אכילה רגשית

לאה 2

New member
אכילה רגשית

שלום רב ושנה טובה ליורם ולכולם!

אמנם נושא הפורום הוא פוסט טראומה, אבל היות ואתה יורם מתעסק גם עם CBT וכו' מצאתי לנכון להפנות כאן את שאלתי.

אני מוגדרת כחולת סכיזואפקטיב.

יש לי בעיה של אכילה רגשית.

אני בת 41 וחולה כבר 15 שנה.

אציין שלפני שחליתי הייתי רזה ולא היה לי כל כך הרבה תאבון לאוכל. בכל תקופת מחלתי אני מטופלת בזיפרקסה 10 מ"ג ודפלפט 1000 מ"ג. בהתחלה היה לי תאבון לא נורמלי והספקתי לעלות כ- 15 ק"ג ואפילו יותר. אח"כ הסתגלתי לכדורים והתאבון פחת, אבל נשאר צורך לפחממות.

אני מפצה את עצמי על יום עבודה לא מוצלח או תסכולים או סתם כי בא לי לזלול יותר. לפעמים אני אוכלת מתוקים, ועקב האכילס שלי הוא שווארמה בלאפה בשעה 21:30.

היות ובעבר מתאמת הטיפול שלי מצאה אצלי קוים של O.C.D היא הפנתה אותי לטיפול CBT וכך עשיתי.

אני מנסה מאוד להפעיל שיטה זו על הפיצוי באוכל וממש לא מצליחה. הרגשות שעולים לי בעקבות המחשבה האוטומטית הם: פחד, פחד מבריאות לקויה (במיוחד שהסוכר שלי יעלה) , פחד להשמין עוד, צורך לפצות את עצמי על... , חוסר סיפוק, רצון למלא סיפוק ע"י אוכל, קושי בדחיית סיפוקים.

יש לציין שהסוכר שלי גבולי (משהו כמו 110) וזה מאוד מפחיד אותי וחשוב לי לרדת במשקל כדי שלא יהיה לי סכרת. וגם סתם אני רוצה להיות יותר רזה.

נשאלת השאלה: אם יש צורך, ולא משנה מה, ואני לא מצליחה לספק אותו, אני צריכה למצוא תחליף. איזה תחליף אני כבר יכולה למצוא? כל תחליף נראה לי שלילי יותר. האם להתמכר לאלכוהול? זה עוד יותר גרוע. ומה באמת עושים מכורים לאלכוהול או לסמים? איך הם מצליחים להגמל מההתמכרות?

אני ממש מכורה לאוכל. לפעמים אני יכולה לאכול סתם כי בא לי. אני משתדלת לא להכניס הבייתה דברים מפתים. אבל בכל זאת, יש כאן משהו לא תקין.

רעה22

New member
אוכל מרגיע

אבל יכול גם להלחיץ
כשחושבים ומבינים שיביא להשמנה
אני מנסה למלא את הבטן בדברים לא משמינים
כמו כרוב
כמו סודה

לאה 2

New member
לרעה22,

פעם הכרוב היה מציל אותי, כשהכדור זיפרקסה היה עושה לי תאבון נוראי.
היום כשהתאבון פחת יש לי צורך לאוכל ממשי ולא סתם למלא את הקיבה בכלום.

מילקי91

New member
מבינה אותך

גם אלכוהול משמין אגב . וגם אלכוהול מעלה את הסוכר,

וכמובן הורס את הכבד . אני יודעת שכתבת בעצמך שאת יודעת

שזה יותר גרוע , אבל רק רציתי לחדד .

אכן "חיבה" לאוכל זה לא פשוט . אוכל מרגיע . הלוואי ויכולתי

להגיד לך מה לעשות . יש קבוצות של אכלנים אנונימיים , עם

ה - 12 צעדים . לי באופן אישי זה לא עזר אבל יש כאלה שזה

עוזר להם . אני יודעת שזה אולי לא מעודד אבל היי צרת

רבים , חצי נחמה ?

לאה 2

New member
למיקלי,

מה שאת כותבת זה כל כך נכון!!
בגלל זה רציתי את חוות דעתו של יורם.
מה עושים מכורים לאלכוהול ו/או סמים שבאמת באמת רוצים להגמל?
הרי להם יותר קשה מלמכורים לאוכל.
אם הם יכולים, אני מניחה שגם אני יכולה, לא?
כנראה שתלוי כמה כוח רצון יש לך, ולי יש כוח רצון. השאלה איך אני מנתבת אותו.

קרנף לבן 1

Well-known member
מנהל
גם אני מתמודד עם תרופה קצת משמינה

עם את לא עולה יותר במשקל אז זה טוב. לי זה מ אבק תמידי- ואני כל הזמן האבק - אין כל חשש להתמכרות אלכוהול וסמים העיניין הוא רק תאבון קצת מוגבר

לאה 2

New member
לקרנף לבן,

כעת סוף סוף אני כמעט לא מעלה במשקל.
אבל נאבקת כל הזמן!!
במקום להלחם בצורך לאכול אוכל מסויים שהוא משמין ולא טוב לסוכר שלי, אני מוותרת ואוכלת, כי אין לי כוחות להתמודד עם התחושה של מחסור בסיפוק.

סופרימו

New member
אובל מרגיע גם אותי

ואני כבר מקבל את עצמי ככה ולא חושב שזה מעוות או חולני
אז אני לא חטוב, ובעצם אף פעם לא הייתי דוגמן
בשנים האחרונות גם נעשיתי בשלן, בעיקר אופה
באפייה צריך להקפיד על הכמויות שרשומות, בלי להיות אוסידיק

לאה 2

New member
לסופרימו,

זה לא עניין של לקבל את עצמי. זה עניין שיש לי סוכר גבולי, ואם כבר מעכשיו לא אשים לעצמי גבולות, בסוף אהיה חולת סכרת!
אני כולה בת 41 ויש לי סוכר 110!!

טיפול מורכב ובשלבים

ללאה שלום,
את מתארת מצב מורכב, ואפילו מבחינת אבחנות יש בו גם הפרעה סכיזואפקטיבית וגם קוים של OCD, ואולי גם הפרעת אכילה ("משהו לא תקין" בהתייחסות לאוכל), וסכנת סכרת.
את מציינת שאת חולה כבר 15 שנה, מה שאומר גם שהמחלה עצמה כבר השפיעה וסיבכה, וגם שכניראה עשית כמה וכמה טיפולים, מוצלחים יותר ומוצלחים פחות , שחלקם אולי הצליחו לשפר את המצב בזמנם, אבל כעת את נמצאת מול שוקת שבורה.
כל זה אומר שאין איזה טיפול אחד ומהיר, שבאורח פלא יפתור את הכל.

את מציינת שהאוכל בא לפצות על משהו.
תיאורית הפיצוי באה מהכיוון הדינמי.
אני מעדיף לצורך הדיון לדבר על חרדה ומתח.
אפשר לומר שיש דברים שמעלים חרדה ומתח
ויש דברים שמורידים את החרדה והמתח (במקרה שאת מתארת - אכילה מוגזמת).
וצריך לטפל בכל אחד משני הנושאים האלה.

אכתוב על כל אחד מהנושאים בהודעה נפרדת, כדי לאפשר לאנשים להתייחס לכל אלמנט בנפרד.

ראשית - צריך לטפל בנושא הדחוף, שיש בו סיכון (לסכרת).

לטפל בנושא הדחוף, שיש בו סיכון

זה הנושא שמטריד ומדאיג אותך, ובצדק.
כיון שהוא המסוכן, נראה לי שחשוב להתחיל ולטפל בו,
למרות שלטווח ארוך אם נטפל בגורמים להעלאת החרדה,
בהמשך לא יהיה עוד צורך להוריד אותה.

אז נחזור לנושא האכילה המוגזמת, שבאה להרגיע, להוריד את החרדה.
אנחנו חייבים לאכול, כדי לחיות, אבל יש מיני אוכל שמעלים את הסיכון למחלה.
ראשית אני חושב שרצוי להיכנס לטיפול של דיאטנית קלינית, שתבנה לך תכנית אכילה סבירה, שמתמודדת עם סכנת הסכרת. רצוי לבחור דיאטנית שתהיה לך כימיה איתה ושתתני בה אמון, וסביר שהיא גם עובדת בשיתוף פעולה עם רופא, שיוכל להתייחס בצורה תרופתית לנושאים האלה.

רצוי גם להשתתף בקבוצת תמיכה להרזיה ולאכילה נכונה. קבוצה כזו מאוד עוזרת, ונותנת תמיכה גם ברגעים של שבירה ונסיגה.

לאה 2

New member
תודה רבה יורם מקרב לב

ואני בטוחה שההמשך גם יהיה מועיל..

לאה 2

New member
בקשה להבהרה.

הכדורים הם אלה שגורמים לבעיה עם האכילה.
זאת עובדה.
בלי הכדורים הבעיה לא קיימת.
אז מה בעצם אני צריכה להתייחס לכך שיש לי בעיה של אכילה לכל דבר ועניין? היות והכדורים הכרחיים ואני לא יכולה בלעדיהם?

אם העלייה בתיאבון ובדחפים לאכול הן תופעות לואי של התרופות

אז רצוי שפסיכיאטר יבדוק שוב את הטיפול התרופתי
וייתכן שיוכל למצוא תרופות שפחות גורמות להשמנה או לעליה בתיאבון.
ייתכן גם שלאור התרשמות ממצב נפשי יציב, ולאור תופעות הלואי הקשות, הפסיכיאטר ימליץ על הורדה איטית ומבוקרת במינונים של התרופות.

לאה 2

New member
אין ברירה

יורם, הפניה שלי אליך בפורום היא אחרי שניסיתי אופציות אחרות.

ניסיתי בעבר כדורים אחרים וללא הצלחה, ומנסיון הזיפרקסה משפיע עליי חזק וטוב, ובזכותו אני חזקה ויציבה ומתפקדת ועובדת.
יש לי המון מה להפסיד.
ולגבי הורדה במינון, אין מה להוריד. אני לא מקבלת מינון גבוה, והורדה במינון גורמת לי לא לישון טוב בלילה... וזה כבר סימן לא טוב...

ושוב אשאל, האם בעצם אני צריכה להתייחס לכך שיש לי בעיה של אכילה לכל דבר ועניין? היות והכדורים הכרחיים ואני לא יכולה בלעדיהם?

הפרעה פסיכיאטרית או נפשית

ללאה ולכולם שלום,
ראשית תודה לך, לאה, על השאלות שלך ועל ההתעקשות לקבל תשובה.
השאלות שלך הובילו אותי לחשוב ולבדוק מחדש הגדרות ותפיסות.
מקווה שמה שאביא יבהיר את הנושא.

על פי המודל הביו-פסיכו-סוציאלי, הפרעות נפשיות או פסיכיאטריות יכולות לנבוע מאחד או יותר מהגורמים האלה: גורמים ביולוגיים, גורמים פסיכולוגיים וגורמים סביבתיים חברתיים.

הזרם המרכזי כיום בפסיכיאטריה הוא הפסיכיאטריה הביולוגית, שרואה מקורות להפרעות הפסיכיאטריות בגורמי גנטיקה, בהפרעות הורמונליות, הפרעות בחילוף החומרים, ברעילות תרופות, בפגיעות מוחיות, בהתקפי לב, או במחלות נירולוגיות ניווניות.
(הפסיכיאטריה הביולוגית רואה את הטיפול המרכזי כטיפול תרופתי.)

עד כאן דנתי בסיבות להופעת ההפרעה הפסיכיאטרית, במה שנקרא אטיולוגיה, אך הסיבה להופעת ההפרעה איננה האלמנט המגדיר והחשוב.

זו ההגדרה להפרעה נפשית או פסיכיאטרית שמצאתי בויקיפדיה:

הפרעה נפשית או הפרעה פסיכיאטרית ( Mental disorder או Psychiatric Disorder ) היא ליקוי בריאותי בתחום ההתנהגות וההרגשה הנפשית המתבטאת בדפוס התנהגותי או חשיבתי, שונה מהנורמה והגורם למצוקה משמעותית או לפגיעה משמעותית בתפקוד.

מה מודגש כאן שיש סימפטומים בתחום ההתנהגות והרגש, שגורמים למצוקה משמעותית ו/או לפגיעה משמעותית בתפקוד.

אז לפי כל אלה, בעיית תיאבון יתר והשמנת-יתר שנובעת מטיפול תרופתי חיוני, שגורמת לסימפטומים בתחום הרגש וההתנהגות, וגורמת למצוקה נפשית ולפגיעה משמעותית בתפקוד - אכן תיחשב, למיטב הבנתי, להפרעה פסיכיאטרית או נפשית.

ובהפרעה נפשית/פסיכיאטרית זו יש לטפל, כדי להחליש אותה ואולי אפילו להחלים ממנה.

לאה 2

New member
תודה רבה יורם על התשובה המפורטת

האם ב- DSM נכללת הפרעה של תיאבון יתר והשמנת יתר? או שיש רק הגדרה של אנורקסיה ובולמיה? כי בת'כלס אני לא הולכת ומקיאה את האוכל אח"כ..
או שתיאבון יתר והשמנת יתר נחשבת לבעיה פסיכולוגית ולא פסיכיאטרית?

למעלה