"אני בוגר"

לאה_מ

New member
"אני בוגר"

אני מצרפת לכם קישור להודעה של agur מפורום הנקה, וכמובן לשרשור שנלווה אליה, בקשר למדליית "אני בוגר" והשלכותיה. אשמח לשמוע את דעותיכן (ואני בטוחה שגם agur תשמח).

nonana

New member
אני לא אוהבת את הגישה../images/Emo31.gif

כל מה שמתווסף אליו אילוץ, שלילי בעיניי. זה רע בעיניי כמו " מי שיסיים לאכול כל מה שבצלחת יקבל ממתק" וכו". זה מאלץ ילדים לעשות דברים שלאו דוקא הם מוכנים אליהם או רוצים אותם. אם היא עדיין רוצה לינוק אבל הרצון בלקבל מדליה חזק ממנה והיא נקרעת בין שני דברים שבאמת ובתמים חשובים לה? אז מה שהיא לא תחליט היא תפסיד את השני. אבל אם זה מקובל בגן, יש אפשרות לתת לה מדליה על כל נושא שההורים חושבים שהיא התבגרה בו, למשל ´סבלנות´ או גמילה מחיתולים או כל דבר שניראה לכם כבגרות מצידה.

ליאת +

New member
גם אני לא אוהבת את עניין

המדליה. היא מעודדת השוואה בין הילדים וקנאה. בגילאים האלה כשיש כאלה הבדלים התפתחותיים בין שני ילדים זה ממש עוול להגיד לילד (או להעביר לו במסר באמצעות המדליה)- הנה החבר שלך הצליח להגמל ואתה לא. אבל מכוון יש כאן כבר עובדה קיימת- המדליה קיימת, והילדה נדלקה עליה- אני חושבת שכדאי להחזיר את הכדור לגננת. לספר לה כמה הילדה מעונינת בזה, כמה צער זה גורם לה וכו´, ושהגננת, עם היצירתיות שלה, ועם ההכרות שלה את הילדים תמצא מוצא.

vered4

New member
סיפור מדליה

אז קודם כל לשאלה של אגור, אני לא יודעת בת כמה הבת שלה, ואולי אם נדע, אפשר יהיה לחשוב על משהו מתאים. אני לא אוהבת מדליות שמעודדות תחרות בעייתית, וזה לא נגמר בגל הרך. הסיפור שלנו היה בכיתה א´. הבת שלי, לא ספורטאית דגולה
, נבחרה על ידי המורה להתעמלות ללכת להבחן לחוג התעמלות קרקע. היא לא התקבלה לקבוצות התחרותיות, ורשמנו אותה לקבוצת החוג בבית הספר. במהלך השנה, היא נתקלה בקשיים, רצתה להפסיק ואני שחשוב לי חוג ספורט עודדתי אותה להתמיד. והיא התמידה בצורה ממש מעוררת הערכה. בסוף השנה הוזמנו לשיעור לסיום החוג בנוכחות הורים. ידעתי שהיא מכינה תרגיל וזה היה נחמד בעיני. כשהגעתי, הסתבר לי שהשיעור במתכונת תחרות בהתעמלות קרקע, ושהילדים מקבלים ציון ומדליה בסוף. הבת שלי מאוד השתדלה, אבל לא ממש הצליחה ולא קיבלה שום דבר
. היא מאוד בכתה כמובן, (ילדה לא תחרותית, בכיתה א´, בחוג לא תחרותי). ואחרי שממש כעסתי על כך שהמורה הטפשה לא חשבה שיכול להווצר מצב כזה שילד לא יקבל כלום. ולא חשבה לתת מדליה על רצון והתמדה, המורה הרגישה לא נוח והילדה שלי קיבלה מדליה. שאלתי אותה- את יודעת למה קיבלת מדליה? והיא עונה לי- כי בכיתי
בכלל לא היה לה אכפת שבגלל זה היא קיבלה, העיקר שקיבלה. אז לילדה של אגור חשוב לקבל מדליה. והיא צודקת, כולם מקבלים. זה שהגננת טיפשה, לא צריך להיות על ה"גב" שלה. שהגננת תחשוב איזה דברים התפתחותיים חשובים היא עושה (נפרדת יפה מאמא בבקר למשל), ותתן לה מדליה.

נעה גל

New member
ורד, את לא חושבת שזה בעייתי לתגמל

על משהו שילד עושה באופן טבעי? לי מאוד קשה בקטע הזה עם הגנים. אנחנו משתדלים בכל מעודנו (ומצליחים) לא להשתמש בפרסים בבית. הגמול שילד מקבל על משהו טבעי שהוא עושה צריך להיות גם כן טבעי. היא נפרדת מאימא? התגמול הוא אימא מחייכת בפרידה. והוא תגמול שלא צריך לחשוב עליו שהוא חלק ממערכת היחסים בין ההורים לילדים. היא נדיבה ונחמדה? התגמול יהיה שהרבה ילדים ירצו את קרבתה. היא מסדרת אחריה? התגמול יהיה שהיא תוכל למצוא בקלות את הדברים. הצלחת להקפיץ אותי
עם המשפט "שהגננת תחשוב איזה דברים התפתחותיים חשובים היא עושה..." אלה בדיוק הדברים שלדעתי לא צריך לתת עליהם תגמולים חיצוניים אלא לעודד את המוטיבציה הפנימית (שיש אצל כ-ו-ל-ם) להיות חלק ולהשתתף. יש לי חברה מהלימודים שהיא גננת במקצועה. היא סיפרה לי שבגן הרבה פעמים אין ברירה - זו הדרך לתמרץ את הילדים. אני לא יודעת איך זה להתמודד עם 20-25 ילדים בבת אחת. כנראה שאני גם לא אדע. אבל אני יודעת בוודאות שבגן של אורן כשהגננת נמצאת אין שימוש בתמריצים כלשהם ואחרי שהגננת הולכת כמות התמריצים החיצוניים מגיעה לשיאים חדשים. אז אולי כן יש דרך לעשות את זה אחרת? לא יודעת.

vered4

New member
דווקא הפרידה מאמא לא מתוגמלת

באופן טבעי, (לדעתי). אמא מחייכת כשהיא הולכת, גם אם לילד קשה להפרד. כשהילד מצליח להתגבר, מדובר בדרך כלל על היכולת שלו לעבור מעברים וזה אומר שהוא קפץ שלב בהתפתחות הרגשית שלו. שלבים בהתפתחות יכולים לקבל ציון דרך. וככה אפשר גם להתייחס לסיפור המדליה, כמו סיכום שלב.

לאה_מ

New member
אה, אני בטוחה שזה בעייתי - תראי אלו

בעיות זה יצר אצל עדי של agur (שאגב, היא בת שנתיים וחצי, לא ממש "גדולה", נכון?), אבל עם זאת נראה לי (ואני חושבת שבעניין הזה אין לנו חילוקי דעות עם ורד), שבדינמיקה שנוצרה במקרה הספציפי הזה, החשיבות של המדליה הזו היא כבר מעבר לכל פרופורציה, וצריך להוציא את המדליה מהמשוואה. להערכתי, ההוצאה הזו אפשרית רק בצורת מתן המדליה הזאת (ובואו נגמור עם זה
). אני חושבת שהגננת צריכה (אולי בעידוד ההורים) להפיק מזה לקח לעתיד לגבי הצורך (או אי הצורך) במתן פרסים על שלבים טבעיים שהילדים עוברים. ובעניין הזה יש לי שאלה. כשחשבתי על זה שבאמת לא צריך לתת פרסים או מדליות על דבר שהילד עושה באופן טבעי, שזה למעשה האינטרס של הילד לעשות זאת, שהפרס האמיתי של הילד הוא העצמאות שלו, היכולת לעשות את אותו דבר בעצמו, עולות בי שתי תהיות - ראשית, עד כמה אנחנו דוחפים את ילדינו לתוך דברים שהם עדיין לא מוכנים להם

לאה_מ

New member
אופס... נשלח לי באמצע המחשבה...

לתוך דברים שהם עדיין לא מעוניינים בהם באמת, והעניין "האמיתי" בא מצידנו (למשל, פרידה ממוצץ או מחפץ מעבר, גמילה מהנקה, ולעתים אפילו גמילה מטיטולים, וכן - גם פרידה מאמא) - במקרה הזה הרי היכולת להסתדר בלי המוצץ (למשל) היא כשלעצמה לא מהווה פרס עבור הילד, מכיוון שהוא לא מעוניין בכלל להגמל, או אם נחזור למקרה של agur ועדי - הגמילה מהנקה באה ביזמתה של agur ולא ביזמתה של עדי (שאמנם משתפת פעולה בצורה מעוררת הערכה, אבל אין ספק, גם ל-agur (ותקני אותי אם אני טועה), שאם היו משאירים את הפסקת ההנקה לשיקול דעתה של עדי, היא לא היתה בוחרת לעשות זאת עכשיו - ואני בשום אופן לא באה לומר, שאסור להורה לרצות בגמילה של הילד - לפחות בהנקה זה מאד בולט, משום שזה באמת טנגו לשניים, ואם שהניקה כל כך הרבה, ומרגישה רוויה מההנקה, האם ניתן להאשים אותה בכך שהיא מכוונת לכיוון גמילה מההנקה גם שזו לא באה ביזמת הילד???). שנית, שלפעמים אנו רוצים לציין משהו כציון דרך - לא כפרס. פשוט לציין שזה קרה. חשבתי אולי ילד שנגמל ממוצץ, מחפץ מעבר, מהנקה - אולי אפשר לתת לו "תעודה" שמציינת את תאריך הארוע. עכשיו השאלה היא, אני די בטוחה שהתעודה הזו תתפס בדיוק כמו המדליה (או שאולי אם לא תיוחס לה קונוטציה מיוחדת היא לא תתפס כך?) ואז בעצם לא עשינו כלום. ואולי הרצון לתעד הוא שלנו ואין לו שום משמעות לילד (למרות שתהליך הגמילה הוא בעל משמעות כשלעצמו). אז יש או אין לכך ערך? אולי אם אנחנו רוצים לתעד, אנו יכולים להסתפק בהכנסת הערה ביומננו, ולא לערב בכך כלל את הילד - אבל האם לתעוד הזה יש איזו משמעות בכל זאת שמצדיקה את הכנסת הילד לתמונה - לא כתמריץ, אלא אולי כטפיחה על השכם, כהכרה במאמץ שהיה כרוך מצידו במעבר השלב?!

nonana

New member
אני חושבת שלעיתים חיזוק ועידוד

נכונים הם חיוביים. אם הילדה שלי הצליחה לשרוך נעליים ובאה אלי בשמחה אני שמחה איתה, ואפילו מעודדת אותה, כמובן אם אח"כ היא ביקשה ממני לשרוך לה אני בשימחה עשיתי את זה. העניין הוא לעודד אבל לתת להם את הזמן הזה לבשלות בעצמם, לא לדחוף יותר מידיי. נעה שלי היא רצתה עד לא מזמן (בת שש וחצי) לשתות את השוקו/תה שלה בבקבוק, הרבה פעמים היא ביקשה בכוס ונתתי לה ושמחתי איתה שהיא הרגישה כבר גדולה. היה יום אחד שהיא החליטה שזהו בקבוקים, אבל מאז היא לא שותה כלום בבוקר. אני לא יודעת אם לעודד אותה לחזור לבקבוק.

agur

New member
אני חייבת לציין

שעדי נמצאת בשנה השניה שלה באותו גן. היו לנו מידי פעם חילוקי דעות עם הגננת, אבל, אף פעם לא נתקלנו איתה במצב כזה ונראה לי שהיא עצמה לא ממש היתה מודעת מה עלול לצמוח מהשיטה. דווקא מהדרך שהיא מציגה בה את הדברים, נראה שהאופציה הקיימת להכנת ולקבלת המדליה אמנם מעודדת ילדים להיגמל אבל זה לא מגיע כמשהו שחייבים לעשות אותו, ובסופו של דבר הילד מקבל את המדליה כהערכה על מאמציו להיגמל ועל הצלחתו בכך. מה שכן, אני מודעת לעניין הלחץ החברתי והרצון להיות כמו כולם. אצל עדי הבעיה נובעת מכך שנכון להיום אין משהו שקשור ישירות לגן ושאפשר להציב אותו כ"אתגר" בדרך למדליה. כמו כן נראה לי שעוד קושי מהותי מבחינת עדי הוא זה שהיא מאוד אוהבת את הגננת שלה וקשה לה עם זה שהיא לא מקבלת ממנה את ההכרה שהיא בוגרת באמצעות המדליה. בנוגע להנקה, מה שיפה בעיני שבהנקה אפשר לעשות גמילה הדרגתית, (מה שנראה לי יותר קשה כשמדובר במוצץ או בקבוק). אני חושבת שדווקא הגמילה היזומה ממני חשפה את עדי לכך שהיא יכולה להסתדר גם בלי ציצי. לא יודעת אם זה צירוף מקרים או משהו בתהליך, אבל, רק לאחר שביססנו את השלב הראשון בגמילה, עדי התחילה לישון לילות רציפים ואפילו להוריד הנקות אחרות מיוזמתה.

גמילה הדרגתית ממוצץ ובקבוק

(לגבי הנקה אצליח לענות אחרי שתגיע הילדה הבאה עלינו לטובה...) אצלנו אני מקווה שתהיה גמילה הדרגתית ממוצץ כי אני ממש לא רואה את יערה נגמלת cold turkey. השלבים הם: ויתור על מוצץ בזמן טיול בחוץ או עם משפחה/חברים -> ללא מוצץ בזמן משחק לבד בבית -> ללא מוצץ בזמן צפיה בטלויזיה (התחליף התינוקי לפיצוחים...) -> ללא מוצץ בנסיעות ברכב, זה כבר יהיה קשה מאוד -> ולבסוף, הויתור הקשה מכולם: הירדמות ושינה ללא מוצץ. לפחות הנקה היא לא תנאי הכרחי לנסיעה רגועה ברכב. (הנה עוד יתרון להנקה! אי אפשר להניק ולנהוג בו"ז)

נורית מ.

New member
אני מסכימה איתך

אבל לדעתי אם היו רק מתגמלים על דברים שהילד עושה באופן טבעי זה היה הרע במיעוטו. בשיטת הפרסים לא מתגמלים על דברים שהילד עושה באופן טבעי אלא מעודדים גמילה (או כל דבר אחר) שלא באה בכלל מתוך צרכיו של הילד ומתוך ההתפתחות טבעית שלו. היוזמה לגמילה והצורך בה הוא של גורם חיצוני ולא של הילד. כשילד עושה משהוא טבעי ובזמן הנכון בד"כ לא מתגמלים אותו (מישהוא נתן פרס לילד בן חצי שנה שהתחיל לזחול?) אם בכל זאת צריכים שהילד יעבור תהליך מסויים שהוא עדיין לא בשל לו (אני לחלוטין מבינה שיש מצבים כאלה) אז לעשות את זה כך שזה ברור לו שזה נכפה מבחוץ ולא לגרום לילד לחשוב שהוא בחר להגמל כשבפועל לא ממש היתה לו ברירה. שהילד ידע להפנות את הכעס והתיסכול החוצה ולא פנימה (מה האפשרויות שעומדות בפני ילד שבגן שלו נותנים פרסים על גמילה ממוצץ? או שתוותר על הצורך שלך או שנמנע ממך את אהבתנו, את שביעות רצוננו ממך ואת שייכותך לקבוצה. ממש בחירה).

agur

New member
לא אמרתי לרגע

שנמנעה מאיזשהו ילד בגן אהבה, שביעות רצון ממנו וכו´ אם הוא לא ייפרד מהמוצץ, ואת זה אני חייבת להדגיש. עובדה שיש שם ילדים בני שלוש ובני ארבע שנגמלים במקביל ועדיין כולם זוכים לאהבה, שלא חסרה בגן הזה. לדעתי, הגננת לא היתה מודעת למה שהשיטה הזו יכולה להוביל, כמו שהיא לא ידעה שתיווצר בעיה עם ילדים שאין להם איזה אובייקט חיצוני להיגמל ממנו. ההדגשה והקישור של גמילה ממוצץ/בקבוק עם "אני בוגר" זו הטעות בעיני. כי יש עוד מליון סיבות והתנהגויות שאפשר לקשר אותן עם "בגרות" (אני כבר ממש שונאת להשתמש במונח הזה). אני מודה שכרגע אני בסערת רגשות גדולה כשאני רואה מה זה עושה לעדי. בכל אופן היום אני ארים אליה טלפון ונשוחח בזמן שהיא פנויה ולא צריכה להשגיח על הילדים ונראה.

Shellylove

New member
נעה, נגעת פה באיזשהי נקודה

שנראית לי מהותית והיא שהגננת צריכה להסתדר עם 20-25 ילדים ולא עם 1-2. אצלנו בגן הגננת מציירת סמיילי על היד של ילדים שעוזרים לאסוף את הצעצועים. כשהבעתי בפניה את חוסר נוחותי מהעניין, היא אמרה שאין לה דרך אחרת, ובלי זה זה פשוט בלתי אפשרי. היא גננת נפלאה ואני מאד סומכת עליה ובד"כ מאד נראית לי הדרך בה היא מתנהלת והרגשתי לא בנוח "להטיף" לה כשכל הנסיון שלי הוא בלנסות (וגם בזה אין לי עוד מספיק נסיון) ליצור הנעה אצל ילדה אחת. את דעתי לגבי הגננת של עדי כבר הבעתי ב"הנקה".

עירית ל

New member
מצד שני לעזרת הגננות בא הלחץ החברתי

שלא קיים בבית. אולי לא נכון להגיד "לחץ", כמשהו פעיל, אבל אני מקווה שהכוונה הובנה.

נורית מ.

New member
אז אולי מסגרת של 20-25 ילדים

היא לא מקום מתאים לילדים. אם המסגרת לא מאפשרת לילדים להתפתח בקצב שלהם ללא צורך בזרזים למיניהם (שיטת הפרסים) צריך למצוא מסגרת שכן מתאימה (פחות ילדים/יותר מטפלות).

עירית ל

New member
גם בלי תגמולים הנושא בעייתי

יונתן לאחרונה כל הזמן מדגיש שהוא גדול. זה בלי ספק הגיע מהגן וזה פשוט מרגיז אותי. השוואה תמימה של גודל כף היד שלנו שעד לפני ימים אחדים העלתה תוצאה סבירה (של אמא יותר גדולה), הפכה לעסק תחרותי. הוא לא מוכן "להודות" שהיד שלו יותר קטנה. כבר שקלתי השתלמות בשב"כ כדי להוציא ממנו הודאה
. לדעתי זה מכניס אותו למתחים מיותרים. הוא כל הזמן עסוק בהתגוננות מפני רמזים שהוא קטן. מה אפשר לעשות? יש לכם עצות?

נעה גל

New member
"פסיכולוגיה הפוכה" - ניסית?

משווים ידיים ואת מגיעה למסקנה "היד של יונתן היא גדולה והיד של אימא קטנה". יש גיל שזה מצחיק אותם מאוד והם לא מצליחים לעמוד בפיתוי להגיד "לא! היד שלי קטנה ושל אימא גדולה". זו תקופה נחמדה מאוד וקצרה מאוד. לפעמים שאני רוצה שאיתמר יעלה כבר למעלה וילך לישון אני אומרת לו "לא לעלות למעלה! אני לא מרשה לעלות למעלה!" וישר הוא רץ בחדווה ועולה למעלה. מה שיפה בעיני הוא, שהוא לא מתבלבל לרגע בין "לא" רציני ל"לא" הפוך ובכל זאת, הוא חייב לעשות הפוך ממה שאני אומרת.

למעלה