המדריך השלם לתלמיד הנהיגה המתחיל:
1) קודם כל אתה מדבר עם חברים שכבר לומדים או למדו, חוקר קצת את מצב מורי הנהיגה באזור שלך, עד שאתה נסגר על אצל איזה מורה אתה לומד. שים לב שלטסט אפשר לגשת רק בגיל 17, ככה שאני ממליץ לך להתחיל איזה שלושה חודשים ככה לפני היומולדת. 2) עכשיו אתה צריך להוציא טופס ירוק. מה זה טופס ירוק? טופס ירוק זה טופס שאתה מקבל לאחר מספר בדיקות רפואיות בסיסיות, ורק איתו אתה יכול להוציא רישיון. את הטופס אפשר להוציא מגיל 16 וחצי, מקבלים אותו באיזה מקום לא זוכר בדיוק איזה (תשאל את המורה שלך הוא יגיד לך). הולכים איתו לחנות משקפיים, שם יש רופא שבודק אותך (אין לי מושג למה הם מחזיקים רופא) בדיקות בסיסיות (ראיה, שאלון רפואי, בדיקת קואורדינציה בסיסית של לגעת עם האצבע באף בעיניים עצומות וכל מיני בולשיט כזה). את הבדיקה אפשר לעשות גם בבית חולים או מרפאה. תשאל את המורה, הוא יגיד לך איפה הכי זול לעשות. עם הטופס הזה, לאחר כל הבדיקות, אתה הולך לסניף הקרוב (או הרחוק איך שבא לך) של משרד הרישוי (רצוי לא ללכת בזמן שיש מבחני תאוריה כי אז ממש עמוס), מחתים שם את הפקיד התורן על הטופס, וזהו, אתה רשאי להתחיל ללמוד! רק תשים לב שהתמונה שמצלמים אותך ביום שאתה מוציא את הטופס זאת גם התמונה שתופיע לך ברישיון (שהוא עוד כל כך רחוק עכשיו), אז כדאי לך לבוא יפה. לא כמוני שלא שמתי לב בכלל שהיא צילמה אז יצא לי פרצוף של מפגר. 3) כשתתחיל ללמוד, המורה יתן לך ספר לימוד תאוריה (או דיסק למחשב אם הוא יהיה ממש נחמד) , ותתחיל ללמוד לתאוריה. מה זה תאוריה? תאוריה זה מבחן אמריקאי (כולו אמריקאי) על חוקי תעבורה בסיסיים ותמרורים. מותר 4 טעויות לטעות (יש נראה לי 20 שאלות), אבל אסור לטעות באף שאלה על תמרורים. בשביל לעשות תאוריה אתה צריך לשלם אגרה של 113 שקל בבנק הדואר (המורה שלך יתן לך טופס אגרה שאותו תחתים בבנק הדואר תמורת 113 שקל ואיתו תבוא לתאוריה). המבחן נערך בסניף של משרד הרישוי, בתדירות של בין פעם בשבוע בעיר קטנה, לכל יום בעיר גדולה. המורה שלך יגיד לך כבר מתי יש. ת'כלס זה לא כזה בעיה לעבור את זה, ואם למדת מספיק אין שום סיבה שתיכשל. אם נכשלת, תוכל להיבחן עוד פעם שבועיים אחרי, ואז תצטרך לשלם עוד פעם אגרה של 113 שקל, ככה שאני ממליץ לך לבוא לתאוריה רק אחרי שלמדת טוב טוב ואתה מרגיש שאתה מוכן במאה אחוז. שים לב שכדאי לך לעשות את זה מוקדם, כי כמות הטסטים שמורה מקבל ממשרד הרישוי תלויה במספר התלמידים שלו שעברו תאוריה. זאת אומרת שמרגע שעברת תאוריה, אז חודש הבא המורה שלך יקבל על זה טסט או משהו כזה, ככה שכדאי לעבור מוקדם. 4) עברת תאוריה? יופי! עכשיו מתחיל הלימוד האמיתי. בשעורים המורה ילמד אותך כל מה שאתה צריך לדעת על נהיגה: איך לעבור צמתים, איך להחליף הילוכים, למי צריך לתת זכות קדימה, איך לעבור מעגלי תנועה וכו'. ואז תגלה שלמרות כל הפעמים שראית את ההורים שלך נוהגים ואמרת "מה הבעיה בכלל? זה כל כך קל! אני יכול עכשיו לקחת את האוטו ולנסוע", היו שטויות מרוכזות, ושזה בכלל לא כזה קל כמו שזה נראה. כשהמורה יחשוב שאתה מוכן לטסט, הוא יעשה לך בדרך כלל "החלפות", שזה אומר שאתה נוהג עם מורה אחר מהבית ספר לנהיגה שהמורה שלך חבר בו, כדי לראות איך אתה מסתדר עם מישהו אחר באוטו חוץ מהמורה שלך שבוחן אותך, והוא נותן לך עצות, ואומר אם אתה מוכן לטסט. שים לב שלא בכל הבתי ספר לנהיגה יש החלפות, ובחלק מהם מגישים אותך לטסט פנימי (יפורט בהמשך) בלי המלצה של מורה אחר. 5) ברגע שהמורה שלך יחליט שאתה מוכן לטסט, ויקבל על זה אישור מהמורה שעשה את ההחלפה, אתה תיגש לטסט פנימי. טסט פנימי זה טסט שנערך במתכונת של טסט חיצוני (הטסט הרגיל יענו, שקובע אם יש או אין רישיון), והוא נעשה על ידי המנהל של הבית ספר לנהיגה. הוא הרבה פחות מחמיר מטסט חיצוני, ומי שעובר אותו כשיר לגשת לטסט. 6) הטסט!!!, סיוטו של כל נער מתבגר, והדרך של המדינה לעשות עליך מיליונים. המילה שרק מלשמוע אותה קופאות הביצים. זהו המבחן האחרון שלך. 20 דקות גורליות שיקבעו האם תקבל את רישיון הנהיגה המיוחל שכל כך הרבה עבדת בשבילו, או אם תצא בוכה ותחכה לטסט הבא שלך. הטסט עולה בממוצע 300 שקל (את זה אתה משלם למורה כדי שיגיש אותך), ומהטסט השני (תקווה לא להגיע אליו) גם תתווסף לזה אותה אגרה מקוללת הזכורה ממבחן התאוריה בסך 113 שקלים חדשים. בטסט אתה יושב עם בוחן ממשרד הרישוי (שיקרא להלן "טסטר"), ובמשך 20 דקות המניאק יבחן כל תנועה שלך, וישלח אותך הביתה לכסוס ציפורניים עד השעה 4, בה תדע אם עברת או לא. לא עברת? לא נורא! אין הגבלה של טסטים, ותחכה שבועיים- חודש ככה לטסט הבא שלך. עברת? ברכותיי! נכנסת למועדון האקסלוסיבי של בעלי רישיון הנהיגה בישראל! עכשיו לאחר יום- שלושה ימים אתה תקבל את הרישיון הזמני שלך מהמורה ושלט של "נהג חדש", תלך לבנק הדואר (השמוקים עם האגרה), ואז הקקות יקחו ממך 130 שקלים בשביל החתימה המסריחה שלהם שרק איתה תהיה זכאי לנהוג. עם מלווה כמובן. שזה אומר אבא או אמא בדרך כלל (יש איזה חוק- מעל גיל 25 עם ארע שנים רישיון או משהו כזה), לאחר שהם יעשו לך ביטוח נהג חדש על האוטו. לאחר חודשיים תמימים כבר תוכל לנהוג לבד בלי מלווה (אבל עדיין תהיה חייב שלט של "נהג חדש"), ותקבל את רישיון הפלסטיק הקבוע שלך (עם התמונה מהטופס הירוק). אין לי מושג למה השקעתי כל כך. אולי זה מרוב התרגשות על זה שעברתי טסט אתמול... או אולי בגלל שמשעמם לי... בכל מקרה, מקווה שעזרתי!