אם בארזים נפלה שלהבת...

אם בארזים נפלה שלהבת...

אוקיי זאת הולכת להיות פלצנות לשמה!
מדובר בקרב מאסף, אני יודעת. כולם צוחקים עלי מסביב. ילדי מתעצבנים ממני, מורים אומרים לי להירגע ושככה זה אצל כולם. אבל אני, גם במחיר של דימוי פלצני, מוכנה להודות : כשאני שומעת את אחד הילדים, או את המנחים הצעירים בתוכניות טלוויזיה, או מישהו ברדיו, אומר "שתי שקל", או "שתי גולים" או "יושנת", אני עדיין, למרות הכל, מתעצבנת נורא, במיוחד אם מדובר בילדי שלי. לפעמים אפשר לשמוע אותי מדברת אל עצמי מול הטלויזיה, או במכונית מול הרדיו. "אני אקום טמבל, לא אני יקום", אני צועקת על איזה מרואיין אומלל שחטא לעברית. הילדים שלי כבר נזהרים ממני. "סבא הביא לי 50 שקל" אומר הבונבון, ומיד תופס את עצמו, לפני שתבוא השאלה הקבועה המתבקשת....´הביא לי´ מניין, מותק? אתה מתכוון שהוא נתן לך?" והוא הממזר, מיד קופץ - "לא, הוא הביא לי מהבנק". אינני יודעת אם הרגישות היא רק שלי, או של דור שלם שגדל על עברית סבירה, שהקפידה על זכר ונקבה, שבה שפה כתובה היתה שונה משפת דיבור, שבה מילה כמו "מהווה" או "קלוש" או אפילו "גזוטרה לא נחשבה למילה קשה מידי לקוראים. יותר מזה, עברית תקנית נחשבהף מבלי משים, למבחן בסיסי של רמה, השכלה ואינטליגנציה, בלי קשר לארץ המוצא. פגשתי אנשים שדיברו עברית תקינה גם אם היתה זו עברית במבטא ייקי, עיראקי, צ´כי או הונגרי. היום המצב בכלל לא כזה. אני פוגשת חבר´ה אינטליגנטים במיוחד וצריך לשמוע אותם מתנסחים כדי להבין לאן הגענו. יתר על כן, שגיאות הניסוח מלוות בהרבה שגיאות כתיב. עניין העתיד למשל (י´ במקום א´) כמעט אבוד לחלוטין. גם ענייני הזכר/נקבה כבר נגוזו כמעט לחלוטין שלא לדבר על הסלנג ("חבל על הזמן") שהפך אצלם לעברית תקנית לגמרי. זו לא אשמתם. זו אשמת מערכת החינוך שהניחה להם להגיע עד הלום. היום כבר לא מתקנים לילדים שגיאות כתיב "זה יעבור להם לבד",אני שומעת כל שנה. היום הכל הולך על "שיטות למידה" ומרכזי אוריינות והשד יודע מה, אלא שמרוב שכלולים, איך נאמר את זה בעדינות, הילדים שלנו פשוט לא יודעים עברית. "יום אחד תלך לראיון עבודה, תגיד שתי שקל ולא תתקבל, כי זה עושה רושם לא טוב" הייתי מתרה (עוד מילה עברית מהמילון...) בבונבון, בניסיון פרקטי להסביר לו למה חשוב לדבר עברית ראויה. העיניין הוא, כפי שהבנתי לאחרונה, שגם הבוס הפוטנציאלי ההוא - ודאי בן דורו של בני, או קצת מבוגר ממנו - לא יחוש כלל שמשהו כאן לא תקין, גם הוא כבר יגיד, בוודאי "שתי שקל", ו"אני יעבוד" , כך שאין בכלל מה לדאוג. וכן, כן בחיי שאני יודעת שכולם "שאקלים", "תותחים", "כלי כלי", היום זה רק "פצצות לגבות ומרגמות לריסים", כולם חמודים שהם ממש "כפארות", העולם יפה שזה פשוט "סוף הדרך" . יאללה....הייתי פה.

ממש לא פלצנות...

לפעמים אפשר להתפוצץ מזה... אבל אם לאף אחד זה לא אכפת - אז למה שהעברית שלנו תשמר ?

נעמי 1

New member
אני רואה שאני לא לבד...

במועדון. גם לי מפריע איך מדברים, איך מתנסחים... ובעיקר מפריע לי שדוחפים את היודים... איפה שלא צריך. באה לי להוציא את המורה זהבה מהקבר... שתראה, שלמרות ההתעללות שלה... הצלחתי חחחחחחחחחח נו, שויין...גם אני פלצנית
נעמי

טוב לדעת

שאני לא לבד. לפעמים אני כותבת, אפילו בפורום זה וקורה לי לא פעם, שאני משנה מילה או שימוש בזמנים כיוון שחוששת שישמע יומרני או במקרה היותר גרוע - פשוט לא ברור. אני מאוד מקווה שאצליח להנחיל לילדיי את העברית שבפי. לפעמים מסתכלים עליי כעל מוזרה כאשר אני משתמשת בבג"ד כפ"ת בראש מילה או בכללים אחרים שהם חלק ממני. ועיקר הבעיה, כמו שציינת, נעוצה במורים. אני בהחלט מאשימה אותם. וגם את אי אילו המו"לים אשר לא טורחים להגיה את ספרי הילדים וממשיכים בהנחלת השפה הקלוקלת. עצוב לי, כי אני אוחזת בדיעה ששימוש בשפה נכונה הוא חלק מתרבות, חלק מתפיסת חיים, חלק מביטוי אנטליגנטי ועוד.

מתוקה40

New member
את לא לבד במערכה....

גם לי יש נטייה כזו, לתקן את העברית של הסובבים אותי.... זה לא נעים תמיד, זה מה שיש!!

ברדקיסטית יקרה.....

את מערבבת, לפי דעתי בין 2 דברים שונים: 1. סלנג 2. שגיאות שיבור. נגד סלנג אין מה לעשות: גם אני חייב להודות שאני לא סובל את הסלנג העכשווי של הנוער בימנו, נראה לי רדוד, שטחי, ומחמיץ את העושר שיש בשפה, ומי ששפתו דלילה, כך גם מתעצבת נפשו. השפה משפיעה על המחשבה. וגם מעידה עליה. אבל מה לעשות ? זה היה ככה בכל הדורות. תמיד. גם הדור של ההורים של ההורים שלנו רגז כשההורים שלנו יצרו לעצמם "את השפה שלהם" וקיטר על "הדור שהולך ופוחת", וכנראה זאת רעה בלתי נמנעת. מצד שני זה טוב, כי כך יכול איש בעל השכלה ואופקים רחבים להבחין ו - לאבחן בין אנשים שיש לו שפה משותפת איתם לכאלה שלא, ע"י זיהוי ע"פ סגנון הדיבור. הוא זה שמסגיר תמיד. ובקשר לילדים ? שלא יבוא בתלונות מי שנותן לילדים שלו לספוג את החלק הארי של חינוכם מהטמבלויזיה. הטלויזיה כפי שהיא כיום, היא כלי ליצירת פס-של-יצורים מטומטמים, טיפשים, ולכן: צרכנים טובים. ככול שהאדם נהיה מטומטם יותר כך הוא יקנה יותר בלי הכרה, וסלקציה פנימית. את הטלויזיה מממנים אנשים שהאינטרס שלהם הוא לעשות עסקים טובים, וטיטמטום הציבור הוא האינרס הכי גדול שלהם. וכל הורה צריך לקחת זאת בחשבון ולהיות ערני ומודע לחבילה שהילדים שלו צורכים מהטמבלויזיה. האחריות היא עליו. לא עליהם, חוש הביקורת לא אמור להיות מפותח אצלהם בגיל כזה, אלא אצל ההורים שלהם. בשביל זה הם שם. 2. שגיאות דיבור ? אותי הם דווקא משעשעות. שגיאות דיבור לא מעידים בהכרח על בורות. אני מכיר אוטודידקטים רבים בעלי השכלה רחבה מאוד, ועדיין חוזרים על אותם 2 או 3 שגיאות איות ססטימטיות. כותב שורות אלה הוא אחד מהם. חלק מאותם שגיאות יכול ליצור דברים חדשים ומאוד משעשעים. אני לא הייתי שופט וחורץ דין על אנשים לפי זה. בעיניי אנשים שלא יכולים בלי לתקן אותך כל הזמן על כך, הם קרציות לא קטנות, שניטפלים לתפל במקום להתרכז בעיקר - התוכן. אבל זאת רק ההשקפה שלי כמובן.. ויש לי עינתרס מובעכ לעכזיכ בעשכפא עזוט.....

The ofer

New member
רק...

שתי דברים...כי אישתי יושנת ולא רוצה שתתעורר...מבטיח שאני כבר יגמור את המסר...חיחיחי...תגידי...להביא לך בוקס ??? < בתקווה שלא שכחתי כלום...> נשיקה... יופר

למעלה