תוספת מידע עבור אסתר פרידמן
שלום לכל מי שניסו לתרום מידע, אני ניצן ואני הנכד של אסתר פרידמן מהודעתו של אמנון. אפרט את כל מה שידעו לי ואולי זה יעזור לחפש.
סבתי אסתר פרידמן מפיאטרה ניימץ ברומניה נולדה 8.4.22 הוריה דוד ודבורה פרידמן.
לסבתי היו 3 ילדים משלוש אבות שונים. לא ידוע לי האם היו נישואין והאם יש תיעוד לסבים השונים שלי, אני מחפש מידע על סבי הביולגי, אבל גם מידע נוסף על המשפחה.
הבן הבחור של אסתר - קרול פרידמן (בנו)
נולד ב 1941 וברח ביחד עם סבתא (אסתר) מרומניה ב 1945. במהלך הבריחה הם נכלאו בהונגריה ומשם שוחררו ע"י איש סוכנות והועברו למחנה העקורים בית ביאליק, בזלצבורג, אוסטריה.
אביו של קרול על פי הידוע לי, רומני, כנראה מאזור פיטרה ניימץ/יאסי, כנראה היה נשוי לאסתר, אבל נעלם במהלך השואה. לפי עדויות שונות הוא שרד את השואה הגיעה לארץ אחרי השואה אך נסיבות החיים לא אפשרו להם להתאחד. אני מעוניין לנסות ולאתר את שמו ואת משפחתו אם יש כאלו.
לצורך כך, אולי רישומים בארכיונים ברומניה, אודות חתונה יעזרו. בשרשור אני רואה המלצה לחפש בארכיון המרכזי, האם יש עוד כיווני חיפוש? הקהילה היהודית?
הבת השניה - דבורה פרידמן, אמא שלי, היום דבורה אלסר.
דבורה נולדה בבית ביאליק, שבזלצבורג אוסטריה ב13.6.1947 כתוצאה מחיים משותפים של סבתא אסתר פרידמן, עם גבר במחנה העקורים. אין למשפחה (הקיימת והזוכרת) ידע על האיש.
לפי סיפרים של סבתא, תוך כדי נסיונות לתשתש את העבר הגבר עלה לארץ לפניהם בעליית גברים, כדי להילחם במלחמת השחרור. יתכן כי נהרג במלחמת השחרור כחייל ללא משפחה.
בפניה שלי לרשויות באוסטריה הצלחתי לאתר את תעודת הלידה של אימי, על פי התעודה שמו של האב הינו MARKU פרידמן.
בנוסף כתוב שאסתר פרידמן נולדה הרשקוביץ.
שני הדברים לא מסתדרים לי אבל אני חושב שהם יכולים לתת רמז. סבתי נולדה פרידמן ב 100%. סבי הביולוגי היה מרקו, אך מכיוון שלא היו נשואין ניסו לתשתש את העובדות ולכן נתנו מידע שגוי. שם משפחתו אולי לא היה פרידמן כלל, ואולי היה הרשקוביץ, ואולי כל שם אחר.
סבתי עלתה לארץ עם ילדיה ב 27.12.48, אני חושב שאולי אם אפשר למצא מאגר של כל הפליטים שחיו במחנה העקורים בית ביאליק בשנים שבין 1945 ל 1947, יעזור לי לאתר גברים שענו לשם מרקו ובכך לאתר את סבי הביולוגי.
האם יש למי מהפעילים בפורם מידע, היכן לחפש?
הבן הצעיר - פנחס וקס
כאשר סבתי עלתה לארץ היא הכירה את יצחק וקס, גבר ממוצא פולני איתו התחתנה וחיתה עד יום מותו. הוא אביב של דודי פנחס וקס. את סיפור חייב ואת המידע על יצחק אני מכיר, ופה אין לי צורך בחקירה.
תודה לכולם וסופ"ש נעים
ניצן