אפלייה דתית

• פותח הנושא paper
  • פורסם בתאריך

paper

New member
אפלייה דתית

במקצועי אני מיילדת בעלת תואר ראשון.מזה כחמישה חודשים אני מחפשת עבודה בביה"ח השונים.אינני מקבלת עבודה כמיילדת משום שאני דתייה ושומרת שבת ולכן אינני מוכנה לעבוד בשבת.(מדובר על 4 משמרות בשבת שאינני יכולה לעשות).כשאני אומרת שאני יכולה לעבוד ממוצ"ש ועד יום שישי בצהריים, זה גם לא עוזר.הסיבה האמיתית לכל הסרוב הזה כלפי היא שהאחות האחראית בחדר הלידה מפחדת מהצוות שלה שיתקומם כנגדה- מדוע היא מקבלת עוד דתייה ?רוב האחיות הדתיות בארץ התקבלו בזמנו לביה"ח ללא שבתות וחגים(אלא אם כן הן עובדות בבי"ח דתיים ששם יש מערך הלכתי שלם לעבודה בשבת.יש לציין גם שבכל מחלקה יש "הסכמים" פנימיים בין האחות האחראית לצוות שלה וכך יוצא שישנן אחיות שכבר עובדות 20 שנה רק לילות,לפי בקשתן, ואם "ח"ו" האחות האחראית תעז לשבץ אותן למשמרת בוקר/ערב הן תעשנה לה סקנדל .כך יוצא שהן מגבילות את המערכת(מבחינת סדור העבודה) בדיוק כמוני!!!אשמח לתשובה מקצועית בעניין זה משום שאני חשה שעושים לי עוול מיותר ולא הוגן! תודה מראש!

והפניה לסעיף בחוק שעות עבודה ומנוחה

בסעיף 9ג(א) בחוק שעות עבודה ומנוחה מדובר על איסור הפליה: "לא יסרב הזקוק לעובד לקבל אדם לעבודה בשל כך בלבד שהוא הודיע עם קבלתו לעבודה שאינו מסכים לעבוד בימי המנוחה השבועית על פי איסור שבמצוות דתו שאותן הוא מקיים, ולא ידרוש ממנו ליתן התחייבות לעבוד בימי המנוחה השבועית בתנאי לקבלתו לעבודה.".

הציטוט נכון אבל הסעיף לא חל ...

ראיתי עכשיו שסעיף 9ו בחוק שעות עבודה ומנוחה קובע שסעיף 9ג באותו חוק לא יחול על כל מיני סוגי מקומות עבודה, ובהם: עבודה הקשורה בבריאותם של בני אדם. לכן - סעיף 9ג(א) על איסור הפליה לא חל על בית חולים כך שאם לבית חולים אסור להפלות בענין זה - זה לא מכח הסעיף הזה. אם אני זוכר נכון, אז לפני שנה בערך ניתן פסק דין בבית המשפט העליון בענין שוטרים דתיים שלא רצו לעבוד בשבת ופוטרו עקב כך. בית המשפט העליון אישר את פיטוריהם.

ציפי ג

New member
חפשתי את האזכור לפס"ד זה

ולא מצאתי. יש לי חברה אחות שגרה באה"ב ושם אכן מתחשבים בחוסר הרצון/יכולת לעבוד בשבת והיא עובדת קבוע במוצ"ש ימי ראשון. שמעתי שגם לרופאים יהודים דתים יש שם תוכנית שמאפשרת התמחות כזאת. אבל זו ארץ האפשריות האינסופיות. ויוס. אני לא יודעת מתי ילדת לאחרונה, אבל כשאני אושפזתי לפני מספר שנים (לפני חמש, טרם שכחתי) לא היתה שום התחשבות בחוסר הרצון שלי לבצע פעולות שלדעתי היו מיותרות לחלוטין .מילדת צריכה לעשות בשבת דברים שאינם לצורך פיקוח נפש, ומי שדתיה מנועה מלעשות את הדברים הללו.

paper

New member
לציפי ויוסריאן

זו בדיוק הבעיה.העבודה בחדר לידה אינה כוללת רק טיפול ביולדת עצמה אלא ישנם דברים טכניים גרידא, כמו:פתיחת דלת חשמלית בכניסה לחדר לידה, לכל מיני עובר אורח למיניהם, טלפונים שמצלצלים ואינם בגדר צורך רפואי(משום שאם יש בעיה רפואית דחופה בתוך חדר לידה הקריאה לעזרה היא מתוך חדר לידה החוצה ולא להפך), כיבוי של מכשירים אלקטרוניים שמצפצפים סתם, ללא סיבה אמיתית, עבודה עם מחשב וכד´.האם יש לי קייס בעניין זה? אני הרי לא יכולה לבקש מחברתי היהודייה בדיוק כמוני לעשות בשבילי את העבודה ואין תמיד בנמצא מישהו שאינו יהודי!?

paper

New member
עוד תוספת קטנה

אני לא מתכוונת לעבוד משרה מלאה כך שאין סיבה שמחייבת שדווקא אני אעבוד בשבת אם אני יכולה לעבוד בשאר ימות השבוע!

אין אפשרות לברר אצל צמ"ת ?

מה עושים רופאים דתיים שעובדים בבתי חולים שאינם "דתיים"? גם אצלם יש כל מיני פעולות נלוות לפעולות של פיקוח נפש, ומידיעה אישית אני יודע שהם מסתדרים. אולי ניתן לשאול אצל צמ"ת? אולי כדאי לנצל את דתיותו של שר הבריאות הנוכחי ולשאול אותו אם הוא לא יכול להנהיג סדרי עבודה כאלה שיאפשרו לבצע בשבת רק את מה שהוא בגדר פיקוח נפש?

אני חושב ש ...

אם מבחינה עובדתית ניתן להוכיח שמבלי לגרום למהפכה בסדרי העבודה אפשר לקבל את paper לעבודה בלא להעסיק אותה בשבתות - אז אפשר אולי להצליח בתביעה בגין הפליה אם לא יקבלו אותה לעבודה בגלל ענין השבתות, אבל אני חושב שזה קשה מאד לא נראה לי שיש סיכוי ממשי להצליח. הפתרון הנכון אמור להיות בדרך שהיא לא דרך משפטית (פניה לחברי כנסת, למשל, שיגישו שאילתות לשר הבריאות ונראה איך הוא יענה על זה).

שאלה

האם בדקת אם מצוות הדת אוסרות עליך לבצע פעולות שהן חלק בלתי נפרד מעבודתך הרפואית? אני לא מומחה להלכה אבל נראה לי שאת מדקדקת בקטנות. לא אתפלא אם יש היתר הלכתי לאחיות לעבוד בשבת.זכור לי שלפני שנים רבות היתה שביתת אחיות והרב אליהו שהיה אז הרב הראשי הוציא פסק הלכה שאסר על האחיות הדתיות לשבות מטעמי פיקוח נפש.

paper

New member
תגובה

לעו"ד פנדריך שלום, אני ממש לא מנסה להיות יותר צדיקה מן האפיפיור ואינני מדקדקת בקטנות אולם הדוגמאות שהבאתי להלן משקפות בחלקן את התמונה הכוללת של העבודה שלי.אגב, למדתי את הנושא בהרחבה כשהיית בבי"ס לאחיות ולימדו אותי שניי רבנים מאוד ידועים שעוסקים בתחום זה והם קבעו חד וחלק שעבודה בשבת בבי"ח כללי (לא דתי כמו:"שערי- צדק" וכד´ ששם יש מערך שלם של עובדים לא יהודיים) הנה אסורה וגובלת בחילול שבת.

למעלה