ב ר ד ק י ס ט י ת
New member
אם בארזים נפלה שלהבת...
אוקיי זאת הולכת להיות פלצנות לשמה!
מדובר בקרב מאסף, אני יודעת. כולם צוחקים עלי מסביב. ילדי מתעצבנים ממני, מורים אומרים לי להירגע ושככה זה אצל כולם. אבל אני, גם במחיר של דימוי פלצני, מוכנה להודות : כשאני שומעת את אחד הילדים, או את המנחים הצעירים בתוכניות טלוויזיה, או מישהו ברדיו, אומר "שתי שקל", או "שתי גולים" או "יושנת", אני עדיין, למרות הכל, מתעצבנת נורא, במיוחד אם מדובר בילדי שלי. לפעמים אפשר לשמוע אותי מדברת אל עצמי מול הטלויזיה, או במכונית מול הרדיו. "אני אקום טמבל, לא אני יקום", אני צועקת על איזה מרואיין אומלל שחטא לעברית. הילדים שלי כבר נזהרים ממני. "סבא הביא לי 50 שקל" אומר הבונבון, ומיד תופס את עצמו, לפני שתבוא השאלה הקבועה המתבקשת....´הביא לי´ מניין, מותק? אתה מתכוון שהוא נתן לך?" והוא הממזר, מיד קופץ - "לא, הוא הביא לי מהבנק". אינני יודעת אם הרגישות היא רק שלי, או של דור שלם שגדל על עברית סבירה, שהקפידה על זכר ונקבה, שבה שפה כתובה היתה שונה משפת דיבור, שבה מילה כמו "מהווה" או "קלוש" או אפילו "גזוטרה לא נחשבה למילה קשה מידי לקוראים. יותר מזה, עברית תקנית נחשבהף מבלי משים, למבחן בסיסי של רמה, השכלה ואינטליגנציה, בלי קשר לארץ המוצא. פגשתי אנשים שדיברו עברית תקינה גם אם היתה זו עברית במבטא ייקי, עיראקי, צ´כי או הונגרי. היום המצב בכלל לא כזה. אני פוגשת חבר´ה אינטליגנטים במיוחד וצריך לשמוע אותם מתנסחים כדי להבין לאן הגענו. יתר על כן, שגיאות הניסוח מלוות בהרבה שגיאות כתיב. עניין העתיד למשל (י´ במקום א´) כמעט אבוד לחלוטין. גם ענייני הזכר/נקבה כבר נגוזו כמעט לחלוטין שלא לדבר על הסלנג ("חבל על הזמן") שהפך אצלם לעברית תקנית לגמרי. זו לא אשמתם. זו אשמת מערכת החינוך שהניחה להם להגיע עד הלום. היום כבר לא מתקנים לילדים שגיאות כתיב "זה יעבור להם לבד",אני שומעת כל שנה. היום הכל הולך על "שיטות למידה" ומרכזי אוריינות והשד יודע מה, אלא שמרוב שכלולים, איך נאמר את זה בעדינות, הילדים שלנו פשוט לא יודעים עברית. "יום אחד תלך לראיון עבודה, תגיד שתי שקל ולא תתקבל, כי זה עושה רושם לא טוב" הייתי מתרה (עוד מילה עברית מהמילון...) בבונבון, בניסיון פרקטי להסביר לו למה חשוב לדבר עברית ראויה. העיניין הוא, כפי שהבנתי לאחרונה, שגם הבוס הפוטנציאלי ההוא - ודאי בן דורו של בני, או קצת מבוגר ממנו - לא יחוש כלל שמשהו כאן לא תקין, גם הוא כבר יגיד, בוודאי "שתי שקל", ו"אני יעבוד" , כך שאין בכלל מה לדאוג. וכן, כן בחיי שאני יודעת שכולם "שאקלים", "תותחים", "כלי כלי", היום זה רק "פצצות לגבות ומרגמות לריסים", כולם חמודים שהם ממש "כפארות", העולם יפה שזה פשוט "סוף הדרך" . יאללה....הייתי פה.
אוקיי זאת הולכת להיות פלצנות לשמה!