אמא כמעכבת רגשית.

lobliba

New member
אמא כמעכבת רגשית.

היי ,נעים מאוד,יצא לי ככה לקרוא קצת בפורום..ויש לי משהו שיושב לי על הלב כבר המון זמן,מניחה שזה הפורום לדון בו על זה או לקבל לכל הפחות הכוונה לאן לפנות.
אני בת 21,אחרי שנתיים של שירות לאומי ונכון לעכשיו סטודנטית למדעי המחשב.
יש לי כמו צל שמלווה אותי כל החיים,בשנים האחרונות רק הצלחתי לאבחן שהצל הזה הוא לא נורמאלי,והגודל שלו בחיים שלי משפיע בעקיפין וגם במישרין על כל דבר בחיים.-הצל הזה הוא אמא.
גדלתי כילדה מאוד קשורה לאמא,אני ילדת סנדוויץ'-מעלי 2 בנים שלא דיברו איתי כל הילדות וגם היום היחסים לא מדהימים,מתחתי 2 בנות. גדלתי צמוד לאמא,אמא היתה הכל עבורי,לא הייתי רוצה ללכת לחברות לישון אצלן בגלל אמא-מלאה בהמון אהבה כלפיה.
אמא שלי היא אישה מאוד חזקה,ומאוד מניפולטיבית ושתלטנית ברמות אחרות לגמרי,מי שקרא את 'סופשבוע' של מעריב השבוע על הבת של מבקרת המדינה,יכול להשוות את זה קצת לאמא שלי-בחיים לא תראה שקשה לה או שכואב לה-היא נוטה לזלזל באנשים אחרים וכל מה שהיא לא מסכימה איתו בעייניה הוא לא טוב. אמא מאוד מאוד ביקורתית ,כל דבר שואלת כל דבר מתעדכנת תמיד החדר צריך להיות פתוח כדי לראות מה אני עושה, לא היה לה אמון בכלל בנו,האינטרנט תמיד היה פתוח רק לשעתיים וגם לאתרים מסויימים,לא היתה נותנת לי להיות לבד כמעט.
ההורים שלחו אותי לאולפנה בכיתה ז' שלא התחברתי אליה,מבחינה חברתית תמיד הייתי במרכז,אבל מבחינת סגנון האולפנה לא התחברתי,כל הסגל היה נגדי וכל פעם הייתי בשיחות אצל מורים ורבנים אצלי באולפנה,כל פעם הייתי על תנאי,לא סבלתי את המקום..מבחינה לימודית הייתי טובה אבל לא סבלתי את המקום..ביקשתי מההורים שיעבירו,הם לא הסכימו והתקופה הזאת בחיי היתה שחורה מאוד.מלא צרחות עם אמא בבית הייתי בוכה מלא והיא היתה פשוט מתעלמת ממני אמרה שאני מאמללת לה את החיים,שאני בחורה נוראית,פרחה,מטומטמת שסופי להיות קופאית כל התקופה הזאת גררה גם התדרדרות לימודית כי כאב לי,זה היה מצב של בין הפטיש לסדן בבית נורא ואמא צורחת עלי ובבי"ס סיוט-אני הבחורה הבעייתית.
כל פעם שמשהו לא היה מוצא חן בפני אמא שלי היא לא היתה מדברת איתי חודשים.אני מבחינתה הייתי הדבר הכי גרוע ונורא על פני האדמות.
ככה עברו קרוב ל4 שנים שבהמלכם הספקתי לפתח לעצמי הפרעות אכילה אחרי שאמא טענה ששמנתי,התגברתי על ההפרעות לבד ויצאתי מזה והספקתי לפתח לעצמי דימוי עצמי לא מזהיר. התחילה להיות לי חרדה ממבחנים אחרי שאמא טענה
שאני מטומטמת (אני מגיעה ממשפחה אקדמאית מאוד,אמא רואת חשבון אבא מהנדס חשמל בכיר,אחי הגדל גם לומד הנדסת חשמל ואח השני טייס).

שירות לאומי שנה ראשונה עשיתי בלונדון התרחקתי מהבית ופתאום הצלחתי לראות את עצמי פורחת ,אבל הרגשתי שיש איזשהי תקרת זכוכית
,א.אני לא מסוגלת להתמודד עם ביקורתיות,
ב.אני לא מסוגלת לעשות משהו שיאכזב את אמא,פשוט לא מצליחה לראות את עצמי במרכז,כל דבר קטן שאמרו לי -לא הצלחתי להתגבר עליו,כאילו אין לי את היכולת לסנן
ג.פשוט לא מצליחה להאמין בעצמי.

סיימתי עוד שנה של שירות לאומי וחזרתי לארץ,אמא הכריחה אותי להתחיל ללמוד כשאמרתי לה שאני רוצה לחסוך קצת כסף ואולי לטייל היא לא דיברה איתי חודשיים ולא הפסיקה להגיד לי שאני הולכת לזרוק את העתיד שלי לפח ושאני אראה איך אני אגמור בתור מוכרת בקסטרו,רק כי בא לי לחסוך כסף כדי לקנות סמרטוטים.היא פשוט לא התה מדברת איתי,וכשניסיתי לדבר איתה היא לא נתנה-אז הייתי צורחת,ואז היא אמרה לי שאני חייבת פסיכיאטר כי יש לה בת משוגעת.
התחלתי ללמוד,ואני פשוט מרגישה שיש איזשהי תקרת זכוכית שאני לא יכולה לשבור
א.החרדה הזאת ממבחנים ומחוסר הצלחה -כל מבחן שלא הצלחתי גרם לי להסתגר בחדר ולבכות במשך ימים ולחשוב שאני אפס פשוט אפס.
ב.חוסר מימוש,אני מרגישה שאני יכולה יותר ושמשהו מעכב אותי.

אנשים מסביב מגדירים אותי כבחורה מאוד חזקה מאוד מחושלת,מאוד מוכשרת, ומאוד יפה,אני לא מצליחה לראות את זה.כל פעם שאני לידה היא מקטינה אותי,משתמשת במילים לא יפות וטוענת שאני בת נוראית ושאי אפשר לסמוך עלי.אני רואה שיש בי יכולות מסויימות אבל אני לא מצליחה מספיק להאמין בזה,אני לא מצליחה להוציא אותם החוצה,היא מכאיבה לי מאוד,אני בת 21 והיא עדיין כופה עלי לחזור הביתה בשעה 12 בלילה ואין עם מי להתווכח אם לא אני אמצא את עצמי מחוץ לבית. עכשיו בגלל שאני לומדת אין לי את היכולת לעבוד ולהחזיק לעצמי דירה כי היא לחצה עלי להתחיל ללמוד כבר בתחילת השנה.
כל ריב איתה גורם לי לפרוץ בבכי מטורף,היא הדבר היחידי בעולם שאני בוכה ממנו,או שמשגע אותי ברמות האלה ומוציא ממני כל כך רעל ,היא כופה את עצמה עלי,לא נותנת לי ספייס מפעילה עלי מניפולציות ..מול אף אחד בעולם אני לא כל כך חלשה וחסרת אונים ,אני מאוד חזקה יצוגית ומשדרת יציבות כלפי חוץ והיא פשוט גורמת לי להרגיש אפס.

אני לא יודעת מה לעשות,איך להתמודד עם המילים הקשות שלה,איך להרים את עצמי
איך להתקדם מפה.
אשמח לכל עזרה.
לבנת

lobliba

New member
אני אוסיף שאת הדברים האלה לא רואים

בכלל כלפי חוץ,אני נראת בחורה שופעת ביטחון עצמי.
בנוסף-אמא מולי בחיים לא החמיאה אבל מאחורי הגב לא מפסיקה להלל את כמה אני חכמה ויפה ועצמאית ומוכשרת.

ליבה - נתחיל בטוב שבך - מודעותך !כעת השאלה

היא : מה עושים עם כל המטענים הרגשיים ,הלבטים,חוסר הביטחון איך להתמודד עם עצמך ועם המצב ,מה עושים עם אמא ,מה עושים עם החיים.... - לבד,קשה ביותר לצאת

מהלופ הרגשי והתלות באימך של ילדותך ושל היום.מעשית,יציאה מביתך ויצירת מרחק מביתך,יוכלו במשהו לעזור כדי להימנע מהחיכוך היום יומי ומהכפייה מצידה,וקצת

יותר "אוויר" לנשימה עבורך בחייך הפרטיים והעצמאיים. אך כדי להשתחרר ממועקות נפשיות ומתפקוד בעייתי בשל דמותה של אימך בחייך מקטנות,הדרך הטובה כדי באמת

ליצור שינוי מהותי ועמוק - זה טיפול פסיכולוגי.נכון,זה להיכנס לתהליך ,צריך מוטיבציה (מודעות עצמית ואינטליגנציה - יש לך כבר
) וכמובן יכולת כלכלית .

הבחנתי שכתבת על שובך הביתה לשם חיסכון בהוצאותייך,אך לי נראה שחשיבות הטיפול עבורך היא חשובה ביותר כדי לצאת לחיים בהצלחה.

יש כמה מסלולים של קבלת טיפולים מסובסדים - בקליניקות האונברסיטאיות (באמצעות מתמחים בפיקוח מקצועי),קופ"ח,או לשכת הרווחה - חינם.

מצאי את הדרך לטובת עצמך לישם הצעתי למרות הקושי הקיים.ככל שתקדימי בכך כן ייטב לך ותיווכחי שהיה שווה מאוד המסע.בהצלחה.

lobliba

New member
איזה סוג טיפול ומטפל עדיף?

אני לא שוללת טיפול אם הוא יגרום לי למקסם את יכולותי אני בעד.
מה עלות של דבר כזה? מפחיד אותי לחשוב ללכת למטפל לא טוב.
ומה משך הטיפול לדעתך?עניין של 3 חודשים?שנה?יותר?

reva7

New member
היי

קודם כל, באמת יש לך המון מודעות וזה "צעד" ראשון שהוא גדול ומשמעותי !

בקשר לסוג הטיפול, אני לא כל כך יודעת
אבל אם הולכים על טיפול אצל פסיכולוג קליני\פסיכותרפיסט זה ייקח כמה זמן שזה ייקח- אין לזה תאריך תפוגה, מתי שתרגישו (את והמטפל) שאת מוכנה "לצאת לעולם"
וצריך לקחת בחשבון שזה לא הוקוס פוקוס וזה מצריך סבלנות

שיהיה בהצלחה ! ושנה טובה

טיפול משמעותי ומקצועי טוב יכל להיות גם מס'

שנים,כן כן
.יש שיטות מקוצרות ויש ארוכות מאוד (באנליזה קלאסית) .לכן ,חשוב מאוד למצוא את המטפל / ת הטוב ביותר עבורך - בעל מקצוע טוב,ניסיון ווותק,אך לא פחות

חשובה הכימיה ביניכם.כך שכדאי להקפיד על הפרמטרים הללו כשרוצים תוצאות טובות ,ואם חשים שזה לא זה - מחפשים הלאה את המתאים.בעניין הזה,זה כמו לגבי כל רופא

ורופא מקצועי - לא כולם טובים,לא כולם מתאימים לציפיותינו...! בהצלחה.

להתמודד עם אמא

הי לבנת,
נראה לי שבנוסף לתהליך טיפולי, בדרך זו או אחרת, כדאי לך גם לנסות לצאת מהבית למעונות, או לבחור אוניברסיטה שתהיה יותר רחוקה מהבית, אפילו אם תצתרכי לעבוד תוך כדי הלימודים
זה שווה את ההשתחררות מאמא - שלא רק "פסיכולוגית" יושבת עליך אלה גם בחיי היום-יום - חזרה הביתה וכו'

עם כל הקושי, וזה בהחלט קושי אדיר שאמא שלך לא מקדמת אותך אלה חוסמת אותך - אני רוצה לתת לך פרופורציה "נורמטיבית" שזהו בדיוק הגיל להתחיל להסתכל על אמא - על היתרונות והחסרונות שלה, וכמובן על הרצף של החיים
זהו עוד שלב בניפרדות מההורים.

ד.א. מה התפקיד של אבא, יש מצב שתוכלי להיעזר בו?

דנה שלמון
תרפיסטית באומנות
מתמחה בחלק הריגשי של החיים.

הדפוס הזה

הוא דפוס מאוד קדום ביחסים שלכן - דפוס שנשאר שלכן. ואת, למרות שמסביב יש לך המון עדויות לכך שאת לא מהמתקפלים בקלות, מולה את מתקפלת.

קשה להגיד לך איך להרים את עצמך - זה משהו שתצטרכי ללמוד לעשות תוך כדי תמיכה. הרעיון הבסיסי כשרוצים לשנות סכמות הוא להכיר את המנגנון, לזהות אותו, לדעת איך הוא מפעיל אותך ובכל זאת לבחור לפעול אחרת.

קראי קצת על טיפול ממוקד סכמה, אולי זה ידבר אליך
http://www.cognetica.co.il/?CategoryID=301&ArticleID=194

lobliba

New member
האמת מאוד דיבר אלי...

זה סוג מסויים של טיפול כל פסיכולוג עושה את זה?

צריך לבחור

פסיכולוג שיודע לעבוד על פי השיטה.
כלומר שעבר את הקורס, ומטפל על פיו.

יש כאלה שלמדו בארץ ויש כאלה שלמדו אצל המקור (ג'פרי יאנג).
כשמחפשים טיפול שכזה נוברים ברשת ושואלים את אלה שאת מגיעה אליהם אם הם עובדים על פי השיטה.
דרך אחרת זה ליצור קשר עם פרופ' אשכול רפאלי (דרך אונ' בר אילן או בכל דרך אחרת שתמצאי לנכון) ולשאול אותו היכן יש מטפלים הקרובים לאזור מגורייך. הוא מכיר כמעט את כולם.

מיכל712

New member
היי

היי,
קראתי את מה שכתבת ומאוד הזדהתי.
אני גם גדלתי עם אמא מאוד חזקה, בקורתית, שטלתנית ומניפולטיבית. במקרה שלי כשהיא סיימה לצעוק היא התחילה להרביץ והיתה שולחת גם את אבא להרביץ לי והוא תמיד ציית יפה מאוד. אני הבת היחידה שקיבלה מכות. היא גם היתה אומרת לי ללכת להביא את החגורה מהארון כדי שתוכל להרביץ לי איתה ואני הייתי צריכה ללכת להביא אותה.הייתה סוגרת אותי בשרותים, לא נותנת לי לאכול ובעיקר מרביצה. אני תמיד הייתי חיה רעה, טינופת, אפס, ..אבא שלי גם אמר לי יום אחד שהוא מתחרט על הרגע שהוא השפיך אותי החוצה.
אני לא יודעת למה אני מספרת לך את כל זה.
אני לא רוצה להפיל עלייך את הבעיות שלי, אבל משהו במה שכתבת קצת ניחם אותי שאני לא לבד, ואולי זה גם יכול לנחם אחרים או אותך.
כשהייתי צעירה העזתי להתקשר פעם אחת לער"ן והם לא ענו ואז סיפרתי להורים שהתקשרתי, כי פחדתי שעשיתי את זה והם לא יודעים ואבא שלי אמר לי שיש לי מזל שלא ענו כי אם היו עונים הם היו צוחקים עלי. לא התקשרתי יותר.
היום אני בת 35 ומגיבה מולה ומול אבי בדיוק כמו שהייתי ילדה, בוכה, צועקת, נעלבת.
אבל הבעיה היא שאני גם מתנהגת ככה, בדיוק כמו ההורים שלי כלפי אחרים, בכעס ובהרמת קול.
אני יודעת שאני צריכה טיפול, וכרגע אני פשוט לא יכולה להרשות את זה לעצמי.
הרבה שנים גרתי מחוץ לבית וחשבתי שאני אצליח להתמודד אבל בסוף הדפוס של הכעס והבכי והחוסר אונים היה חוסר בסטואציות שונות.
כנראה שאין דרך אחרת חוץ מטיפול.
אני מאחלת לך הצלחה ושנה טובה.
אגב אני סטודנטית לראיית חשבון.

תמיד כל כך עצוב לי לקרוא על הורים כאלה. ובעיקר על ילדים כאלה

אכן, את צודקת -- אין דרך אחרת חוץ מטיפול.
כי כמו שאת רואה, הדפוס של אלימות והתעללות נוטה לעבור מההורים לילדים.
ילד שעבר התעללות לעתים קרובות יהפוך לעתים קרובות להורה מתעלל בעצמו.

אגב, יש לך טעות מאוד בסיסית: אשה אלימה זו לא אשה חזקה.
אדם חזק הוא זה שיודע לפתור את הבעיות שלו בלי אלימות.

כמו שנאמר "איזהו גיבור? הכובש את יצרו".

מקווה מאוד שתספיקי לעבור טיפול לפני שתהפכי לאמא בעצמך.
אני הייתי שמה את זה בעדיפות ראשונה -- לפני כל בילוי או מותרות אחרות.

את כבר רואה שזה משפיע על הזוגיות. ילדים, בניגוד לבני זוג, לא יכולים לברוח מאשה אלימה.

אז התייעצות או שתיים בפורום זו התחלה טובה. אבל לטווח הרחוק -- צריך פתרון הרבה יותר עמוק.

שיהיה בהצלחה

*כמובן

שצריך להיות כתוב:
"ילד שעבר התעללות, לעתים קרובות יהפוך להורה מתעלל ,בעצמו."

מיכל712

New member
הי

רציתי רק לומר שלעולם לא ארים יד על איש ובודאי לא על ילד שלי, אם יום אחד יהיה לי.
אני גם לא אומרת דברים פוגעים כשאני כועסת, אני מאוד רהוטה ודיפלומטית.
אני תמיד מכבדת את סובביי, למעט זה שאני מרימה את הקול וכועסת - שזה באמת חוסר כבוד - אבל זה רחוק מאוד מהתנהגותה של אימי בכל הקשור להתעללות ואלימות.

מיכל712

New member
עופרה?

גרמת לי לחשוב מאז הודעתך ללא הפסקה.
המשפט הזה שרשמת - שאני גדלתי להיות אדם מתעלל כמו הוריי...
כשכתבתי שאני מתנהגת כמו הוריי - בכעס ובהרמת קול, התכוונתי שהאופן שבו אני מתקשרת הוא לקוי.
דפוסי השיחה שלי הם בעייתים, אני צריכה לשפר את הדרך שבה אני מתקשרת עם אנשים. בין היתר בגלל דמוי עצמי נמוך שיש לי, חרדות, לחץ, והרגלי התנהגות שסיגלתי לעצמי. אבל אני לא חושבת שזה הופך אותי לאדם אלים / מתעלל. את חושבת שכן?

מיכל712

New member
בעצם אל תעני

אני מעדיפה לא להכנס לזה.
אני יודעת שאני לא אלימה, ואני יודעת שכשאני כועסת זה תמיד בתגובה לכעס של מישהו אחר, זו התקפת פאניקה, אני נלחצת ומתחילה לדבר מהר ותוך כדי טון הקול שלי עולה. במצב של כעס כזה אני מתחילה לשכנע בצדקתי והדבר האחרון שאני עושה זה לפגוע במי שמולי, לפחות לא במילים מכוונות ולא במניפולציות. כל מילה שאני אומרת במצב כזה היא הוגנת ומידתית לסיטואציה, לפחות אני מאוד משתדלת שכך יהיה, אלא שזה נאמר בפאניקה, בלחץ ובטון כועס, ולכן לא מתקבל בחיבה.
אם הייתי אומרת את אותם הדברים לאט יותר ומאפשרת לצד השני לסיים את דבריו השיחה לא היתה עולה בטונים וכל אחד היה יכול להתבטא באופן שווה, ולהסכים שלא להסכים בנחת. אני לא מחפשת נקמהבמי שפוגע בי, ואני תמיד מתנצלת אחרי שהרמתי את הקול, תמיד.
הסיבה העיקרית שאני רוצה לטפל בזה היא בשבילי - כדי שיהיו לי חיים נוחים יותר, עם פחות עלבונות ופחות עימותים.
אני מעולם לא התעללתי באף אדם, אני מאוד הומנית ואוהבת אנשים וחיות.
אין לי ספק שאני לא אדם מתעלל.
והאמת, לאחרונה הבנתי, שגם הוריי אנים מתעללים, כפי שהגדרת.
גם הם נפגעים ומסתכלים על הסטואציה מנקודת מבט מסויימת, ואני חייבת לומר לגבי אימי, אימי כן אדם חזק.
היא התמודדה עם החיים בחוזק רב ועדיין עושה זאת. מבלי להרים ידיים ונותנת לי תמיכה, אל אף הקשיים שלה ואולי איתי.
אדם חזק יכול להיות חלש בסטואציות מסויימות, אבל זה לא הופך אותו לאדם חלש. אני מכבדת אותה מאוד למרות שאני לא מסכימה עם הרבה דברים שעשתה אבל אני יודעת שאילולא היא לא היה לי בית או משפחה, והיא אמא אוהבת למרות הקושי לבטא את האהבה הזו תמיד.
מאוד קל לשפוט, אבל צריך גם להכיר בערך של מעשיה לצד הבקורת שישנה.
תודה על הודעתך, וסליחה שקשה לי איתה.

מיכל

סליחה שלא הגבתי קודם, כשעוד רצית שאגיב.
פשוט הייתה לי איזו בעיה במחשב.

האמירה שלי, שילד שעבר התעללות הופך להורה אלים -- זו אמירה כללית. או סטטיסטית.
במקרים רבים זה קורה כך.
זה לא אומר שזה קורה כך תמיד.
בוודאי יש ילדים להורים מכים, שמחליטים "את זה אני לא אעשה לילדים שלי" -- ועומדים בזה.
אבל זה קשה.
כי אלימות -- זה הרגל כזה.

מה שהדליק אצלי נורה אדומה לגבייך הוא שאמרת שאת עונה בצעקות וכך רבה הרבה עם אנשים.

אם זה מתחיל ונגמר בצעקות, אז -- נו מילא.
גם אני,אגב, נחשבת אדם כעסן.

אבל את כותבת שאימך הייתה מרביצה לך בחגורה, סוגרת אותך בחדר ומרעיבה אותך. ואביך היה מקלל אותך.
בוודאי היו להם סיבות לרגש הזה של הכעס.
אבל ההתנהגות הזו היא, לפי כל הגדרה, התעללות.

אז טוב שאת מודעת לעצמך וחושבת על הנושא.
אם את מרגישה שאת מצליחה לשלוט בעצמך, את יכולה להמשיך לנהל את חייך כך.
אך אם באיזשהו שלב את מרגישה שזה יוצא משליטה, אז כדאי לפנות לטיפול.

זו דעתי.

Optimistic Girl

New member
סתם תהייה

אנשים שלומדים תואר,
יש גם מלגות
אבל האם המלגות מכסות את כל התואר?
לא חושבת...

נשאלת השאלה,
אם יש לך כסף לתואר, <אולי יש לך אני רק מניחה זאת>

איך זה, שאת לא רוצה לפנות כסף לטיפול בעצמך?
אין כסף זה אולי רק תירוץ?
כאילו אפילו מפגש של פעם בשבועיים היה יעיל לך

את בחורה צעירה, תטפלי בעצמך, כל עוד את מודעת שאת רוצה לשנות את עצמך לטובה

<יש אנשים שלא מודעים לכך שהם צריכים עזרה, וזה הכי עצוב
>

יש טיפולים קצרי מועד שתוך מספר מפגשים, האדם יוצא חזק יותר
מדברת מתוך ניסיון אישי.

יש בזה משהו.

מיכל סטודנטית לראיית חשבון. בחשבון לטווח ארוך, טיפול זו השקעה.
ואגב, בגיל 35, היא כבר לא ממש עונה להגדרה "בחורה צעירה".
כדאי לטפל בזה לפני שיש ילדים.

מיכל712

New member
הי

תודה שאתן מגיבות, סתם נכנסתי לא ציפיתי לראות עוד תגובות בעניני.
מחמם את הלב.
לגבי הכסף - יש לי כבר תואר (בכלכלה) שסיימתי לפני 10 שנים.
היום אני עושה הסבה לראיית חשבון, את ההסבה הזו כבר שילמתי לאט לאט ונכון להיום אני כבר לא משלמת יותר, כי סיימתי לשלם עבורה למרות שטרם סיימתי את הבחינות (יש בחינות שדחיתי מבלי לגשת ובימים אלה אני נגשת אלהן) ולכן אני עדיין סטודנטית ועדיין מוגבלת ביכולת שלי להתפרנס.
אני עובדת בעבודה חלקית שמכסה הוצאות בסיסיות בלבד, אני לא מוציאה כסף על מותרות בכלל.

למעלה