אלוהים.

אלוהים.

לא יודע למה אני כותב את זה כאן. זה אמור להיות בית ליוצאים בשאלה, מקום בו אנשים לא מאמינים שיש בורא לעולם. אבל אני מאמין שהיופי ביציאה בשאלה, שהיא יציאה ללאוו דווקא למקום מוגדר מראש, אלא עזיבה של עולם צר ומנוכר לעולם רחב אופקים בו יש מקום גם לאנשים מאמינים, ואפילו לאדוקים שבהם. ומכיוון שאני בדרכי ליציאה בשאלה (שונא את ההגדרה הזו אבל אין לי ברירה אלא להשתמש בה) אני מרשה לעצמי לכתוב את ההודעה הבאה גם כאן, בפורום יוצאים בשאלה, למרות שבדרך כלל אלוהים לא זוכה כאן לעדנה רבה. התפללתי ביום כיפור הזה. בקשתי מאלוהים סליחה על חטאיי. התוודיתי ושוב התפללתי, ושוב בקשתי סליחה. אם אני מרגיש עכשיו זך נקי? כנראה שלא. אבל אני אוהב להתפלל. החוויה הזו ממלאת אותי, עצם העמידה הכנועה, מול אל גדול ונורא, גורמת לי להרגיש יותר שלם עם עצמי, "אנו ימינו כצל עובר, ואתה הוא ושנותיך לא יתמו". קשה לי עם הידיעה שיש אנשים שרואים באמונה באל, משהו מיושן שעבר זמנו. לפני זמן מסוים הגיע לארץ חבר של אבא של חבר טוב שלי. האורח נוצרי קתולי, החבר ואביו אתאיסטים. הוא הגיע בשבת לבית הכנסת, וביום ראשון לקחנו אותו לכמה מקומות שהם ערש הנצרות. כשנכנסתי איתו לכנסיה (הם נשארו בחוץ- לא נכנסים לבתי תפילה) דברנו על עניני דת וכו', והסכמנו שנינו שלמרות שאנו מגיעים מרקע דתי וחברתי שונה לחלוטין, בנושא האמונה אנחנו מרגישים קרבה יותר גדולה מאשר לחברים שלנו. אני חבר של הבן, והוא חבר של האב (וגם יצא לי פה משחק מילים נחמד:) יש לי שני חברים מאוד טובים (אנחנו שלישיה) שלא מאמינים בכלל. מאוד קשה לי עם העובדה שהם לא מאמינים, צר לי שאני לא יכול לחלוק עם חבריי הטובים ביותר, את אחת החוויות החשובות ביותר בחיי, וזו חוויה שחוזרת על עצמה שוב ושוב בכל תחומי החיים, ממלאת את כל נימי גופי ונשמתי. אחד מהם אפילו הלך למסיבה בערב היום הקדוש, ואני מאוד כועס עליו בשל כך, אבל זה כבר נושא אחר. כשחזרתי הביתה לאחר תפילת נעילה, שמתי בCD מוסיקה דתית נוצרית (אני מאוד אוהב את השילובים האלה נצרות-יהדות-אסלאם) וקראתי קצת ברית חדשה, ואני רוצה לחלוק אתכם משל נחמד שקראתי (עכשיו אני מרגיש כמו מטיף נוצרי עם מבטא דרום ארה"ב) משל העלמות: אָז תִּדְמֶה מַלְכוּת הַשָׁמַיִם לְעֶשֶׂר עֲלָמוֹת אֲשֶׁר לָקְחוּ אֶת־נֵרוֹתֵיהֶן וַתֵּצֶאנָה לִקְרַאת הֶחָתָן׃ 2 חָמֵשׁ מֵהֶן חֲכָמוֹת וְחָמֵשׁ כְּסִילוֹת׃ 3 וַתִּקַּחְנָה הַכְּסִילוֹת אֶת־הַנֵּרוֹת וְלֹא־לָקְחוּ עִמָּהֶן שָׁמֶן׃ 4 וְהַחֲכָמוֹת לָקְחוּ שֶׁמֶן בִּכְלֵיהֶן וְאֵת נֵרוֹתֵיהֶן׃ 5 וְכַאֲשֶׁר אֵחַר הֶחָתָן לָבוֹא וַתָּנֹמְנָה כֻלָּן וַתֵּרָדַמְנָה׃ 6 וַיְהִי בַּחֲצוֹת הַלַּיְלָה וַיִּשָׁמַע קוֹל תְּרוּעָה הִנֵּה הֶחָתָן צְאֶינָה לִקְרָאתוֹ׃ 7 אָז הִתְעוֹרֲרוּ כָּל־הָעֲלָמוֹת הָהֵן וַתֵּיטַבְנָה אֶת־נֵרוֹתֵיהֶן׃ 8 וַתֹּאמַרְנָה הַכְּסִילוֹת אֶל־הַחֲכָמוֹת תֵּנָּה לָּנוּ מִשַׁמְנְכֶן כִּי יִכְבּוּ נֵרוֹתֵינוּ׃ 9 וַתַּעֲנֶינָה הַחֲכָמוֹת לֵאמֹר לֹא כֵן פֶּן־לֹא יַסְפֹּיק לָנוּ וְלָכֶן כִּי אִם־לֵכְנָה אֶל־הַמּוֹכְרִים וּקְנֶינָה לָכֶן׃ 10 וַיְהִי הֵנָּה הֹלְכוֹת לִקְנוֹת וְהֶחָתָן בָּא וַתָּבֹאנָה הַנְּכֹנוֹת עִמּוֹ אֶל־הַחֲתֻנָּה וַתִּסָּגֵר הַדָּלֶת׃ 11 וְאַחַר בָּאוּ גַּם־יֶתֶר הָעֲלָמוֹת וַתֹּאמַרְנָה אֲדֹנֵינוּ אֲדֹנֵינוּ פְּתַח־לָנוּ׃ 12 וַיַּעַן וַיֹּאמַר אָמֵן אֹמֵר אֲנִי לָכֶן לֹא יָדַעְתִּי אֶתְכֶן׃ 13 לָכֵן שְׁקֹדוּ כִּי אֵינְכֶם יוֹדְעִים אֶת־הַיּוֹם וְאֶת־הַשָׁעָה

ללא נושא

אלוהים זה דבר מחייב ולא שייך מצב בעולם שתאמין בו ולא תשמור תורתו ללא שיהיו לך יסורי מצפון של דין ודיין ואני הדבר הראשון שעשיתי ביציאה זה להוציא את אלוהים מהראש. ולקח לי זמן והיה קשה אבל הצלחתי בזה ואני כיום אתאיסט גאה וכשהייתי על כורחי היום בבית כנסת פשוט צחקתי צחוק שכולו רחמים על האומללים שמאמינים שכמה שיצעקו יותר חזק פתח לנו שער בעת נעילת שער וכפי שכתוב במחזור מצוה לאומרו בכל כוחו וכמו שכתב פלמוני שהמניאק כבד שמיעה והבטריות של המכשירים חלשות ולכן צריך לצעוק בכל כוחו שישמע, קיצור עצתי היא לך תנקה את הראש מהדמיון הזה שנקרא אלוהים לא היה ולא נברא וכל טוב.

"אלוהים" וקיום מצוות , יש קשר??

לדעתי אין קשר ישיר בין אמונה באלוהים לבין קיום מצוות יש אנשים שמאמינים באלוהים שברא את העולם או איזשהו כח עליון , אין הם מרגישים חובה בקיום מצוות התורה . לעומת זאת יש את אלו שמקיימים מצוות ,אך אמונתם נסדקה ושאלות אמונית מנקרות במוחם השכם והערב. אלו הראשונים וגם האחרונים נחשבים בעיני "יוצאים בשאלה" הם יצאו ממסגרת מקובעת שהרגילה אותם לא לחשוב אלא לקיים ללא עוררין, מרגע שהחלו לשאול נסדק אותו קיר אטום של חוסר בחירה(למרות הציווי התנ"כי הנני נותן לכם.."ובחרת").

אליזד ליקו אנדר מוזמנים.

אני נהנה לקרוא את דעתכם בנושאים שונים ומגוונים.אנא התייחסו.ההזמנה מתייחסת לכווווווווולם.

תדע/י לך

רוב האנשים בעולם הזה מאמינים באלוהים ( או כח עליון כלשהוא ). לי אישית יצא לי הרבה לחשוב על זה והגעתי למסקנה שמשהו או מישהו היה צריך לברוא את העולם הזה כי שום דבר לא יכול להתחיל מאפס. אז שואלים ומי ברא את אלוהים? הוא תמיד היה קיים אבל הוא פשוט השאיר אותנו לבד והלך להתעסק בעולמות אחרים. אבל כשנמות ( ולעולם לא ימצאו תרופה לחיי נצח ) אז נעבור לעולם הבא ואלוהים יבדוק את מעשינו. אבל כמו שנאמר 70 פנים לתורה וכל אחד יכול לפרש אותה כרצונו החופשי. אני מאמין בלהיות בן אדם טוב ומוסרי מאשר לשמור שבת ולהתפלל 3 פעמים ביום.

פנדמנטליסט

אני ההיתי בדיוק כמוך, חילקתי את העולם לשניים,-החרדים, וכול השאר, ואני דוקא מאוד מבין את סוג המחשבה הזאת, ברגע שאתה מצמצם דברים יותר קל לך לזכור ולחשבן אותם. אבל אל תישכח שהעולם מורכב בכמות אדירה של פרטים, אני חושב שהבסיס למחשבה של או חרדי או אתאיסט, מגיע מדעות שאתה סופג בלי להרגיש כשאתה בעולם החרדי, הם יושבות לך עמוק בתת מודע ואתה אפילו לא יודע עליהם, אבל הם משפיעות מאוד עליך! יש מישפט חכם שאומר שאי אפשר ללמד אדם כלום, אלא אפשר לגרום לו ללמוד. הנה כמה עובדות שלא ידעת על אלוהים ודת: * לא ידוע היכן ומתי התפתחה לראשונה האמונה בישויות השולטות בגורל היקום. ככל הנראה, מדובר ברעיון שהתפתח במקביל במקומות שונים וראשיתו * ביהדות, אלוהים הוא בורא העולם, שבחר בעם ישראל לקיים את מצוותיו. אחדות מהמצוות עוסקות ישירות בקשר שבין האדם לאלוהים. * הפילוספיה הבודהיסטית גורסת כי קיום האגו או האישיות האינדיבידואלית של כל אחד מאיתנו היא אשליה, וגם לא קיימת כל נשמה בת אלמוות המשמרת את זהותנו הפיזית. הבודהיזם גם אינו מחייב קיומו של אלוהים, אלא רק את יכולתו של האדם להבין שהקיום הוא אשליה וליהפך לאדם נאור, חופשי מהיצמדות לחומר ולצורה * תפיסת האל באסלאם : האל אחד, האל נצחי, לא ילד ולא נולד, ואין דומה לו אף אחד". * תפסת האל בנצרות, רואה את האלוהות כמורכבת משלושה - האב (אלוהים), הבן (ישו, הנחשב לבן האלוהים) ורוח הקודש (מעין השראה של קדושה) - שהם אחד. תפיסה זו מכונה השילוש הקדוש, * בימי קדם, האמינו רוב התרבויות שמספר הכוחות העליונים שווה למספר תופעות הטבע. בתקופות אלו נפוצה עבודת האלילים. על פי רוב היו מקריבים לאלילים קורבנות (לעיתים אף קורבנות אדם) על מנת לרצותם ולשכך את כעסם. כעת, תיבחר את האלוהים המתאים לך, אבל עצור! בהנחה שבחרת בדת היהודית כעת עליך לבחור הזרם בו אתה מאמין. זרמים ביהדות בימי בית שני: איסיים,קראים, בייתוסים, צדוקים,פרושים, קנאים, זרמים ביהדות כיום: יהדות אורתודוקסית,יהדות ניאולוגית,יהדות קונסרבטיבית,יהדות קראית, יהדות רפורמית,יהדות רקונסטרוקטיבית,וחילונים. יהדות אורתודוקסית= ליטאים,נטורי קרתא,תנועת החסידות, תנועת המוסר, חסידים.דתיים לאומיים,מסורתיים, הערה: כמו כל שאר הזרמים היהודיים, היהדות האורתודוקסית כפי שהיא קיימת כיום, אינה זהה בהלכתה, מנהגיה, ואמונותיה ליהדות שהייתה קיימת בימי משה, ואפילו לא לזו שהייתה קיימת בימי המשנה או התלמוד. במשך הזמן היו השפעות חיצוניות ליהדות, נכתבו ספרים יהודיים נוספים בתהליך תמידי של התפתחות. למרות זאת! יהודים אורתודוקסים מחזיקים בדעה שהיהדות האורתודוקסית זהה בפילוסופיה שלה, ובמסגרת ההלכתית העקרונית לזו שהתקיימה ביהדות לאורך כל ההיסטוריה היהודית, ומהווה המשך ליהדות הקדומה. כמו היהדות גם שאר הדתות אינם מיקשה אחת: זרמים באיסלם: סופיות,שיעים,והאביה,אסלאמיזם,סונים,דרוזים,עלאווים, זרמים בבודהיזם: היניאנה ,וג'ריאנה, מהיאנה . זרמים בנצרות: נצרות יוונית-אורתודוכסית,נצרות פרוטסטנטית,מורמונים, הכנסייה האשורית, הכנסייה האנגליקנית,איימיש,אוונגליזם, ולך מאמין יקר.. נשאר רק לבחור

inner grin

New member
הזדהיתי

עם חלק מדבריך, בעיקר בנוגע לתחושות שהקשר עם אותו 'אלוהים' מעורר אצלך. אני לא כותב פה הרבה, ונראה לי שלעת עתה אתמיד בכך גם הפעם, אבל דבריך עוררו בי רצון לומר שגם בעיני אין כל קשר הכרחי בין יציאה בשאלה ואתאיזם. בעיני אין גם קשר הכרחי בין אלוהים לבין בריאת העולם, תפילה, או חוויה של התעלות; לחילופין, גם לא בין אתאיזם וחוסר הנאה מתפילה וקיום מצוות. עולם רחב אופקים בו יש מקום לכולם הוא בהחלט מקום ראוי לצאת אליו, אם כי ספק אם אכן אליו יוצאים. ההישארות בגבולותיה של הדיכוטומיה, ואין זה משנה מאיזה צד שלה, היא כנראה גזרת גורל של רבים. מי ייתן ולא זו תהיה מנת חלקנו.

rigoletto111

New member
בגלל כאלו משלים

זרקו את סבא שלי מגן-חובה. הברית החדשה ספר פשטני, ושפתו כבר הוגדרה כ"שפת דייגים". אם כבר לקרוא ספר קודש טוב, לך על יחזקאל, בומבה של נביא. אבל בכל מקרה למה לי לקרוא את הברית החדשה? סיימתי לקרוא את כל מה שכתבו המינגווי ואלתרמן?

rigoletto111

New member
לא להגזים

לקטע שאתה הבאת לעיל אין כל ערך ספרותי. זהו משל פשטני ועלוב. כמו הרבה קטעים פשטניים בספר משלי. לעומת זאת סיפור כמו מגילת אסתר, או משל לירי כמו חזון העצמות היבשות נושאים עימם ערך ספרותי ותרבותי גדול בהרבה. ואין צורך להאמין ב"רוח הקודש" לשם כך.

קצת נסחפנו לא?

א' זה אני שהבאתי את המשל. וחוץ מזה בכך שהבאתי את המשל, לא התכוונתי לומר שיש לו ערך ספרותי, ובכלל אני מסכים (כפי שכבר כתבתי בהודעה למעלה) שאין לברית החדשה ערך ספרותי חשוב, אז מה? פשטני, כנראה שכן. עלוב? תלוי בעיני הקורא.

Le Fay

New member
מצד שני, את הדברים הכי שווים

מבחינה ספרותית בברית הישנה משננים בקפידה ומצטטים בקפידה דוקא אורתודוכסים נוצריים (ויהודים חופשיים). ותזכיר לי פקשה מי תירגם בשבילך את התנ"ך המופלא הזה?

rigoletto111

New member
ברור, הרי החרדים חרדים מהתנ"ך

כמפני אש. כמו ההלצה החרדית הידועה "יש שם כמה דברים שאינם לדעת הגדולים". הם עלולים עוד לגלות שדוד המלך עסק במלחמות ובסקס ולא בלימוד התוספות יום-טוב.

ובסקס בזמן מלחמה

או יותר נכון בזמן שאוריה החיתי נלחם... כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה... לא מדובר בחטא, מדובר באורח חיים... ככה זה כשאתה מלך ב-1300 לפני הספירה. אפרופו חיים רמון שהעז לנשק 5 דקות לפני ישיבת הקבינט שעסקה במלחמה, גוועלד!!! והוא עוד בן 56... והיא עוד ילדה-חיילת בת 20... הייתם רוצים שזה יקרה לבת שלכם? ולאחותכם? ולאחותו הצולעת של מזוז? ואם כבר מדברים... מנייאק המזוז הזה... עם החיוך השקט הטהור והאובייקטיבי שלו... וממתי יש את הצירוף ילדה-חיילת בת 20 וכמה, מכיר יותר את הצירוף מורה-חיילת... או קצינה בוגרת לאחר שירות מוערך... או את הצירוף דוגמנית חטייארית שכבר עברה את ה-20... ומה זה 20 וכמה, אין כבר גילאים מדוייקים? ומה זה השוביניזם הזה: "הייתם רוצים שיקרה לבת שלכם"? אנחנו שבט פרימיטיבי מקהילות מזוז לפני חזרתו בשאלה העומד על משמר טוהר בנותיו? וכשהילדות משתרללות בשירותים, האבא צריך לתת אישור מראש ובכתב? והתפקיד של יועץ משפטי זה משפטים דמגוגיים ומתלהמים נוסח בסטה בכרמל? ומה זה העניין של היועץ המשפטי מתי זה קרה? הוא ראש משמרת הצניעות? זו עבירה פלילית לזיין לפני מלחמות? וזה אמנם עד כדי כך חמור כמו זיון לפני משחק כדורגל? מזוזון, זה קולגה שלך, אז אם לא היית אומר כלום, היה ניתן לחשוד באובייקטיביות ומקצועיות, אבל כשאתה מתלהם מול קולגה, זה חייב להראות על מערכת יחסים עכורה עוד לפני כן... כי כנגד קולגה במערכת יחסים טובה וידידותית היית שותק... כמו כל אחד מאיתנו. ומה זה אומר על התיק כולו? ומה מלמד הפיאסקו עם יעקב נאמן והיועץ הקודם? האמנם משו רקוב בממלכת דנמרק?

rigoletto111

New member
אגב, מעניין באיזה גיל זה "בסדר"

אילו רמון היה רק בן 43 זה עדיין פשע? ומה עם 38? גיל 30 זה כבר חוצה את הגבול הפלילי? ולא, אחותי למיטב ידיעתי לא רצה בגופיות אחרי שרים ומחבקת אותם, והנה, הפלא ופלא, אף שר לא ניסה לנשק אותה. מעניין למה. ואם היא תתחיל להתנהג כך, היא לפחות מספיק אינטיליגנטית כדי לא להתפלא.

יש סרט צרפתי "עלובי החיים"

מסופר בו על משפחה יהודית בשואה תוך כדי הקראת המחזה עלובי החיים. הילדה במשפחה מתחבאת במנזר, ואחת הנזירות מלמדת אותה את "אבינו שבשמיים" והילדה שואלת אותה, "לאיזה אלוהים אתם מתפללים" הנזירה: "לאותו אלוהים שלכם" הילדה: "אז למה התפילות שלכם שונות?" הנזירה: "כנראה שהוא אוהב שמתפללים אליו בכל מיני צורות ושפות" נכון אתה צודק, הברית החדשה לא מגיעה לקרסולי הישנה מבחינה ספרותית, והדבר ידוע. אבל לא אומר שחייבים לבסס אמונה דתית על יצירה ספרותית ברמה גבוהה.

Le Fay

New member
יותר קשה לך עם הידיעה הזאת מאשר

עם הידיעה שרוב העולם מאמין בלידת בתולה? או מאשר עם הידיעה שחלק מהעולם משוכנע שאלוהים הם יצורים מכוכב אחר? או מאשר עם הידיעה שרבים מאמינים בכוחו של המספר הקבוע בדלת ביתם? או אולי קשה לך עם כולם באותה המידה? ואם אנחנו כבר כאן, אז איך אתה מרגיש ביחס לאנשים שמאמינים באמונה שלמה שאלוהים רוצה מהם שלא יתרחצו בכיפור? עם כל הכבוד למשל העלמות - ויפה שציטטת אותו - הוא עובד רק על אנשים שמחכות לחתן. יתכן שיום קדוש יפה גם למסיבה. זה שאני במקרה מעדיפה לנצל את השקט לקריאה, לשיחות נפש עם אנשים קרובים ולהורדת סולו הגיטרה המיתי של ה-Allman Brothers מפילמור איסט - לא אומר שזה הדבר הנכון לעשות בו. קל וחומר שזה הדבר הנכון היחיד לעשות בו. והכי חשוב, איזו מוסיקה ליטורגית שמעת?

אוף!

תמיד כשאני עונה לך, אני צריך להתכונן נפשית. שזה אומר להוריד את האוזניות מהאוזניים (מה שכרגע עשיתי) ולחשוב קצת לפני שאני כותב. אני מאמין בדברים שייתכן ולהרבה אנשים נשמעים מאוד מוזרים, כמו מעמד קבלת התורה בהר סיני, כל מיני ניסים שנעשו ע"י הנביאים בתקופות קדומות. כך שאני יכול להבין אנשים שמאמינים בלידת בתולה. אם כי אני לא מאמין. יותר נכון, אני לא לא מאמין, אני פשוט לא נותן את דעתי לעניין, ייתכן וילדה, ייתכן ולא ילדה, איני יודע. ואם תשאלי, מדוע בX אני מאמין ובY לא. איני יודע, ואיני יכול להסביר. אני הרי גדלתי בבית בו "מאמינים" וכשהתחלתי לעמוד על דעתי, עמדתי מול המראה, ושאלתי אם עצמי, "רגע אחד... אתה באמת מאמין בבורא עולם?!" למרבה הפליאה התשובה הייתה חיובית.לצער הורי, התשובה להרבה שאלות אחרות בנושאים דתיים, הייתה שלילית. אני יכול לנסות לדמות את האמונה באל, לאמונה באדם ילוד אשה, שמסיבה מסוימת, אתה לא בטוח אם אתה יכול לסמוך עליו או לא. אומר לך איך אני נוהג, אני בודק אותו בכל האמצעים העומדים לרשותי, ולאחר שבדקתי שקלתי והתיעצתי עם אנשים שאני סומך עליהם, אני יושב עם עצמי ומסתכל עמוק עמוק פנימה, אני מאמין בו או לא. תמיד אני מוצא שם תשובה. - כך עשיתי למשל בבחירת מורים למוסיקה. כל האנשים שפגשתי שמאמינים שאלוהים הוא יצור מכוכב אחר, ואני מתאר לעצמי שגם אלה שמאמינים במס' דלת ביתם (למרות שאותם לא פגשתי) הם קצת איך לומר... "מוזרים". לעומתם, יש הרבה מאוד אנשים, חלקם אני מכיר, שהם אינטלגנטים בצורה יוצאת מגדר הרגיל, משכילים, אנשי רוח ותרבות, ועדיין מחזיקים באמונות דתיות, כך שקצת מוזרה לי ההשוואה הזו. לא להתרחץ בכיפור? האמת לכאן עדיין לא הגעתי. אבל לא להדליק אור בשבת, או לא לחתוך ניר טואלט בשבת? מי שחושב שזה מה שאלוהים ציווה הוא מסכן, קצת פתטי, לא יותר מכך. משל העלמות כמו הרבה מהטסקטים הדתיים, עובד על מי שרוצה שהוא יעבוד עליו, ועל מי שלא לא. עליי כן, באופן מוזר לחלוטין, כיוון שאני לא מאמין בהתגלותו המחודשת של בן האלוהים. (אבל את זה תעזבי). לגבי המסיבה ביום כיפור. כל הוויכוח בינינו הוא בעצם. האם קיימת (בעבר או בהווה) תרבות יהודית חילונית. את טוענת שכן, אני טוען שלא. הלוואי והייתה, הייתי מאמץ אותה בשמחה. אני מעדיף לשמור על זהות דתית יהודית, ולאמץ לעצמי זהות חילונית, בריטית/גרמנית/צרפתית/איטלקית. אותי מכעיסה העובדה שהוא הלך למסיבה משתי סיבות א', הניכור להיסטוריה של עמו. (מה לעשות 80% מההיסטוריה שלנו היא היסטוריה דתית) ב' חוסר ההתחשבות ב80% מהאנשים שכן מחשיבים את היום הזה (גם אם הם לא צמים) לעשות מסיבה, גם אם היא בחדרי חדרים במקום פרטי, בעיני זה חוסר התחשבות ומעין התרסה. כשכ"כ הרבה אנשים מקדשים יום מסוים, קצת מוזר לארגן מסיבה באותו יום. לפחות אנחנו מסכימים שזה הכי חשוב. מזמורים מימי הביניים שנמצאו במנזר במקום שנקרא אנגלברג שעל גבול שוויץ גרמניה. המוסיקה משתייכת לאסכולת נוטרדאם- זה לא אומר לי הרבה. (אין לי כח לערוך)

למעלה