על פי נסיונכם, מה סיכויי ההישרדות של אלת מסטיק שעברה טראומה קשה(נמצאה עקורה למחצה באתר בניה,השורשים העיקריים שבורים ונוף מקוצץ) היא עדיין ירוקה ,ונאלצתי לחתוך את השורשים השבורים,ולשתול אותה בדלי ,האם היא תעמוד בזה?
קשה לי ע"פ התיאור להעריך את הנזק, אבל אם לא היתה ממש התיבשות שורשים יש סיכוי שתשרוד ,אם תוסיף הורמון השרשה ותשמור אותה במקום לח ומוצל. רוב הסיכויים שבעוד חודש יהיו פריצות מאזור הגזע והענפים הקימים יתיבשו.
אני לא בטוח שצפויה התחדשות בתקופה הקרובה ("פריצות מאיזור הגזע") היות ואנחנו נכנסים לתקופת החורף. עץ האלה שברשותי נראה שנכנס לתרדמת בימים האחרונים (הניצנים החדשים האחרונים התייבשו והעץ הפסיק לפתח עלווה חדשה בכלל). ומנסיון של שנה בחורף עצמו העץ "רדום לגמרי". (כמובן שתתכן התנהגות שונה של עצים שונים....) כל זה כמובן לא אומר שהעץ לא ישרוד....רק שצריך סבלנות ואמונה
התרדמה מתחילה באזור דצמבר ובמהלך הסתיו יש התארכות ויצירה של שורשים בעצי/שיחי חורש ארצישראליים (האלה בניהם) כך שיש עוד סיכוי, אחד הגורמים המשפיעים על כך הוא טמפ', אז גם משנה היכן אתה גר. ומנסיון של 10 שנים עם אלות בחורף,יש גם צימוח (אמנם איטי)בחורף.
אני גר בגליל התחתון המערבי ,בימים האחרונים יש בעיקר רוחות יבשות, אם הענפים והעלים יתיבשו עוד חודש, האם זה מעיד גם על מות הצמח או שאפשר לצפות להתעוררות באביב?
כל עץ לאחר מחלה/עקה כלשהי נראה רע אבל זה לא אומר שהוא מת, ניתן ע"י גירוד של הקליפה החיצונית לראות האם השיפה ירוקה בכל חלק וחלק של העץ. ואם אכן היא ירוקה אז העץ עוד ילבלב.
דווקא הצמחים החזקים בעלי החיוניות וכושר ההתחדשות הגבוהים לפעמים מטעים אותנו כי למרות שהם כבר בדרך "למטה" הם עדיין נראים חיים. בעיני ירוק זה סימן שאומר "יש סיכוי" ותו לא. נחזיק אצבעות.
אני קורא לעונה לנוכחית (אוקטובר-נובמבר) "האביב השני" ולא סתיו. לדעתי האביב השני הוא יותר אביב ויותר ארוך מהראשון האורגינלי. הצמחים מרגישים הקלה אחרי הקיץ, נשטפים קצת בגשם וחלקם הגדול מלבלבים. באזורים חמים זה טוב ובאזורים קרים מסוכן כי אז הליבלוב עלול לחטוף במכה אחת את קור החורף. אלת המסטיק צמח ירוק-עד וחזק מאד אין סיבה שלא תלבלב עכשיו. תבדוק אולי במיקום הנוכחי שלה חסר אור או אויר צח. ואולי סובלת מאיזה מזיק או מחלה?
לפי התאור שלך אין שום בעיה. האם לפני שנה היה באותו מקום והתנהג אותו דבר? במשתלות מאד בולטת העובדה שבאותה שורה צמחים מאותו סוג מין וזן, בגיל זהה שמקבלים תנאים כמעט זהים מתפתחים ומגיבים אחרת. ליתר בטחון עקוב אחריו. בריאות והצלחה.
10 השגיאות הנפוצות- סעיף 6 - שילמתי כסף רב עבור עץ שמת תוך שנה או פחות. מברוק ואינשאללה שלא תעשה את יתר 9 השגיאות. לפני כ-11 חודש היה דצמבר שזה כבר מתחיל להיות חורף. ואם אתה אומר שכרגע בנובמבר הוא שוב נעצר אז כפי שאמרתי כנראה שזה של שילוב של הצמח והמיקום הספציפיים. האם מאז אביב 2004 הוא התפתח באופן תקין? אם כן אז כנראה שאין בעיה מיוחדת אבל בכל מיקרה תשים עין...ועוד עין.
גם אני שמתי לב ל"אביב השני" בארצנו, אשר נראה לי מבורך מאוד במישור החוף. ישנים המאמינים כי הוא עדיף להעתקת עצים יותר מ"האביב הראשון" - מאחר ואחריו הפוגת החורף המאפשרת התפתחות והתחזקות השורשים - בדרך כלל החלק הרגיש והנפגע יותר בעת העתקה. האם זה נכון גם לגבי אלות? נ.ב. ארז, האם מיקום גידול האלה בתוך הבית???
להערכתי ומנסיוני המסחרי בשבע השנים האחרונות העתקת אלת מסטיק בתחילת אוקטובר נותנת תוצאות מצויינות. הסתייגויות: המיקרו-אקלים באזור שלנו חם מאד ויבש. אני מגדל בעיקר צמחים חזקים ועמידים. הבונסאי שלי גדל בתנאים 1/2 מוגנים: הצללה חלקית והגנה מרוח. הבונסאי אצלי מקבל מעט דשן (בריכוז והרכב מבוקר) בכל השקיה ולכן קצב גידולו מבוקר וניתן להאצה והאטה לפי הצורך. לסיכום: אפשרי ומומלץ בהתחשב: בעמידות הצמח הספציפי לקור, קצב הצמיחה שלו ואזור הגידול.