נקודות טובות
המאמר נלקח מתוך המדור "פרשת השבוע" שבאתרי "אמנות להמונים", ושם ההתייחסות שלי לאלוהים תמיד מגיעה מהזוית היהודית כבסיס. אך יש שני אלוהים עליהם מדברת היהדות: האלוהים התנ"כי והאלוהים הקבליסטי, אותה ישות שלמה ואחידה ממנה החל הקיום, והיא חלק בלתי נפרד מכל דבר בקיום, ועליה מדברים גם דתות וכתות אחרות ברחבי העולם. במאמר הספציפי הזה אין זה משנה כלל וכלל על איזה מהשניים מדברים, כיוון שהנקודה היא איננה ניתוחו של אלוהים, אלא ניתוחה של המציאות הארצית שלנו. לכן שני האלוהים תופסים. חבר קרוב אמר לי שאני רציונאליסט קלאסי ונוראי בשל חיפושי אחרי שלמות ואמת אחת התתאר את היש. אין זה לגמרי נכון, אך אשקר אם אכחיש שאני מקווה בכל מועדי למצוא אמת שכזו, ומאמין שהיא קיימת ברמות מסויימות. אני אינני מדען, ולכן אני פטור ממגבלותיו של המדע ומסוגל לפרוץ את הגבולות, הכל על בסיס פילוסופי והשערתי המבוסס על הקשה מעולם המדע. אינני מאמין כי המדע אמור לתאר את היקום במושגים שהמוח האנושי מסוגל לתפוס, אלא המדע אמור לחפש את האמת, תהיה אשר תהיה. תורת הקוואנטים דוגמא טובה למחדל מסוג זה: מדובר בתורה שכל תוצאות ניסויה נכונים ומדוייקים, ותחזיותיה לעולם אינן טועות, אך אין בה כל היגיון למראית עין. דוגמת הדלת הקלאסית היא דוגמא טובה: על פי תורת הקוואנטים דלת תמיד גם פתוחה וגם סגורה יחדיו, עד שעין אדם נוחתת עליה ואז הדלת "תופסת צד". וישנם עוד עיוותים לא הגיוניים כביכול שהתורה הזו יוצרת, כמו משוואה שבה A+b=c אך b+A=d על כן ניסו הרבה מאוד מדענים במשך מאה שלמה להפריח את התורה, כולל כאלו שתרמו להולדתה, כגון איינשטיין. כולם נכשלו. תורת הקוואנטים גורסת שיש אקראיות ביקום, ושהחוקיות תמיד נמדדת בסבירויות ולא בביטחון. איינשטין אמר על כך: "אינני מוכן להאמין באלוהים שמשחק בקוביה". מדען אחר שעסק בקאוונטים, ששמו פרח כעת מזכרוני, ענה לו: "מי אתה שתגיד לאלוהים במה לשחק?" אבל אני סוטה מהנושא, אז נחזור אליו. ישנם תחומים בהם לא יוכל המדע לעולם לגעת, מפאת היעדר הכלים הראויים, ועל כן הם בלתי רלוונטיים עבורו, ולדעתי, עבור כל האנושות. תחומים אלו הם, בין היתר, מה קורה מעבר לתחומי היקום, ומה קרה ברגע הולדתו של היקום. בשניה שלפני המפץ הגדול כל חוקי הפיזיקה קורסים ונהיים לא רלוונטים, ועל כן רגע זה אינו רלוונטי עבורנו. לעולם לא נוכל לומר בביטחון מה הם התנאים שהביאו ליצירת המפץ הגדול, ולעולם לא נוכל לדעת בביטחון מה היה לפניו. אך כל מה שקרה בשניה לאחר מכן ועד זממנו, רלוונטי לנו ובר בחינה מדעית. הקיום הנגלה והחבוי, החל משניה לאחר המפץ הגדול ועד הרגע הזה, מוגבל בחוקיות ואקראיות ההולכים יחדיו יד ביד. אינני יודע אם ישנם יקומים אחרים בהם עובדים חוקים אחרים, אינני יודע דבר על ישויות נעלות מאיתנו ברמתו של אלוהים, לעולם לא אדע על כך דבר ואין הדבר רלוונטי. זאת כיוון שכל יצור שכזה שירד אל רמת הקיום שלנו, יהיה מכורח המציאות גם כן נתון לחוקיו של המקום, ועל כן יהיה "רגיל" ככל יצור חי ביקום. ולכך למעשה התכוונתי. כל כוונתי היתה לבטל את ה"על טבעי", כיוון שעצם התרחשותו של אירוע כלשהו בזמן ובמרחב שלנו, עושה אותו מיד לטבעי, כיוון שבלתי אפשרי לשבור את החוקיות עליה בנויה היקום - והיא עצמה היקום.