כרגיל, אתה שוב מפספס את הנקודה.
אין באמת שום בעיה עם הרולס-רויסים של אושו, ולא עם סקס, ולא עם מסיבת טכנו-אסיד (נועה זולו היא דווקא נפלאה) וכו' וכו'. כמו כן יש מצב שחלק מהאנשים הללו ואולי גם כולם הבינו משהו, אבל זהו, לא יותר מיזה. הם פשוט מבלבלים בין ההבנה שזכו לה לבין הארה, או לפחות לבין ההארה שהבודהה התכוון אליה, ומאז, הם עצרו. הם עצרו והפכו להיות מורים בעצמם, וכל מה שהם יכולים לעשות זה לחלוק את תובנותיהם עם אחרים, ולא הרבה יותר מיזה. כולם נראים טוב, מדברים טוב ונשמעים טוב - אבל אז מה? הם ממזמן כבר לא בדרך הנכונה.
על-פי הבודהה, הארה היא דבר עמוק ביותר ורחב ללא גבול. היא הכחדה מוחלטת של כל הרגשות השליליים מחד, וטרנסדנציה מוחלטת של האנושיות כפי שהיא מוכרת לנו מצד שני. בהגדרתה, היא לא דבר קשה או קל להשגה. יש אנשים שישיגו את ההארה מהר ובקלות, אחרים בקושי רב אבל במהירות; אחרים ישיגו אותה בקלות אולם לאחר זמן רב, ולאחרים היא תהיה גם איטית וגם קשה להשגה. אין צורה אחת בה ההארה מופיעה.
כמו כן, לדעתי האישית, תורתו של הבודהה היא לא הדרך האחת והיחידה אל ההארה. הטאו הגדול, שיווה-דהרמה, הטנטרות היוגיות, הואישנווה, הא-דוואיטה, הדוואיטה - אל-אף שיש ביניהם שוני רב יש ביניהם גם הרבה מן המשותף, והמשותף הזה הוא מכלול של הבנות מעשיות של מה נדרש כדי להכין את התנאים הדרושים למהפך התודעה הגדול. אני לא אפרט על זה כי זה יהפוך שוב לויכוח חסר טעם ואני כבר נלאיתי מכאלה, אבל רוב אלה שמנית את שמותיהם קרוב לוודאי שכבר ממזמן לא על הדרך להארה, אלא אם קרו אצלם שינויים שאינני מעודכן בהם. נדמה לך שאיני מכיר אותם וזה נכון שאיני מכיר את כולם, אבל את דבריהם של רובם קראתי ושמעתי במידה כזו או אחרת ואת אחד מהם שמעתי אפילו במו-אוזניי במפגש אישי.
אני אחזור על זה שוב: כולם נראים, מדברים ונשמעים טוב. אבל זה פשוט לא זה. איך אני יודע? אני יודע משום שזכיתי לראות את סופה של הדרך; משום שראיתי בעצמי, שכל מה שהבודהה לימד הוא נכון ואמיתי.
לו סגנון דבריי היה שונה, ולו לא היית עמוס בדעות כה רבות ושליליות עליי, ייתכן וגם אני הייתי *זוכה* להיכנס לרשימת המוארים שלך, אבל מה לעשות, אני לא מרמה, לא את עצמי ולא אחרים. אני יודע בדיוק מהי הארה, ולכן אני יודע בדיוק מדוע אינני מואר, ולכן אני גם יכול לשער בקרבה מרובה למציאות שרוב המורים המוארים שלך פשוט אינם מוארים. ואם הם באמת מוארים, בוודאי שאשמח עד מאוד בשבילם, אודה בטעותי ואבקש את סליחתם בפומבי.
לא כל מי שיודע לדבר ברטוריקה של הארה הוא מואר, וכדאי מאוד שתפסיק להשלות את עצמך. זה לא מועיל לך ובוודאי רק מרחיק אותך ממשאת נפשך. היום רוחניות הפכה למוצר צריכה, למוצר של שוק, וככזאת היא מלאה בשרלטנים ביודעין או שלא ביודעין כי אשליתם העצמית כה עמוקה. תפסיק להתפתות לכל מי שמצייץ יפה.
'מוטב לא להיות על הדרך מאשר להיות עליה ולו יום אחד בלבד,' אמר אחד ממוריי הזן האהובים עליי במיוחד, אבל כל אלה בשבילך הם מילים ריקות. עיניך טחו מלראות ולבך הפך לאטום. אינך באמת רוצה את ההארה, אלא אם כן היא מתאימה לדעותיך עליה ותשיג אותה על פי נוחיותה של אנוכיותך, קלה להשגה ומהירה. איזו פארסה! איזו פארסה!