אכזריות

irisgh

New member
אכזריות

לבן שלי, בן 3, שלרוב הוא חמוד, ונדיב, ישנן לפעמים יציאות אכזריות שאני לא יודעת איפה לשים את עצמי. הוא מאוד אוהב טבע, צמחים, ומתעניין בחיות קטנות. אתמול אחרי שהראה לי חצב, ומצאנו שיש המון חיפושיות בחצב אוכלות את זרעיו, הוא לקח חיפושית ביד. כשביקשת להניח אותה בחזרה במקומה, הוא הניח על המדרכה, והופ רגלו התרוממה באוויר ונחתה על החיפושית. בכוונה, לגמרי בכוונה. למה? שאלתי. הוא לא יודע להגיד. הוא אוהב להחזיק בידיו חיפושיות, צפרדעים, חלזונות. ולרוב 'מתנהג איתן יפה'. פעם גם דרך על חלזון בכוונה. וכמעט על צפרדע. יש חלק של בורות. למשל, להזיז חלזונות, לשים אותם על המדרכה, לשכוח, ואחרי שעה דורכים עליהם. אז הוא רק בן שלוש. אבל הפעמים של בכוונה? וזה לא שהוא לא רואה אותם כחיים. הוא עשוי לשאול על חלזון - 'איפה אבא שלו?'. או אם ישנם כמה ביחד, הוא אומר - הנה אבא שלו, ואמא שלו, ואח תינוק. אבל מצד שני, גם על אפון קטן במיוחד הוא עשוי להגיד תינוק. או שהוא 'קצת גדול', כפי שהוא מכנה את עצמו. לי מאוד קשה עם זה. אני זוכרת שכשהייתי ילדה אספתי חלזונות בקופסא עם אדמה לחה. מאוד אהבתי את זה. חלזונות גדולים כאלה שיוצאים אחרי הגשם. מאוד אהבתי חלזונות. אבל יום אחד אמא שלי לא הרשת לי להביא הבייתה, שמתי במקלט של הבניין, ואחרי כמה זמן כשחזרתי, מצאתי אותם מיובשים על הקירות, מתים. אני לא יודעת מתי נהייתי גדולה. ממתי אין לי דחף לקחת הבייתה את החיות, אלא להפך. להפריע להן כמה שפחות, להשאיר אותן במקומן, להסתכל ולא לגעת. אני רואה שליניב יש צורך עצום לגעת. ואני זוכרת שבזמנו גם אני אהבתי לגעת. אבל אני בהחלט לא זוכרת את עצמי מועכת כחלק מההתנסות (ונכון שהזכרונות שלי הם מגיל יותר מאוחר). אם כבר, אני זוכרת את עצמי נזהרת שלא לדרוך על נמלים (זהירות, שלמותר לציין, איני עסוקה בה כיום). מאיפה האכזריות הזו? ומה עלי לעשות?

ענתש

New member
אני חושבת שאכזריות זו מילה קשה

אכזריות זה אומר שהוא יודע שזה כואב להן והורג אותן (ומבין מה זה מוות) ומבין מה המשמעויות המוסריות של לגרום כאב וסבל - ובכל זאת עושה זאת בכוונה. אני חושבת שמה שהוא עושה זה כמו ניסוי מדעי - מעניין מה יקרה לחיפושית כשאני אדרוך עליה ? כמו שאולי הוא היה עושה אותו ניסוי עם אפונה או קוביית לגו... זו ממש לא אכזריות, זה חוסר הבנה. הוא יודע שזה "כואב" לחיפושית ? גם אם כן יש סיכוי, מקווה שהמילה שאני משתמשת בה היא נכונה, שזה חוסר אמפתיה. כלומר, הוא עוד לא מסוגל להבין שזה כואב לחיפושית - יש הבדל בין לדעת שמשהו כואב ובין להשוות את זה למצב שלך כואב ולהסיק מזה שזה מצב לא נעים, לא רצוי ולא גורמים אותו למישהו אחר... אני אישית לא הייתי נבהלת מתגובה כזו אצל ילד. רק מסבירה לו שזה כואב לחיפושית, שהיא חיה ואם דורכים עליה היא מתה (היא לא תוכל יותר לעוף, למשל...). מתי שהוא זה ישקע, אני חושבת. לדעתי אם יש לו אמא שלא מריעה לבעלי חיים אין הרבה סיכוי שהוא יגדל להיות ילד אכזרי, זה עניין של דוגמא אישית.

לאה_מ

New member
גם לי זה נשמע כמו ניסוי ולא כמו

התאכזרות. אפשר לנצל את ההזדמנות כדי לדבר על מה שקרה לחיפושית אחרי שדרכו עליה. שעכשיו היא מתה, שאי אפשר לרפא אותה. כמה אנחנו גדולים וכבדים לעומת חרקים. סך הכל זו נשמעת לי התנהגות מאד נורמלית. וענת, אני לא חושבת שזה חוסר אמפתיה. זה נראה לי כמו שילוב של סקרנות וחוסר מודעות לתוצאות או חוסר יכולת להסיק את המסקנה לפני שהיא קורית בפועל.

ליאת +

New member
השלב האגוצנטרי

בשלב הזה של החיים הילד, לדעתי, נמצא עדיין בשלב האגוצנטרי שבו הוא רואה הכל מנקודת הראות שלו. כלומר: כאב זה רק מה שכואב לו. בגיל הזה כן יש התחלה של יכולת להבין רגשות ותחושות של אחרים, אבל היא לא בהכרח מתחילה דווקא מחיות כמו שבלולים. אני גם לא בטוחה שהיכולת הקוגנטיבית להתיחס לגדול כאל אמא ולקטן כאל הילד שלה, בהכרח גוררת את היכולת הרגשית להזדהות איתם. לפני מספר ימים, בדרך לגן אביתר שאל אותי: "זה כייף לך לקחת אותי לגן?". מאוד מאוד שמחתי על השאלה כי זה משהו שהוא לא היה שואל לפני מספר חודשים= מתיחס להרגשה שלי בסיטואציה, ומבין שהיא יכולה להיות שונה משלו. ובחזרה לחיות- כן הייתי מדריכה אותו לגעת בעדינות ולא למעוך את השבלולים, וכמובן שגם מעודדת את העניין שלו בהם, אבל התובנה- למה לא לעשות את זה- כנראה תגיע רק בשלב מאוחר יותר. ולא, זו לא אכזריות.

irisgh

New member
קושי שלי

להסביר שזה כואב להם, אני מסבירה. הוא שואל אז 'למה?'. להגיד שהם מתים, ושזה לא הפיך, אני מתקשה. בכלל, קשה לי כנראה לעמת אותו עם זה שנזקים שהוא גורם אינם הפיכים תמיד. לו יש נטיה לנסות 'לתקן' כל נזק כזה. לתת לי נשיקה אחרי שהרביץ לי. פעם אפילו, לאחר שהרביץ לי והמשכתי להגיד שזה כואב, אמר 'אבל נתתי נשיקה'. כאילו בזה אפשר לתקן חזרה את הכל. כשמשהו חסר, נשבר, וכו' הוא אומר 'נקנה' או 'נתקן'. אפילו כסף, כשהסברתי שאין הרבה, אמר 'אז אני אקנה לך בסופר'. אבל מוות, אני לא יודעת אם הוא בשל להבין. פעם, אחרי שירד לו האסימון שסבתא היא אמא שלי, הוא שאל, 'ואיפה אבא של אבא?'. אבא של אבא נפטר. ניסיתי להגיד לו שהוא מת, שהיה זקן ומת, והוא שאל שוב ושוב, ובסוף פתר את זה ב 'הוא רחוק רחוק'. בזה הנחנתי לנושא. האם להכניס את זה שוב דרך החיות והחרקים?

אין קשר בין "סבא מת"

לבין "חיפושית מתה". אולי בגיל מאוחר יותר (יש לי סיפור על זה, בהזדמנות). בכלל, ילדים תופסים אחרת דברים, בדרך כלל בלי כל העומס המוסרי-רגשי שאנחנו מלאים בו. לדעתי בפעם הבאה שהוא רוצה למחוץ
, אפשר להסביר לו מה החיפושית חושבת על זה. נשמע דווקא חיוני להסביר על דברים בלתי הפיכים, אפשר להתחיל מדומם. עידו ישב ושבר לשניים את כל הצבעים. אחרי זה הוא ניסה לחבר אותם בחזרה ומאוד כעס כשזה לא הצליח. דיברנו בהקשר הזה על דברים בילתי הפיכים. החוויה היתה כ"כ מוחשית לו, שעד היום כשהוא עומד לעשות נזק בילתי הפיך למשהו, ואני מסבירה לו במה מדובר, אפשר ממש לראות את הגלגלים עובדים לו בראש לפני שהוא מחליט לעשות/לא לעשות. חיות אוכלות חיות, אנחנו אוכלים חיות, יש מוות. העולם עמוס באלמנטים אכזריים, כואבים, עצובים ובילתי הפיכים שהם חלק מהמציאות. לא הייתי מפילה לו את הכל על הראש
, אפשר להסביר בפשטות, כשניתקלים בענינים כאלה. הרבה פעמים ילד פשוט מקבל מה שהוא רואה, ומבין את ההסברים שלנו בדרך המיוחדת שלו (תראי איך הוא הסתדר יפה עם הסבא שאיננו).

למעלה