אמא יהודיה

• פותח הנושא magy
  • פורסם בתאריך

magy

New member
אמא יהודיה

כתוב בלועזית..........אבל ביידיש.......... מי שיואיל לתרגם.............יבורך............ א-יידישע מאמע. אחד השירים הכי רגשניים בשפה האידית.......... השיר עלה ....... (בעקבות התכתבות.... עם שני חברי פורום) Originaltext: Ikh vil bay aykh a kashe fregn, enfert ver ez ken. Mit velkhe tayere farmegn bentsht g´tt alemen ? Men koyft dos nisht far keyn shum gelt, on oykh far keyn geveyn. Ver ez hot farloyrn, der veyz shoyn vos ikh meyn. Ver iz bay dayn vigele gezezn tog un nakht ? Ver hot bay dayn kranke-bet keyn oyg nisht tsugemakht ? Bay vemen zent ir ale tayer, ale sheyn un gut ? Ver hot far aykh avekgegebn dos letste tropn blut ? A yidishe mame, nisht git keyn bezerz oyf der velt. Vi a yidishe mame, oy vey, vi biter ven zi felt. Oy vi likhtik un sheyn iz in hoyz, ven di mame iz do, oy vi finzter un biter vet, ven g´tt nemt ir oyf in oylem haboo. In vazer, in fayer, volt zi gelofn far ir kind, nisht haltn ir trayer, dos iz gevis di grezte tsind. Oy vi gliklekh un raykh iz der mentsh, vos hot az a tayre mame, gebentsht fun g´tt , az an altitshke, tayre mame, yidishe mame mayn.

אורניהו

New member
ולי סיפור מרגש בעניין 1984 [ברשיה]

על האוטוסטרדה למילנו נמצאת העיר ברשייה.הגענו לכאן לאחר שביקרנו באגם ´גרדה´.לקראת הערב נכנסנו לעיר וחיפשנו לינה.מצאנו מלון קטן ליד חצר עמודים גדולה ומרשימה במרכז העיר.בשעת לילה התעוררתי ורגלי הוליכו אותי לאותה חצר עמודים גדולה,חיפשתי איזה בית קפה קטן לשבת עד יעלה השחר.בפינה ליד עמודי הגרניט הגבוהים מצאתי קפה קטן וכמעט בלי אנשים כלל.בפינת בית הקפה היה פסנתר שחור ולידו איש אחד זקן במקצת שניגש אלי והתחיל לפטפט איתי,הביאו לי קפה קטן ומר ,וככה אני מפטפט עם האיש הזר הזה.הוא שואל למוצאי ואני מספר לו את הקשקוש הרגיל;יזרעל.הוא מתיישב ליד הפסנתר ומתחיל לנגן´אאידישע מאמע´,עיני נתמלאו אז דמעות,הוא ניגן במלוא הרגש,בכל נפשו.ואני ישבתי לי ככה באותו בית קפה קטן,בעיר ברשייה שבאיטליה,בארבע לפנות בוקר,עם השיר ההוא מרחוק..´אאידישע מאמע´´ואני דמעתי אז,ואולי קצת עכשיו כשאני נזכר בזה.

גם לי סיפור קטן

לא זוכרת מתי זה היה אבל הייתי בטיסה ובמהלך הטיסה שמעתי ברמקול הכללי (לא באזניות) את השיר לא יודעת למה ובאילו נסיבות כי דרך כלל לא משדרים שירים במערכת השמע הכללית והעיניים שלי התמלאו בדמעות זוכרת את ההתרגשות שיר שמרגש אותי כל פעם מחדש === מזכיר לי את הטיסה האחרונה שלי כדיילת הבאת עולים מרוסיה (דרך וינה) הזהירו אותי שזו טיסה נוראית באותה תקופה ריססו את העולים בחמרים למיניהם אמרו לי שזו טיסה מסריחה אני זוכרת רק את ההתרגשות שלי אל מול ההתרגשות האדירה שלהם את העיניים הבורקות בציפייה. את הנגיעות הקטנות שלהם אותי דוגמית חיה מארץ הקודש לא הייתי מוותרת על הטיסה הזו בשום פנים התגלמות ההתרגשות

טרה10

New member
היינו באגם גרדקה..אם אני לא טועה..

מלא ברבורים וברווזים ועיר מימי הביניים וקו של ספינות לצד השני הגובל באוסטריה. משם וירדנו דרומה לפירנצה.!

zahavashanny

New member
אבי ז"ל שר לי תמיד את האיידש מאמא

וזה כל פעם מרגש אותי מחדש היה לו קול מדהים והיו ערבים שהו יושבים בבית ושרים כל מיני שירים ברוסית באיידיש וברגע שהוא היה מתחיל לשיר את האידישא מאמא שק הדמעות שלי נפתח וזה בדרך כלל היה גם סוף הערב כי אף פעם לא הצלחתי לחזור לעצמי אחרי השיר הזה. שבוע טוב לכולם ממני פה בנירובי המשעממת.

magy

New member
תרגום חופשי שלי........עם מילה

פה ושם מבן בן........ שמעתי את ג´ימי לויד בפינגווין - נהריה......לפני כמעט ארבעים שנה...... משו משו...............שר ביידיש........כולם בכו........ וזה היה אחרי מות אימי........התאפקתי......לא הרשיתי לדמעות לעלות...ולא לרדת........התביישתי לבכות...... אבל לא הצלחתי לראות את הזמר מרב רטיבות...... זה תמיד מרגש בכל שפה....... תרגום רציתי אתכם לשאול שאלה... יענה מי שידע באיזו ברכה בורך אדם אך לא יוכל לקנותה בעד שום סכום שבעולם רק מי שאיבד אותה יבין מה היתה כוונתי. מי על ידך ביום בליל כשהיית קצת חולה ולא עצם עיניים כלל ומי דאג לכל טובך והיה מוכן לתת את טיפת הדם האחרונה אמא יהודיה כי אין כמוה בעולם אמא יהודיה כמה מר כשהיא חסרה כמה אור ויופי יש בבית כשהיא נמצאת מר וחשוך כשהיא בעולם הבא באש ובמים היא תבקש אחר ילדּה לא לשמור על היקרה זה החטא הכי גדול כמה שמח ועשיר מי שיש לו אם מבורך בידי האל אמא זקנה שלי, יקרה שלי אמא יהודיה שלי..........

magy

New member
רק מילה אחת לא התאימה לי

אף פעם בשיר אמא זקנה......... כי אימי היתה רק בת 37 במותה........

שילה1

New member
ביום האם האחרון של אימי ז"ל../images/Emo7.gif

בבית האבות הקרוב למקום מגורי,בתי נגנה בפסנתר,ושני מתנדבים שרו.. ידעתי כי סופה,לא עלינו,קרב. יצאתי החוצה,לאט,כדי להסתיר הדמעות.. והאחות הראשית,רגישה שכמוה,אחרי עם מלאי של ממחטות נייר..חבקה אותי ושתקה.ושתינו בכינו. מספר ימים אחר כך אימי נפטרה.. עד היום זוכרת את עיניה הבורקות..אך בגלל מצבה..ספק אם הבינה.. וגם מאז,השיר פותח את שק דמעותי...

magy

New member
מי שמעוניין בשיר........בבקשה

א- יידישע מאמע....... מושאל מפורום כלייזמרים.........בתודה גדולה.......

magy

New member
ותודה גדולה לבן בן ששלח לי את

הלינק.......אחרי מאמציי הכושלים למצוא את השיר.....

redredole

New member
למגי ובן אהרון

למגי, לבן אהרון, לאיש הרוח, וייִדישיסט . אכן זכיתי בזכותכם לקיים מצווה שהבטחתי. להביא לזוג מכרים את מילות השיר הנהדר הזה. זה התחיל כשסיפרתי פעם שבן אהרון הכניס לפורום נוסטלגיה את הקשור לשיר בבצועו של יוסלה רוזנבלט. שיר שאני כילד שמעתי לא פעם עם הורי ז"ל כשהיו משדרים במוצאי שבת בקול ישראל את אותם השירים. מכאן הייתה הדרך קצרה להוריד את השיר לדיסק ולשמוע אותו שוב ושוב. לצערי איני דובר איידיש וכך לא הצלחתי לרשום את המילים תוך כדי שמיעה. פניתי לבן אהרון בבקשת עזרה, ואז הגלגלים התחילו לנוע. בן אהרון פנה למגי שהיא תרגמה זאת לעברית. יחד עם זה היא שלחה לי לינק שמכיל את המילים רשומים בלועזית אבל במבטא אידייש. ואז עם כל זה העברתי לאותם אנשים את החומר ואת האושר שעלה פניהם כששמעו את השיר וקראו את המילים. הם גם בקשו ממני להודות לכם בשמם. על כן תודתי הגדולה לכל אלה שעזרו לי לקיים את הבטחתי. ומצורפת תודתם של אותו זוג קשישים שזכו שוב לכמה רגעים של נחת.

magy

New member
איזה יופייייייייייייייייייייייייייי

שכר מצווה.......מצווה................

למעלה