשנה שעברה,ובעצם כל המושג דו"ח בתחום החינוך קורא תיגר על 'פיגמליון' הוי אומר,אל תייצר ציפיות לשום כיוון,ואל תטפח אשליות,הנה הילד שמופקד בידך מסוכם פה בכמה מילים קצרות (או ארוכות).

מצד שני אתה חייב להכיל את המידע המוקדם על הילד כי ישנם מקרים שעובדתית ,מצב הילד מחייב גישה אינדבדואלית.

וזה בעצם הקושי הגדול,לדעת ולא לדעת, לצפות למקסימום של הישגים ומצוינת,אך יחד עם זאת להקשיב לרחשים ולתנועות שונות מתוך פכחון וריאליזם.

קיבלתי השנה תלמיד שהדו"ח המסכם שלו היה קשה מכל הבחינות,הן הרקע המשפחתי,המצב הרגשי,החברתי והתפקוד הקוגנטיבי,הכל נמצא בתחתית.

אתמול ביום הראשון של השנה הוא ישב במקומו בין עוד עשרות תלמידים כולו חדש ונוצץ,הילקוט הבגדים,הקלמר המחברות,מ-א ועד -ת.

כשדיברתי איתם עיניו ברקו הוא היה נראה מאושר עד הגג,כאב לי עליו.

אמרתי לעצמי,לעזאזל הדו"ח שלו,תראה איזה ילד חמוד יושב לך פה,מה שהיה היה בוא ותנסה להפעיל עליו את אפקט פיגמליון עם כל הכח.

כצעד בונה אמון.

קרעתי את הדו"ח לגזרים.

שאלתי את תלמידי

מי מביניכם שמח לחזור ומי פחות????

כולם השיבו שכבר נמאס להם החופש והם חיכו לחזור.

למעט שניים.

אהובי החדש, ועוד אחד.

נגשתי לפיגמליון שלי,התיישבתי לידו וסיפרתי לו שגם לי היה מאוד קשה לחזור,ואיך שאני שונא להתחיל.
הוא האמין לי.כי אמרתי לו את האמת"וניכרים דברי אמת".

הסתכלתי עליו והוא עלי,נראה לי שהוא זיהה לגמרי,את הציפיות האדירות שיש לי ממנו ,ואת האהבה וההערצה שאני חש כלפיו..

כל ילד הוא עולם,יחיד הוא מול כולם.

מביט מולם,רוצה סולם,להיות מושלם.

תקוותי שאני אהיה סולם.

ציפייתי שהוא יהיה מושלם.

וואו היה ארוך וכבד אהה??

כן..בעיקר שהצלחה בלימודים

לא מנבאת הצלחה בחיים..
והמורים שהיו לי היו אוסף של מתחסדים צדקניים...
אבל ניראה לי שאתה דווקא בסדר.

ebi83

New member
בהצלחה

הקושי הוא לשמור על הגישה הזו גם עם הקשיים שהוא עלול להערים.. הוא או המערכת כמובן

באמת שבהצלחה ושירבו מורים כמוך, מחנכים ולא מרצים.

חייבת לומר לך...

ראשית אומר שנורא התרגשתי לקרוא את דברייך..
התרגשתי מהאמונה והאמון המלא שאתה נותן לכל אחד מתלמידייך..
דברייך חיממו את ליבי ובה בעת זרקו אותי לעבר,לזיכרונות הטובים ממנו..
עסקתי 8 שנים בחינוך,בגני ילדים.
היו לי בגן ילדים מכל שכבות האוכלוסיה..
ילדים שהגיעו ממשפחות מצוקה..
ילדים שגדלו ללא אב או אם...
ילדים שגדלו וחונכו בצלם אחיהם הבוגרים כי אחד ההורים נאלץ לעבוד שעות על גבי שעות על מנת לפרנס..
ועוד כהנה וכהנה דוגמאות..
כל ילד בעיניי היה עולם ומלואו..
כל ילד בעיניי קיבל את אהבתי הענקית כאילו היה הוא שלי,אישי...
אבני הדרך שהובילו אותי במסע הזה היו דומות מאד לשלך..
ולאחר תקופה ארוכה של נחישות,אהבה ללא תנאים,הצבת גבולות,הכרה ביכולת הילד/ה,האמון שנתתי בהם,העצמתם בצורה אישית,קטפתי את פירות עמלי..
ואין דבר יותר יפה ומרגש מלהיות ולהוות חלק חשוב מאד בחיי הילדים האלה..
לעצב אותם להיות האנשים הכי טובים שיש..

המשך להאמין בדרכך,המשך להאמין בתלמידייך,אתה עושה עבודת קודש ועבודה נפלאה!
הלוואי ויהיו עוד אנשי חינוך כמוך.

יישר כח!

למעלה