אלגברה מאתגרת

אריקKS

New member
אלגברה מאתגרת

קיבלנו אתגר מהמורה לאלגברה (במכינה הקדם אקדמאית בטכניון) ניסיתי המון זמן, ולא הצלחתי לפשט את זה בצורה נכונה : הוכח שמכפלת 4 מספרים עוקבים + 1 שווה תמיד לשורש ריבועי של מספר שלם ------------------------------------------------------------------
n x (n+1) x (n+2) x (n+3) + 1 = משהו בריבוע​
או אפשר כך (זה אמור להיות רמז, בכל אופן - אלו גם 4 עוקבים):
(n-1) x n x (n+1) x (n+2) + 1 = משהו בריבוע​
הוא אמר לנו שזו שאלה שפתרו ילדים מכיתה ט´, באולימפיאדת המתמטיקה ואף אחד לא הצליח לפתור את זה היום בכיתה... למישהו יש מושג , או לפחות רעיון איך מוכיחים שביטוי הוא ריבוע של מספר שלם ? (אני מאמין שצריך להגיע למשהו בסוגריים, שכולו בריבוע, ואין איברים מחוץ לסוגריים, אבל לא הצלחתי לעשות זאת) תקנו אותי אם אני טועה... ? תודה מראש

אריקKS

New member
מצטער על אי-השרשור שלי, אני חדש כאן

רק עכשיו שמתי לב שאתם משתמשים בשרשור לכל יום בערך פעם הבאה אשרשר :) אם אפשר להעביר את האשכול שלי לשרשור הנוכחי, לא אתנגד לכך (למנהל הפורום)

yatir

New member
דרך אגב, מאיפה החתימה שלך. המשפט

הזה מאוד מאוד מוכר לי...

אריקKS

New member
הנדסה קרבית

משפט שבעקרון אני לא בטוח בקשר למקור שלו, אבל הוא בפולקלור של הנדסה קרבית.. (משפטי שרותים בצבא..) תודה על התשובה, אני יעבור עליה ואנסה להבין תיכף.

yatir

New member
הפתרון:

(n-1)n(n+1)(n+2)=a^2-1 (n^2+n)(n^+n-2)=(a+1)(a-1)​
שים לב, שבכל צד יש לך מכפלה של 2 מספרים שההפרש ביניהם הוא 2. ע"י הצבת n, אתה יכול למצוא את a, ולכן הוא קיים לכל n. בעצם a^2 הוא המספר הריבועי שאתה מחפש!

אריקKS

New member
תראה -

(n-1)n(n+1)(n+2)=a^2-1 (n^2+n)(n^+n-2)=(a+1)(a-1)​
הבנתי איך פישטת את הביטויים, מה שלא הבנתי זה למה זה חשוב לי שההפרש בין שני איברים בכל צד הוא 2 (זהה). הרי את ההצבה אני יכול לבצע כבר בשלב הראשון של התרגיל - צריך למצוא הוכחה שלא מסתמכת על הנחה. אני כנראה לא מבין אותך עד הסוף, אתה יכול להסביר לי למה ההפרש חשוב להוכחה ?

אריקKS

New member
מה שגם - תנסה להציב 5

ניסיתי להציב 5 ו 3 , זה יוצא מספר שאין לו שורש שלם בנוסף, חשבתי על זה, ועל סמך מה אנחנו מציבים בעצם ? על סמך הנחה, אין קשר אחר הקושר את הביטויים... (חוץ מהקשר של הפרש 2, שלא הסברת) אני לא מסוגל לישון בגלל הדבר הזה, מזל שאני מתחיל ללמוד מחר רק ב10.. :)

אריקKS

New member
דוגמא :

נציב 3 :
(9+3-2)(9+3) = 120​
120 הוא לא ריבוע של מספר שלם..... והטענה שצריך להוכיח נכונה, והוכיחו אותה

הסבר

נתחיל מהדוגמאות שלך. שכחתָ ש-3*5 ו-10*12 שווים לא לריבוע שלם, אלא לריבוע שלם פחות 1. ואכן 16 ו-121 הם ריבועים שלמים. נעבור להוכחה. נכון, אפשר היה פשוט להַראות ש:
(n-1)n(n+1)(n+2) + 1 = (n^2 + n - 1)^2​
או להגיע לזה בדרך יבשה. אבל יתיר הראה לך דרך יפה איך אפשר להגיע לזה לוגית, לא סתם בניחוש. אחזור עליה יותר לאט: צריך להוכיח ש:
(n-1)n(n+1)(n+2) + 1 = a^2​
אם אכן קיים כזה a שלם עבור כל n שלם, אז:
(n-1)n(n+1)(n+2) = a^2 - 1 [n(n+1)]*[(n-1)(n+2)] = a^2 - 1 (n^2 + n)(n^2 + n - 2) = (a+1)(a-1)​
והודות להפרש 2 קל למצוא כזה a:
n^2 + n = a+1 n^2 + n - 2 = a-1 a = n^2 + n - 1​

yatir

New member
תודה טלמון, לא הייתי יכול להסביר את

זה יותר טוב!

yatir

New member
תודה טלמון, לא הייתי יכול להסביר את

זה יותר טוב!

אריקKS

New member
ההוכחה הגאונית של המורה שלי :

קודם כל תודה כולם על העזרה :) הנה ההוכחה של המורה הדגול שלי (שוקי ארושס)
(n-1)n(n+1)(n+2)+1 (n^2+n-2)(n^2+n)+1 ~~~~~ ~~~~~ נוציא מהסוגריים (n^2+n)^2 -2(n^2+n)+1 ומי שלא שם לב, זו נוסחת כפל מקוצר בעצם כמו (a-b)^2=a^2 - 2ab + b^2 רק שאיבר אחד הוא (n^2+n) והאיבר השני הוא 1 ולכן נכניס את הביטוי לנוסחה - לסוגריים ((n^2+n)-1)^2 הוכחנו, כל הביטוי נמצא בסוגריים - בריבוע ולכן הוא בעצם ריבוע של מספר שלם​
הוכחה גאונית :) ממש ב 2 שלבים פשוטים

אריקKS

New member
הבנתי - תודה

אגב, זה בדיוק מה שהמורה שלי עשה, זאת אומרת - הגיע ב"דרך יבשה" לביטוי בסוגריים בריבוע, זה ממש פשוט עכשיו שאני רואה את זה. מי שמעוניין לדעת איך, הדבקתי הודעה עם הדרך.

למעלה