אני רק שאלה

HotGod

New member
אני רק שאלה

נניח ובעקבות לחץ ציבורי, שינוי בראיית מחלות המין, שינוי בראיית המוסר והאצלת סמכויות להורים על גוף ילדם ותנאים חדשים שיווצרו בעתיד, יווצר הצורך לשנות את טקס ברית המילה. האם ניתן יהיה למצוא צידוק הילכתי, שינוי המנהג וכו' שיגרמו לביצוע טקס סימלי בלבד שיחליף את החיתוך עצמו? אני ממש לא מעוניין להיכנס לוויכוח בעד ונגד ברית המילה, אני פשוט מעוניין לדעת אם יש סיכוי למשהו שיסמל את הטקס בלבד. (משהו אנלוגי לפתרון חוט השבת המסמל את החומות של פעם)

להב אש

New member
אם יש דבר שאני יכול לומר לך בוודאות

הוא שבדבר זה אין סיכוי ואין סיכון . אין מצווה הנשמרת יותר בעם ישראל מאשר מצוות ברית המילה . זאת עובדה נפלאה הקיימת דור דור . אני אישית יכול להעיד בפניך כי נפל בחלקי ליהיות נוכח במחיצת אחד מאחינו בני ישראל אשר עומד בראש עמותה נגד ברית המילה כמובן שהוא הגיש בג"צים וכיו"ב , וגם צירף בעצומות שערך חתימות רבות. אבל כך הוא העיד בפני : (אני כותב בניסוח שלי ) "איני מבין מדוע אבל גם חברי להתנגדות הנ"ל אומרים לי -אנחנו תומכים במאבקך אבל אנחנו עושים ברית מילה לבננו הקט. שאלתי למה -- אנא לי פשוט ככה. ועוד הוסיף ואמר שאפילו הוא "נכנע" לאשתו שלא ויתרה מלעשות את הברית לבנם (למרות שגם היא תומכת בבג"צים שהגיש" כמובן שאינך יכול לדעת אם אינני ממציא כאן הכל אבל אני אינני דואג , בגלל שיודע אני "שניכרים דברי אמת" ואכן כך היו הדברים . ולא עוד שאלא שאספר לך ששיחה לא קרתה אלא במהלך נסיעה במונית ובמקרה נחכחו שם דמויות רבות ממגוון החברה הישראלית לו רק הייתם נוכחים בשיחה זו , לא היה מש חיוך מליבכם , כל אימת שהייתם נזכרים כמוני במאורע מיוחד זה . אשרי שזכיתי לשתף אותך בדבר שקרה לפני מספר שנים ב"מקרה" וכאן המקום להוסיף - ידוע שאליהו הנביא מבקר בכל ברית ולכן נקרא מלאך הברית ומדוע הוא מבקר בכל ברית וברית ? אומרים חכמינו שבגלל שאליהו הנביא לימד חובה (האשים) את עם ישראל וכך אמר לרבונו של עולם : "עזבו את בריתך" (ראה בספר מלכים) אמר לו ריבונו של עולם - חייך שאתה הולך ורואה בכל ברית וברית כי לא עזבו ישראל ולא שיקרו בבריתי (אותו כנ"ל לגבי חג הפסח ודי לחכימא ברמיזא
) הוא אליהו שעתיד לבוא לפני המשיח לבשר על הגאולה יהי רצון שנזכה במהרה לביאת גואל ובנין אריאל באהבה רבה - להב

HotGod

New member
ראשית, תודה על התשובה המנומקת!

חברתי, שתחיה, שלחה לי מסר כי היא שמעה על זרם ביהדות הרואה בברית-המילה כלשונו. כלומר: ברית: "חוזה בין שני צדדים או יותר. שם עצם הֶסְכֵּם, חוֹזֶה, קוֹנְטְרַקְט" מילה: "שם עצם מִלָּה; nonce word מילה חד-פעמית, שנוצרה לאירוע או הזדמנות מסוימים" וכך הם מפרשים את ברית המילה (לפי הבנתי) במעין אקט סימבולי, מילולי בלבד, כחוזה בין בורא עולם לעם היהודי. הם עדיין יהודים לפי כל זווית ראיה, קנה מידה ובוחן אך מבצעים את ברית המילה בצורה שונה. זה עונה בדיוק על השאלה המקורית שלי! חוט השבת, לדוגמא, אכן החליף בסופו של דבר החומה הבצורה, הצ'ק והחתימה הוחלפו בכרטיס אלקטרוני. מעניין ומרתק.

להב אש

New member
הערה חשובה

איש יקר אנא שים לב היטב ברצוני להעיר לך במחילה מכבודך על נקודה מהותית וחשובה . כתבת כך " שמעה על זרם ביהדות הרואה ...." אתה מוכרח להבין שכל מי שמתגאה בלבבו לשרטט את רצון ה' ע"פ הבנתו המצומצמת בתואנה של קידמה או כל טענה אחרת אינו אלא מרמה את עצמו . אי אפשר לבוא ולהמציא את התורה. לדוגמא : הנצרות רצתה להמציא דת שנוחה לה אז היא החליטה שה' אמר לה כך וכך ובעצם במקום להקשיב לדבר ה' היא סילפה בשם ה' כביכול את התורה . אני מקווה שאתה מבין את העקרון שאני מנסה להדגיש. מותר לשאול כל שאלה אבל בין זה לבין לקבוע קביעות ע"פ משאלות לב או להתיימר לקידמה על פני דבר ה' המתגלה בתורתו לעמו ישראל המרחק הוא רב. בכל מקרה לגופו של ענין אנסה בתגובה הבאה לציין הסבר אחד לנושא זה.

להב אש

New member
הסבר אחד

אנסה להביא פה את אחד נטעמים לנושא הנ"ל. אבל תחילה הדגשה שיש הבדל בין טעם לסיבה . את הסיבות כפי מה שהן , איננו מתיימרים להבין בהכרח כי איננו מגיעים למלוא עומק חכמת תורת ה' יתברך אבל טעמים לדבר יש לנו גם יש. משל למה הדבר דומה ? לאדם האוכל מאכל מזין וערב לחיך על אף שאינו יודע כיצד עשו את המאכל בשעה שהוא אוכלו הוא מרגיש בו טעמים שונים וכאשר הוא מזהה חלק מטעמים אלו בהכרתו , הוא אינו מתפלא מדוע זה המאכל הינו כה ערב לחיכו. ולגופו של ענין - את שאלת קיום ברית המילה אנו מוצאים כבר בויכוח עתיק בין ר' עקיבא לבין אחד מקיסרי רומא (נדמה לי טרונוספוס ) וכך שאל אותו הקיסר מעשיו של מי נאים יותר ? מעשיו של הבורא או מעשיו של האדם ? וכוונתו בשאלתו היתה לומר אם האדם נברא ע"י בורא העולם , פירושו של דבר שהוא מושלם וכל פגיעה בו-מעשה אדם (ברית מילה - )היא פגם בבריאה ענה לו רבי עקיבא - מעשי ידי אדם שכן אתה מוצא חיטים שברא הקב"ה אינן נאכלות עד שבא האדם ועושה מהם לחם ועוגות פירוש- הקב"ה ברא את העולם באופן שהוא דורש תיקון כדוגמת החיטה שרק אחרי מעשי ידי האדם לתקנה הוא מוציא את הגנוז בה אל הפועל ע"י מאמץ וע"י הסרת הפסולת. כך בברית המילה ברית המילה אינו נתינת מום באדם אלא להיפך ברית המילה הינו הסרת הפסולת הסרת העורלה לפיכך אנו יכולים אולי להבין מדוע מצוות ברית המילה מתקיימת ע"י הסרת העורלה. ומדוע לכך לא יכול ליהיות תחליף (זהו רק טעם אחד קטן מיני רבים , ואין הדברים הנ"ל אלא מעט מאד מהתמונה הכוללת של העיניינים הרבים הנדרשים בענין הנ"ל) מקווה שהוספתי לך
להב-אש

HotGod

New member
בוודאי שהוספת לי

קושיות נוספות... אני ממש לא רוצה להיכנס לעניין העורלה, הסרתה וכן הסיבות לראייה בה כמשהו פגום. הרי אפשר לראות בפיטמות הבן הזכר כמשהו פגום ולהסירן בעת שהוא בן כמה ימים. מה יש לו לזכר לעשות עם פיטמות? הנקודה היא שישנם יהודים, כך מסתבר, שלא רואים בזה פגם ולא רואים כל פסול בהבנת "ברית המילה" כמשהו שדומה לחוזה מילולי שבין האל לברואיו. עכשיו, אפשר ללכת בשתי דרכים: 1. להכריז כי הם לא יהודים. זהו פתרון קל, לדעתי וחסר בינה 2. לבדוק לעומק עם רבנים וגדולים בתורה מה ההשלכות של זרם שכזה. במילים אחרות, להפעיל את התותחים הכבדים, הרי מדובר בסוגיה חשובה מעין כמותה. לא?

להב אש

New member
אתה "יכול לראות" מה שאתה רוצה

אבל במונחים "פסיכולוגיים" יש מה שנקרא סכיזופרניה אם אתה מבין את הרמז כלומר זה מאד קל להגיד הכל על כל דבר וזה גם מה שאתה כנראה רוצה שהרבנים יעשו שהם ימצאו איך להתחכם . לזה קוראים נבל ברשות התורה אם כנה אתה ומחפש את האמת אנא אל תנסה לשוטחה במיתות סדום למיניהם .

להב אש

New member
סליחה מיטות ולא מיתות

למרות שבמיטות סדום בדרך כלל אנחנו יודעים מה הסוף.

להב אש

New member
כמובן שאיני תוקף אישית

אלא אני מתווכח בחריפות על רמת העיקרון אני מקווה שלא משתמע מדברי איזו שהיא פגיעה או זלזול בך ואם כן אנא סלח לי כי אין זו כונתי

HotGod

New member
אי לי בעיה עם חריפות

כל עוד היא אינה פוגמת בתבשיל... ממש לא נעלבתי או נפגעתי ואני מקוושה שגם מדברי לא נפגעים או נעלבים. מדובר פה בבעיה מהותית לעם היהודי (על כל זרמיו) וכאשר מלבנים בעיה מהותית עפים גיצים. לא הבנתי את עניין הסכיזופרניה. אשמח להבהרה. אם הכוונה שאני דורש מהם לבצע משהו שהם אינם יכולים לבצע אז אני ממש חולק עליך. אם היינו חוזרים במכונת זמן משוכללת (המונעת על כוח האמת כמובן) ושואלים גדולים בתורה או רבנים או אנשי דת יהודים מה דעתם האם יבוא יום ויוחלפו החומות הבצורות בחוט של שבת היינו מקבלים ליגלוג וצחוק מלוא הפה בתמורה. הלא כן?

להב אש

New member
סכיזופרניה

סכיזופרניה היא מצב בו אדם מאמין שמה שהוא מדמיין זה המציאות כלומר האדם בוחר לתת משמעות למה שהוא רוצה בלי קשר למה שהיא באמת. לגבי החוט של שבת איני מבין על מה אתה מדבר האם כוונתך לשעון שבת ? בכל מקרה מה שאתה אומר על כל נושא הברית מילה הוא ממש לא רציני איני מבין מדוע את עושה כזה סלט. תאמין לי שאני מבין בטכנולוגיות שינויים וחידושים וגם בסוגיות חברתיות תרבותיות וכל הנושא הנ"ל בכלל לא מתקרב לאמות המידה שאתה מנסה להכניס את הנ"ל בהם. אנא נסה להתבונן בהערותי יחד כמכלול ולא כהערות בודדות.

להב אש

New member
נירוסטה חבל על תגובתך

אם היית טורח לקרוא את הודעת המנהל ואת מטרת הפורום היית למד ש-נאמן למקורות אינו בא להתנצח כאן אם כל דיעה חכמה או נפסדת תמימה או קטרנית אלא להביא תשובה ברורה חדה וקצרה ברובד המעשי למי שבאמת שואל מי שלא מבקש תשובות כאלו לא חייב להיכנס לפורום בשביל זה יש מאות פורומים אחרים.

נירוסטה

New member
חח...

למה חבל, למה? זה לא בעיניני התנצחות. פשוט התשובה שלו היתה מאוד מעמיקה.

א77

New member
למה הדבר דומה.

ברית מילה אינו טקס. ברית מילה, הינה ברית שכרת ה' עמנו. יש הרבה בריתות, ברית ערים תאומות, ברית כזו וברית כזו. הברית הכי הכי חזקה שלא הופרה עד היום היא אותה ברית שנכרתה בין הקב"ה לעם ישראל, והברית הזו נחתמה בבשרינו אנו. קעקוע מספר על זרועו של אדם, יעיד כי אותו אדם עבר את השואה על כל מוראותיה. זהו עדות בבשר החי. ווברכת המזון אנו אומרים בין השאר "נודה לך ה' אלוקינו ... ועל בריתך שחתמת בבשרינו". הטקס של הברית זה כל המסביב. משה רבינו לא עשה טקס ברית מילה בלידת בנו. פשוט לקחו סלע קטן הקרוי צור, כי זה מה שהיה בשטח באותו רגע, מלו ופרעו כדין וזהו זה. שאלתך מזכירה לי למה הדבר דומה. על צ'יק נהוג לחתום בכתב יד. הבה נניח שתיעשה פעולה אחרת על הצ'יק במקום החתימה. לדוגמא תחוררי את הצ'יק עם דחיסת מסמר במקום החותם, מה עשית בזה? אף בנק לא יפרע את הצ'יק. חותם אות ברית קודש לא ניתן להמרה, לא על ידי ראשי עמותת נגד ברית מילה ואף לא ע"י משה רבינו. ואם שאלתך על משהו לסמל את הטקס? איני יודע לשם מה זה נדרש. עושים את זה אולי בלידת נקבה, מה שקוראים לזה בריתה
. איני יודע מה משמעות הבריתה, פרט לחגיגה עליזה. יום טוב, זאבי.

HotGod

New member
אהבתי

אתה האנלוגיה שלך לחתימה על צ'יק. זה נכון שהיום לא יכבדו צ'יק ללא חתימה, אבל השאלה המקורית שלי היתה לגבי העתיד. ובאותו מטבע לשון, בעתיד יכנסו לשימוש כרטיסים חכמים, כאלה המכילים כבר את טביעת האצבע של המשתמש. בעת הקניה, יעביר פלוני את כרטיסו, יניח את אצבעו והמכשיר המתוחכם יזהה, יאמת את הפרטים ויאשר (או שלא) את הקניה. העתיד טומן בחובו דברים נפלאים שעשויים (או עלולים) להותיר את הצ'ק כאבן שאין לה הופכין. וכמו שבעתיד לא נזדקק ממש לחתימה על צ'ק, אלא למשהו סימלי, כך אני מחזיר לשאלה המקורית שלי.

א77

New member
רצית ברית מילה דיגיטלי? הגזמת!

צ'יק זה צ'יק. זה לא כסף אפילו. זה רק אישור לכסף. ברית מילה זה חותם בבשרינו. יש בזה המון יותר. זה לא סתם ניתוח וחיתוך בשר. באמונה הערלה היא הפרשת חלק שבו אמור להיות מרוכז הלא טוב. הקליפה. גם לאילן יש ערלה. חלק מופרש ואסור אפילו בהנאה. הנושא רוחני בשביל לגלגלו ככה. אני לא מעז להתעסק בנושא רוחני כ"כ לפני שסיימתי את המשמעות לפי הפשט. וכידוע לך תורתינו הקדוש היא פרד"ס. פ'שט ר'מז ד'רש ס'וד. הלוואי והייתי מסתדר כבר עם הפשט. כי אז הייתי צועד לרמז.

למעלה