אמנת הפורום

סן תאי

New member
אמנת הפורום

במגמה לעצור את הסחף בגישה העוקצנית/צינית שמגיחה מפעם לפעם בהודעותיהם של כמה ממשתתפי הפורום וניכר כי היא פוגעת ומטרידה משתתפים אחרים, אני מבקש להעלות את הצעתו של חבר הפורום uribz לקביעת קוד התנהגותי בפורום. והרי ההצעה כלשונה: 1. הפורום פתוח לכל המתעניין באמנות הבונסאי, ללא קריטריון של ידע, ניסיון או מומחיות קודמים. 2. מומלץ לפונים לראשונה לפורום, לעיין תחילה בקובץ המאמרים הנספחים לפורום, על מנת לצמצם כמות השאלות החוזרות לעיתים תכופות בתחילת הדרך. 3. ביקורת על יצירות המשתתפים תהייה תמיד - חיובית, בונה ותומכת. 4. חוש הומור יתקבל בברכה, אך במשורה ויש להקפיד על התחשבות בזולת. 5. אין לשלוח לפורום פרסומים מסחרים. המלצות על בתי עסק שיש בהם עניין לחברי הפורום - יתקבלו בברכה כל זמן שהן נקיות מאינטרסים. אלו הם הדברים. הערות, השגות וחיזוקים יתקבלו בברכה. בתום הדיון תוצב אמנה זו בדף הראשי של הפורום.

vinbe

New member
זה ממש במקום.....

....ולא היה אמור ליהות נחוץ כלל. אני מופתע שמישהוא שמתענין בבונסאי, כביכול, לא למד שום דבר על הגישה המחשבתית שמאחורי זה. לדעתי, זה קצת יותר מגינון. אנחנו כל הזמן מדברים על בונסאי כאומנות, וזא גם נכון, אך כנירא שוכחים שמהות האומנות הוא קשרעים אנשים אחרים. כפי שמישהוא אמר לפני כמה ימים, אים אתא רוצה לגדל צמחים לבד, עדיף כבר לגדל עגבניות. בסוף היום אפשר גם לאכול אותם (ציטוט לא מדויק, אני חושש). שבת שלום לכולם

גיא קרן

New member
תגובה

א. באופן עקרוני אני מסכים ומדהה עם מה שנאמר באמנה שפרסם סן-תאי. ב. קצת חוש הומור (גם עצמי) וקצת ציניות לא הזיקה לאף אחד. אנשים שנפגעים מקצת הומור או ביקורת צריכים לעבוד קצת על עצמם בקטע הזה. סתם עצה .... ג. לא תמיד צריכים אנשים בפורום להסכים זה עם זה. אני מסכים שגישה של ביקורת חיובית היא הגישה הנכונה. אבל אפשר מותר גם להעביר ביקורת ואני מתכוון גם לביקורת קשה. (תנסו לחשוב רגע בכיוון של גידול ילדים. לא קרה לכם שלמרות שניסיתם בצורה נעימה ויפה ובונה להבהיר איזו נקודה לילדכם ולא הלך לכם ונאלצתם לנקוט בצעדים יותר חמורים? זו רק דוגמא שנועדה להבהיר שגם לביקורת קשה יש מקום. כמובן מתוך המון כבוד לזולת). ג. אם לפתוח בויכוח קצת פילוסופי: אני לגמרי לא מסכים באופן עקרוני עם הקביעה ש"מהות האמנות הוא קשרים עם אנשים אחרים". אמנות היא הרבה דברים. לפעמים יש סוגי אמנות שקשורים בקשרים עם אנשים. אבל בהחלט יש לא מעט ענפים שבהם היצירה היא אישית (תמצא ודאי לא מעט דוגמאות לאמנים דגולים שהיו אנטי-סוציאליים במהותם). עד לכאן הטיעון העקרוני. במעשה אין ספק שאינטראקציה בין אנשים מבורכת ובעיני גם חיונית. ד. כל מי שמתחיל להתעניין באמנות מדהימה זו ראוי לברכה. ה. עצה שלי לסיום: בואו לא נהפוך את הפורום הזה למקום כבד שבו כל פיפס שמישהו אומר גורם למהומות והעלבויות וכו. כולנו פה בשביל הכיף סה"כ

vinbe

New member
על אומנות, בונסאי והומור

אני חושב שויכוח אפילו "קצת" פילוסופי יכול לככת אותנו רחוק מאוד, אבל בכל זאות לא מזיק לחשוב ביחד טיפה יותר לעומק. קשר עים אנשים אחרים הוא אכן מרכז העינין, לדעתי. יכול להיות שאומן (או הוגה דעות אחר) כל כך מתקדם ומהפכני יחסית לזמנו שבעצם אף אחד לא מבין אותו ורק לאחר מותו (אפילו שנים רבות) אחרים מבינים את תורתו. יכול להיות שזה גורם לקונפליקט עים אחרים ולהתנהגות אנטי-סוציאלית. לדעתי, זאות לא מהות האומנות של אותו אומן והוא, כאדם שיש לא מה להגיד, בדרך כלל סובל מהעובדה שאין לו קשר עים אחרים. ברור שהיצירה היא תמיד אישית. גם בבונסאי, כל אחד רואה בעץ מסוים מהשהוא אחר ואין סוף לאפשרויות היצירתיות. בכל זאת, חשוב לכולנו, בסופו של דבר, להראות את היצירה שלנו לאחרים ולהעביר אילהם ולו חלק מהתחושה האומנותית שחשנו בזמן היצירה. אני בטוח שגאי לא דוגל בהתנהגות אנטי-סוציאלית, מעצם העובדה שהוא משתתף בפורום הזה. כנירא שיש חילוקי דעות על הגבול הדק שבין הומור ופגיעה ברגושות. מאחר וכולנו מעונינים בגיוס של כמה שיותר חברים חדשים, אני חושב שכדי להתאפק עים ההומור. שבוע טוב לכולם.

סן תאי

New member
ביקורת קשה???

גיא,אנשים מעלים קושיות או צילומי עצים על מנת לקבל חוות דעת קונסטרוקטיבית. איפה פה המקום לביקורת קשה? אנחנו לא עוסקים פה בחינוך (הורים וילדים?), אנחנו עוסקים פה בחיבור בין אנשים שאוהבים את האמנות או כאלו שסקרנים לגביה. ויש כאלו שלא מבינים הומור עוקצני, אז לא פה המקום לשנות אותם. למעט זה אני מסכים איתך, אז בואו נשמור על המינונים הנכונים של ביקורת והומור.

גיא קרן

New member
כן, גם ביקורת קשה

סן-תאי, שאלת "איפה פה המקום לביקורת קשה?" אז אני אתן לך תשובה, אמנם לא מקורית, שקראתי בפורום אחר (זה שכרמי דיבר עליו מספר פעמים). הטיעון היה, במילים שלי, שגם בתחום של בונסאי, אם הבקורות יהיו אך ורק רכות, מתחשבות ו"נחמדות" אותו אדם לא יוכל באמת ללמוד מה שגיאותיו ולפרוץ מעבר לגבולות הבינוניות. ואני אתן דוגמא קונקרטית: ודאי נתקלת לא מעט באנשים שמתחילים משתיל צעיר, עם גזע דקיק ומצפים לקבל ממנו בונסאי רציני, עב גזע ועוד כשהו שתול בכלי שטוח. אם לא יהיה מישהו שיגיד באומץ ובישירות לאותו מתחיל שמחומר הגלם שלו אף פעם לא יצא בונסאי, איך אתה מצפה שילמד? צריך מישהו לקום ולומר: עדיף לך להתחיל מחומר גלם רציני יותר או לכל הפחות לשתול את השתיל בכלי גדול מספיק וכו' ושוב הטיעון הוא של אומן בונסאי רציני.... אישית אני יותר ממסכים על העקרון של לא לחרוג ממינונים נכונים של הומור, ביקורות וכו'

amihaye

New member
מסכים עם סן-תאי.

בקשה לי לחלק מהחברים -אם נשאלת שאלה ע"י אחד מהחברים או עוברי אורח בפורום,ואינך יודע לתת תשובה לעניין ,לעיתים עדיף לחכות עם התגובה "הקשה" מהשרוול ,ולתת הזדמנות לאחרים להשיב. אם מישהו יכניס תמונה של עץ (מה שבינתיים לא קורה הרבה-ומעניין מדוע?!)-ואתם חושבים שהוא בעייתי-קחו נשימה לפני מתן התגובה ,חשבו על האיש שמאחרי העץ ,על העבודה והזמן שהקדיש לעץ ואז הגיבו,לא תגובות רכות ונחמדות ,אבל מדוע לא מתחשבות. אופי התגובות(גם הביקורתיות\עניניות) יגרום לאנשים נוספים להחליט אם להכניס תמונות של עצים משלהם או לא. והכל באהבה.

vinbe

New member
גם ביקורת קשה, אך עינינית

אני מסכים עים גיא שלפורום גם תפקיד חינוכי וברור שחינוך דורש ביקורת, גם קשה. ברור גם שהביקורת חייבת להיות עינינית ובעיקר מנומקת. דרך הגב, אני חושב שבתהליך נתוח היצירה ואירגון הביקורת גם המבקר לומד משהוא. כפי שצפוי בחלל הוירטואלי באינטרנת, הרבה מזדמנים מציצים, שואלים שאלות שכבר נישאלו ומגלים שלא השקיעו אפילו את המאמץ המינימלי לקרוא קצת על הנושא. איתם צריך סבלנות ולפעמים העצבים מנצחים. מאידך, אני אישית החלטתי להתחיל להשתתף בדיונים מפני שקראתי כמה תשובות, פו ושם, שניראו לי לא מתאימות.

kfirik

New member
מסכים איתך גיא

אני לא חושב שהפורום הזה צריך לשקול טון וחצי וכמו שאמר מורה רוחני שלי "אין בעיות לסכין יש בעיות למי שנפצע" זה לא אומר שצריך להשפיל אנשים לריצפה אבל גם לא צריך לשקול כל הברה שיוצאת בהומור

uribz

New member
הסכין, הנפצע והפוצע - והדס

KFIRIK יקר, נראה לי שהמורה הרוחני שלך שכח שלסכין יש את מי שאוחז בידית, ולמרות שבלי ספק יש למי שנפצע בעיה (פיזיולוגית) יש למי שפוצע בעזרת הסכין בעיה חמורה יותר. הסכין עצמה היא כלי נטול בעיות - תלוי איך משתמשים בו. לגבי הפופולריות של שאלות על הדסים מאיקאה, נראה לי שהם משמשים בגלל המראה האסטטי שלהם, מחירם הנוח,והימצאם בצומת הומה אדם שלא תמיד מגיע למשתלות בונסאי אמיתיות - "פיתיון" נהדר שגורר אנשים להתעניין בנושא "ומעז יוצא מתוק". אם אדם כזה שרכש שתיל של הדס מגיע לפורום - כבר טוב, עכשיו אפשר להתחיל להשכיל אותו באופן תרבותי ומתון כמו למשל: לבונסאי יש מספר קריטריונים של גזע-שורשים-ענפים ועלים, שנראה ששתיל ההדס שקנית לא עומד בהן היום וסיכוייו להגיע אליהם בעתיד קטנים. קנית שתיל דקורטיבי ויפה שיכול לעמוד על עדן החלון לתת לך סיפוק בטיפול בו ולהזכיר לנו שיש טבע שם בחוץ. אם ברצונך להפוך א-ו-ת-ו לבונסאי, טוב תעשה אם תוציא אותו מהמיכל הקטן בו קנית אותו ותשתול אותו למספר שנים בכלי אימון גדול עד שיקבל (אם בכלל) גזע, ענפים ושורשים מתאימים לעיצוב בונסאי. בשביל זה - עדיף היה לך ללכת מראש למשתלה רגילה, ולמצוא בשקלים בודדים שתיל בוגר של הדס לעיצוב שיהייה קרוב יותר להגדרות הבסיס. - עלה והצלח
אני בטוח שאתה ומרבית החברים הוותיקים יודעים את כל זה, אבל למי שטרח וקנה ועכשיו שואל, אני חושב שתשובה כזו - ישירה ככל שהינה, לא מהווה סכין ולא תפצע אותו, ובא לציון גואל. בברכה - אורי

סן תאי

New member
חברים, אין לנו מחלוקת

אני מסכים לחלוטין עם כל מילה. ביקורת קשה פסלתי משום שהבנתי את המינוח כביקורת אגרסיבית, תוקפנית, צינית. אין כל ספק שיש לבקר בהחלטיות את מה שדורש ביקורת, רק להשאיר טעם טוב. מקובל ?

בונסאי הדס

אחד העצים הראשונים שלי,לפני 3 שנים .נקנה כשתיל קטן בן שנה לערך ממשתלת גצלר בבני ציון ,השיח היה בדיוק בגודל והצורה שיש באיקאה.העתקתי אותו ישר לכלי בונסאי +כיוון ראשוני וזו התוצאה. מה שאני רוצה לומר זה שגם לשתיל מאיקאה עם ראש עגול וקטן ,יש סיכוי גדול להיות בונסאי יפה.צריך מעט אמונה השקעה ולימוד תוצאות לא יאחרו לבוא.עכשיו לביקורת קדימה אני מוכן.הדס אחד השיחים היותר קלים לעיצוב בונסאי.

vinbe

New member
מיקום בכלי

היי משה, עץ יפה. אני היתי שם אותו בכלי כפי שהוא נירא בתמונה השניה, כלומר בצד הימני של הכלי. כך יהיה לו, לדעתי, יותר איזון.

uribz

New member
האם העברת אותו לכלי אימון?

אני מניח שכן - כדי שהוא ייפתח כזה גזע יפה. ההתרשמות שלי שמהשתילים "של איקאה" קשה יהייה להוציא מערכת שורשים עילית (נבארי) יפה - האם אני צודק? ראיתי היום במשתלה מול אוני. בר-אילן שתילי הדס בוגרים, עם גזע ומערכת שורשים עילית ב 25 ש"ח, רק לגזום ולעצב. חוצמזה האם אמרו לך כבר שאתה מוכשר? - איזה יופי

את השתיל הזה ספציפית

לא העברתי לכלי אימון.הגזע והשורשים התפתחו למצב הקיים בכלי בונסאי בגודל הנוכחי. היום כמובן אני יותר חכם ובכדי לקצר תהליכים אני מעביר ישר לדלי או לאדמה.אין שום בעיה להשיג מערכת שורשים יפה ,עובדה.ניתן יהייה לראות את ההדס במוזאון וילפריד משבת 20/11/04 יחד עם עצים נוספים ומקסימים של חברי החוג, בואו בהמונכם.

erezbt

New member
שאלה בקשר להדס

א. ראיתי את בונסאי ההדס שהצגת מספר פעמים ובאמת אני מעיד שהעץ נראה נפלא. ב. לי יש נסיון עם בונסאי הדס בערך כשנה ואני חייב להודות שהוא לא מתקרב להראות בריא ומלא חיוניות כמו אצלך. הנסיון שלי מראה שההדס נוטה להתייבשות של עלים בחלקים פנימיים יותר, והוא מגיב לא כל כך טוב לגיזומים רציניים מדי. בתקופות מסוימות גיזום דרסטי הביא לצימוח צפוף מדי. ג. איך אתה מטפח את ההדס שלך שהוא נראה כל כך טוב (מים, דישון, גיזומים) ?

מאד פשוט

מערכת השקיה ממוחשבת ,4 פעמים ביום מים כמובן בהתאם לעונות השנה.אין שום בעיה עם גיזום חזק להפך ההדס מגיב מצוין עי צימוח צפוף ועלים יותר קטנים,4 שעות שמש ישירה ודישון ע"י מערכת דישון רק בקיץ.הכי חשוב אהבה אהבה ועוד המון מזה.טפו טפו טפו מלח מים.

למעלה