טוב. אלך לאט לאט. רק בשבילך.
"אין חוק המחייב את ערביי ישראל להתנדב לשירות צבאי" . *** התייחסתי לנקודה הזו. "ולא הסברת עדיין מדוע יש להתנות את זכויותיהם בהתנדבות. את יכולה לטעון אולי כי יש להפעיל שירות לאומי או גיוס על ערביי ישראל ". *** גם לנקודה הזו התייחסתי. "אבל את פשוט לא מנמקת את הטענות שהעלית קודם לכן לגבי האפלייה הקיצונית שנמשכת 60 שנים מבלי שיהיה איזשהו חוק כזה, ולכן ה"מוטו" שלך לא מקדם את הדיון בשום צורה שהיא, ובטח לא מסביר מדוע צריך להמשיך את האפלייה גם כיום (או אפילו, רחמנא ליצלן, לצמצם את הפערים שנוצרו)." *** גם לנקודה הזו התייחסתי. מה רצית שאתחיל להתאבל על 60 שנות אפליה?(יש כאן שעושים את זה יפה מאד) זה יעזור לנו? זה יעזור להם? כרגע צריך לתקן את המצב,ולא לבכות על העבר.הלוא כתבתי מה ערביי ישראל צריכים לעשות כדי לקבל שיויון-זכויות מלא במדינה. "יותר חשוב - לא הסברת מדוע יש להתנות שיוויון זכויות (ועוד שיוויון זכויות משמעותי מאוד! תשתיות וחינוך - זכויות אזרח שלא מבדילות בין צעירים לפני גיוסם לבין כלל החברה) בחובות (או התנדבות, יותר נכון)." *** הסברתי יפה מאד את הנקודה הזו ,ובטח לא אחזור עליה שנית . "אין זה מתפקידו של אדם לתרום ל"מדינה", אדם בשביל עצמו הוא חי - המסגרת המדינית היא רק אמצעי שנוצר בכדי להיטיב איתו (שימי לב - 'איתו' - כיחיד, לא עם החברה כולה) מתוך הכרה ששיתוף פעולה בין פרטים מיטיב עם כל אחד מהם (תזה המכונה 'אלטרואיזם אגואיסטי') ולכן המסגרת המדינית היא האפשרות העדיפה למימוש מקסימלי של צרכים (שוב - של הפרט היחיד עצמו). היות וכל פרט צריך לטול חלק בשותפות, ישנן גם חובות מדיניות - מיסים, ייצוגיות, ובמקרה הזה - גיוס. מן הסתם ראוי תמיד לצמצם ככל הניתן את החובות המדיניות של האזרחים, אבל במקרים בהם אין ברירה (היות והדבר הכרחי לקיומה של ההתאגדות המדינית) הם חייבים לציית לכך. כל זאת עדיין לא משנה את העובדה שהמטרה והאידיאל איננו המדינה ואין שום *זכות* בשירות המדינה כי אם כורח מציאות בלבד. את יוצאת מנקודת הנחה הפוכה לגמריי - במקום ההשקפה לפיה היותו של האדם במרכז את מציבה את המדינה במרכז - ולכן יחסי הגומלין אינם בין אדם לאדם כי אם בין אדם למדינתו. הרי שלפי ההשקפה הליברלית-הומאנית היות וכל אדם יכול לבצע בחירה מוסרית זהה אין סיבה להגיע ליחסי מרות בין בני אדם שונים ללא הבדל דת וגזע, בעוד שהפרספקטיבה שלך מציגה מרות מוחלטת - חובות כתנאי לשיוויון בעוד ששיוויון וזכויות אזרח, הינן מיסודה של דמוקרטיה בלתי תלויות בחובות (ואני חוזר ומציין - אין חובה על ערביי ישראל לשרת בצה"ל). לא התייחסת" *** כבר טענתי שאנחנו חלוקים בדעותינו. לא חושב? לא אנסה לשכנע אותך לחשוב כמוני. לא,לא,לא. למרות הסבריך אני נשארת נעולה בדעותי לגבי תרומתו של הפרט לחברה\מדינה, כי אני יוצאת מנקודת השקפה הוליסטית ולא אינדיבידואליסטית. לדעתי,לא יתכן סדר חברתי דמוקרטי כאשר הפרט חושב תחילה על מימוש צרכיו לפני מימוש צורכי הקולקטיב. קיימים מאות חוקי יסוד לכל מדינה שתפקידם לשמר את זכויות הפרט והכלל,וכאזרחית המדינה חובה עלי לקבלם גם אם חלקם אינם מתאימים להשקפת עולמי. אוי ואבוי אם כל אחד יחליט לסרב לחוק זה או אחר ,כי הוא לא עומד בסטנדרטים האישיים שלו ורק שלו. טוב,אין לי חשק להתחיל לכתוב מגילות כאן,הרי נכתבו עשרות מאמרים בנושא. "ולכן אציין שוב את דברייך לפיהם אין לצפות מאדם עני להתנדב לשלוש שנים מחייו בעבור שאר החברה," *** מתי אמרתי שעוני הוא סיבה לאי-מילוי חובות כלפי המדינה? "ובכן המגזר הערבי הוא העני בישראל וזאת בשל האפלייה הארוכה. " *** מה אתה אומר??? לשיטתך כל ערביי ירדן,מצרים,סוריה,עירק,סוריה,וכו' מאאאאאאד מבוססים כלכלית,ורק ערביי-ישראל מסכנים ונורא עניים בגלל שהם מופלים לרעה. דייייייייי סלוניק תהיה רציני. רוצה להפתיע אותך, למרות ה"אפליה" הם נחשבים המבוססים ביותר ,וגם המשכילים ביותר ביחס לשאר האוכלוסיות שציינתי. מתפלא? זכור! אני טוענת שהתנהלות המדינה כלפיהם עדיין אינה נכונה,ויש הרבה מקום לשיפורים. במקביל אני מצפה מהערבים לעשות ככול יכולתם כדי לשפר את מעמדם. לא יתכן רק לקבל בלי לתת. "זו רק הוכחה נוספת לדבריי - לא ניתן לעודד קיום חובות שיוויוניות ללא שיוויון הזדמנויות." *** צודק. האם אמרתי ההיפך? כבר התייחסתי לנקודת אי-השיויון. "שיוויון הזדמנויות, אגב, קיים גם לפי ההשקפה הקפיטליסטית השואפת לצמצום מעורבות המדינה בחייו ובהתקדמותו של היחיד." *** אין קשר לגישה הקפיטליסטית הטוענת לקידומו של הפרט ולתרומתו לחברה. אין סתירה ברמה העקרונית. היא רואה בפרט היזים כחלק מהצלחת הקולקטיב, והוא עדיין יהיה חייב לקבל את מרות המדינה בכל מה שקשור לחוק וסדר המשמרים את קיומה של המדינה. ככול שיקומו יזמים פרטיים,כך גם יהיו יותר עובדים ופחות מובטלים. האם המדינה\קולקטיב אינה מרויחה מזה? האם האינדיבידואל אינו יוצא נשכר מכך? וואו,עייפתי. סלוניק! מקווה מאאאאאאאד שלא אצטרך לחזור שוב,ושוב,ושוב על דברי,כי כבר נמאאאאאאס לי,ואני אומרת דיייייייייייייייי. רחמנות סלוניק. פלייייייייז!