אסקדיניה אהובתי

דקל נור*

Well-known member
כמו שאול, יצאתי עם הכלב לטיול בוקר ומצאתי מלוכה. משיטוטינו בשכונה, יש לי כבר בראש מפת עצי שסק בגינות פרטיות. דא עקא, אלא לראותם בלבד, כי גם אם העץ ברשות רבים, הפרי נשאר מפתה וגבוה.
והנה הבוקר הבחנתי בפועלים עמלים על הורדת חצי מהנוף היפה של עץ שסק מלא וגדול. המדרכה מתחת כוסתה בענפים עם פרי כתום ומתום. "מיש חראם?" אמרתי להם. הם חייכו אליי בהבנה. הוצאתי שקית מהכיס, הוספתי "לחזה שוואיה" וצללתי בין ערימת הענפים שחסמה את המדרכה. לשסק הפקר פתאומי יש טעם מיוחד 😏.

20260505_093522.jpg

נערך לאחרונה ב:

אבח"י

Well-known member
כמו שאול, יצאתי להוציא את הכלב לטיול בוקר ומצאתי מלוכה. משיטוטינו בשכונה, יש לי כבר בראש מפת עצי שסק בגינות פרטיות. דא עקא, אלא לראותם בלבד, כי גם אם העץ ברשות רבים, הפרי נשאר מפתה וגבוה.
והנה הבוקר הבחנתי בפועלים עמלים על הורדת חצי מהנוף היפה של עץ שסק מלא וגדול. המדרכה מתחת כוסתה בענפים עם פרי כתום ומתום. "מיש חראם?" אמרתי להם. הם חייכו אליי בהבנה. הוצאתי שקית מהכיס, הוספתי "לחזה שוואיה" וצללתי בין ערימת הענפים שחסמה את המדרכה. לשסק הפקר פתאומי יש טעם מיוחד 😏.

צפה בקובץ המצורף 145808
עד שלמדתי שזה שסק :) פרי נהדר. בסביבתי יש כמה עצים, שנטעו אולי כעצי נוי, ומניבים אסקדיניה מדי שנה.

אבח"י

Well-known member
לא הצלחתי עד היום להנביט או להשריש
אם את מנסה להנביט את הפירות שאת קונה אצל הירקן, בשוק - אין סיכוי. אלה זרעים מהונדסים כך שהפכו לעקרים לגמרי.
תנסי להנביט אחד מפרי עץ לא מהונדס. הפירות קטנים בהשוואה למפלצות חסרות הטעם שנמכרות אצל הירקן, מתוקים וטעימים מאוד.

צליליתה1

Well-known member
לא הצלחתי עד היום להנביט או להשריש
את צריכה פשוט לאכול בגינה ,ולירוק את הגרעינים, בערך לכיוון שם בא לך עץ
בדירה הקודמת הקודמת היה לי עץ, עונג צרוף
בדירה הזאת יש לשכנים בבית ליד, כבר מזמן מתכוונת לבקש רשות לקטוף לי כמה לשימוש אישי
אלא שנזכרת שצריך לבקש רק בשעות לא מנומסות

סופהו 1

Well-known member
כמו שאול, יצאתי עם הכלב לטיול בוקר ומצאתי מלוכה. משיטוטינו בשכונה, יש לי כבר בראש מפת עצי שסק בגינות פרטיות. דא עקא, אלא לראותם בלבד, כי גם אם העץ ברשות רבים, הפרי נשאר מפתה וגבוה.

אגב, אני לא בטוחה שאם הפירות היו ברשות הרבים והיו בהישג יד, מותר היה לקטפם מהעץ.

סופהו 1

Well-known member
לפי דין תורה זה ברשות הרבים, לא יודע מה אומר החוק
והרי ידוע הוא שכולם בארץ הקודש נוהגים לפי דין תורה..

למיטב זכרוני, מותר לאסוף פירות שנשרו.
כיון שזכרוני מטעני לפעמים, עשיתי שיעורי בית:

האם מותר לקטוף פרי מעץ שענפיו בולטים לרחוב?

עו"ד לילך עתני מנהלת 28/06/21
שלום רנה,
זו לשון החוק:
"פירות שנשרו לתחום אחר
50. עצים או צמחים אחרים הגדלים סמוך למיצר, פירותיהם שנשרו לתחום מקרקעין שכנים הם של השכן; נשרו למקום שיש לציבור גישה חפשית אליו, זכאי כל עובר ושב ליטול אותם לעצמו."
החוק עוסק רק בפירות שנשרו ואינו מתיר לכל עובר ושב לקטוף פרי מענפים הגולשים לרחוב.

עץ ששורשיו נטועים בחצר פרטית וענפיו ברשות הרבים - אין היתר לקטוף ללא רשות מבעל הבית (שולחן עורך חושן משפט סימן קסז).
פירות שנפלו אל הארץ, מותר לאסוף ללא בקשת רשות.
"ולפי שענפי היחיד נטו לרשות הרבים, שכל עוד הוא מקפיד עליהם, יהא אסור ללקטם, מפאת שהם שייכים לבעל החצר שהאילן גדל בו, וכפי שאמרה הגמ' בב"מ בדף כא:. אולם אם ידוע שאינו מקפיד עליהם, וגנאי לו ללקטם, יהא מותר לרבים לקחת מהם, שכן הינם כהפקר."

דקל נור*

Well-known member
והרי ידוע הוא שכולם בארץ הקודש נוהגים לפי דין תורה..

למיטב זכרוני, מותר לאסוף פירות שנשרו.
כיון שזכרוני מטעני לפעמים, עשיתי שיעורי בית:

האם מותר לקטוף פרי מעץ שענפיו בולטים לרחוב?

עו"ד לילך עתני מנהלת 28/06/21
שלום רנה,
זו לשון החוק:
"פירות שנשרו לתחום אחר
50. עצים או צמחים אחרים הגדלים סמוך למיצר, פירותיהם שנשרו לתחום מקרקעין שכנים הם של השכן; נשרו למקום שיש לציבור גישה חפשית אליו, זכאי כל עובר ושב ליטול אותם לעצמו."
החוק עוסק רק בפירות שנשרו ואינו מתיר לכל עובר ושב לקטוף פרי מענפים הגולשים לרחוב.

עץ ששורשיו נטועים בחצר פרטית וענפיו ברשות הרבים - אין היתר לקטוף ללא רשות מבעל הבית (שולחן עורך חושן משפט סימן קסז).
פירות שנפלו אל הארץ, מותר לאסוף ללא בקשת רשות.
"ולפי שענפי היחיד נטו לרשות הרבים, שכל עוד הוא מקפיד עליהם, יהא אסור ללקטם, מפאת שהם שייכים לבעל החצר שהאילן גדל בו, וכפי שאמרה הגמ' בב"מ בדף כא:. אולם אם ידוע שאינו מקפיד עליהם, וגנאי לו ללקטם, יהא מותר לרבים לקחת מהם, שכן הינם כהפקר."
שכניי נראים כאלה שגנאי להם 😏

דקל נור*

Well-known member
אגב, אני לא בטוחה שאם הפירות היו ברשות הרבים והיו בהישג יד, מותר היה לקטפם מהעץ.
די בטוחה שאם הענפים עוברים את שטח חצר הבניין/הבית , אז מותר לקטוף.

נזכרת בתכנית הנחמדה ששודרה כשהיתה פעם טלויזיה אחרת, "שניים אוחזין". ישבתי כילדה או נערה לצפות בסוגיות תלמודיות 🙂

צליליתה1

Well-known member

צפה בקובץ המצורף 145808
הם גם נראית ממש שווים. בתאבון!
די בטוחה שאם הענפים עוברים את שטח חצר הבניין/הבית , אז מותר לקטוף.

נזכרת בתכנית הנחמדה ששודרה כשהיתה פעם טלויזיה אחרת, "שניים אוחזין". ישבתי כילדה או נערה לצפות בסוגיות תלמודיות 🙂
למדתי שנה או שנתיים תלמוד בחטיבה, היה לנו מורה נפלא, שיעור תלמוד היה השיעור האהוב על כולנו
ולמיטב זכרוני, כשהענף חוצה את הגדר ופולש לגינה של השכן השכן זכאי לכל מה שמגיע אליו

קלייטון.ש

Well-known member
מזכיר לי שלפני שנים גרתי ברעננה, ובוקר אחד שעברתי ברחוב ראיתי שגזמו את עצי התמר וכמויות של ענפים כבדים עם פירות מונחים על הקרקע.
לא ידעתי אם התמרים האלה ראויים למאכל. תיאורטית זה אמור להיות כמו כל עץ פרי שנתקלים. שאתה קוטף ואוכל.
בסוף החלטתי לא לגעת, שהרי אם זה מונח על הקרקע ואף אחד לא לקח, כנראה האנשים האלה שלא לקחו יודעים משהו על זה.
גם הפועלים, היית מצפה שהם כבר ישתלטו על הכל. אם הם לא לקחו כאשר הם הראשונים שיכולים, והם גם בטח כאלה שמבינים בזה, כי מי יבין בתמר יותר מפועל שגוזם את העץ, אז זו גם סיבה.
עכשיו שאלתי את ה-AI והוא גם נגד. אם כי הסיבות שנתן רלוונטיות לכל עץ פרי.

סופהו 1

Well-known member
מזכיר לי שלפני שנים גרתי ברעננה, ובוקר אחד שעברתי ברחוב ראיתי שגזמו את עצי התמר וכמויות של ענפים כבדים עם פירות מונחים על הקרקע.
לא ידעתי אם התמרים האלה ראויים למאכל. תיאורטית זה אמור להיות כמו כל עץ פרי שנתקלים. שאתה קוטף ואוכל.
בסוף החלטתי לא לגעת, שהרי אם זה מונח על הקרקע ואף אחד לא לקח, כנראה האנשים האלה שלא לקחו יודעים משהו על זה.
גם הפועלים, היית מצפה שהם כבר ישתלטו על הכל. אם הם לא לקחו כאשר הם הראשונים שיכולים, והם גם בטח כאלה שמבינים בזה, כי מי יבין בתמר יותר מפועל שגוזם את העץ, אז זו גם סיבה.
עכשיו שאלתי את ה-AI והוא גם נגד. אם כי הסיבות שנתן רלוונטיות לכל עץ פרי.
מעניין, מה היה צבע התמרים?
לא שאלת מדוע גוזמים? מדוע לא לוקחים?

סופהו 1

Well-known member
היה להם הצהוב הרגיל שלהם. גם גדולים ויפים.
לא שאלתי, לא היה ממש את מי.
אבל העובדה שגזמו היא גם שיקול נגד. אולי מחלה או משהו כזה.
אולי מחלה, אולי חיכו שתגיע משאית, אולי ענייני בטיחות. שלא ייפול מַכְבֵּד עמוס סנסנים מלאי תמרים, על איזה עובר אורח, שיהפוך לעובר, אך לא שב.

למעלה