אמנות הלחימה

שי רגב

New member
אמנות הלחימה

אולי קצת
(אם אתם חושבים שזה "לא שייך" לפורום - אל תתייחסו), אבל לדעתי (ולדעת רועי ברששת, אף שלא שאלתי את דעתו בפירוש...) - שייך גם שייך: מדובר במאמר של פרופ' אורי מילשטיין (כן, ההיסטוריון הצבאי) על "יחידה 101". החלק המעניין (והשייך לפורום זה) הנו, לדעתי, זה המדבר על "המהפך המחשבי" שביצעה היחידה בטקטיקות הקרביות של צה"ל ועל השפעת המיפיכה הזו על צה"ל, בהמשך דרכו. קריאה מהנה.

Hwoarang

New member
צ'מע הקשר היחיד לאומנויות לחימה

זה שחיילים במזרח הרחוק בעבר, וחיילים היום "נלחמים". לאומנות לא נראה לי שיש קשר אבל רועיברששת רשם לפני חודשיים הודעה על אסרטגיות(אולי גם בקרב אני לא זוכר), וזה נמצא בנסטלגיות... הכותרת שלה הייתה "אסטרטגיה טקטיקה ומו-שין" ופה שאלה לרועי - מה המשמעות של המשפט הזה? הוא תקוע לי בראש מלא זמן.. :p

אסטרטגיה טקטיקה ומו -שין

אסטרטגיה במונחה הצבאי הרחב מתיחסת לשיקולי המלחמה . טקטיקה מתיחסת לשיקולי הקרב . מכאן שמטרות האסטרטגיה מצויות מעל שיקולי הטקטיקה . מו -שין הינו מונח סיני המתיחס לקשב בשעת קרב . דווקא לאחרונה חיפשתי חומר על קשב בקרב -אדם הנילחם על חיו מפריש הורמונים הגורמים לו" לזום מטרה " או מה שמכונה לעיתים "מנהרה " הכול מסביב מיתשתש והמטרה ברורה וחדה על כל פרטיה . מו שין הינו מצב קשב תודעתי שבו הכל ברור מאיליו -כל הנתונים גלויים וללא מאמץ מחשבתי התנועה הבאה ברורה . משמע ערפל הקרב מוסר . כמו שכתוב באומנות המלחמה "יון יון ,חון חון הקרב הוא כאוטי ,אך הוא עצמו אינו אפוף תוהו " מקווה שיותר ברור . ששת

Tonjin

New member
המממ.... מו-שין עד כמה שידוע לי

הוא מושג יפני והוא גם לא מתייחס בהכרח ל'קשב בקרב' אלא למצב תודעה מסוים שבד"כ יש לשאוף אליו בכל אמנויות הזן (קאליגרפייה וסידור פרחים גם....) דרך אגב, זה לא סותר את זה שהמושג עלול להיות סיני במקורו או להיות מבוטא בצורה דומה בסינית (אני כמעט בטוח שהוא יכתב אותו דבר -無心) ואני אשמח לשמוע בעניין מה'סינולוגים' של הפורום... (ולמעשה מכל אחד)

אמת ,נכון ויציב

מצב קשב תודעתי אינו מיוחד רק לקרב . לפרשנותי האישית והמצומצמת סוף הפרק השני באומנות המלחמה מתחיחס למצביא הנתון במצב תודעתי זה . "לכן זה המבין במלחמה פועל ואינו נבוך יוזם ואינו מותש ".

crane

New member
וו שין בסינית

אין לי מושג לגבי הכתב. היה שרשור בנושא מו שין, אם יש לך חשק לחפש (לי אין).

קשרים והקשרים .

אבל קודם מספר מילים על ד"ר אורי מילשטיין : היסטוריון צבאי חריף ושנוי במחלוקת שאינו קשור לשום גוף ממסדי בין פירסומיו הספרים : פרוץ המלחמה הצליחה שלא היתה קריסה ולקחה -מסאדת לערפת סיירת שקד עיקרון השרידות ועוד ספרים שבטח איניני מכיר (לא שקראתי את כל אילו ..)דרך אגב אחותו היא פרופסור מילשטיין המלמדת אומנות איסלמית בחוג למזרח תיכון באוניברסיטה העיברית . הקשר לאומנויות לחימה קיים -יחידה 101 למרות שלא ביצעה פעולות לאורך זמן קיבעה בצהל את "התרבות האירגונית "עליה צבאינו מושתת עד היום . תרבות אירגונית מורכבת מ 3 מישורים 1.מישור האמונות הרווחות באירגון . 2.מישור הערכים הרווחים באירגון . 3.מישור ההתנהגויות הרווחות באירגון . וכך אנשי הקרב מגע מאימינים שיתקפו אותם. שהם תמיד בנחיתות (כהנחת יסוד ) . ושפעולת התגמול צריכה להיות קצרה ומנטרלת (נקודות תורפה ). מאמר מרתק על התנהגויות וערכים בתרבות האירגונית שכתב אלמ משה כהן ניתן למצא במערכות 362 (ינואר 99). ובקשר לשיטת האימונים ניתן להגיד שלפחות אלי אביקזר לומד ,מתחקר ומשדרג כל הזמן את השיטה -למרות שהוא ינק מאומנויות לחימה שונות הוא היה ראש מדור קרב מגע בצהל במשך יותר מתקופה ארוכה . על השפעת המנהיגות בלמידה אירגונית ניתן לקרוא במערכות 369 (פברואר 2000). בטח גם לאחיקם יהיה מה להגיד בנושא ...

אני מצטער... לא ממש מבין...../images/Emo26.gif

אני מצטער, אבל אני לא ממש מבין את הקשר בין 101 ו/או המאמר הנ"ל לאמנויות-לחימה. אם אתה מדבר על התפתחות מתמדת ולמידה מנסיון - אז OK... אבל אני לא ממש מבין מה החידוש. ההקבלה שאתה עושה בין "פעולות תגמול קצרות ומנטרלות" לבין שימוש בנקודות תורפה - היא במקרה הטוב מאולצת, ובמקרה הפחות טוב - פשוט לא נכונה: ה"חידוש" שהביאה ה-101 היא לא בפעולות הקומנדו ה"קצרות" וה"מנטרלות" (את הקרדיט הזה נשאיר במטותא לסטירלינג מה-SAS), אלא בביצוע פעולות תגמול כנגד האויב (ולא להסתפק בהגנה ובתגובה כנגד הכוחות התוקפים). פעולות הנקמה התוקפניות דווקא רחוקות מעקרונות רוב אמנויות-הלחימה המוכרות לנו! אני אנסה לתת דוגמה: כשערס בא ומתחיל לדחוף אותך ולהכות אותך כי התסרוקת שלך לא מוצאת-חן בעיניו - אז אתה יכול לדחוף אותו ולתת לו כאפות ואגרופים חזרה. אתה יכול לעומת-זאת, לתת מכה זריזה, חזקה ומדוייקת לביצים/גרוגרת/סרעפת שלו - ולשתק אותו לכמה דקות הקרובות. זאת "פעולה קצרה ומנטרלת (נקודות תורפה) אם לנסות לתת דוגמה ל"פעולת תגמול" זה יהיה משהו בסגנון: אחרי שאתה חוטף מכות מאותו ערס, אתה פורץ אליו הביתה, שורף את תכולתו, אונס את אחותו הקטנה ומרביץ מכות רצח לסבתא והסבא שלו.

תגובה לאוריאד

ערב טוב אוריאד לפני שאעלה את הנקודות מחדש ובצורה בהירה יותר אני מעדיף שהדיון יהיה רגוע ופחות תוקפני בניסוחו...(חיוך של דביל שאולי פעם יבין משהוא ובנתיים מנסה ללמוד באוירה חברית ). יחידה 101 ביצעה רק 4 פעולות חלקן שנויות במחלוקת עד היום ובכול זאת השפעתה על עיצוב הדוקטורינות הצבאיות של צהל הוא מכריע . (את הדברים הללו אני לא צריך להוכיח -לך לספרות הצבאית של ישראל ומקסימום היה קורס נהדר על ישראל וצבאה באוניברסיטה העיברית -תחפש בשנתון אולי יש גם השנה ..). עכשיו מעט שיפוצים בקשר לכוחות לא סדירים : האס אי אס -ויש לי כבוד רב ללוחמים אילו אינם חלוצי הכוחות הלא סדירים. עוד במאה ה 18 הפעיל הצבא הבריטי את ה"רוג'רס רינג'רס " ונישמרו בחלקן כחלק מרגימנט 60 שכונה "האמריקאים המלכותיים ". ואם תבקש יש לי עוד דוגמאות . עכשיו להתיחסות קונקרטית "קרב מגע " הינו תולדה צבאית בסופו של דבר ויותר מכך פיתוחו והנחלתו היתה ועדיין במסגרות צבאיות . יחידה 101 היתה זרוע צבאית (חלק מגוף שלם המכונה צבא ..)וכמו בתרגיל המפורסם יד בולמת יד מכה באגרוף לפנים כך גם יח 101 ...ועל מהות המכות ...זה כבר דיון פוליטי ... לסיכום האס אי אס אינם יחידת הלא סדירים הראשונה . קרב מגע נוצר בצהל ומושפע מתפיסותיו . יחידה 101 הינה זרוע בגוף הצבא ולא "ערס שפעל בסביבה מנותקת ". יש סמנריון בנושא שניכתב לדר יגאל אייל מומחה לטרור אך אני מודה שלא קראתי אותו . אשמח להמשיך אבל רק אחרי רגיעון וחיזוקית של הדס ששת

שי רגב

New member
../images/Emo45.gif ידעתי שאפשר לסמוך עליך...

ואגב אלי אביכזר: כל מה שאתה אומר הוא (כמובן) נכון וחוץ מזה שהאיש הוא אישיות! כל טוב ושמור על עצמך!

אלי אביקזר

אמרת הכול ובכול זאת דוגמא ומופת לרוח הלוחם ורק שיהיה בריא ... שיקה תמשיך להעלות נושאים מעע יותר פיקנטים זה מוסיף מעט תבלינים בעונת המלפפונים...

למעלה