אני יודעת שביקשתם

ש י ר ד ן

New member
אני יודעת שביקשתם

אבל כרגע אני קצת עסוקה ואין לי תמונה מוכנה אז ברגע שתהיה לי אני אשלח. והסיפור עם הקרמבו שנחנס לאיזו משפחה בלי הזמנה... קורע... באמת.

אלה אינם שקים של הבנק.

אלו שטרי חוב שהונפקו על ידי החברה לחימיקלים, ועליהם חתמו לקוחות החברה כהתחייבות לתשלום. את השטרות לקחו לאחר מכן לפרעון בבנק, שם כנראה החזיקו אותם הלקוחות את כספם. (באנגלית קוראים להם IOU). השטרות מלמדים על מערכת שונה לגמרי מזו הנהוגה היום לתשלום עבור סחורה, ואם תשים לב, הם דומים מעט בניסוח לשטרי הערבות שאפשר היום לקנות בדואר, ובהם עושים שימוש בעיקר בצמוד לחוזי שכירות של דירות. הלקוחות לא הסתובבו על כסף או עם שיקים, אלא היו חותמים על השטר שניתן להם אצל החברה במעמד קבלת הסחורה, והחברה היתה פונה לבנק וזה היה משלם על סמך חתימתו של הקונה, מכספו שבבנק. ושמתי לב לכתובת המופיעה בצד - הבית הלבן בתל אביב? מישהו יודע למה הכוונה?

ועוד מילה קטנה -

מה שנראה כמו ספח בצד ימין של השטר, ובו מופיע שם הלקוח וכתובתו (החותמת של "עץ הקשת") נקרא בעברית נכונה תורף שטר. ומכאן הביטוי "שטר ותורפו בצידו", כלומר - שטר שטרם נפרע, חוב שטרם שולם. שני השטרות נחתמו על ידי עץ הקשת, שהיתה כנראה לקוח טוב של החברה לחימיקלים בלבנט.

cohen chaim1

New member
"עין הקשת"

כשראיתי את השטרות שרועי הציג ובהם השם" עין הקשת" התעורר בנבכי מוחי תא זכרון רדום, השם הזה הזכיר לי משהו. הוצאתי את הקלסר שבהם מונחים להם מסמכים שונים מא"י הישנה, וישר על ההתחלה נתקלתי בשלוש קבלות שחברת "עין הקשת" מככבת בהן.שתים מהן הן של חברת הנפט "א.י. מנטשף", יפו, משנת 1939 והשלישית של עורך דין בשם צבי ינאי מתל אביב משנת 1940. לצערי הסורק שלי לא תקין כרגע, לכן אינני יכול להראותן, אבל הייתי מבקש לדעת אם יש מי מחברי הפורום היש לו מושג כלשהו מיהי אותה חברת "עין הקשת" ובמה עסקה.

למעלה