טוב..
למה רציתי לצאת? לא רציתי. בכלל לא רציתי אבל הגעתי למצב בערך בגיל שמונה עשרה תשע עשרה שהברירות היו מאוד חד משמעיות. (בכלל התהליך של הבהרת הברירות היה ארוך מייגע וכרוך בהרבה שברון לב ואכזבה מהאנשים שהיו הכי קרובים ואהובים) או להכנס למסלול ידוע מראש של סמינר-חתונה-עבודה כמורה-הבאת ילדים-גידולם-חיתונם-נכדים-מוות-סלמונלה. ואני, למרות שחונכתי כך מגיל צעיר שזה היעד ואף חשבתי שזה הדבר הכי טוב לעשות כי זה יעוד החיים. (את משל מכונת הכביסה וחוברת ההפעלה אתה מכיר?) פשוט לא הייתי מסוגלת. לא יכולתי להכיל את המחשבה של החיים המוכתבים האלה. לצערי הרב הורי לא באו לקראתי ולא הציעו לי מסגרת חינוכית אלטנרטיבית לסמינר. אני בטוחה שלולא היו יוצאים נגדי, מתקיפים במקלות גזרים והמון המון הצפה ברגשות אשם. הייתי היום נשואה, פחות חרדית אבל מנהלת אורח חיים דתי. לא רציתי לא להיות חילונית. בפירוש לא. כיום אני אתאיסטית. אבל זה בהחלט דבר שבא מאוחר הרבה יותר. ברמת העיקרון, אדם שקשה לא בלאו הכי עם מסגרות, או שקהילה חמימה ועוטפת ומאוד מסוגרת והומוגנית. באיזשהו שלב יצא בשאלה או לפחות ימצא לעצמו סגנון אישי. במקרה שלי נזה לא היה שייך כי הורי הקיצונים שיחיו לא מוכנים לקבל את זה שיש יותר מדרך אחת להיות דתי. הפחד הכי גדול לא היה שלא תהיה לי עבודה או קורת גג. והיו תקופת שלא היו לי שני אלה. אלא פחד מריקנות. שאני אמצא את עצמי מעבירה את הזמן בשעמום קטטוני עד ליום הבא. שאגיע לגיל חמישים ואביט אחורה ואתהה מה עשיתי כל כך הרבה שנים. שלא תהיה לקיומי או למעשיי משמעות כי כחרד את מתחנך לכך שלכל דבר יש משמעות. לסיפור ילדים תמיד יהיה מוסר השכל. שום דבר הוא לא סתם. הסתם זה של החילוניים. גם מזה נגמלתי ואני מוצאת את הסתם מהנה מאוד. העניין של המשפחה הוא הכואב מכולם. הרבה יותר מלגלות שעבדו עליך כל השנים. שיש איזשהיא הגמוניה רבנית-גברית שמטרתה העמקת מעמדה על ידי רמיסת הפרט והפיכתו לטכנוקרט. אצלי זה עובד בזיג-זג. בהתחלה הייתי בטוחה שהמצב בלתי פתיר והריחוק יהיה לעד. מה שלא עושה הכל עושה הזמן. וכנראה שדם הרבה יותר סמוק מהפרוכת. אני לא מגיעה הרבה לבית הורי כי אין לי משם זיכרונות טובים והיחס אליי הוא לא כאל בת רגילה אלא במין ריחוק מהול ברחמים וניסינות קירוב דתיים. וזה קצת מציק. מה גם שכיום השקפתי שונה מאוד מזו של משפחתי וזה צץ תמיד ולא תמיד יש לי את הכוח הנפשי בעיקר להתמודד. אני כל כך רוצה להתרחק מהתווית הזו של יוצאת בשאלה (אז תפסיקי לשרוץ בפורום!!) היא מכבידה. אבל מי אמר שהחיים הוגנים?