אני מפחדת...
(ארוך..)

maya100

New member
אני מפחדת...../images/Emo4.gif (ארוך..)

אביגיל בת שנתיים וחודש, ילדה מפותחת, חברותית וחייכנית. מאוד עצמאית ובטוחה בעצמה. ביום השואה כששמעה את הצפירה במשפחתון (הצופר ממש מעל הגן, כך שזה היה חזק למדי) היא מאוד נבהלה והתחילה לבכות. היא בילתה את הימים הבאים באמירה חוזרת ונשנית על המנטרה "אין יותר בוםבום! בומבום הלך הביתה".. ואני אמרתי לה שנכון, אין יותר צפירה. יומיים לפני יום הזיכרון אמרתי לה והסברתי שתהיה שוב צפירה וכולם יעמדו והיא לא צריכה לפחד כי זה רק רעש חזק. היא תהיה עם אמא ואבא בבית בערב ובבוקר שוב בגן ותהיה צפירה. היא ניסתה לומר שלא תהיה, אבל התעקשתי לומר לה שתהיה צפירה ושאנו נגן עליה ונהיה עימה. בבית הצפירה עברה די חלק (כי לא שומעים כל כך חזק וכאמור היא היתה איתנו וביקשה להיות על הידיים) אך בגן שוב היא נבהלה מאוד. למרות שהבטחנו לה שאין יותר צפירה, לא תהיה שוב (אין טעם להגיד לה בשנה הבאה) אביגיל הפכה מאותו היום לילדה שמפחדת מכל רעש. מכל רחש אפילו, מכל אדם שאיננה מכירה, מכל דבר כמעט. ממש פחד פיזי. היא גם אומרת לי "אני מפחדת" ואני מרגישה שאני מתקשה להתמודד עם העניין. בהתחלה אמרתי לה שאני מבינה, שזה באמת היה רעש חזק (נניח אם משאית עברה או אופנוע) ושהאופנוע/ משאית לא תעשה לה כלום, שאני מגינה עליה, אך במשך הזמן גיליתי שהתגובה הזו מתפשטת לכל דבר. דוגמא - אתמול נכנס לבית חומיני (חיפושית חומה קטנטונת) ואביגיל נבהלה "מה זה?! אני מפחדת!" אמרתי לה שזוהי חיפושית קטנה. הראיתי לה עד כמה היא קטנה אפילו יותר מהזרת של אביגיל ובכל זאת היא לא התרצתה. או דוגמא נוספת - איש ברחוב שנראה לה מפחיד היא אומרת לי "מי זה? אני מפחדת!" שאלתי אותה למה והיא אמרה שהוא גדול (לי דווקא נראה רגיל..) אז אמרתי לה "גם אמא גדולה. גם מאמא את מפחדת?" והתשובה - "כן"... נשארתי בלי מילים... או הלכנו לים, שאביגיל היתה בו עשרות פעמים - היא לא הסכימה להתקרב למים ואפילו להוריד את הבגדים או הסנדלים! בקיצור - איך להכיל את הפחד מצד אחד ומצד שני לא ליצור ילדה פחדנית עד כדי היצמדות אליי וסגירות חברתית? (שוב, אביגיל היתה בדיוק ההיפך ולכן זה חבל לי). המון תודה מראש, מאיה

zimes

New member
אולי סיור לראות את הצופר?

אצלינו, כשעבדו ליד הבית, הילדים נדבקו אלי, אבל שמחו לראות את האנשים שעובדים, ואפילו להתקרב - למרות שזה אמר לשמוע את הרעש חזק יותר. כנ"ל שואב אבק - אבא שואב, הילדים עם אמא, ומדברים על ה"רעש גדול" שאבא עושה. בצורה כזאת הפכנו את זה לחוויה טובה (יחסית) - על כל פנים: משהו מענין, ולא תעלומה מתחידה. בכל מקרה - לקבל את הפחדים שלה. למשל - חיפושית - לא לומר "היא קטנה, זה לא מפחיד", אלא "בואי נראה", "את רוצה שאני אזיז אותה?", "תראי כמה שהיא קטנה - היא בטח גם מאוד מפחדת". (שמעתי פעם סיפור על ילד שפוגש ארנב, ושניהם מאוד מפחדים זה מזה. מישהי נתקלה? אולי זה יכול לפתוח שיחה על פחדים).

vered4

New member
"אין שם אריה" של נורית זרחי

קנינו עכשיו בצומת ספרים. גם אצלינו יש פחדים, אנחנו מתיחסים בפרופורציה, לא עושים דברים שיודעים שיכולים לגרום לחשש. הילד שלי מאוד מדבר על כל דבר, וגם על הפחדים דיבר הרבה. זה דווקא היה יתרון בעיני- שהוא מודע לעצמו, שהוא מעבד את הרגשות שלו. בסוף זה יעבור.

krn

New member
אם כבר ספר אז שאול הטרקטור

הוא מספר על טרקטור שעושה רעש וילדה שמפחדת מהרעש. הספר מאוד נחמד ומתאים לגיל הלדה שלך. לדעתי הספרים שהמליצו לך קודם לא מתאימים לגיל שנתיים, אלא לגיל הגן. היו לי ילדים בגנון שלי שפחדו מקולות חזקים או רעשים. פשוט, נתתי יד, חיבקתי, תמכתי וזהו. צריך הרבה סבלנות. תשמרי תמיד על תגובה עניינית!

כניראה שאביגיל מאוד רגישה לרעש

בפרט ואולי בכלל לדברים חדשים בסביבתה ביחוד כשהם מתרחשים קרוב אליה בעוד שישנם ילדים שההם ההפך המוחלט,נשמע לי שכדאי להעניק הבנה לפחדיה של אביגיל בתקופה הקרובה ואולי יותר תשומת לב אך לא להמנע מלחשוף אותה לחלוטין למראות ולקולות מחוץ לבית אלא ללכית איתה,לתת לה את הביטחון שאתם לידה כשמגלים עולמות חדשים ולא ידועים שבהחלט עלולים קצת להפחיד. שלך חנה גונן

maya100

New member
אבל עד לפני חודש היא התנהגה אחרת

לגמרי. זו לא ילדה שתמיד היתה פחדנית או סגורה. זו ילדה שמעולם לא פחדה משום דבר - לא רעש (חוץ משואב אבק בעצם), לא אנשים, לא חיות, כלום! בשנה שעברה היא התעלמה לחלוטין מהצפירה (באותו משפחתון). אנחנו מעניקים הבנה, השאלה איך להבין ולתמוך בכל פחד מכל נמלה בסביבה..

לאה_מ

New member
השערה שלי:

צירוף של קצת פחדים אמיתיים (הצופר באמת מפחיד, וגם רעשים חזקים אחרים יכולים להיות מפחידים בגיל הזה) ושל התגלית של נקודה שמעוררת אתכם. אני לא חוששת שאביגיל לא מקבלת מספיק תשומת לב אם היא לא בחרדה
, אבל אני חושבת, שיתכן שהיא גילתה שהנקודה הזו של הפחדים שהיא מביעה, פורטת אצלכם על איזה מיתר שמפנה את תשומת הלב אליה בצורה שנעימה לה. אם כן, נראה לי שכדאי מצד אחד להתייחס לפחדים בצורה עניינית (לקבל את הפחד, אבל לא לדון בו או להפוך אותו לאיזה issue - ואני יודעת שקל להגיד וקשה מאד למצוא את השביל הצר של קבלה עניינית, שתהיה אמפתית בצורה הכי matter of fact שאפשר), ומצד שני, להעתיר תשומת לב (לא בצורה מופרזת או דווקנית, פשוט תשומת לב, יותר עניין) בתחומים שקיימים אצלה ושאת יודעת שהם נוחים לה. אני אומרת את זה מאד בסימן שאלה, כי בעקרון אני מאד מתנגדת למניפולציה התנהגותית, אבל אני חושבת שפה יש באמת עניין של העברת משקל הכובד למקום אחר.

maya100

New member
לאה, את יכולה לתת דוגמאות?

אני רוצה להיות בטוחה שאני מבינה...

לאה_מ

New member
אני קצת מהססת, כי אני בעצמי לא

בטוחה לגבי זה, ואשמח מאד לשמוע תגובות, אבל חשבתי שאם אביגיל אומרת לך "אני מפחדת מהחיפושית הזו" תאמרי פשוט "כן" או "אני מבינה שאת מפחדת מהחיפושית" או איזה משפט נייטרלי כזה, בטון מאד ענייני. מצד שני, מצאי הזדמנויות להעתיר עליה תשומת לב בכיוונים אחרים (למשל, משחקי מגע - השתוללויות, גלגולים, חיבוקים - אם זה מדבר אליכן, אם היא אוהבת את זה; או הומור - דבר שמאד אהוב עלי). וכשאת מוצאת את הכיוון שמתאים לשתיכן, אפילו תעשי את זה קצת מלאכותי, קצת מוגזם, קצת יותר ממה שהיית עושה באופן רגיל, במשך תקופה מסויימת, ותראי אם זה מסיט את תשומת הלב מהפחדים למקום אחר. עכשיו כשאני חושבת על זה - נתת לי רעיון מעולה להתמודד עם בעיה שיש לי עם עומר. אני אנסה ואגיד לך מה התוצאות.

דלית 3

New member
מסכימה עם לאה. אולי תנסי סירים?

תשחקי איתה במיטבח עם סירים. קחו סירים בכל מני גדלים וגם "כלי הקשה" שונים כמו כפות עץ, מתכת ופלסטיק. בהתחלה תשחקו משחק ניטראלי כמו לסדר לפי הגודל, בפנים/בחוץ וכד' ולאט לאט תעברו לתופף ולראות את ההבדלים בצלילים השונים שנובעים מהקשת חומר בחומר. תני לה להתנסות ב"לעשות רעש" ואפילו תבדקו כמה חזק היא יכולה להרעיש. מסכימה עם לאה שלא לעשות מזה אישיו אלא למשוך לכיוון ההומור והמשחק.

עירית ל

New member
גם אצלנו יש פחדים

אוף, כתבתי תשובה ארוכה והיא נמחקה. אני אשחזר: גם יונתן מפחד כבר כמה חודשים מרעשים חזקים בעיקר, אבל הפחד שלו לא עקבי. זה גורם לי לחשוב שהוא "משתמש" בפחד כדי לבטא צרכים אחרים שלו, אולי באמת בתשומת לב כמו שלאה הציעה. אני, כבר די מזמן, התחלתי לומר לו שאני שומרת עליו ולהצמד אליו כשהוא מפחד (לא לחכות שהוא יצמד אלי). לאחרונה הפחדים באמת נחלשו וגם ההבטחה שהוא מוגן מרגיעה אותו, כך נדמה לי. כיום הוא כבר אומר בעצמו "אמא, תשמרי עלי, אני מפחד", או אפילו משליך עלי את הפחדים "שמעת איזה רעש חזק, בואי אני אשמור עליך".

ענתש

New member
לא יודעת לגבי ההשלכה שלה על

דברים אחרים (מהשלאה אומרת נשמע מאד הגיוני) אבל נשמע שהפחד מהצפירה הוא אמיתי. גם נגה נורא פחדנית במיוחד מרעשים. הדבר היחיד שעוזה זה לבוא לראות ביחד מה עושה את הרעש כשהיא בידיים (מחובקת חזק) של אמא או אבא. ככה ניצחנו את הבלנדר, את האפצ'י של אבא (בחיי !), טרקטורים ומשאיות שעוברות בכביש ואת שואב האבק הנורא מכולם שעכשיו כשהוא עובד אז נגה הולכת ושמה עליו רגל בתנוחת ניצחון כאילו "תראו, ניצחתי את המפלצת".

למעלה