צ'י
קצת קשה לי לענות כי אני לא בטוח שממש הבנתי מה זה "קי אמיתי", אבל ממה שחוויתי אני מדובר בהתרוקנות מוחלטת, כלומר מצב שבו הגוף כאילו חלול... למשל בתרגולי "קי" שונים שעושים באייקידו יש תרגולי דחיפות. אתה עומד ובן הזוג דוחף אותך במטרה להזיז אותך ממקומך. "קי רגיל" הוא מצב שבו הגוף רך אמנם אך לא משוחרר מהרצון או מהאגו, כלומר עדיין קשה להזיז אותך אבל יש איזה אלמנט של התנגדות, אפילו אם רק מנטלית (אם כי בשלב כלשהו היא תהפוך להתנגדות פיסית). "קי אמיתי" הוא מצב שבו הגוף הופך ל"תעלה", כלומר אין אפילו רצון להתנגד לדחיפה, הדחיפה עוברת דרכך ישירות לאדמה בלי שמץ של התנגדות. זה מצב מאוד נדיר (לפחות עבורי) שבו נראה שהדברים פשוט קורים, במקום להיות הגוף, אתה הופך לתנועה, אתה הופך לדחיפה עצמה. במצב שכזה אני מוצא שלא רק שאני יכול לעצור את הדחיפה, אלא שאני יכול לתעל אותה לכל כיוון שארצה, גם חזרה אל הדוחף שלפתע מוצא את עצמו נהדף אחורה מדחיפתו שלו. זה מצב תודעתי מאוד מסויים ומאוד מאוד חמקמק! כך גם בביצוע הטכניקה, יש את אותן פעמים נדירות שלא משנה כמה האוקה יתנגד אתה כאילו נעלם, מתמוסס, הופך לתודעה טהורה, אין לו במה לאחוז, אין לו כלפי מה להתנגד. כשאני נמצא במצב כזה, האוקים שלי אומרים לי שהם לא מרגישים שהם בכלל תופסים אותי למרות שהם משקיעים את כל כוחם, כאילו אין את מה לתפוס ואני פשוט לא עושה כלום, ממש כלום והם מחליקים לרצפה כאילו הם דרכו פתאום על קליפת בננה... זה די נדיר...רוב הזמן אני עסוק בלנסות ולשחזר את המצב הזה...ללא הצלחה. להבנתי הרבה אנשים מבלבלים בין "אימונים קשים" לבין גוף קשה. אפשר להתאמן קשה ואפילו קשה מאוד, מול התנגדות קשה והתקפות קשות אבל בכל מקרה יש להשאר רך! מאוד קל לבלבל "נוקשות" שמתבססת על רכות עם נוקשות פרופר (היינו שימוש בכח השרירים או "לאלץ" את היריב לרדת לריצפה על ידי שימוש בכח גס ואגרסיביות). או סנסאיי היה מאוד ברור בעניין, ברגע שתלמידיו הפגינו "נוקשות פרופר" והתחילו לקיים מאבקי כוח על המזרון הוא כעס מאוד! לא היה מוכן לקבל זאת בשום אופן! השאיפה באייקידו היא להיות רך, גם ה"נוקשות" מגיעה מהרכות. או סנסאיי היה יציב כסלע ואי אפשר היה להזיז אותו מילימטר בגלל שהוא היה מאוד רך! הוא אמר דברים ברורים! ***"אומנות השלום היא עקרון אי ההתנגדות. משום שהיא לא מתנגדת היא מנצחת כבר מן ההתחלה. בעלי כוונות מרושעות או מחשבות מחרחרות ריב מובסים כהרף עין. אמנות השלום היא בילתי מנוצחת משום שהיא אינה נאבקת בדבר." ***הטכניקות טומנות בחובן ארבע מעלות המשקפות את טבע עולמינו. בהתאם לנסיבות עליך להיות: קשה כיהלום, גמיש כעץ הערבה, חלק תנועה כמים או ריק כחלל. ***אם יריבך מכה באש, השב לו במים בעודך הופך נוזלי לחלוטין וזורם בחופשיות. מים על פי טבעם אינם מתנגשים או שוברים דבר, להיפך, הם "בולעים" כל התקפה ללא פגע. ***ישנם שני סוגי "קי". "קי" רגיל ו"קי" אמיתי. "קי" רגיל הוא גס ומחוספס. "קי" אמיתי הוא קל ורב-גוני. כדי לבצע היטב עליך לשחרר עצמך מה"קי" הרגיל ולאפשר לאבריך "קי" אמיתי. זהו הבסיס לטכניקה חזקה. ***אומנות השלום לא מסתמכת על כלי נשק או כוח ברוטאלי כדי להצליח. במקום זאת אנו מביאים עצמינו לאיחוד עם היקום. שומרים על השלום במחוזותינו. מעניקים חיים ומונעים מוות והרס. משמעותו האמיתית של המונח "סמוראי" הוא אדם המשרת את כוח האהבה ושומר לו אמונים.