אמא שלי... אוי.

Lady In Blues

New member
אמא שלי... אוי.

אני פשוט באמת לא יודעת כבר מה לעשות או מאיפה להתחיל. אני עברתי דירה, כבר לא גרה בבית. אומנם רק בת 19, אבל זאת החלטה הכי טובה שעשיתי אי פעם. המצב בבית שלי היה באמת על גבול הבלתי נסבל. אני לא אפרט כאן את המצב שהיה בבית, כי זה באמת ימשך על פני כמה עמודים טובים. נסכם את העניין הכך שאימי אישה שקשה מאוד לחיות איתה, ושמערכת היחסים שלנו הייתה בעלת אופי מאניה-דיפרסיבי במקרה הטוב. מאז שעזבתי את הבית היחסים השתפרו דרסטית, אך עדיין נותרה בעיה אחת קשה- עברתי לגור עם החבר שלי בדירה של אמא שלו בצפון ת"א, ובונים לנו יחידת דיור על הגג. יש לי שם שתי עבודות תובעניות למדי, ואני עתידה להתחיל שירות לאומי בקרוב. אני, במקור, מחולון. להגיע מהדירה של החבר לבית שלי מסתכמת ב2 אוטובוסים וכשעה וחצי של נסיעה, לכל כיוון. כיף זה ממש לא. אני משתדלת להגיע פעם-פעמיים בשבוע, וכל סופ"ש שני הביתה. יותר מזה- אני פשוט לא מסוגלת. בשביל הפרופורציה- ביום שאני עובדת בו מ9 עד 14, אני מגיעה לחולון בערך ב16:00, וצריכה לקום למחרת ב7 בשביל לתפוס אוטובוס ישיר, שעובר פעם בשעה. כשאני ישנה אצל החבר- אני "מרוויחה" שעה וחצי של שינה, שאלוהים יודע שאני ממש ממש ממש צריכה... אמא שלי, לאומת זאת, מסרבת לעכל את העובדה שאני כבר לא גרה בבית. פשוט מדחיקה לחלוטין את הרעיון. היא דורשת שאגיע הביתה יותר, שאבוא ליותר סופי שבוע, שאבלה פחות עם החבר, שאתחיל כבר שירות לאומי (אני מודה שנסחבתי עם סידור ההליכים, אבל באמת שאני לא רואה דחיפות רבה כ"כ בעניין). לי, מצידי, הסידור הזה גם ככה לא נוח, ואני מתחזקת אותו רק כחסד של "עד שבאמת אעבור רשמית". שום דבר לא עוזר, וכל פעם אנחנו רבות על זה מחדש. הייתי אמורה להגיע לחולון היום, אבל בגלל אילוצי עבודה אני והחבר לא יכולנו להגיע. הודעתי לה בתוספת התנצלות והבטחה שאגיע גם בראשון הקרוב, גם ברביעי, גם בשני הסופ"שים הבאים ברצף וגם להתארח בכל פסח והתגובה שלה הייתה צרחות ואיומים ש"חסר לי שאני לא מגיעה בראשון, ושפה זה הבית שלי ושאני קובעת משמרות בכוונה כדי שלא אבוא הביתה ושאני אחראית לחורבן בית שני ומגדלי התאומים נפלו בגלל שאני כזאת בת מחו%$^$". כמובן שהם, עם שני רכבים ויותר זמם פנוי ממני, בחיים לא יחשבו על לבוא לבקר. זו אני שצריכה לעלות לרגל. ואני מנסה להבין- זה מה שאת חושבת שיגרום לי לבוא בכיף הביתה? שתאיימי עלי? את רוצה שאבוא כי אני -רוצה- לבוא לראות אותכם, או כי אני -חייבת-. וכלל, עם גישה כזו למה אני בכלל טורחת להתחשב בה? למה לא לנתק קשר לחלוטין? המשפחה שלי חשובה לי, מאוד. יש לי שני אחים קטנים שאהרוג ואהרג בשבילהם (וחבל לי שאחרי כל שיחה איתי הם בטח חוטפים את כל האש), ואבא שאני אוהבת מאוד. אבל די, פשוט לא נעים לי להגיע הביתה. כל ביקור או שיחה מסתיימת אצלי בדמעות ובהרגשה של "למה אני בכלל מקשיבה לה וממשיכה להגיע?". כמה שלא ניסיתי לדבר איתה על זה, ברוגע ובבגרות זה תמיד נגמר בצרחות וצעקות ואיומים. זהו, פרקתי. כל נודת מבט נוספת ו/או תמיכה, יתקבלו בכ"כ הרבה תודה.

../images/Emo24.gif

לא פשוט להיות במערכת יחסים כזו עם אמא. טוב לפחות שיש לך קשר טוב עם אביך. אני מבינה את הקושי שלך להתמודד עם אמך ועם ההתפרצויות שלה ומבינה את אי רצונך להתרחק בגלל אחייך ואביך. אני משערת שיהיה קשה להצליח לקיים שיחה שקטה ורגועה עם אמך, אולי במקום ציבורי ולהציג לה את ההרגשה הרעה שלך שגורמת לך לא לרצות לבוא. לדבר רק על ההרגשה שלך ומה קשה לך ולנסות לא להאשים אותה. בקשת נקודת מבט נוספת - אנסה להציג את נקודת המבט של הורים. (כמובן, שלאו דווקא הוריך שאותם איני מכירה) ההורים מגדלים את הילדים, מרגישים שהם אחראיים על הילדים ויודעים הכי טוב מה נכון לעשות, מאמינים שהילדים לא יכולים להסתדר בלעדיהם. הורים משקיעים הרבה בילדים ומצפים לקבל בתמורה לפחות יחס, תודה, הערכה. היציאה שלך מהבית משדרת, כנראה לאמא שלך שהיא אמא לא מוצלחת, שאת לא מוקירה לה תודה, לא מעריכה אותה. היא לא רואה את המאמצים שלך לבוא - היא רואה רק את הימים שאת לא באה. מצד שני - ברור שאת חשובה לאימך והיא רוצה לראותך הרבה, קשה עליה הפרידה. כל אדם מפרש דברים בצורה שונה והפירוש נובע מהאישיות שלו. לדוגמה, אדם שיש לו חוסר בטחון עצמי, שחשוב לו לקבל הערכה וכו' - יפרש כל דבר קטן כפגיעה בו. או אדם שסבל כילד מכך שעזבו אותו - יסבול מאד מכל סכנה שיעזב שוב. זה יכול להיות משהו שמישהו אחר בכלל לא יראה בכך פגיעה. את מוזמנת לקרוא באתר שלי (כתובתו בחתימה למטה) את המאמרים "קונפליקטים ויחסים" ו"מה כבר אמרתי". לגבי השירות הלאומי - האם את הולכת למקום שירות עם מגורים ורחוק מהבית? יכול להיות שזה יעמיד את אימך בפני עובדה שאת לא יכולה להגיע לעיתים קרובות. גם אם תהיי בלי מגורים וקרוב לבית, אימך לא תוכל לטעון שאת ארגנת משמרות. כדאי לזרז את הכניסה לשירות, אם יש מקומות פנויים טובים עכשו. בהצלחה בהתמודדות ובדרכך בחיים.

יקירתי ../images/Emo24.gif

נשמע לא קל בכלל. אני חושבת שאמא שלך לקחה קשה את המעבר, ולכן חשוב לה שתבואי לבקרה. אבל חשוב וזה תאמיני לי, מניסיון אישי, להציב גבולות ולומר שאת לא תמיד יכולה לבוא לבקר, ולא תמיד תוכניות יוצאות לפועל אבל את עושה את המאמצים לבוא לבקרה ולהיפגש איתה כי את מעוניינת בכך.

dify

New member
מניסיון קרוב

לא יודעת אם רוב האנשים היו נוהגים כמוני... אבל זו עצתי: אני בעד לשים גבול מאד ברור. לדבר באופן ברור או אפילו לכתוב את זה במכתב. להסביר שאת עובדת, ועסוקה, והחיים העצמאיים לוקחים ממך הרבה כוחות (אני משערת שאת גם עושה קניות, מבשלת ומנקה). את מאד רוצה לשמור על הקשר שלכן, אבל את לא גרה בבית יותר ולכן את לא יכולה להגיע לעיתים כל כך קרובות כאילו את גרה שם. לכן, את מקווה שהיא תבין, אבל כדי לא להתמוטט מהלחץ והנסיעות והריבים, את מיידעת אותה שבדקת והגעת למסקנה שמבחינת הזמן שלך להגיע פעם בשבוע זה אידיאלי. וזהו. מפה, שתעשה בלאגנים וצעקות כמה שהיא רוצה. עכשיו תביני משהו- אם היא תעשה בלאגנים וזה יגרום לך להגיע- היא תלמד שהבלאגנים עובדים לה וששווה ללחוץ עליה. את חייבת לעמוד בהחלטה שלך. לקבוע לעצמך זמן מוגדר ורק בו להגיע, בשאר הזמן- לא לענות לצעקות שלה ואולי אפילו לא להיות זמינה בטלפון. אני יכולה להגיד לך שעברנו משהו מאד דומה עם אמא שפשוט סירבה לשחרר, ורק אחרי שהיא הבינה שאין טעם להמשיך ללחוץ, הלחץ ירד באופן דרסטי. זה כן לקח זמן... לאט לאט אפשר להתחיל לשחרר חזרה ולהיפגש כשרוצים, אבל בהתחלה צריך לשמור על גבול סופר ברור ומובהק. נניח להגיד "אני אגיע כל יום שני אחרי העבודה ואשן אצלך אבל בשאר השבוע אני פשוט לא יכולה להגיע" וזהו. גם את וגם אמא שלך חייבות להבין שאת כבר לא גרה בבית, שאת מתבגרת, וכן, זה תהליך שקשה להתרגל אליו, בעיקר להורים כנראה...

ומניסיון קרוב שלי

אמא לא צריכה ללמוד..... הבת צריכה ללמוד איך להתנהג עם אמא .ומה שחושבים על אמא בגיל 19 לפעמים מגלים שזו הייתה טעות נוראה . כן השנים וניסיון החיים הוא הבי"ס הטוב ביותר של החיים .נכון שאני לא מכירה את הנפשות הפועלות אך מסיפורים על אמא עם מניה -דיפרסיה אני מקבלת חוות דעת רק מפסיכייאטר ולא מילדה בת 19 שהיא חושבת שכבר יודעת הכל .

dify

New member
אני לא מזדהה

עם מה שאת כותבת. זה בכלל לא משנה מה "האיבחון" של האמא, כי זה לא משנה אם האמא באמת מאניה-דיפרסיבית או שזה רק התחושה הסובייקטיבית של הבת. העובדה בשטח זה שהקשר עם האמא לא נעים לבת. ולמרות שאת מסתכלת על העולם מנקודת המבט של האמא, אני מסתכלת על העולם מנקודת המבט שמניחה שמדובר בשני אנשים מבוגרים. ונשים מבוגרות, גם אם הן אימהות הלכה למעשה, לא מושלמות ולא נפלאות ולא יודעות-כל רק כי מעצם היותן אימהות (כמובן שבאותה נשימה גם הבנות לא מושלמות באופן טיבעי). ולכן לא צריך להכריח בכוח. אם לילדה לא נעים לבוא, אם זה דורש ממנה המון אנרגיות, הן מבחינה טכנית והן מבחינה נפשית, אם זה חלק מתהליך ההפרדות הנורמלי והמקובל לגיל זה, אז לא צריך לכפות בכוח מפגשים משפחתיים רק כי ככה האמא רוצה. לא המלצתי לנתק ניתוק מוחלט, כן הצעתי לשים גבול ברור, להעביר את המסר שהבת היא אישה בוגרת עם תוכניות חיים שלה, ולא, האמא וצרכיה הם לא מעל הכל. בגיל הזה, אני בטוחה, שלבת יש עוד כמה דברים בסדר העדיפויות שלה (עבודה, אחזקת בית, חיי חברה) שלא בהכרח צריכים לבוא אחרי הצורך של האמא להרגיש הכי חשובה. גם האמא וגם הבת יתרגלו עם הזמן לזה שהבת תהיה נפרדת מהאם, זה טיבעי בגיל הזה, ולדעתי, אין טעם להכריח בכוח את הבת להגיע אם זה ילווה בפרצוף חמוץ ובתחושת לחץ. והאמת, לא נשמע לי סביר שאדם ששוכר לעצמו מקום משלו חוזר לישון אצל אמא 3 פעמים בשבוע... תני לבת את הזמן להגיע לצורך שלה לחזור לקשר חם עם האמא, ואז הקשר יהיה ממקום הרבה יותר טוב. לדעתי :)

לגטימי לא להזדהות עם דברי

צר לי לומר לך שהיום תהליך ההתבגרות מתחילה בגיל מאוד צעיר ביחס לדור שלנו אך לצערי הרב היא נמשכת תקופה ארוכה וגם אחרי גיל 20 אתם עדין לא בוגרים .לצאת מהבית זה לא רק לגור עם החבר זה היכולת שלך להחזיק עצמך כלכלית ולא להסתמך על ההורים האם לזה הנערה מודעת ?

dify

New member
האם *את* יודעת שהיא לא מחזיקה את עצמה?

אני לא ראיתי בשום מקום שהיא ציינה שהאמא מממנת אותה. אני גם קראתי שהיא עובדת... וחוץ מזה לאמא יש את הזכות המלאה לא לתת לביתה עזרה כלכלית בשלב הזה של החיים. אני לא יודעת מה זה "הדור שלנו". אני בת 33... למיטב ידיעתי יש לך ילדים בערך בגילי... כך שאני לא בטוחה שאנחנו מאותו דור... וכן, יש אנשים, גם בני גילי, שממשיכים להיעזר בהורים. אני אישית מאמינה שזה קשור לכך שההורים מאפשרים ולערכים שההורים חינכו עליהם... כי לא, זה לא חייב להיות ככה. עובדה. זה לא חייב להיות ככה אצל אנשים מהדור שלי, וזה לא חייב להיות ככה אצל צעירים ממני (בואי נגיד שאני מכירה מגוון אנשים במגוון גילאים, וחלקם כן נעזרים וחלקם לא, אני לא ראיתי מתאם לגיל דווקא). אני דוגלת בזה שאדם צריך להיות עצמאי מבחינה כלכלית, ללא ספק זה היה החינוך שקיבלנו בבית, וללא ספק גם אני וגם אחי בן ה27 ספגנו את זה היטב ולא נתמכים. אני מסכימה איתך שגיל ההתבגרות מתחיל בגילאים מוקדמים יחסית ונמשך היטב לתוך גילאי ה20 פלוס, אבל, בעיני, דווקא העובדה שבגיל צעיר יותר נוער מבקש יחס כלמבוגר, הוא צריך להוכיח מוקדם יותר את "בגרותו" ולכן, לדעתי, אפשר לדרוש ממנו למממן לעצמו כלכלית דברים שהוא רוצה לעשות "כי הוא כבר מבוגר". ולכן אם האמא הנ"ל לא חושבת שהבת שלה בוגרת מספיק לצאת מהבית- שלא תעזור לה כלכלית, והבת תסתדר או לא תסתדר בכוחות עצמה. אבל אם הבעיה היא לא שאלת היכולת של הבת אלא תחושת השליטה של האם, אז הבת חייבת לשים גבולות ברורים, אחרת גם בגיל 45 היא תמצא את עצמה נכנעת לאמא שתלטנית. ואני בטוחה שאת מכירה גם כאלו מיקרים.

Lady In Blues

New member
הצחקת אותי.

אמא?! עוזרת לי כלכלית?!?!
למעשה, היא טורחת להזכיר לי כל חודש ולגבות ממני כסף על חשבון הטלפון שלי (לגיטימי, אבל היא עושה זאת בצורה נורא מגעילה). אנחנו אומנם לא משלמים שכירות (שוב, גרים אצל אמא שלא), אבל אני קונה לעצמי את הבגדים, אוכל, משלמת למוסדות בעצמי ובאופן כללי, חיה טוב מאוד. אמא לא תורמת שקל.

Lady In Blues

New member
אני מאוד לא מעריכה את טון ה"דיבור" שלך.

הרבה שנים חייתי במחשבה שהבית שלי הוא בית נורמאלי, שככה אמא מתנהגת. אמא שלי פגעה בי נפשית בצורה מאוד מאוד חזקה. במודע, ולא במודע. עכשיו, בגיל מאוחר יותר, אני רואה כמה קריאות נואשות לתשומת לב זעקתי, וכמה היא התעלמה מהם. כאני אומרת "אישה קשה", זה בעיקר בשביל לעדן. ואם היית טורחת לקרוא באמת היית רואה שכתבתי שלמערכת היחסים שלי ושלה היה אופי מאניה-דיפרסיבי, ולא שהאופי של אימי הוא מאניה דיפרסיבי. ואני, אגב, מרגישה חופשי לאבחן מצבים ואנשים על סמך הניסיון הלא קטן בכלל שלי עם מחלות נפש.

שימו לב לכתוב

הכותבת לא עשתה אבחון פסיכיאטרי, היא רק אפיינה את אופי מערכת היחסים שהיא עם ירידות ועליות. היא כתבה: "מערכת היחסים שלנו הייתה בעלת אופי מאניה-דיפרסיבי במקרה הטוב. מאז שעזבתי את הבית היחסים השתפרו דרסטית...". הכותבת לא גרה בדירה שכורה, אלא אצל האמא של החבר. גם זו יכולה להיות סיבה להגביר את הכעס של האם, אולי היא חושבת "מה, אמא שלו יותר טובה ממני?" וזו מחשבה שיכולה לעורר הרבה עלבון וכעס. "ובונים לנו יחידת דיור על הגג" - גם זו יכולה להיות סיבה לעלבון - "הם נותנים לה מה שאני לא יכולה". רציתי להבין מה פירוש "לי, מצידי, הסידור הזה גם ככה לא נוח, ואני מתחזקת אותו רק כחסד של "עד שבאמת אעבור רשמית". - האם זה אומר שאת מחזיקה את הקשר עם הבית רק בגלל שאת לא בטוחה בקשר עם החבר? האם זה אומר שאת מחכה לרגע של התנתקות סופית מהמשפחה? - אולי את משדרת זאת לאמא שלך ומגבירה את ההפגעות שלה? את לא יכולה לשנות אדם אחר, אך את יכולה להשתנות ולשנות התנהגותך. אולי תבחני מה פוגע באימך, מהן הנקודות הרגישות שלה ותפעלי בכדי להרגיע אותה ואז המצב ישתפר.

Lady In Blues

New member
ובכן, כן.

ביני לבין אמא של החבר יש יחסים מעולים, אני נורא אוהבת אותה. מצד שני, אני מכירה את אמא שלי ולעולם לא אומר זאת בפניה, או ארמוז לכך. לא, אני מחזיקה את קשר הביקורים באמצע השבוע בבית בגלל שעוד לא עברתי "רשמית" לחבר. הדירה שלנו עדיין בבנייה, אבל פרקטית כל מרכז החיים שלי כבר כאן. הבעיה היא שזה מעגל, וכבר הסברתי את זה לאמא שלי. כשאני מגיעה הביתה ומקבלת מבול של צעקות ודרמות על זה שאני לא באה מספיק, לא רק שזה יוצר אצלי אנטיגוניזם למקום, זה גם גורם לי לחשוב "בבית של החבר מתייחסים אלי שונה לגמרי. שם הרבה יותר נעים לי." כשאמא שלי חושבת שהיא מאבדת אותי, היא מתחרפנת מזה, צועקת עלי (כי זו הדרך היחידה שאני מכירה), אני נעלבת ובאמת מתרחקת יותר. וזה לא רק כשהיא צועקת עלי, זו פשוט האווירה בבית. לא נעים לי להיות שם. בסופו של דבר, מה שמצחיק אותי היא שהיא זועמת על כך שאני משפיעה על האחים שלי. כלומר, בגללי הם הבינו שיש אופציה אחרת, ושלא צריכים לסבול את הדמנטיות שלה. ועל זה היא כועסת עלי.

לנושנוש

New member
לא תוכלי לרצות אותה...

אין יצאים ראש עם אימהות כאלה... אולי את מטופלת או שכדאי שתהייה אצל פסיכולוג למען שפיות של עצמך. אני יכולה להציא לטפל באימך כמו בילדה קטנה וכל פעם שהיא מתחילה בצעקות ברגע שהגעת- פשוט לצאת בדלת. אולי זה יעזור באיזה שלב... איו לצאת איתה ראש לצערי(זאת רק דעתי כמובן). אין לך אפשרות לשמור על קשר עם אחים ואביך "בעקיפין"? מקווה שיכאב לך פחות עם השנים.

למעלה