אם אפשר רגע להתפרץ

אלי ו.

New member
תולדות הציונות - וייצמן ../images/Emo124.gif

העתקתי את השאלה של ירחמיאל כדי שמישהו יתן לה מענה: =================================================== אני מסיים עכשיו את הכרך הראשון ביומן המדיני של משה שרת ומתעוררות כמה שאלות ביחוד לגבי יחסיו עם ויצמן וויצמן באופן כללי. 1) כתוב שב1930 ויצמן התפטר במחאה על הספר הלבן מתפקידו בהסתדרות הציונית. מה הקטע? האם ויצמן היה פקיד ממשלתי בריטי??? מה העניין עם ההתפטרות? כנראה שהוא ידע מה הוא עושה כי מקדונלד עמל להפיס את דעתו, אבל עדיין לא ברור לי מה העניין. נניח שהיום יתפטר יו"ר האגודה לאיכות השלטון במחאה על חוק עוקף בג"ץ. מה אני מפספס פה? 2) מעמדו של ויצמן בתנועה: מה היה סוד כוחו? ביומן של משה שרת מוזכרים הרבה אישים ממפא"י: בן גוריון, שרת, כצנלסון וכו' בהקשר של משיכה בחוטים והתווית מדיניות, אבל לויצמן יש מעמד מיוחד, על מפלגתי. כמעט ממלכתי. מה אני לא מבין טוב? 3) יחסם של אנשי מפא"י לוויצמן ואופיו של האיש: מהתיאורים עולה שויצמן היה טיפוס די קפריזי שנוטה לשבור את הכלים. אם לא מקבלים את דעתו הוא מאיים ללכת לשדה בוקר. זה לא נאמר במפורש שלשרת יש הסתייגויות מאופיו, אבל זה עולה בין השורות. לעומת זאת כששרת כותב לוייצמן מזכרים הוא פותח בתואר שהוא שומר רק לו. משהו מאוד אישי: "צ'יף יקר שלי". לשאר המכותבים שלו הוא פונה בצורה מאוד סטנדרטית. שוב - מה קורה פה? אם מישהו פה הכיר אישית את ויצמן ויכול לשפוך אור על אופיו ועל הפוליטיקה שלו, אני אשמח!

טשאפק

New member
תשובה חלקית

ראשית אעיר כי ויצמן לא איים ללכת לשדה-בוקר. (זה היה דב"ג). אם כבר, לרחובות. לשאלה השנייה (אין לי מושג לגבי השאלה הראשונה מלבד העובדה שמדובר היה בצעד מחאה): בצדק אתה כותב על מעמדו העל-מפלגתי של ויצמן. הוא השתייך לדור המנהיגים הציוניים שקדם לזה של שרת, בן-גוריון וברל, דור שפעילותו התרכזה בחו"ל ולא בארץ - כעין דור ביניים בין מנהיגים כהרצל ונורדאו לבין המנהיגים שצמחו בארץ-ישראל. דור ביניים מבחינת גיל, וגם מבחינה עמדה: הרצל ונורדאו דגלו בציונות מדינית, הארצישראלים התמקדו בבניית היישוב, וויצמן דגל בציונות סינתטית המשלבת מאמצים מדיניים עם מאמצי התיישבות. בדור הזה, הוא היה המנהיג המקובל והחשוב ביותר. הוא היה בעל ההשפעה הגדולה ביותר, ללא כל השוואה על השלטונות בבריטניה: ידיד אישי של רבים מן המנהיגים הבריטים. ויצמן חתום על שני הישגים גדולים של התנועה הציונית - הצהרת בלפור (שכזכור היתה מכתב שנשלח מבלפור אישית לויצמן) והסכם השלום עם פייסל מ 1919. (שלצערנו לא יצא ממנו הרבה, אבל הוא הווה הכרה ערבית ראשונה, ויחידה עד 1977, בציונות). ויצמן תרם אישית תרומה גדולה לנצחון הבריטי במלחמת העולם, ע"י פיתוח שעשה ככימאי, והוא ידע להפיק מכך רווח לתנועה הציונית. גם בארה"ב היו לו קשרים והשפעה, מועילים מאד לתנועה הציונית. למעמדו הבכיר היה גם ביטוי פוליטי: הוא כיהן כיו"ר ההסתדרות הציונית העולמית. אמנם באותה תקופה שבה חשיבותה ירדה לעומת מוסדות היישוב והסוכנות היהודית. (אוף-טופיק: לפני חודש נבחר לתפקיד הזה איזה עסקנון בן 33. לא שרע שהוא צעיר, אבל הרקורד שלו אינו בדיוק כשל ויצמן). לשאלה השלישית, וזה קשור גם לשנייה: לא ידוע לי על יחסי ויצמן-שרת, אך ידוע שויצמן ניחן בכריזמה אישית רבה, וביכולת להקסים אנשים ולשבור מחיצות.

למעלה