אנשים,חשוב!!!

אנשים,חשוב!!!

אני לא בנוער מר"צ או משהו,אבל דעותיי כדעותיכם. אתמול דברים הגיעו לשיאם-ש"ס רוצים לקצר את השבוע ל-4 וחצי ימי עבודה,בטענה הכל כך מגוחכת שאין להם זמן לבלות בשבת כי הם שומרים. עברה כבר הצעת חוק ראשונה,וכל חברי הכנסת סבורים שהחוק יעבור. הדתיים משתלטים על המדינה שלנו,ואנחנו שותקים. חייבים לעשות משהו. אני תוהה,אבל,אם הפגנה בחסות של נוער מר"צ תעזור יותר מהפגנה ללא כיסוי פוליטי,מפני שאז נוכל גם למשוך ימנים חילונים,ואנשים אחרים שדעותיהם לא בשמאל הקיצוני. אני פונה אליכם כאנשים שאכפת להם,עזבו לרגע את החסות המפלגתית והשאירו רק את השקפת העולם. צריך להפגין נגד ההשתלטות הזו,וצריך לעשות את זה בהיקף גדול,עם מטרה ממוקדת, א-פוליטית,אלא רק נגד שטיפת המח הזו. תוכלו למצוא אותי בפורום שנות השישים,בתיבה האישית ובמייל- [email protected] אפשר להצליח!!! בתודה מראש, טלטול

הגינגי

New member
אני מתנגד

אני לא מבין אתכם, החוק הזה לא כל כך נורא גם חילונים יוכלו להרוויח ממנו, למשל סוף סוף יהיה אפשר לעשות קניות או לצאת בסוף השבוע בתחבורה ציבורית.

למה לקצר לארבעה ימים וחצי?!

שקודם כל יעבדו יום אחד בשבוע.
(כל הזכויות שמורות לפנחס ספיר, שר האוצר לשעבר) אנקדוטה משעשעת: אני מאז שהתחלתי בית ספר מטיף לקיצור שבוע העבודה והלימודים ל 5 ימים בשבוע. אתה חייב לזכור כמה דברים: אחוזי ההשתתפות בשוק העבודה במדינה הוא מהנמוכים בעולם - 54% בלבד! התל"ג הממוצע לנפש במדינת ישראל הוא 16K$ בהשוואה למדינות מערב אירופה, שם יש בין 22K$-30k$. קיצור שבוע העבודה במגזר הפרטי מ 42 שעות בשבוע ל 41, ובמגזר הציבורי בסדר גודל זהה (לא זוכר את הנתונים המדוייקים) יוביל להפסדים גדולים למשק הישראלי. האמירה כי הרווחים מהבילויים ביום ראשון יאזנו את המצב הן אמירות סרק. הדו"ח הכלכלי האופטימי ביותר בנושא היה בזה שהוגש עם ההצעת חוק שם דובר על הפסדים של כ-3.8 מיליארד ש"ח (!!!) ההערכות הכי פסימיות שנתקלתי בהן דיברו על 20... בשנה בה האוצר נותן הערכה (ריאלית אפילו) של צמיחה של 1%, הפסדים כאלו יובילו ל"צמיחה" שלילית... אחרי שנתחיל לעבוד יום אחד (נתחיל לשלב הרבה יותר מגזרים בשוק העבודה, ניצור צמיחה חיובית יותר, המע"מ ירד שוב [בתקווה] ועוד...) אז יהיה אפשר לדבר על קיצור שבוע העבודה ל-5 ימי עבודה. כאשר יום החופש הנוסף יהיה שישי ולא ראשון. וזאת בלי להתחשב בעובדה בכלל שבצורה טבעית הדבר מתרחש... הרבה מהמשק היום בכלל לא עובד בימי שישי.

הגינגי

New member
הרשה לי לחלוק

סוף סוף כלכלה אז יאללה כלכלה איפה שהכל נכון ושום דבר לא בטוח. א. קודם כל קיצור שבוע העבודה יגרום לירידה משמעותית באבטלה. ב. מה הקשר בין ההכנסה הממוצעת לנפש וקיצור שבוע העבודה. ג. להזכירך המשק כיום לא פועל ביום שישי ורק חברות פרטיות רשאיות לפתוח את דלתותיהם ביום קדוש זה (למוסלמים). ד. אני לא יודע בדיוק מה עמדת החוק בקשר ללימודים ביום ראשון ממה שאני שמעתי מדובר בשבוע העבודה ולא הלימודים. ה. הרעיון הוא להשאיר את השבוע במתכונת של חמישה ימי עבודה אך במקום יום חופש ביום שישי יהיה חופש ביום ראשון. ו. לדבר יש גם יתרון ביחסים כלכליים עם חו"ל שם לא עובדים ביום ראשון ופה לא עובדים ביום שישי ולכן אנו מפסידים שלושה ימים בשבוע במקום שניים.

kennycandoit

New member
יום שישי...

יום שישי אדם ממוצע עובד מ8:00 עד 13:00 5 שעות יום ראשון אדם ממוצע עובד 8 שעות. תבטל את ה-8 ותשאיר 5 = הפסד. תבטל את ה5 ותשאיר את ה8 = אין הפסד. בנוסף, במילא רוב האנשים כבר לא עובדים ביום שישי...

יש!!! הצלחנו לפתוח דיון כלכלי...

א. לא מדובר בקיצור שעות העבודה ביום, דבר שאכן יגרום לירידה באבטלה מכיוון שיהיה ניתן להעסיק יותר אנשים על אותה משרה. אלא מדובר על קיצור ימי עבודה, שזה דבר אחד לגמרי. להוסיף את יום ראשון כיום שבתון אומר שאין עובדים ביום זה, מלבד בתי עסק מסויימים שבחרו לעבוד, ואז משלמים לעובד 150% מהשכר הרגיל שלו. בנוסף לכך, בעיית האבטלה במדינת ישראל נובעת גם מסיבות רבות אחרות - חוסר רצון לעבודות "שחורות", הצפת המשק בעובדים זרים, מצבים אבסורדיים שנוצרו שלפעמים כל הקצבאות שאדם מקבל יוצרות שכר גבוה יותר ממה שיקבל עם יעבוד שכר מינימום ועוד. ב. לא דיברתי על הכנסה ממוצעת לנפש. בכלל לא. קרא שוב. דיברתי על תל"ג ממוצע לנפש - ללא קשר עם הנפש עובדת, לא עובדת, בת 15, בת 89, מצורעת, או מה שלא יהיה. הרלוונטיות לעניין היא (ובגלל זה הצגתי את הבדיחה של ספיר) שרק 54% מכוח העבודה בישראל היום מנוצל... המון מגזרים היום לא עובדים מסיבות כאלו ואחרות. ולכן התל"ג לנפש הוא נמוך יותר מהפוטנציאל של המשק הישראלי, אשר יכול להיות משק חזק יותר גם בתקופות קשות כאלו. הטענה שלי היא שכל עוד כל כך הרבה מכוח העבודה בישראל לא מנוצל זו תהיה טיפשות לקצר את שבוע העבודה. (או שוב פעם, אני אחזור על הניסוח של ספיר: למה חמישה ימים בשבוע? שקודם כל יעבדו אחד). ג. המשק עובד חצי יום ביום שישי, 5 שעות עבודה (אומר אלון אחרי שבדיוק חזר מהעבודה היום - יום שישי). מוסלמים רשאיים לא לעבוד ביום שישי, ואצלם זה נחשב ליום שבתון במקום יום שבת אם אינני טועה. ד. החוק אינו כולל בתוכו לימודים ביום ראשון, אם כי כאשר כל התנאים יבשילו ויקצרו את שבוע העבודה, רצוי שגם יקצרו את שבוע הלימודים כדי שבהחלט תיווצר תרבות פנאי באותו יום חופש נוסף. וכך יגדלו הכנסות המשק. ה. הרעיון הוא להפוך את שבוע העבודה לשבוע של ארבעה ימים וחצי, אף מדינה בעולם (ואירופה זה המקום היחידי שהוא השוואה באמת רלוונטית...) לא מקיימת שבוע עבודה של ארבעה ימים וחצי. ו. יתרון כלכלי רציני אין לדבר, מכיוון שלא מדובר על להתחיל לעבוד ביום שישי, אלא כמו שציינתי פשוט להפסיק לעבוד בנוסף גם ביום ראשון. הדבר אמנם ייצור איזושהי תחושת הזדהות עם שאר העולם. אבל בשביל הזדהות לא מפסידים (בהערכות הכי אופטימיות) 3.8 מיליארד שקל בשנה, למשק שנתונים ריאלים מדברים על צמיחה של 1% בלבד ב 2003... התוספת של החוק הזה תגרום ל"צמיחה" שלילית כמו שכבר ציינתי.

kennycandoit

New member
בטח שהוא נורא!!!

כיום לרוב האנשים יום שישי מהווה יום חפשי, כי בכל מקרה הוא קצר. אם החוק יעבוד, יום ראשון (שכיום לרוב הוא יום מלא) ילך לאיבוד, יום שישי שהוא יום קצר יהיה יום חופשי, וסך שעות העבודה יקוצרו = פחות שכר. בנוסף אני לא רוצה שיקבעו לי מתי היום החופשי שלי. אני אקבע את זה עם המעסיק שלי (אני = כשאסיים את ביה"ס והצבא). גם שר האוצר, גם בכירים במשק וגם הנגיד קליין, וגם אנשים שמבינים בכלכלה ובלתי תלויים (נחמיה שטרסלר) מגנים את הצעת החוק. בואו נתאגד אנחנו, נוער עבודה, נוער ליכוד, ובעצם כל תנועות הנוער החילוניות, וכל תנועות הנוער הפוליטיות והא-פוליטיות ונרים הפגנה אחת גדולה! נ.ב. אם לדתיים אין זמן בשבת, שיעשו חוק שיהיה תקף רק לדתיים!

כמה דברים...

1. יום חופש לאומי הוא ערך תרבותי שרצוי שיווצר. אם אתה רוצה לקבוע עם המעסיק שלך שאתה תעבוד ביום החופש, אתה ראשי, אתה אפילו תקבל 150% שכר על כך ואתה תהיה זכאי ליום חופש חלופי. אין כאן שום פגיעה בחופש הקביעה שלך. סה"כ מנסים ליצור איזשהו ערך תרבותי שהוא חשוב. אם אתה לא רוצה לקיים אותו - זכותך, אתה אפילו מקבל שכר גבוה יותר על כך. 2. תחסוך את האנרגיות שלך, החוק יפול בקריאה שניה, הממשלה מתנגדת והיא גם ככה נמצאת בחצי-קטסטרופה כלכלית, היא לא יכולה להרשות לעצמה להיכנס לקטסטרופה מוחלטת. כמו שציינת התקשורת תקפה חזק את הצעת החוק הזאת. הממשלה אני מאמין תדאג שיבואו מספיק נציגים כדי למנוע את המעבר של ההצעה בקריאה שניה. אין צורך בהפגנות - תשמור את האנרגיות שלך לדברים חשובים יותר. (כמו מסע 2002!!!)

kennycandoit

New member
קריאה שנייה ושלישית סמוכות

אחת לשנייה ולכן יכולה לקרות טעות (כמו הפעלת לחץ חרדים על שרון) שיעבירו את החוק, ואנחנו לא עשינו שום דבר.... מה גם שלמסע אני לא יוצא כי אני אהיה בחו"ל, אז לי יש אנרגיות...

מסכים עם אלון...

החוק יפול בקריאה השניה, אם למישהו בממשלה יש קצת שכל (לא צריך הרבה, אני באמת לא דורש הרבה. המינימום.) אני לא מבין שום דבר בכלכלה, האמת, אבל גם אם החוק הזה לא טוב, וגם אם החוק הזה לא טוב, לא זה הזמן להחליט על זה, כשהמשק נמצא בקטסטרופה... ההחלטה על החוק הזה מתאימה לזמנים רגועים יותר... ובכלל, נראה שבזמן האחרון עלו לאוויר כל מיני הצעות חוק משונות ומוזרות, מישהו שם נפל על הראש... רק שאלה לסיום: שמעתי על החוק, אבל לא שמעתי שהדתיים יזמו אותו בשביל שיהיה להם יום חופש (´ני לא יודע, נשמע לי מופרך קצת, ואם כן, זה ממש מטופש...) מישהו יכול לתת לי סימוכים, כתבות, משהו שיתמכו בזה?

תיקונים

הכוונה שלי הייתה לכתוב "גם אם החוק הזה לא טוב וגם אם הוא כן טוב" ולא כפי שנכתב קודם.

הצעת החוק המקורית

אז זהו, עשיתי קצת מחקר, וגם שיניתי קצת את דעתי בקשר אליו, למרות שאני עדיין לא סגור. להלן הצעת החוק המקורית של ח"כ נחום לגנטל. דעתי עליו תובא בהמשך. חשוב מאוד לקרוא!!

הגינגי

New member
בצער רב וביגון קודר

בצער רב וביגון קודר אני מודיע על פטירתו של הדיון הכלכלי וכניעתו לדיון פוליטי-חברתי. א. בקשר להצעת החוק כתוב בפירוש ששבוע הלימודים, הדיון פה הוא על שבוע העבודה. להזכירכם ביום שישי במדינת ישראל במגזר הציבורי לא עובדים. כל מטרת החוק היא להעביר את יום שישי ליום ראשון. ב. בקשר להצעה להרים הפגנה אני בעד אבל אני יתמוך בחוק ויפגין למענו. ג. רציתי להעביר כאן דיון תאורטי על עצם הרעיון של קיום סוף שבוע בעל שני ימים בימים שבת וראשון. את הצעת החוק ניתן לשנות. ד. אז ישנו את שעות העבודה ביום שישי ויעבדו קצת יותר, כמובן עד שהשבת מאפשרת זאת. לפי הצעת החוק יעבדו בארץ כ43 שעות שמקום 45 שעות. להזכריכם במדינות אירופה שאותן אתה לקחת כדוגמא המקסימום כיום עומד על 40 שעות ובמדינות מסוימות אף עובדים 35 שעות בשבוע (צרפת). כך הם הצליחו להוריד את רמת האבטלה שהייתה יותר גבוה בזמנו (לפני שלושה שנים פשוט לא קראתי דוחות חדשים על האבטלה בצרפת) מאשר בארץ.

לא מדוייק...

א. המגזר הציבורי (שוב, אם אינני טועה) אכן כן עובד ביום שישי, פשוט יום עבודה של 5 שעות. לא מדובר בהעברה של יום שישי ליום ראשון, מדובר בהוספת יום ראשון ויצירת סופ"ש של יומיים וחצי. כלומר שבוע עבודה של ארבעה ימים וחצי. ב. איך שתרצה. ג. בשמחה. ד. תיקון טעות, שעות העבודה בישראל היום עומדות על 42 שעות (במגזר הפרטי) ו 41 שעות וחצי (אם זיכרוני אינו מטעני) במגזר הציבורי. הצעת החוק תגרום להורדה של שעה בכל אחד מהמגזרים. במדינות אירופה אכן המקסימום הוא 40 שעות. ובשמחה אני אשאף ליצירת שבוע עבודה קצר יותר כמו שכבר ציינתי פה כמה פעמים. הדוגמה של צרפת היא דוגמה שונה, שם התרחש תהליך של הצפת שוק העבודה בידיים עובדות. צרפת כדי לפתור את הבעיה קיצרה את יום העבודה ל 6-7 שעות ביום, וכיום מדברים על לעשות קיצוץ נוסף וששבוע העבודה יוסב ל 32 שעות. אכן הדבר הועיל בפתירת בעיית האבטלה בצרפת. אבל כאן מדובר בהצעה שונה, כלל וכלל לא מדובר על קיצור יום העבודה, להיפך מדובר על הארכתו בשעה אחת בכל יום ויצירת יום עבודה של 9 שעות וחצי יום עבודה של 6. הדבר לא ייצור מצב של יותר מקומות עבודה. להיפך, הוא רק ייסב נזקים למשק הישראלי. כמו שכבר ציינתי עשרות פעמים, אני אשמח לשבוע עבודה של חמישה ימים ואף ארבעה ימים וחצי. זה יקרה אבל רק כשהתנאים לעשות כך יבשילו. כאשר המשק יצא מהמיתון, כאשר שוק העבודה לא יוצף בעובדים זרים, כאשר מגזרים כמו המגזר החרדי יתחילו לעבוד - בקיצור כאשר המשק שלנו יתחיל לממש יותר את הפוטנציאל שלו ניתן יהיה לדבר על קיצור שבוע העבודה. לגבי קיצור יום העבודה זה בהחלט דיון אחר, אני סבור שזה יהיה בעיה. אתה חייב לזכור שאנחנו לא מדינה עם ייצור מקומי חזק כמו של צרפת, אנחנו מדינה שמייבאת ומייבאת ביוקר. תשווה מחיר מכוניות אפילו לא תוצרת צרפת בין צרפת להארץ. תשווה קניית דירה. תשווה קניית מוצרים במכולת. מעבר לכך שהמחירים שם זולים יותר ולכן אנשים יכולים להתפרנס מפחות עבודה ולחיות יפה. המנטליות הצרפתית היא מנטליות אחרת. הפסקות הצהריים שלהם הן הפסקות של שעתיים (!!!) ביום, מדובר במנטליות נורא נינוחה ולא דורסנית ותובענית כמו המנטליות עבודה הישראלית. כמובן שאנחנו צריכים לשאוף למנטליות עבודה דומה, אבל שוב פעם - התנאים לא הבשילו כדי שנוכל לעשות זאת. אני לא בטוח אם אי פעם יבשילו כל עוד המשק שלנו הוא משק ללא ייצור מקומי רחב.

הגינגי

New member
../images/Emo124.gif פקה פקה ../images/Emo124.gif

קודם כל אתה צודק המשק הצרפתי שונה משלנו אבל כל אין שני משקים זהים לחלוטין. אתה בעצמך אומר שכנראה אף פעם "התנאים לא יבשילו" המצב לא ישתנה. אז נכון הוא לא ישתנה אם לא נשנה אותו ונמשיך בגישה של עכשיו זה מצב חירום כלכלי (שנמשך עוד מ48) ולא נשנה דבר. ממך ציפיתי ליותר מאשר הגישה השמרנית. בחוק שמתן העביר כתוב בפירוש ששבוע העבודה כיום בן 45 שעות דה יורה ו43 שעות דה פקטו. זה לא משנה איך אתה מקצר את שבוע העבודה כל עוד שאתה מקצר אותו יווצר מצב בו יהיה דרישה לכח עבודה גדול יותר כדי להספיק את אותה עבודה ולכן האבטלה תרד. לצרפת אין ייצור מקומי כלכך חזק אבל מה שקרה שם הוא שהיא התאגדה עם מספר מדינות שכינות ויצרה את השוק המשותף ולא אכן יש ייצור מקומי חזק. לכן הוא לא יכול לסבול מאינפלציה והאירו מראה חסינות כלכלית מול הדולר בימים אלו. אתה מדבר על מנטליות עבודה של הישראלי, זה בדיוק כמו לדבר על מנטליות התאבדותית של הפלשתינאים, עליי להזכיר לך שמתחת לעור כולנו שווים??? אל תדחה למחר מה שאתה יכול לעשות היום!!! (למרות שאני אוהב את הגרסה "אל תעשה היום מה שאתה יכול לדחות למחר"). בצרפת אין עובדים זרים???????? בכל מקום יש והם יותר ברכה מאשר קללה הרי זה חוק כלכלי בסיסי שאומר שכמה שהמשק גדול יותר כך הוא חזק יותר וכמה שהוא גדל במהירות גדולה יותר הוא בריא יותר. לכן אני אומר חרדים תמשיכו להביא עשיריות ותביאו כמה עובדים זרים שאתם רוצים פשוט תתיחסו אליהם כשווי זכויות ואל תהפכו אותם לעבדים כמו שחברינו הקיבוצניקים הפסדו סוציאליסטים עושים.

לא הייתי ברור כניראה...

כמובן ששני המשקים הם לא זהים. אבל התנאים של המשק הצרפתי הם שונים לחלוטין. מצרכים בסיסיים שאדם צריך כמו מגורים, תחבורה, אוכל וכו´ זולים שם בכמה מונים מאיתנו. לצרפת יש ייצור מקומי חזק (תסתכל על כל תמונה ממוצעת בצרפת ותספור כמה מכוניות אתה רואה וכמה מהן צרפתיות). והדברים שאתה אומר על השוק האירופי המשותף רק מחזקים את דברי. הגישה שלי אינה שמרנית, התנאים היום בהחלט אינם מתאימים לקיצור שבוע העבודה. לא מדובר בקיצור שבוע העבודה בצורה הצרפתית כלומר קיצור יום העבודה - מדובר להיפך בהארכת יום העבודה ויצירת עוד יום שבתון. דבר שבהחלט לא יפתור את בעיית האבטלה. אני מסכים איתך שניתן לשנות את המנטליות העבודה הישראלית, ובהחלט צריך לעשות את זה. בצרפת בהחלט יש עובדים זרים, אבל השוק שלהם לא מוצף בעובדים זרים כמו אצלנו. אני מתנגד לניצול שקיים כיום אל העובדים הזרים - אפילו מספר פעמים הצעתי פעילות של הנוער בנושא. אבל ללא ספק המשק שלנו לא זקוק לעוד עובדים זרים במיוחד כאשר יש לנו כל כך הרבה מובטלים וכוח עבודה זול בידיים. אין לי בעיה שחרדים יביאו הרבה ילדים, רק שהילדים האלו ישתלבו בכוח העבודה... החוק הכלכלי הבסיסי שלך הוא לא כזה בסיסי והוא מתעלם מהרבה בעיות אחרות כמו אופייה היהודי של מדינת ישראל למשל. בנוסף, אסור להציף משק בידיים עובדות כל עוד אין לך עבודות לתת להם. כל מה שאתה אומר הוא טוב ויפה, אבל החוק הזה לא יכול לעבור כל עוד התוכניות הכלכליות ניראות כמו שהן נראות. כדי לקצר את יום העבודה צריך לבנות תוכנית כלכלית שתיראה אחרת לחלוטין... אינני אומר שדברים לעולם לא ישתנו, ואני לא חושב שהמדינה הזאת הגדירה לעצמה מצב חירום כלכלי מאז 48. אני משער שאם ההצעה הזאת הייתה עולה בשנת 1999-2000 הייתי תומך בה. היום אני לא.

מה שאתה אומר בעצם

הוא שזאת הצעה טובה, רק לא לעכשיו... אין לי הרבה מה להוסיף על דבריו של הג´ינג´י (לצערי הרב השבת גורמת לי להגיב מאוחר לכל דיון שמתפתח פה בזמן הזה) למרות שאני די נוטה להסכים איתו, במיוחד בקטע של "אל תדחה למחר מה שאפשר לעשות היום"... הדיון אם מה שיקרה לו יקוצר שבוע העבודה הוא תאורטי לחלוטין ואי אפשר ממש לצפות מה זה יגרום למשק... בדיוק כמו הדיון בינך לבין הג´ינג´י, גם שאר האנשים חלוקים בינהם, ויש לתוכנית הזאת הרבה יתרונות אולי זה מה שהמשק צריך בשביל לצאת מהקיפאון המתדרדר הזה.. אולי זה יעשה כאן הפיכה קטנה... לפעמים לא משנה אם משהו הוא הכי טוב שאפשר, או הכי מסוכן, אלא המנטליות של אלו שעושים אותו, אם הם בטוחים שזה יעזור וזה מה שהם משדרים - גם שאר האנשים יחשבו כך, וזה באמת עלול לעזור... :) אבל... לא יודע... אני לא כלכלן, וגם לא ממש מבין בכלכלה, למרות שדי חקרתי על היתרונות והחסרונות של החוק, עדיין אין לי החלטה אם זה הדבר הטוב... ובכל מקרה, אם אני הייתי יושב שם הייתי אומר שצריך לחכות - לא עד שהתנאים שלך יבשילו, אלא עד שתגמר האינטיפדה - אני לא הייתי בונה הרבה על העמסת עוד טלטלות וצרות על השוק שלנו במצב כזה...

הגינגי

New member
אופי יהודי או כלכלה??

זה דיון כלכלי אז אנא ממך הזנח את יהדותינו לעת עתה אני בטוח שלא נשכח את ירושלים בינתיים. בצרפת גם יש מלא עובדים זרים רק ששם הם מוגדרים כחסרי ניירות (sans papiers) שוהים לא חוקיים. ושם למיטב ידעתי מפלגות סוציאליסטיות תומכות בהם ובהענקת זכויות להם מבלי לחשוב על האופי הצרפתי... אז חברי בוא נקים איחוד כלכלי או נצטרף לאיחוד על מנת לחזק את השוק שלנו. זה לא משנה איך אתה מקצר את שבוע העבודה כל עוד שאתה מקצר נדרשות יותר ידיים עובדות ולכן נוצרים מקומות עבודה. אתה יכול להמשיך לחשוב שמדינת ישראל לא הגדירה לעצמה מצב חירום כלכלי מ48 ואני אמשיך לחשוב לי שאין כזה דבר גרביטציה אבל כמו שיש גרביטציה גם יש מצב חירום כלכלי מתמשך ומתמשך... עדיף מאוחר מאשר אף פעם!!!!!

למעלה