אני צריך עזרה...

Himmelfarb

New member
אני צריך עזרה...

אני נמצא עכשיו בתהליך של יציאה מהבית לדיור חוץ ביתי ביחד עם המתאמת שיקום שלי, אבל אני בא לכך מוכן שיכול להיות שיהיה מצב שאני לא אתחבר לאנשים שם ולא ארצה לעבור לשם, ובסופו של דבר אתחרט על כל התהליך (וזה כבר קרה בעבר).

בגלל זה הייתי רוצה אולי לחזור לאוניברסיטה השנה, לאחר שהשנה האחרונה לא הייתי. ברור לי שאני אצטרך ללמוד כישורי חיים ולרכוש עצמאות בשלב זה או אחר, אבל אני לא יודע האם זה הזמן המתאים בשבילי כדי לצאת מהבית ולעבור לגור בהוסטל. מה גם שמיומנוית של עצמאות אני יכול ללמוד גם כשאני חי בבית, מאמא שלי או אחותי, אבל הבעיה היא זה שאני לא מסתדר איתן כל כך ואין לי יחסים טובים איתן.

והסיבה היא שאני מאוד שונה מהן, אין לי נושאים משותפים לשיחה איתן, אין בינינו כמעט תקשורת, וזה כי אדם נוטה להתחבר עם מי שדומה לו, אבל כרגע רוב החברים שלי הם מהפייסבוק וגרים רחוק ממני, מה שמקשה עליי להיפגש איתם. אין הרבה אנשים בסביבה הקרובה שלי שאני מצליח להתחבר אליהם.

אני לא יודע מה לעשות במצב הזה... אני צריך עזרה... מצד אחד מאוד הייתי רוצה להפוך להיות עצמאי אבל אני לא אהיה מוכן לעבור לגור עם אנשים שאני לא מוצא שפה משותפת איתם, מחוץ לבית באופן קבוע. ומצד שני מאוד הייתי רוצה לחזור לאוניברסיטה וללמוד בה ולעשות תואר באיזה תחום, אבל לא יודע עד כמה זה יתאים אם אעבור להוסטל השנה (בקרוב). מראש אני לא בא עם ציפיות שאני אתחבר לאנשים שאני אפגוש שם (בהוסטל) ולכן אני חושב שכדאי לי לחזור לאוניברסיטה, אבל הבעיה היא שאני לא יודע אם אמא שלי רוצה לממן לי את הלימודים, גם כי היא לא עובדת עכשיו וכי היא משלמת לאחותי את הלימודים.

בוועדה של הסל שיקום אמרה האחראית על הסל שיקום בהתחלה שאני לא זכאי למסגרת של דיור חוץ ביתי של משרד הבריאות (ייעודי לנפגעי נפש), כי האבחנה שלי (אספרגר) נמצאת בקטגוריה של אוטיזם ולכן קשורה למשרד הרווחה, ולא למשרד הבריאות. אבל מצד שני אני סובל גם ממגבלה נפשית (OCD), ולכן כן מגיע לי דיור גם של משרד הבריאות, אבל היא ניסתה להגיד ש OCD זאת לא מחלת נפש, יש הרבה אנשים שסובלים מכל מיני בעיות...

ויצא לי להיות בהוסטל אחד של משרד הרווחה, בכפר סבא, ייעודי לאוטיזם (בתפקוד גבוה) ואספרגר, ושם ממש לא הצלחתי לדמיין את עצמי חי עם הדיירים שם.

מה הייתם ממליצים לי לעשות?

schlomitsmile

Member
מנהל
אז אם הבנתי אותך נכון
אתה מחפש דרך ללמוד מה שמכונה כישורי חיים, מיומנויות נדרשות לעצמאות,
לא במסגרת הוסטל. נכון?
&nbsp
יש כלמיני אפשרויות, למשל-
http://www.avneiderech.org.il/index.php/il/2011-08-18-09-00-07/7-2011-08-18-08-30-27
&nbsp
למיטב ידיעתי, בין החבר'ה במכינה הזאת, יש גם כאלה שלומדים בקמפוס בתל-חי.
אז אולי תוכל לשלב גם לימודים אקדמיים.
&nbsp
מבחינה חברתית, יש סיכוי שתסתדר עם החבר'ה שם,
וגם אם לא ממש תתחבר- מדובר מראש במשהו לשנתיים בלבד,
שאמור לתת לך כלים לעצמאות, ואז תוכל לבחור לעצמך היכן לגור, עם מי,
האם ללמוד ו/או לעבוד.

Himmelfarb

New member
זהו, שלא נעים לי לומר, אבל אני לא כל כך מתחבר לאוכלוסייה הזו

של אספים- או של אנשים עם אספרגר, בעיקרון למרות שגם לי יש אספרגר.
אבל העניין הוא שלא על כל אחד ממש רואים את זה אם הוא לא מפגין את זה בהתנהגות שלו, ועליי בדרך כלל אנשים לא מזהים שיש לי איזושהי בעיה.
בעיקרון אני גם לא מתחבר כל כך לאוכלוסייה של נפגעי נפש או "מתמודדים"- אני שם לב לזה עם אלו שאני עובד איתם ב"סיפור חוזר", למרות שיש כמה אנשים שאני נפגש איתם במועדון החברתי של "אנוש" שאני מוצא שפה משותפת איתם.
כרגע אני גם מאוד לבד ולא נפגש או מדבר עם אף אחד... בחיים האמיתיים הכוונה (לא באינטרנט), חוץ מהחונך שלי.
אני באמת לא יודע מה לעשות...

גור4242

New member
לא מתחבר לאספים? או לא מתחבר לכל הקטע של "דיור מוגן"?

כי זה לא אותו הדבר.

בהוסטלים בדרך כלל (לא תמיד, אבל בד"כ) יש מין אווירה כזאת של מסכנות, שתמיד הטריפה את דעתי. תמיד הרגשתי שמקומות כאלה רק גוררים אותי למטה, ושהמקום הכי טוב "לרכוש מיומנויות" זה בעולם האמיתי.

מצד שני, אני דווקא כן מתחבר לאספים ומוצא איתם בד"כ שפה משותפת... כל עוד זה לא בסביבה המלאכותית והמדכאת הזו של "כאן זה מקום לאנשים עם בעיות".

כבר כמעט 20 שנה שלא הייתי בקבוצות מהסוג הזה, ואני שמח שזה נגמר.

Himmelfarb

New member
העניין הוא שמהניסיון שלי, אספים נוטים להיות מאוד שונים אחד

מן השני, ושפה משותפת אני יכול למצוא בעיקר עם אנשים שאני ארגיש בנוח איתם ושיהיה לי מעניין לדבר איתם.
אבל זה לא כל כך קשור להאם אותו אדם הוא אספי או לא, באותה מידה הוא יכול להיות אדם 'רגיל'.
&nbsp
&nbsp

schlomitsmile

Member
מנהל
נכון, שונים זה מזה, בדיוק לכן
אינך יכול לצפות מראש איך תרגיש עם המסויימים ששם

&nbsp
&nbsp
אולי אני טועה, אבל יש לי תחושה שאתה בו-זמנית רוצה לצאת מהבית לעצמאות
וגם חושש מזה (דבר הכי טבעי בעולם!)
ולכן אתה כאילו נאחז בכלמיני נימוקים למה לא לבדוק אפשרויות.

schlomitsmile

Member
מנהל
לעניות דעתי
אם הגישה והמסלול שהם מציעים נראים לך עקרונית,
שווה לך לבדוק איתם.
אין צורך להתחייב מיד.
אפשר לבקש פרטים, אולי להגיע לאיזה ביקור,
להתרשם, ורק אז להחליט.
יש כלמיני אנשים, גם על הספקטרום,
כאלה ש"רואים עליהם" וכאלה שלא.
אתה לא יכול לדעת איך תרגיש עם האנשים המסויימים ששם.
אז נראה לי חבל לפסול מראש,
לסגור לעצמך את כל הדלתות ואז לשאול-
איפה היציאה?
&nbsp
מעבר לזה, כאמור- המכינה הזאת היא לשנתיים בלבד.
גם עכשיו אתה לבד,
אז אפילו אם לא תתחבר עם אנשים שם,
זה עשוי לשפר את מצבך כי ייתן לך כלים להמשך.

arana1

New member
זו שגיאה מהותית, עקרונית, לצפות שא"ס יתחבר עם א"ס

וכמו כל השגיאות ההטעיות גם זו נובעת מהשלכה כחנית ואטומה של תפישות נורמטיביות על זהות אוטיסטית.
בשביל נ"ט קבוצה פירושה קבוצת האנשים הדומים לך אז מבחינתם יש הגיון בתפישה של בוא נזרוק את כל האוטיסטים לערימה אחת ויללא מסיבה,
מה ששונה בזהות האוטיסטית ולכן גם מוכתם כחוסר מודעות או לקות בתפישת קבוצה בכלל,
שקבוצתיות לא זהה בהכרח לקירבה פיזית, טרטוריאלית, לקבוצת הדומים לך.

בדיוק כמו בקטע של השפה ומאותה סיבה, אוטיסטים לא מדברים שפה אחרת, יש להם תפישה שונה של שפה,
אוטיסטים לא צריכים קבוצה אחרת, יש להם תפישה שונה של קבוצה.

זהות והזדהות הם היבטים משלימים, לאדם בעל זהות שונה יש צורך בתצורה שונה של הזדהות.

מבחינתי מה שטוב בקבוצה האוטיסטית זה שפרטיה יודעים לא לבלבל לי את המח כי אני כמו לא מעט אחרים מסוגי לא תופש קבוצה דרך קירבה פיזית ויחס מוחשי או מיידי.

ויש אוטיסטים שאומרים שאולי אוטיסטים בכלל לא צריכים קבוצה, לדעתי זה לא נכון, צריכים, אפילו נורא, אבל ברמה שנחשבת כמופשטת ולכן חסרת ערך לנ"ט.

מי ששם לב אולי הבחין שאוטיסטים מחפשים קירבה בעיקר בסיטואציות של אחד על אחד,
כמובן שגם זה נזקף לזכות או לחובת לקותם,
כי אינטימיות זה פשע כמובן.

אבל דווקא בגלל ההזדהות

אצלי יש ציפיה שיהיה לי קל יותר בחברה אס

והאמת? ברור שיש קשיים וריבים וכל אדם עולם ומלואו אבל מוכרחה לציין שמבחינת הזהות וההזדהות והקשר של התמסרות שהם מקיימים הרבה יותר פשוט ומובן לי לדבר איתך או עם נתי או עם גור או בכלל כל אדם אס שפגשתי מאשר עם נט ממוצע.

אני מסוגלת לזה אבל השיח מעייף אותי וכבר תיארתי בעבר שזה מרגיש לי כמו שברים חדים שנתקעים בלב ובריב בקומונה זה מרגיש לי הרבה יותר חריש עמוק וכואב לכן אבל מפרה. לא חשה שיש שיחה במישורים אחרים ובדברים מסוימים - זה פותח אותי לשיחות בפעם הראשונה , ליכולת להרגיש שאפשר לתקשר

אז במובן הזה אני לא חושבת בהכרח שאס יסתדר עם אס- כי בדיוק כמו שיש את ההבט המתמסר שיוצר את החיבור בין הזהות להזדהות שמרכיבה את השלם - אז הדבק הזה עלול ומשפיע לעיתים קרובות בכך שאדם כזה יכול להיות יותר אנאלי מאנאלי (כמו האקס שלי) וזה בטח ובטח שמקשה על השיח .

אבל- במובן הזה החוויה העמוקה ביותר יכולה להיות קרובה רק כשצורת וחיבור הזהות וההזדהות יותר משולה לזו שלך - יותר קוהרנטית. והקאצ' הוא שאנשים רבים יציינו בפניך שאתה עבורם הקוהרנטיות הזו ואתה עבורם המראה המגדילה והפותח והמה לא... אבל אתה תחוש בדיוק (אני אחוש אני אחוש) חצוי לגמרי בנוגע לזה . זאת אומרת בחוויתי שלי- אני חשתי פרגמנטית מול אנשים כאלה שחשו קוהרנטים איתי וזו תחושה קשה.

לכן אני לא יודעת אם התפיסה שלי ממה שאני חווה שעדיף דווקא כן להתחבר לאסים ששם לפחות יש סיכוי לחיבור משמעותי יותר הוא מופרך . אולי לא אמרת את זה אפילו בטוח על הרקע הזה (הרי רשמת ואתה שב ורושם כל הזמן על חיבור משלים לזהות והזדהות שכזו ומקיים אותה בפועל) - מה שכן
לטעמי לא בטוח שאפשר דווקא מכל אלה לומר כשיורדים ממש לפאנצ' כלשהו - שתמיד נעדר משיחות- שאס לא יסתדר טוב יותר עם אס או לפחות אדם שיש קווים דומים לו .

אני שוברת את הראש בקשר עם בן הזוג שלי לפעמים מהשיח - הוא טוב מאחרים אבל חסר בכל כך הרבה מובנים ...

אפשר לומר שהשאלה הגדולה בשבילי שאני מנסה לבחון ולבדוק היא את גזרת הנוחות והאי נוחות והמתח בינהם ובעיקר השאלה מדוע קיים בנוגע לזה :
"
מבחינתי מה שטוב בקבוצה האוטיסטית זה שפרטיה יודעים לא לבלבל לי את המח כי אני כמו לא מעט אחרים מסוגי לא תופש קבוצה דרך קירבה פיזית ויחס מוחשי או מיידי.
"

המוחשי- הקרבתי- המיידי והמאוחר.

ולכן אני עדין מנסה לפענח איך המופשט כקבוצה משתלב בחיי והיכן ובדיוק תהיתי על זה אתמול שהתפיסה של קבוצה היא כל כך מטופשת כאשר הרי כל קבוצה פועלת על לב רעיוני ועל כך שהיא אל -אנושית - למשל מפלגה - הרי שחבריה כקבוצה אינם פה ועכשיו - ואינם אלא סך של רעיון מסוים . אז האם בעצם החיבור פה מתרחש על רקע של תפיסה קוהרנטית יותר?
וזה מוזר כי כמו שאמרת אני מרגישה שאין צורך בקבוצה כי היחידה עצמו הוא הקבוצה ויש צורך בה - כי צריך , אפילו נורא.
שאלה מאוד מבלבלת לטעמי.

arana1

New member
חברה לא שווה לקבוצה

חברה, תרבות, מבוססת, בין היתר, על תפישה מסויימת של קבוצה, ששונה בין תרבות לתרבות.
את אומרת שנח לך להתחבר לא"ס יותר אבל אולי פיקששת את העובדה שמעולם לא חלקת מרחב וזמן איתי, או עם גור,
אז אנחנו חלק מהקבוצה שבה יש לך קול בדיוק בגלל שהקול הזה לא מוצמד לסוג הקישורים שהקבוצה הנורמטיבית עושה בין קול לחלל ולזמן.
למשל,
יש כאן אמא אחת שמספרת שהילד שלה יותר מדי אוהב את כולם, יותר מדי תקשורתי, ואוטיסטים הם תמיד יותר מדי,
אלא שזה נובע בדיוק ממה שאני מתקשה לתאר,
שבשביל הנ"ט, עדריות, להקתיות, זה המובן מאליו, קבוצה מוגדרת ומרגישה, גם חושית כמובן, כמספר משתנה של אנשים שחולקים בו זמנית חלל משותף,
במסגרת זאת הם מבטאים את היחודיות שלהם,
האחד מצחיק והאחר חכם, האחד מוחצן וחברו מופנם....
בשביל האוטיסט שיתוף חלל וזמן מתקשר לזוגיות,
למה הילד אוהב את כל מה ומי שזז ?
כי מבחינתו כל מי שנמצא איתו זה אהבת חייו,
אחרת מה הוא עושה איתו בכלל ?
זה דבר שגם מיליון מנתחי התנהגות לא יצליחו לתקן,
בדיוק בגלל שאין כאן מה לתקן,
הם ידפקו לו את הראש חזק חזק עד שהוא ישכח מי הוא ויהיה אומלל לשארית חייו אבל זה מה שרצוי ואפשרי לסביבה.
למה אוטיסטים צריכים "משלבים" צמודים ?
כי מבחינתם אין שום הגיון ורגש בלחלוק חלל וזמן משותף עם הרבה אנשים,
חלל וזמן משותף חולקים עם אדם אחד,
שזו גם הנטיה שלהם וגם עליה הם חוטפים חזק מאוד,
כבר כתבתי אלפי פעמים, נ"ט לא מבינים אינטימיות, הם לא חווים אינטימיות, זה לא קיים במילון שלהם בכלל, זו גם הסיבה שהם מחפשים וזקוקים לקיום עדרי, לקבוצה שבה הרבה אנשים מקיימים אחד עם השני יחס מיידי,
את האוטיסטים זה מבלבל נורא וגורם להם סבל נפשי וגופני נורא,
ואבדן מוחלט של אוריינטציה ויכולת וויסות עצמי.

למה אל אנושית ? היכולת והצורך ליצור קבוצה סביב רעיון מופשט לכאורה זה לא רק הדבר הכי אנושי אלא גם מה שאיפשר ומאפשר לאנושות הצלחה הישרדותית מרשימה מאוד יחסית.
עכשיו קחי את הרעיון הזה עוד קצת הלאה, ותגעי בקבוצה האוטיסטית,
זאת שמאפשרת שיתוף פעולה הכי עמוק ורחב בדיוק בגלל שהרעיון שמאחד אותה הוא לגמרי מופשט,
ולמה הכוונה ברעיון מופשט ?
לעובדה שהוא לא כופה על חברי הקבוצה כאן ועכשיו,
בגלל זה היהדות ציוותה לא לעשות פסל ותמונה,
לא להמחיש, לממש, את הרעיון המשותף, להשאירו מופשט,
זו המהפכה התודעתית שאף אחד עדיין לא תפש (והדתיים מבינים אותה אפילו פחות מהחילוניים, הרבה הרבה הרבה פחות)

אז גם התמונה האופיינית של האוטיסט בקבוצה, זה או שהוא לגמרי נפרד, עומד מהצד בוהה, לא משתתף, או שהוא הכי משתתף אבל כמו הילד שתואר כאן בצורה מוגזמת,
וכל זה קורה רק בגלל שכופים על האוטיסטים תצורת קבוצה נורמטיבית,
ואם לא היו עושים את זה כל האוטיסטים היו מדהימים לחלוטין,
וחיים נפלא,

אבל הנורמה חייבת לכפות את עצמה,
זה חלק מהמאפיין שלה,
מה שמוביל לתוצאות הכי טרגיות כי למשל כופים על אוטיסטים להתחרות כי הקבוצה הנורמטיבית מבוססת על צביעות וזיוף שמצד אחד אני חבר שלך ומצד שני אני מתחרה בך, זו המוסכמה, שאיתה האוטיסט, שחי קבוצה שלמה, קוהרנטית, שבה חבריה אוהבים ועוזרים אחד לשני או לפחות לא מפריעים, לא יכול לחיות ולא יכול לשרוד בה,
ולכן מבחינתו הקירבה הנורמטיבית היא סוג מזעזע במיוחד של אלימות רצחנית נורא,
ומבחינת הנורמה הוא מרגיש כך כי הוא מילולי מדי, לא מספיק מתוחכם על מנת להבין שמתחת להבעות הפנים הנחמדות מסתתרים רוצחים סדרתיים, כי אליבא ד נ"ט זו האפשרות היחידה לחיות

כן,

אני מרגישה הרבה פעמים מבולבלת להשתמש במושגים כי אני מרגישה שאני לא מרגישה שהם מייצגים אותי - מצד אחד אני רוצה למשל להשתמש במילה קבוצה
מצד שני מאז שהייתי ילדה כל מושג כזה אלא אם מאורגן למשל בקבוצה של אנשים שמטיילים ויוצרים "מיני קבוצות" זמניות למשל בשביל לנגן

או סתם קבוצת אוהלים מחברים או אנשים עדינים שהכרתי במהלך חיי לשם מטרה מסוימת ונעימה שלא מחייבת איזה ציוויון רעיוני משותף דווקא ומקובל ושמקבלת כל אדם בזרועות פתוחות כי אין לה גבולות מסוימים (כל היהודים , כל המקובלים, כל הדתיים, כל הלבנים , כל הצהובים ... כל...X ,כל בעלי הדעה)- אלא כאלה שנוצרות "ומתפרקות" בהתאם לרצון היחיד באותו רגע זה מה שנחשב בקבוצה והשיתוף הוא באמת כזה יותר זוגי.

זה קורה לי כל הזמן.

אני גם אוהבת את הרעיון הזה .
מניין תפילה למשל - יכול להיווצר מכל אדם שבוחר להתפלל ומשלים למניין - אפשר להזמין כל אדם ואני מתחברת לזה. המטרה המשותפת היא עשיה והיא מתפרקת ברגע שמסיימים וגם אז פתוחה לכל אדם ובאמת מעולם אפילו בילדות דחיתי כל ניסיון להטמיע אותי בקבוצה שיש לה "חוץ" אדם שאינו חלק ממנה והעיקר קבוצה שחבריה חסרים "אהבה" זה לזה כלפי מי שאינו חלק "מהעדר" .

גם משפחה יוצרת בי ניכור מסוים דרך הרעיון הזה אבל לפחות חבריה במובן הזה כן מקיימים *לפעמים* קשר של עזרה הדדית וקרבה.

arana1

New member
לכן גם אי אפשר לתפקד בחברה היררכית

כי בחברה כזאת עצם התפקיד, הסטאטוס, המעמד... מהווה מטרה בפני עצמה והמאבק סביבה שנחשב למוסכם ואפילו הכרחי משבש בדיוק רצחני את התנועה שמחברת את הלב למח, את הרגש לאינטלקט, את הפנים למסכה, את השפה למציאות... ולכן אוטיסטים ובכלל אנשים הגונים מתקשים מאוד להשתלב בה,
ואז מי שמיומנים בהאחזות בקרנות המזבח דואגים לסמנם אל מחוץ לחברה, ואחרי זה כולם צועקים אבל אוטיסטים הם נורא בודדים ומתקשים, כמובן, אלא שזה הכי לא בגלל כל מה שכל אנשי המקצוע מזבלים, זה אפילו בדיוק ההפך מזה.

מהמקום הזה גם זיהית האחזות הכל כך מטרידה וחוסמת בעמדה ובצורה שאוסרת מראש כל אפשרות של דיון בה.
כי ביקורת היא איום על תפקיד, על הסטאטוס, ולכן אסורה לשיחה.

לדעתי עם הזמן נוצרת תשתית שתאפשר תרומה והששתפות ללא תלות במעמד ותפקיד ולא רק אוטיסטים יהנו מזה אלא האנושות כולה.
זה כבר קורה ובמידה שהולכת ומאיצה,
וגם זה משקף התפתחות מדהימה ביופיה של קשרי גוף נפש.

בסופו של דבר גם ראש הממשלה יבחר לשניה וחצי ורק בדיוק לפתרון הבעייה שעליה הוא אמון ובה הוא התמחה, למעשה בעתיד לא תהיה בכלל ממשלה.

Himmelfarb

New member
עוד משהו- המכינה הזו היא לשנתיים, והיא מיועדת לאנשים מגיל 18

עד גיל 25, ואני כבר בן 24, אז כך שאני חושב שאני לא מתאים לזה.
&nbsp
&nbsp

schlomitsmile

Member
מנהל

מניחה שהכוונה היא לאנשים שביום כניסתם למכינה הם בני 18 עד 25.
&nbsp
שוב, אם בעקרון זה נראה לך, שווה לפנות אליהם ולברר.
הם כבר יגידו לך אם הגיל מהווה בעיה מבחינתם.
מהכרותי איתם (בכורי היה בתכנית העתודה שלהם)
יש להם גמישות, הם אנשים פתוחים.
אם בסה"כ הכל מתאים, לא יסרבו לך רק בגלל פרט שולי כזה.

arana1

New member
יכול להמליץ מה שלי עבד, תלמד לבד.

זה לא מקרי שאחוז האוטודידקטים אצל אוטיסטים מאוד משמעותי יחסית,
גם כאן, החיבור בין נפש לגוף מטה את האדם לתפישת ידע שאינה רק טכנית אלא גם מאוד מהותית ונפשית וגופנית,
וכיוון שכך הוא יכול וצריך ללמוד בקצב משלו ובתנאיו ובפרטיות או דרך מגע עם אדם משמעותי,
התפישה של ידע כמשהו שמנותק מהגוף והנפש לא ממש מתאימה לאוטיסטים.

את כל מה שאני יודע למדתי לבד, בית הספר סתם ביזבז את זמני, חוץ מטראומות לא קיבלתי ממנו כלום

למעלה