אליעזר

אליעזר

יכול להיות שזה לא המקום לשאול, אבל ראיתי דיונים על יציאת מצרים אז אני אנסה בכל זאת.. אליעזר עבדו של אברהם, מה שרציתי לדעת זה איך היו החיים בארץ כנען בתקופת אברהם מבחינה חברתית שגרמה לאדם להיות עבדו של אדם אחר? פשוט היו אנשים עם כסף שהיה יותר נוח לחיות בצילם, יכול להיות שזו בכלל שאלה על אופי האדם, אבל באופן כללי. מה היתה הדעה הרווחת על עבדים באיזור זה של העולם בתקופה ההיא. מקווה שיהיו תגובות ושזה המקום המתאים, ערן.

masorti

New member
עבדים היו תופעה נפוצה באותה תקופה...

יש תיעוד על הנושא הן במסופוטמיה והן במצרים, כולל חוקים הנוגעים לעבדים. ארץ כנען היא לא יוצאת דופן בענין הזה. אני לא חקרתי את הנושא אבל אדם היה יכול ליהפך לעבד גם בגלל חוב כספי גדול וגם כתוצאה ממלחמה (נפילה בשבי). אני מניח שגם עבירות פליליות מסוימות גרמו למכירה לעבדות, או סתם אם הרגזת יותר מידי את השליט.

shay4442

New member
3 תוספות שלי לנושא

1. כמו ש"מסורתי" ציין בהודעות קודמות איזכור של עבד או עבדי במקרא לא מחייב שהמילה עבד תהיה במשמעות המודרנית כיום, נמצאו בולות וטביעות חותם רבות עם התואר "עבד המלך........ בדומה למקרא והכוונה היא כמו שנאמר לעובד בשירות המלך ולעיתים העניין יכול להגיע לדרגים גבוהים 2. אחד הדרכים הנפוצות להפיכת אדם לעבד היא על ידי מכירתו בהיותו תינוק או ילד לבעל ממון כתוצאה מקשיים כלכליים תופעות כאלה מופיעות רבות בתעודות הסורו-מסופוטמיות וגם בתעודות בתקופה הניאו-אשורית באלף הראשון לפני הספירה. התופעה אולי הכי נפוצה שמופיעה בתעודות היא מותה של האמא(לעיתים זונה ולעיתים לא נשואה) ומכירתו של הילד על ידי האח או הדוד או קרוב משפחה אחר לכהנים ולמקדש (לכהנים היה צורך בכוח עבודה זול שיטפל בתחזוקת המקדשים וכלכלתם)

"תקופת אברהם"

היא תקופה לא מוכרת למחקר. יש כמה השערות, אבל אין הסכמה על אף אחת מהן. האם מדובר על התקופה הכלקוליתית? האם ברונה? האם ברזל? ההבדלים משמעותיים מאוד. לכן, למרבה הצער, אין תשובה לשאלה שלך על 'התקופה ההיא'.

Lakedaimon

New member
אין ממש "תקופת אברהם"

כמו שאין ממש "אברהם" היסטורי עליו אפשר להצביע ולפיכך לתארך. לשם עצמו יש אטימולוגיה סורו-אשורית רב תקופתית ולכן, יש אפשרות סבירה שלמרות היותו האב האפונימי של העם עם יצחק ויעקב, לא הייתה לו ממש תקופה פר אקסלנס. אם ננסה לחשב את מקומו בהיסטוריה לפי חישובים סבירים, שמניחים שגילו של אדם בתקופות האלה לא עלה על 50 שנה +\- ועל חישוב דורות של 25 שנה, אני מניח שנגיע לאזור תחילת הברונזה המאוחרת או סוף התיכונה. המונח עבד, כפי שנכתב פה יותר מוקדם, לאו דווקא מתייחס לאדם נטול זכויות בחברה, כפי שהיה ברומא הרפובליקנית לדוגמא, אלא למישהו שקרוב אל הישות אליו נסמך כעבד, כגון: עבד המלך, עבד שאול, עבד יהוה וכו.

למעלה