אל וסת משני.

אל וסת משני.

היי ד"ר רות, אני בת 22 - בצה"ל, ולפני מספר ימים פניתי לאחת מרופאות הנשים האזרחיות שעובדות עם הצבא בעקבות אי-קבלת וסת במשך כחצי שנה. יש לציין שלעולם לא הייתה לי וסת סדירה, בעבר נטלתי גלולות דיאנה 35 אשר גרמו אצלי לתופעות לוואי, והפסקתי את השימוש. מאז שקיבלתי את הוסת הראשונה בגיל 14, הוא מופיע בסדירות של שלושה חודשים - והפסקה ארוכה מאוד של כחצי שנה עד שנה. בנוסף, ביצעתי בעבר אולטרסאונד על מנת לבחון אם מדובר בשחלות פוליציסטיות - בבדיקה הראשונה נאמר לי שכנראה שכן, ובבדיקה השנייה לאחר נטילת הגלולות והפסקתן לאחר מכן, נאמר לי שזה תקין. כרגע התחלתי לקחת גלולות "לודן", אך אני פוחדת שבעקבות התהליך ה"מלאכותי" שמתרחש בגוף, ובמחשבה על העתיד - אתקל בבעיות פריון לא מעטות. מה דעתך בעניין? האם יש השפעה של טיפול בלקיחת גלולות ואל-וסת, על אפשרות לפריון תקין בעתיד? ומה ניתן לעשות - אולי עדיף להתחיל טיפול בכדורים לחמישה ימים? אודה לתשובתך. (מודאגת ביותר.)

בנוסף,

יש לי מעט מתסמיני השחלות הפוליציסטיות: שיעור קל, מעט מאוד אקנה - כמעט ולא. משקלי תקין, היסטוריה של סכרת במשפחה, אך מבדיקות הדם שנעשו - אין תסמינים לעניין זה. כמו כן, מבדיקת הדם האחרונה רמות החורגות מהנורמה של: GGT - 7.6 (כאשר הנורמה היא בין 10-55) HDL - 55.11 (כאשר הנורמה היא בין 30-50) ורמה נמוכה (בנורמה הנמוכה ביותר) של טריגליצרידים) חומצה פולית גם מתחת לנורמה הרצויה (4.7) האם יש קשר בין הדברים? שוב תודה.

אל וסת משני.

על פי מה שאת מתארת, קרוב לודאי שיש לך שחלות פוליציסטיות , אם כי לא בצורה הקלאסית אלא יותר קלה. לכן יש לך רק סימנים קלים חיצוניים אבל המחזור לא סדיר. הטפול המקובל הוא בגלולות על מנת לגרום לרירית הרחם להתחלף באופן סדיר . אין קשר בין הטפול בגלולות לבין הפרעות פריון. מעצם זה שאין לך וסת למשך חצי שנה ויותר , הרי מובן שבתקופה זו אין לך ביוץ וזו הפרעה בפריון לכשעצמה. הגלולות, אם כבר, עשויות לתקן את ההפרעה במידה מסויימת על ידי כך שהן משאירות את מצב השחלות כמות שהוא ומונעות הידרדרות נוספת. אין פתרון קסם להפרעה ההורמונלית שעומדת בבסיס השחלות הפוליציסטיות ולכן מטפלים בהתבטאות שלה שהיא הוסת הלא סדיר. זה חשוב מאד כן לטפל ולא לעבור תקופות ארוכות ללא וסת. בעניין בדיקות הדם שלך, הראשון נמוך מידי וזה לא מפריע. השני זה הכולסטרול הטוב ועל כן טוב שהוא גבוה מהנורמה . לגבי חומצה פולית שהיא נמוכה, כדאי לקחת כדורי חומצה פולית. התייעצי עם רופא המשפחה שלך.

תודה רבה על התשובה המפורטת.../images/Emo140.gif

התחלתי טיפול בגלולות, ואני מקווה שזה יסתדר. שבת שלום.

למעלה