אפליית ספורטאיות לעומת ספורטאים

טל קר

New member
אפליית ספורטאיות לעומת ספורטאים

הקישור יוכל להגיע רק עוד כמה שעות כי הוא טרם מופיע באתר, אבל הנה ציטוטים נבחרים מתוך כתבה על קבוצת הכדורסל נשים של רמת השרון והבגץ שהגישה נגד המועצה ואגודת הספורט המקומית על תקציבים נמוכים לעומת קבוצות גברים. רחל אוסטרוביץ יו"ר הקבוצה :" נשים בספורט זה המיקרוקוסמוס של נשים בעולם בכלל. תהיי יפה ותשתקי זה רצון קמאי של הרבה גברים. אם את יכולה לרוץ ולקפוץ ולהתמודד איתם במעוז הגברי האחרון, המגרש - זה מאיים עליהם. ספורט הופך נשים לאסרטיביות. הן לא מדדות על עקבים גבוהים באי נוחות יש להן כוח. אנחנו מנהלות מאבק אידיאולוגי: נשים מול גברים. אנחנו רוצות לשנות חשיבה מעוות של שנים שלפיה מגיע לגברים בספורט באלפי אחוזים יותר מלנשים. ספורט נשים הוא לא אחות חורגת. ... אנחנו רוצות שוויון בכסף, בתקציבים. מהפכה" "אם נשות הכדורסל יעזבו את רמת השרון, אומר אורי בן משה מחזיק תיק הספורט במועצה, הרבה אנשים במעוצה ורוב הפעילים בספורט ישמחו. מבחינתם זה יהיה פחות בלבול מוח. הקבוצה הזאת הפכה בעיניהם למטרד. ההשגיות שלהן? זה לא נחשב. הן הפכו מאבק צודק על תקציבים למאבק פמיניסטי, ואנשים לא אוהבים את זה. ... אותי הן מענינות אבל חוץ ממני הן לא מענינות כמעט אף אחד במועצה ובאגודה. אם כדורסל הגברים היה מצליח ככה הוא היה מענין הרבה אנשים. ההצלחה שלהן עם כל הגאווה כביכול לא ממש נחשבת. ברגע שהן מצליחות הן תופסות מומנטום על חשבון הגברים איכשהו בכירים במעוצה ובהנהלת האגודה לא אוהבים את זה. הם היו מעדיפים שגברים יצליחו " נתן רוכמן חבר הנהלת אגודת הספורט: " יש חברי מעוצה שלא רק מתפללים שהבנות של קבוצת הכדורסל יעברו עיר הם גם מוכנים לממן להן את הובלה מהקבוצה הזאת. אנחנו אנשים שדואגים לספורט אז באים ומנגחים אותו בל מיני דברים של פמיניזם. למה? הבנות האלה הצליחו להשניא את עצמן עם כל ההשיגים שלהן ברגע שהן התחילו עם הנושא הפמיניסטי. יש כאלה שלא יכולים לראות אותן יותר. אי אפשר להתמודד כל הזמן עם קבוצת כדורסל שהיא תנועת מחאה שהיא גם לא מוצדקת. זה מעורר גועל. הבגץ שלהן הוא בושה וחרפה. אין לי שום דבר נגד פמיניזם לסביות הומואים אבל אנחנו מדברים בסך הכל על ספורט" איתי הוז ממלא מקום ראש המועצה יושב ראש אגודת הספורט והאמון המרכזי על חיבור הקריטריונים החדשים (לחלוקת תקציבים לקבוצות ספורט ט.ק.) "... הבעיה היא שהנשים כלהזמן רוצות לקחת רק לעצמן. הן מנהלות מלחמה בבית כמו משפט גירושים. הן מדברות על קיפוח של ספורט נשי? אין מה לעשות. יש הבדל בין ספורט נשים לגברים. רואים את זה בטוטו רוארים את זה בטניס כשהפרס למנצח הגבר הוא גבוה מהפרס למנצחת האשה. בשורה התחתונה זאת בחירת הקהל". עוד ציטוט של נתן רוכמן: "אני פעיל בספורט רמת השרון 16 שנה ואני יכול להגיד שמעולם לא היה קיפוח של אף ספורטאית בגלל שהיא אשה. יש היום טייסת אז על איזה אפליה מדברים?... יש אנשים שרוצים בכוח לשמר את האפליה במרכאות זה נוח להן..." אורי בן משה: " אני אשמח לראות את בגץ קובע שצריך לתת לגברים ולנשים אותו סכום כסף. זה יחסל את הספורט במדינת ישראל. פשוט. כדי לעשות שוויון צריך לקחת מהגברים ולהעביר לנשים, כי אין עודף כסף. אני רוצה לראות שלושה שופטים מחלקים את כספי הטוטו חצי בחצי, עוד לפני שמגיעים לרמת השרון, בין נשים לגברים וסוגרים את הספורט בארץ. זה לא יקרה. אני לא רואה שופט שמקבל החלטה כזאת"

dylan

New member
במקרה הספציפי הזה יש אפליה

אבל לא צריך להשליך את זה על הספורט הנשי בכלל בעולם, בטניס העולמי השוו את גובה הפרס של הנשים והגברים (לפחות כך היה באליפות ארה"ב הפתוחה האחרונה), אבל אסור לשכוח שגם יש עניין של ביקוש ואטרקטיביות, ומה לעשות שבחלק מהענפים הספורט הנשי פחות מעניין ומושך פחות קהל, ספורט זה סה"כ בידור שההוצאה הכספית של אירגוני הספורט, העיריות, המועדונים והשכר שמקבלים הספורטאים תלוי בהכנסות ובפופולריות, אפשר לטעון שקיים גם קיפוח כלפי ענפי ספורט שוליים שלא מקבלים את אותם תקציבים שמקבלות קבוצות הכדורגל למשל. אני מסכים עם הטענות נגד המועצה של רמת השרון שההתבטאויות של חבריה פשוט אומללות, ומקווה שהבג"ץ יתקבל, אבל הטענה של רחל אוסטורביץ על היחס לנשים בספורט בכלל ועל מה שהיא מכנה מאבק אידיאולוגי של נשים בגברים לא מוסיף גם לה הרבה כבוד...

טל קר

New member
חוששני שאין זה מקרה ספציפי אלא

מקרה אופייני מאוד. נדמה לי שדווקא השוואת הפרס באליפות ארה"ב הפתוחה האחרונה היא היוצאת דופן. וביקוש ואטרקטיביות נובעים ממה שמקובל, לא ממה שצריך להיות. אולי אם יהיה שינוי גם ספורט נשים יהיה אטרקטיבי? הרי טניס נשים מאוד אטרקטיבי. ובקשר לסה"כ בידור - המון כספי מדינה ומיסים הולכים לספורט. אז למה רק לגברים? ובקשר לענפי ספורט שוליים - לא מדברים על ענפים שוליים לעומת עיקריים יותר אלא על ענף עיקרי שבו נשים מקבלות X וגברים מקבלים X+Y. לדעתי הטענה של רחל אוסטרוביץ מוסיפה הרבה כבוד, כי זה אכן מאבק אידיאולוגי (ולא רק מאבק כל כספים ספציפים לקבוצה ספציפית), והיחס הוא אכן לנשים בספורט בכלל ולא רק התנכלות יוצאת דופן ולא מאפיינת נגד נשות רמה"ש.

מה לעשות, אני חולת ../images/Emo44.gif

וגם הדוגמא שעולה לי עכשיו בראש היא מסדרת טלויזיה: דגראסי. זוכרים אותה? היה פרק אחד שבנות קבוצת הכדורעף מחו על זה שקבוצת הכדורסל של הבנים, שאפילו לא מצליחה כמותם במשחקים נגד בתי ספר אחרים, מקבלת את המגרש הטוב וכשהן התלוננו הבנים (ונדמה לי גם ההנהלה) התיחסו אליהן בזלזול. הסיפור האמיתי של הפרק היה של לוסי, שהיתה שאקלית ופמיניסטית, ופחדה ששחקן הכדורסל החמוד שהיא היתה אמורה ללכת איתו לנשף יידחה ע"י המאבקים הפמיניסטים שלה. היא שקלה לפרוש מהמאבק, אבל בסוף היא לא עשתה זאת, ו ניצחה במאבק, אבל שחקן הכדורסל אכן ביטל את הפגישה איתה. אבל - חייב להיות משהו טוב כאן, לא? - בחור אחר שהיה באסיפה התלהב מההתלהבות והדבקות שלה ואני חושבת שאחרי זה הם היו ביחד די הרבה פרקים.

טל קר

New member
רק על עצמי לספר ידעתי...

אני זוכרת שכל היסודי הבנות רצו לשחק כדורגל במשחקי ספורט או בשיעורים חופשיים ולא נתנו להן כי זה "משחק של בנים" וכך הוכרחנו לשחק שוב ושוב ושוב מחניים בעוד הבנים משחקים כדורגל וכדורסל. נ.ב. אח, דגראסי היתה סידרה מעולה, כבר לא עושים כאלו.

Boojie

New member
אוי, הלוואי עלי.

אני זוכרת קצת יותר מדי פעמים בבית הספר היסודי שעמדתי, לצערי העז, בשער בזמן משחק כדורגל. פשוט, לא הייתי ממש טובה בריצות, אבל מפאת גודלי הלא מבוטל, תפסתי בערך חצי מהשער אפילו במצב נייח, ובהושטת יד או רגל יכולתי לבלום כל כדור שהוא, כך שהייתי אידיאלית בתור שוערת. לא כל השיעורים היו מעורבים, אבל מדי פעם "זכינו" לזה. טוב שבחטיבה כבר לא באו עם רעיונות מהפכניים שכאלה, וההפרדה בין בנים ובנות נשמרה בקפדנות. ככה יכולתי להתחמק עם חברותי לאיזושהי פינה מוצלת כשהיינו אמורות לרוץ... (מה לעשות, פדלאה עד הסוף
).

יש לי חוויות דומות מהילדות

אני לא זוכרת איך ביסודי, אבל בתיכון הבנים תמיד שיחקו כדורגל וכדורסל, והבנות מחניים וכדורעף, וממש לא אהבתי את המשחקים האלה. רק בי"ב שכנענו את המורה המקסימה שלנו לתת לנו לשחק בייסבול לעיתים קרובות. היא גם אפשרה לנו לשחק כדורגל, אבל רב הבנות לא אהבו את זה, אז זה קרה אולי פעם או פעמיים. כדורסל היו נותנים לנו גם ככה לשחק לפעמים.

אורלי_ל

New member
איך אני מתה על המשפט ../images/Emo13.gif

"איזה אפליה? כבר יש היום טייסת..." בכל הקשר אפשרי וגם כזה שלא.

Guff

New member
ואני אהבתי

את הציטוטים בנוסח ... הכל היה בסדר עד שהיא הפכה את זה למאבק לסבי פמיניסטי... מה לעשות שלדידי אין טבעי מהשילוב הנ"ל ולוקח לי זמן מה להבין שהLESBIAN CONNECTION הקטן והחביב הזה מכוון לאיזושהיא דה-לגיטימציה של אותן נשים. מזכיר לי ציטוטים מ Homophobia: A Weapon של Suzanne Pharr (שעל קיומה למדתי מכאן לדעתי) בהם מצאתי כמה ניתוחים מבריקים של אותו הקשר דוקא בהקשר של הערות שכאלה. לילה טוב

כן, ברגע שמוסיפים את האספקט הלסבי

כאילו מנסים להגיד שמה שעומד מאחורי המאבק מתאים רק למיעוט של נשים (שהוא כמובן גם גברי, אגרסיבי ושונא גברים) ולכן לא רלוונטי לכלום.

עיינתי בכתבה...

יש ימים שאין לי את הכוחות הנפשיים לקרוא "עוד" כתבה בעניין מאבקן של נשים. בעניין האספקט הלסבי - אם היינו בעלות יכולת התארגנות סבירה ומעלה, היינו צריכות לצאת בקמפיין נשים כללי (כ-ו-ל-ן - מעקרות הבית ועד לשאר נשות העולם הגדול - סטרייטיות, לסביות, קרייריסטיות, פמיניסטיות, לא פמיניסטיות) שאומר - כולנו לסביות / פמיניסטיות / שוויוניות / דורשות שוויון וכולי. הרעיון שאוב מחוויה דוקא של מפגש באנטישמיות שחוויתי כשגרתי בשיקגו - לאחר שריפת שני בתי כנסת בסקוקי (פרוור עם קהילה יהודית גדולה מצפון לשיקגו שרבים ממכרי התגוררו בו) לקראת חג המולד, שמו כל תושבי הרחובות בסביבה - נוצרים ברובם - חנוכיות בחלון ביתם בהכרזה של "כולנו יהודים". הגדרה של פמיניזם וההקשר הלסבי באים לעשות שני שדברים: 1. למנוע הזדהות נשים עם המאבק 2. למסגר את המאבק כמאבקה של קבוצה ביזארית קטנה. עד כה לאורך ההסטוריה הם הצליחו....

ספיר ק

New member
תגידו

אני הבנתי לא נכון, או שהקשר היחיד ללסביות נעשה במוחם של המתנגדים? מה בדיוק לסבי במאבק על שוויון בתקציבים (גם אם העותרות לסביות, זה נראה לי לא רלוונטי לעניין)? והחלק החביב עלי היה ההסבר של ההבדלים בסכומי הזכיה אצל גברים ונשים. פעם ראשונה שראיתי שמשתמשים בתוצאה של האפליה כדי להצדיק את אותה אפליה. יש הבדל בין גברים לנשים, עובדה שהם מקבלים סכומים שונים, ובגלל זה אנחנו צריכים לתת להם סכומים שונים. זה בערך כמו להצדיק את הטענה נגד שרות נשים ביחידות קרביות בכך שיש הבדלים בין נשים וגברים, ועובדה שאין נשים שמשרתות ביחידות קרביות.

זה כמו שחברת כח האדם שמעסיקה

סטודנטים באונ´ בן-גוריון משלמת בין השאר לפי קריטריון של כמות הזמן שהיית בצבא. אפילו שהבדל הזמן בשירות בין נשים לגברים הוא כמה חודשים, אני ממשיכה להמשיך לשלם עליו שוב ושוב ושוב ושוב כל חודש, במשך שנים. והקטע העצוב הוא שאפילו לא שאלו אותי כמה זמן אני רוצה לשרת. שירתתי את המקסימום שהתבקשתי, ובכל זאת זה לא משנה שום דבר.

טל קר

New member
זה חוקי בכלל? אני מציעה לבדוק

בפורום של ציפי (חוק ומשפט) ובמקרה הצורך להתלונן. זה נשמע לי כמו אפליה ברורה.

dylan

New member
שתי שאלות

אני רק רוצה להבהיר מראש שאת השאלות אני שואל מתוך עניין אמיתי בתשובה, ובלי טיפה של ציניות, האשמה או משהו דומה 1. כמה מחברות (וחברי) הפורום מתעניינות בתוצאות והולכות למשחקי כדורגל וכדורסל נשים? 2. למישהי/ו יש מידע רציני בקשר להבדלי שכר בין נשים וגברים בענפי ספורט כמו אתלטיקה, התעמלות, שייט ושחייה?

טל קר

New member
שאל גם כמה מחברות וחברי הפורום

מתענינים בתוצאות והולכות למשחקי כדורגל וכדורסל גברים.

הבהרות

טל ,היי אני בכלל בפורום אחר בד"כ ,אבל אני רוצה להבהיר פה כמה דברים דבר ראשון אני גר ברמת השרון ומכיר את הקבוצה די מקרוב ,ומפעם לפעם גם הולך למשחקים ,ולכן במאבק הזה אני חד משמעית לצד הבנות . אגודות הספורט האחרות מטעם המועצה לא ממש מצליחות בלשון המעטה (קבוצות הגברים בכדורגל וכדורסל בליגה השלישית ) ,ובשנים האחרונות קבוצת הנשים היתה מקור הגאוה העיקרי של התושבים חובבי הספורט ,ולא רק. אני יודע שבקבוצה קיים מאבק פמיניסטי מיום הקמתה לפני כ 15 שנים, והמאבק לא היה עולה לכותרות אלמלא הוא היה באמת מוצדק ! הקבוצה מצליחה ,הקבוצהזכתה באליפות , ובהחלט מגיעים לה תנאים משופרים לעומת מה שהן מקבלות כיום . אז נכון שנשים מרוויחות פחות (זה כבר לדיון אחר ) ,אבל לדעתי בתור גוף ,קבוצה ,זכותה של א.ס רמה"ש להרוויח כמה שקלים ,לשם שינוי. במועצה ,כמו בפוליטיקה יושבים אנשים עם אינטרסים והם אלה שמונעים את הגדלת התקציב. אחד האנשים האלה הוא ראש המועצה ש"מת" להפטר מה"נטל " ששמו אורנה אוסטפלד ,ואחד נוסף הוא במקרה יו"ר קבוצת הכדורגל . בקשר לעירוב של העניין הלסבי ,נכון שהיו שמועות ,ועדיין יש ,אבל שום דבר לא הוכח ולכן העלאת הנושא בכלל לא קשורה ולא רלוונטית למאבק.

למעלה