אני ויום העצמאות

אני ויום העצמאות

יום העצמאות ויום הזכרון חלפו ועברו להם. יומיים אלו שבים ומזכירים לי את תקופת הצבא . למרות שהיא חלפו להם כמעט 3 שנים וחצי. עדיין הנפש מתקשה לעכל. איך הייתי צעיר מלא מרץ ורצון לתרום את חלקי למדינה, להשתתף בלחימה, לשרת בקרבי, להיות אחד מלוחמיה אמיצים , מצאתי את עצמי עובר התעללות כלכך קשה מקרב "חבריי" למחלקה (בעיקר ב שנה ו 4 חודשים הראשונים) , כאשר שאר הלוחמים והמפקדים עומדים ולא עושים דבר..גם בתקופת היותר תלמיד היו הצקות ולא היה קל בתמימותי חשבתי שבצבא זה יהייה אחרת כי הרי "בצבא כולם אחים", אך איזה שקר גס. בצבא לא רק שלא היה קל יותר אלא הרבה הרבה יותר גרוע... והכי קשה היתה הידיעה שאין לאן ללכת. אילו הייתי עובר למפקדה –החבר'ה שם עוד היו יותר גרועים (ואכן בסופו של דבר כל אותם נבלות שהתעללו בי הגיעו למפקדה- כך שלא הייתי עושה בזה כלום ) , הייתי יוצא מהיחידה על פרופיל 45- אז הייתי הופך ל טבח,אפסנאי , נהג וכו'-רק מלקרוא את רשימת התפקידים האפשריים אני מתמלא קבס . לצאת על 21? אבא שלי לא היה מכניס אותי הביתה. כך שהרע במיעוטו היה להשאר שם ולסבול.לפחות בקרבי היתה לי תקופה טובה יותר, לאחר סוף המסלול וההגעה לפלוגה המבצעית....איך גם אחרי שחבר למחלקה התאבד, חשבתי שהכל ישתנה אך שוב תמימותי הפילה אותי . איך הלכתי לאותה פסיכולוגית עלובה, שבמקום לעזור רק נתנה לי עצות אחיתופל שלא הועילו בגרוש, שלא נדבר על משפטים פתטיים כמו "הם אלו שלא בסדר לא אתה" נו ממש עוזר לי שזה אשמתם. נורא מועיל.. איך הייתי קורבן לאנשים שלא עשיתי להם כל רע, שכל חטאי היחיד היה היותי שונה\שוקיסט\מוזר \מגמגם. מדוע לא השכלתי להבין שאופיי פשוט לא מתאים לשירות ביחידה קרבית . הן בגלל היותי רגיש, אין בהיותי אדם הנוטה לאבד דברים , והן חוסר עמידתי בלחצים. מדוע התעקשתי לשלם את המחיר הכלכך קשה הזה? וכל זה בשביל מה? לשמור על כמה פנאטיים שגרים באיזה קראון נטוש? . ואיך לקראת סוף השירות שפרצה מלחמת לבנון השנייה, שהיה לי סיכוי כן לעשות משהו, כן באמת לתרום, כן לעשות את המטרה הנעלה שלשמה התגייסתי, היחידה לא גויסה ונשארתי בשטחים.. זה פשוט לא נתפס כיצד הסכמתי להפסיד את נעוריי בשביל כלום.. את השנים היפות ביותר של חיי.חלק מקוראיי מכתב זה יגידו "מה הוא מתלונן לכולם קשה בצבא" . אך הם טועים! שהרי רק מעטים עברו התעללות והצקות כפי שאני עברתי. נכון כולם טוחנים בקרבי. כולם יוצאים פעם בשלושה שבועות. אך זה הדבר שהכי פחות הפריע לי.. לא אכפת לי "לטחון" אפילו בתנאי שלפחות החבר'ה יהיו טובים.. וכך עברו להם עוד ימי עצמאות וזכרון. מחר אחזור לשגרתי באוניברסיטה, אך לפחות יצאתי מהצבא עם תובנה אחת, שתלווה אותי לכל חיי- אני לעולם, בינגוד למה שהפסיכולוגית ניסתה לעשות, ולמה שאולי אני חשבתי, לא יהייה כמו כולם. ולכן כל יומרה להיות כך תסתיים בכשלון. מחר אמשיך בחיי שטעמו המר עד דמעות של שירותי הצבאי עודנו נותר בפי, וכנראה תמיד יישאר.

fighter21

New member
אני מבין את דברייך

אכן לא קל להשתלב ביחידה קרבית שבה הגבריות והמצ'ואיות היא הדבר החשוב ביותר, ומי שלא כזה הוא "סתם כוסית" או איזה "הומו". מי שמראה קצת רגשות עלול להתפס להתעללויות מצד חבריו לפלוגה. מי שמראה קצת אנושיות לעיתים נתפס כחלש. הצבא צריך אותך כחייל צייתן ולנסות לשים את הרגשות בצד. אז סיימת את השירות הצבאי בטעם רע, כמו לרבים אחרים יש לך פער גדול בין מה שחשבת שיהיה, לבין מה שקרה בפועל. ההבדל הוא שנראה שלך נשארה צלקת עמוקה. אתה חייב לנסות להמשיך הלאה בחייך, האנשים שפגשת בצבא, הם לא האנשים שתפגוש בהמשך חייך. אל תשכח שבאמת בצבא, כמו שציינת, היית במצב בלתי אפשרי, שבה לא יכולתי לבחור את החברה שתהיה בסביבתה, ובמיוחד בצבא, באינטסיביות מאוד גדולה. אני מאחל לך כל טוב ובהצלחה.

Asaf p

New member
מרגש

אני מכיר אנשים שהיו חיילים בצבא, קרביים ולא קרביים, ויכולים להזדהות עם מה שכתבת. אני בכלל לא מתכוון למאמץ הפיסי, התנאים הקשים והבית הרחוק, אלא לחוויה בתוך קבוצה סגורה של אנשים, סביבה גברית ולפעמים לא מספיק בוגרת של בחורים אחרי תיכון, שכל אחד בה הרבה פעמים רואה את מקומו על חשבון האחר, ולכן לא כדאי להיות בה אדם רגיש ועדין, שעשוי להראות בקבוצה כזו חלש ושונה\שוקיסט\מוזר\מגמגם כמו שכתבת. מעבר לתחושה המרה שאתה מתאר שהייתה לך בשירות הצבאי, אני קורא כאן על חייל ששירת ביחידה קרבית, מתוך רצון להגשים משמעות עבור הזולת שהייתה חשובה לו. אף על פי שמהר גילית שהשירות יכול להיות חוויה מאוד לא נעימה, בסופו של דבר, עשית שלוש שנים שאתה כותב שהיו לא רק "סתם" מפרכות אלא גם קשות מאוד נפשית. למרות הכל, לא נתת לעצמך לנשור, ובמובן הזה הוכחת אישיות חזקה שאתה יכול להיות גאה בה. אפילו אם אתה עדיין תוהה אם הסבל היה שווה את זה, העובדה היא שעמדת בכל זה וסיימת. אל תתן לעצמך לשכוח את זה, זה לא דבר של מה בכך ואתה יכול לקחת גם את זה כתובנה לגבי עצמך מהתקופה הזו. אסף

תראה

מצד אחד אתה צודק, העובדה שנשארתי בצבא מעידה על חוסן נפשי עצום שבהחלט ראוי להערכה. מצד שני למען הכנות ובמידה ושירתת בצבא אתה בודאי יודע, שתהליך היציאה מקרבי אינו דבר פשוט. הוא דורש ממני לעשות הרבה בעיות. בין היתר לסרב פקודות,נפקדויות, ללכת לקב"ן ואולי אף ישיבה בכלא. אלו דברים שבשביל לעשות אותם צריך חוסן נפשי חזק הרבה יותר מאשר לשבת ולשתוק ולסבול.. כל אדם שניסה להאבק במערכת הצבאית יעיד שזה מאבק לו קל, מעין מלחמת התשה בלתי פוסקת, להלחם במערכת שאתה חלק ממנה והיא קובעת את סדר יומך זהו לא דבר פשוט כלל, ודורש כח רצון ונחישות שאין להרבה אנשים וכנראה לא היה לי מה שכן, שאני מסתכל על הכל בדעבד, כאשר כיום אני משוחרר כמעט 3 וחצי שנים ( השתחררתי ב נוב 06 לאחר שירות צבאי מלא ) ועדיין סובל ואף נאבק בשביל לא לעשות יום מילואים אחד בשביל המערכת הרקובה הזאת, אני חושב שבמקרה שלי למרות שהייתי משלם מחיר נפשי חריף. אולי (לא בטוח) דווקא הייתי כן מגיע למקום טוב יותר, אם כי כנראה לא אידיאלי. ואולי כפי שציינתי במכתבי הקדום. ייתכן שדווקא הייתי מגיע למקום גרוע יותר, והייתי צריך להאבק מחדש...אנני יודע, ומעולם לא אדע משום שלא פעלתי. ובליבי יש חרטה עמוקה, שלפחות לא ניסיתי ואולי הפסדתי..

*שלא לפחות ניסיתי

מצד אחד אתה צודק, העובדה שנשארתי בצבא מעידה על חוסן נפשי עצום שבהחלט ראוי להערכה. מצד שני למען הכנות ובמידה ושירתת בצבא אתה בודאי יודע, שתהליך היציאה מקרבי אינו דבר פשוט. הוא דורש ממני לעשות הרבה בעיות. בין היתר לסרב פקודות,נפקדויות, ללכת לקב"ן ואולי אף לשבת בכלא. אלו דברים שבשביל לעשות אותם צריך חוסן נפשי חזק הרבה יותר מאשר לשבת לשתוק ולסבול.. כל אדם שניסה להאבק במערכת הצבאית יעיד שזה מאבק לא קל, מעיין מלחמת התשה בלתי פוסקת, להלחם במערכת שאתה חלק ממנה והיא קובעת את סדר יומך זהו לא דבר פשוט כלל, ודורש כח רצון ונחישות שאין להרבה אנשים וכנראה לא היה לי מה שכן, שאני מסתכל על הכל בדיעבד, כאשר כיום אני משוחרר כמעט 3 וחצי שנים ( השתחררתי ב נוב 06 לאחר שירות צבאי מלא ) ועדיין לעיתים נזכר וסובל ואף נאבק בשביל לא לעשות יום מילואים אחד בשביל המערכת הרקובה הזאת, אני חושב שבמקרה שלי למרות שהייתי משלם מחיר נפשי חריף. אולי (לא בטוח בכלל ) דווקא הייתי כן מגיע למקום טוב יותר, אם כי כנראה לא אידיאלי. ואולי כפי שציינתי במכתבי הקודםת ייתכן שדווקא הייתי מגיע למקום גרוע יותר, והייתי צריך להאבק מחדש...אנני יודע, ומעולם לא אדע משום שלא פעלתי. ובליבי יש חרטה עמוקה, שלא לפחות ואולי הפסדתי..

גרא.

New member
עידןשריר,יש לך "בטן מלאה" על הצבא,כנראה בצדק,

כפי שאתה מסביר מה שקרה.לחיות עם זה יום יום,יוצר לך כנראה קושי לתפקד.אם כך אתה מרגיש, אתה יכול לפנות בבקשת עזרה לנט"ל,רצ"ב המתקדת בעזרה נפשית לנפגעי טראומה על רקע לאומי, גם בזמן השירות בצבא.יתכן שתמצא שם טיפול מקצועי טוב יותר מזה שזכית לו כנראה ע"י הקבנ"ית(?) רצ"ב קישור.

Asaf p

New member
חוסן נפשי

אכן, תהליך היציאה מקרבי רחוק מלהיות פשוט והיחידות הצבאיות הרבה פעמים יחידות נאבקות על חיילים בשיניים (אם כי זה לא תמיד כך ולפעמים המעבר הוא כמעט מיידי). אבל, כמו שאתה יודע, הרבה חיילים עשו זאת, הם החליטו להיות "בעיתיים" למערכת למפקדים ולאנשים סביבם כדי להגיע למצב בו הם בלתי נסבלים ואז יהיה כדאי לוותר עליהם. אבל גם לכתוב שבשביל זה,כהגדרתך "צריך חוסן נפשי חזק הרבה יותר מאשר לשבת לשתוק ולסבול.." בעיני זה יחטיא לתמונה המלאה. הרבה פעמים אדם העושה את אותם מעשים הוא טיפוס בסגנון ערכי שנגזרת ממנו התנהגות נורמטיבית שעל פיה יקבע מה הוא מוכן לעשות כדי להשיג את מטרותיו. במילים אחרות, עבור התנהגות כזו אחד צריך גם להיות בעל תבנית ערכים מסוימת שתאפשר לו הרגשת נוחות כשהוא נוהג כך, והכוונה היא לא לנוחות מבחינה פיסית (לשבת בכלא, לדוגמה) או מבחינת ההתמודדות של השלכות אותה התנהגות על הסביבה (כשאתה עושה בעיות למפקדים, למשל) אלא על נוחות פנימית הנובעת מזה שאתה מרגיש כיושב במקום חסר סתירה כשאתה משווה את התמונה בה אתה רואה את עצמך מתנהג בחברה לעומת האידאל שלך - שלפיו אתה קובע כיצד אתה צריך להתנהג בה. ברגע שאתה יושב במקום הערכי הזה, שמאפשר לך לעשות את אותם דברים, חייל שסובל ורק רוצה לצאת ומוכן לעשות בעיות למערכת,לדעתי כבר לא צריך כוחות נפש ממש חזקים בטח שבהשוואה להתמיד במסגרת ולהשאר. אני כותב לך את זה כי מההודעה שלך עולה ש כן היה חשוב לך לבוא ולתרום, ואפילו עכשיו אתה מתבטא בתחושת פספוס על זה שלא נלחמת בקו הראשון במלחמה. יתכן שאתה מרגיש היום שאולי היה נחסך ממך הרבה כאב אם כן היית עושה את הצעד הזה שהיה מאפשר לך לעבור יחידה ולחוות חווית שירות יותר חיובית. אבל זה שהיה קשה לך לעשות את המעשים ה"נדרשים" אולי נבע מכך שאתה אדם שבא ממקום ערכי מסוים וקשה לו נפשית לעבור על מערכת הערכים שלו, ולא מפני שרק לא היה לך את כוחות נחישות והאנרגיה לבצע אותם. מההיכרות והחוויה האישית שלי אני יכול לאמר לך שהמסגרת הצבאית במילואים שונה, ולו בגלל שמדובר באנשים מבוגרים ובוגרים יותר, וגם בגלל שהשירות קצר יותר. התעללויות והצקות לא נובעות מהמערכת הצבאית עצמה, שאמורה למנוע את זה (בהנחה שהמפקדים טובים ואחראים) . היא יכולה לנבוע מהאופי של האנשים הספציפים שהיו סביבך ומהאטמוספירה של השירות הצבאי הסדיר שנובעת מגילם של החיילים בו. אני כותב לך את זה כי לפעמים חוויה נוספת, במקום אחר בזמן אחר ועם אנשים אחרים, עשויה להיות מתקנת ובעלת השפעה תרפית.

למעלה