אכזבות קטנות...

maya100

New member
אכזבות קטנות...

יש לי איזושהיא התלבטות שאני רוצה לחלוק אתכם (בעצם שני דברים): בתקופה האחרונה אני מרגישה, שלאביגיל מאוד חשוב לדעת מה קורה, לצפות את סדר היום ובגדול - להיות בשליטה (מזכירה את מישהי...). מידי בוקר היא שואלת אותי מה נעשה היום ומצפה לכך בקוצר רוח. אישית, אני משתדלת אכן לקבוע מראש את שנעשה בימי השבוע ובד"כ זה מסתדר א-ב-ל הבעיה מתחילה כשתוכנית מסויימת לא יוצאת אל הפועל או כשלא ידעתי לומר לה בבוקר מה נעשה. ובמה זה מתבטא? היא מאוד מתקשה לקבל מצב שבו אמרתי לה נניח שהולכים ל X ובסופו של דבר לא הולכים (מכל מיני סיבות). השבוע אמי היתה אמורה לבוא אלינו אחה"צ. אביגיל מצפה לה בכיליון עיניים ויודעת שביום שני היא באה. בצהריים עקב בעיה מסויימת אימי הודיעה לי שלא תבוא. מבחינת אביגיל דבר כזה לא יתכן! היא תגיד שוב ושוב "סבתא כן באה אלינו! היא כן באה!!!! ולא מוכנה לקבל שום אופציה אחרת או להקשיב לסיבה מדוע סבתא לא תבוא (איזה מזל שסבתא בסוף כן באה...|תפוז נאנח|). ביום אחד היינו אמורות לבקר חברה וזה שוב בוטל - אביגיל פרצה בבכי ולא הסכימה לעשות שום דבר אחר אלא ללכת לבקר את X הקטנה... בקיצור - אני די מתלבטת. מצד אחד, אם אני אומרת לה מראש וזה מתבטל היא נורא מתוסכלת ולוקח לי זמן להוציא אותה מהמצב רוח הזה של "אוףףףףףף" ולהלהיב אותה במשהו אחר. מצד שני, אם אנחנו לא קובעים כלום לפעמים היא עוברת בגן ילד ילד ושואלת האם היא יכולה לבוא אליו הביתה...
די מביך...וגם קשור לעניין השני - השבוע קיבלתי אישור לתחושה, שאביגיל מתייחסת לבית שלנו לא כאל מקום שכיף בו, רוצה לבוא אליו אלא כברירת מחדל גרועה לפעילות אחה"צ אחרת... אם אני אומרת לה בגן, כשאני באה לקחת אותה, שהולכים הביתה - היא מאוד כועסת ועצובה. אני אומרת לה שנעשה כיף - נצייר, נכין דברים, נשחק, נקרא סיפורים, נשחק בקומפי...נכין עוגה יחד...כל מיני דברים, אבל היא ממש עצובה שהולכים הביתה (למרות שבסוף נהנית). מכיוון שעכשיו חורף, אי אפשר ללכת לפארק או לים לטייל, במידה ואין לנו תוכניות ולפעמים, אני פשוט רוצה הביתה...
או צריכה לעשות דברים בבית (להכניס כביסה, להכין ארוחת ערב, להדליק את הבוילר שיהיו מספיק מים חמים לכולם...) בקיצור - מה דעתכן?

הילהל

New member
קשה להיות מתבגר בן שנתיים וחצי

ולפעמים עוד יותר קשה להיות אמא של מתבגרים כאלה. אני מכירה את כל מה שאת מספרת מיונתן. ממש אחד לאחד. וזה למרות שמפלצת-השליטה הזו ממש לא קיימת אצלי ואצל אבא שלו. הוא חייב להיות בשליטה על כל מה שקורה, ושהדברים יעשו בדרכו שלו, ומאוד קשה לנחם אותו כשהם לא קורים. וגם הוא לא אוהב את הרעיון של "הולכים הבית" ומנסה למשוך למקומות אחרים (מילולית - תופס לי ביד ומנסה למשוך אותי לתחנת האוטובוס). אני לא יודעת מה אפשר לעשות פרט למה שאת (ואני) כבר עושה - להשתדל לתת להם כמה שיותר שליטה על החיים שלהם, להסביר להם את האכזבות שיבינו למה הדברים משתבשים, לנחם אותם כשהם מאוכזבים, ולחכות שהתקופה הזו תרגע.

מאד מאד מכירה את המצב, אבל

צריך לא להתרגש מהבכי והצעקות, אלא לחבק ולהכיל. הבעיה נוצרת כשהיא מפנה את התסכול שלה כלפיך. מותר לה לכעוס ולהתרגז (גם לי לפעמים מתחשק בסיטואציות מסוימות, חבל שלמבוגרים "אסור"). לגבי הפגישה עם חברים ושעות אחה"צ: מוכר וידוע לי. אני פשוט אומרת לה שהיא ילדה מאד חברותית, ושזה נורא נחמד, ובעצם למה לא? אם מתאפשר, אני מסכימה. עדיין, אני מקפידה שזה לא יותר מאשר יומיים בשבוע (ויש לנו עוד יום סבתא קבוע), כי למרות שהיא מאד נהנית היא מותשת ועצבנית בערב. לפי דעתי היא צריכה קצת זמן רק לעצמה ולנו, להרגע ולהיות היא בלי להתחשב באחרים. אני אומרת את זה על סמך ניסיון, לא כעקרון גורף. לפעמים צריך פשוט ללכת הביתה ולעשות דברים, אני אומרת לה. היום זה כבר יותר קל, כי היא הולכת בלעדי לחברות ואז יש גם לי קצת זמן לעצמי או לאחים שלה. לפעמים חברים באים אלינו, ואז זה גם נחמד (אם גם מעייף עבורי). לגבי הבוילר, יש לנו פטנט: שעון שבת שמכוון מראש. ככה גם אחרי שלא נמצאים בכלל בבית ניתן להתקלח בערב, ואז חופשיים מהרבה בלגן וגם חוסכים בחשמל כי מחממים בדיוק כמה שצריך ולא שוכחים את הבוילר.

לאה_מ

New member
אולי תנסי לספר לה על התוכניות רק

כשאת לוקחת אותה מהגן? ואז מידת הודאות כבר תהיה די גדולה, לא? או שזה כבר "מאוחר מדי" מבחינת התוכניות שהיא כבר עשתה עם ילדים אחרים, ויכול לגרום לעוד אכזבה? אם את חושבת שבכל זאת עדיף לספר לה בבוקר על התכניות, אז אם קורה והן מתבטלות, פשוט תהיי אמפתית לאכזבה שלה - "אני מבינה שאת מאד מאוכזבת שסבתא לא תבוא. גם אני ציפיתי לבואה והתאכזבתי כשהיא התקשרה ואמרה שלא תוכל לבוא". לפעמים אפשר להתקשר לסבתא לשוחח איתה (ולודא סופית שהיא באמת לא באה). ולגבי ההליכה הביתה - אצלנו זה בא בתקופות - לפעמים ללכת הביתה זה מצויין, ולפעמים זה מתקבל בתגובה צוננת, כמו שאת מתארת. אז נכון - לפעמים הולכים הביתה, אפילו אם לא כל כך מתחשק, ולפעמים באמת מוצאים תוכנית אחרת. אכזבה זו סיבה לחשוב שוב על התכניות, אבל זו לא סיבה מוחלטת לוותר על הליכה הביתה.

maya100

New member
ברור שלא!

המטרה שלי בסופו של דבר היא, ל"חסוך" לה את האכזבות הקטנות האלו ולא לא ללכת הביתה... לגבי להגיד לה רק כשאני לוקחת אותה מהגן יש בזה שתי בעיות: 1) היא כבר מנסה למצוא "סידור " לאחה"צ - וגם זו אכזבה. כי רוב הילדים יודעים מראש מה הם עושים ואז היא נדחית
2) כי אם כן תכננתי והיא בכל זאת קבעה אז עכשיו היא מתעקשת לעשות את מה שהיא קבעה... בקיצור, אני עדיין חושבת שעדיף שהיא תדע בבוקר, אלא אם כן זה משהו לא בטוח (כמו היום, לא אמרתי לה שנפגשים עם חברים כי לא ידעתי מה יהיה) אבל ביום כזה לפעמים אני מוצאת אותה כבר עלובה (מלשון נעלבת), כי הילדים בגן קבעו כבר ומאוד סקרנית וeager לדעת מה עושים. ביום כזה ללכת הביתה עבורה תהיה מפלה... לגבי התכנון עם הילדים האחרים - אחת הבעיות היא, שאני באה יחסית מאוחר לגן (ב 16:00) ואז יש לאביגיל הרבה זמן לתכנן תוכניות שלא בטוח שיתקיימו... אם הייתי יכולה (ואני לא) להגיע ב 15:30 כל זה היה נחסך.

לאה_מ

New member
אבל מה שאולי את כן יכולה לעשות

זה להתקשר לגן ב-15:30 ולהגיד לגננת האם אביגיל יכולה לקבוע עם מישהו מהילדים או שיש לכן תכניות אחרות, לא?

Shellylove

New member
ומה עם להגיד לה בבוקר

שאת מתכוונת לעשות איתה משהו אחה"צ, את רק עוד לא יודעת מה- כלומר יש תוכנית! יוצאים מהבית! אבל עוד לא ברור לאן (או ש... או ש...), זה ילך? לגבי שיבוש בתוכנית- בדיוק קרה לנו השבוע! ולידה ניסיתי לקבוע דברים אחרים שהיא ביקשה (היא שמעה אותי בטלפון) וזה לא הלך. אז אמרתי לה שכמו שהיא ראתה ניסיתי לקבוע, אבל זה לא תמיד מצליח, הנה היום לא! (יום לפני זה דווקא כן- ואז קיבלתי ציון: "יופי, אמא, הצלחת!, את אמא נהדרת!
). לגבי היחס לבית, לא הייתי מתרגשת. גם לנו הייתה תקופה כזאת ואח"כ באה תקופה שהיא רק רצתה הביתה (ושיבואו אליה). אל תתרגשי! אני (כמו שאת בטח יודעת) לא מסכימה עם מיה שבשם "העקרון הגורף" צריך להקפיד על יותר מ-X יציאות בשבוע. ממש לא! לנו (לי ולשלי) בד"כ מתאים להיות מחוץ לבית, ככה טוב לנו! והערת אגב- מה עם מפגשים עם ילדים מהגן? אולי תנסי לקבוע (מראש) גם כאלו, אם את רואה שהיא רוצה?

פספסת אותי: "לא מתוך עקרון גורף"../images/Emo22.gif

אלא מתוך מציאות של ילדה עצבנית בערב. תאמיני לי היתה תקופה שזה התאים לה ואז היינו לעתים רחוקות בבית. כנראה שזו תקופה בגן כי גם אמהות אחרות סיפרו לי שהן מעדיפות בזמן האחרון לא לקבוע כל יום פעילות עם חברים, כי הילדים נורא עצבניים. זה בטח איזה גל שעובר על כולם, אצלנו.

אולי את יכולה להתקשר במהלך היום

לאחת מהאמהות של ילדים בגן ולנסות לקבוע איתה לאחה"צ, ואז להתקשר לגן ולבקש שיגידו לאביגיל שהיום הולכים ל-X? גם אצלנו (כמעט שנתיים), לא נרשמת התלהבות יתרה ללכת הביתה בסוף היום בגן. כל הילדים האחרים שמחים ללכת, ואני צריכה לשכנע את הבן שלי שנגמר היום בגן ושאנחנו הולכים.

מסכימה דווקא עם אי היידוע

מה שלמדתי עם עומר אני מנסה ליישם על רעות. לפעמים הבשורה משמחת גם אותי וקשה לי לא לספר, אבל משתדלת (לרוב), מתוך התחשבות בילדה ובכאב שלה לנוכח ביטולים ואכזבות. זה מצמצם את כמות ההתאכזבויות ולכן משפר את יכולת ההתמודדות של שתיכן. בהצלחה...

מעניין

אני לא חויתי את זה עם נועם ותום. אבל צחשיבה את עצמי בת מזל במיוחד שזכיתי בכאלה בנים נוחים, מקסימים, נבונים, נעימים...(סתם מתלהבת
) אף פעם לא עשו "בעיות" כאלה. אבל אספר מה אני עושה. כל תוכנית מלווה במילה "כנראה". אז לא הבטחתי. אפילו "כנראה נזמין הערב פיצה." ועוד משהו. אולי לקבוע ימים קבועים של בבית. שבהם לא יוצאים ולא מזמינים. אם זה מתאים לך כמובן.

MayaShuShu

New member
הבת שלי לא מקבלת "כנראה"...

אם אני אומרת לה משפט כזה "כנראה.." אז הא תמיד שואלת חזרה כן ואו לא?

צימעס

New member
מה עם לשתף אותה בתהליך קבלת ההחלטה?

למשל - "היום, אני אתקשר ל X ול Y ואשאל אם אפשר להפגש". או, מיד אחרי שמתבטלות תכניות, לספר לה שהתקשרו, ולתאר באריכות את השיחה. לספר למה סבתא לא באה, שהיא רצתה לבוא אבל...

מתוודת לחוסר הודאות

בסביבות הגיל הזה כשהילדים מתחילים להיות יותר עצמאים הם גם מתחילים להבין שלא הכל תמיד בשליטתם ולא הכל מובן מאליו וזה בודאי מפחיד אותם ואולי גם את אביגיל,הייתי מצטרפת להצעות לשתף אותה יותר ולסייג את ההבטחות באולי וניראה,אני עושה את זה עם הילדים בני כימעט ה3 בגן. שלך חנה גונן

מתוודת לחוסר הודאות

בסביבות הגיל הזה כשהילדים מתחילים להיות יותר עצמאים הם גם מתחילים להבין שלא הכל תמיד בשליטתם ולא הכל מובן מאליו וזה בודאי מפחיד אותם ואולי גם את אביגיל,הייתי מצטרפת להצעות לשתף אותה יותר ולסייג את ההבטחות באולי וניראה,אני עושה את זה עם הילדים בני כימעט ה3 בגן. שלך חנה גונן

מתוודת לחוסר הודאות

עמית@

New member
אוי......

מצטערת שבגללי אביגיל בכתה
לא יקרה שנית! באמת קשה, עד שהיא חושבת שהיא יכולה לצפות ולדעת מה קורה בעולם הזה, זה משתנה. אני לא חושבת שהיא חושבת שהבית לא כיף, אלא שדברים אחרים, חדשים ומלהיבים, מסקרנים אותה הרבה יותר, ואני בהחלט יכולה להבין אותה כשהיא רוצה לדעת *בדיוק* מה הולך לקרות, גם אני כזו.

אני לא מכירה את העניין הזה,

כי לי אין אף פעם מושג בבוקר מה יקרה אחה"צ (נראה לי פתרון מצויין). כשיש ימים עם תוכנית אני מספרת אותה לנוריאל מיד כשלוקחים אותו. כמו: "אנחנו הולכים עכשיו ל-X", או באים אלינו או דברים כאלה. לפני מס' חודשים היתה לנו תקופה של כל יום, כל יום "הולכים סבא" ואי אפשר כל יום ללכת לסבא אז היו פעמים שהצלחתי להסיח את דעתו וזה עבר בשלום, היו פעמים שאמרתי לו שאמא רוצה עכשיו הביתה וזה התקבל יפה, היו פעמים שהלכנו לסבא והיו פעמים של צרחות שנגמרו בבית. אני מצטרפת לקודמותי שאמרו שזו תקופה, אבל אולי לנסות באמת לא לקבוע כבר בבוקר יכול לעזור.

מה לגבי אפשרות

לשוחח על הדברים הקבועים בסדר היום מול המשתנים בסדר היום? בסה"כ רוב סדר היום קבוע. באופן קבוע גם יש בתוכו זמנים שהתוכן שלהם פחות קבוע, למשל - בגן ואחה"צ. אפשר לשוחח על הדברים איתה, למצוא דרך להמחיש את סדר היום למשל - להכין טבלה כזו, כמו מערכת שעות, שבועית או יומית. לסמן שם בדרך ברורה מה החלקים הקבועים ומה החלקים המשתנים. לדוגמא- דף יומי שכתוב ומצוייר עליו דברים כמו: קמים בבוקר יונקים מצחצחים שיניים מתלבשים אוכלים ארוחת בוקר קלה הולכים לגן נפרדים מאבא נמצאים בגן (עם או בלי פירוט) נחים מנוחה צהרים קמים אוכלים ארוחת ארבע אימא באה (כאן משאירים חלון ריק) מתקלחים אוכלים ארוחת ערב מספרים סיפור הולכים לישון (כמובן - בהתאם לסדר היום שלכם
) בחלון הריק אפשר להדביק סקוטש או מגנט ולהכין מילויים שונים שגם אחריהם יש סקוטש או מגנט. למשל - הולכים לג'ימבורי / נפגשים עם חברים / מארחים חברים / מבשלים ביחד / גולשים בקומפי / מציירים / הולכים לים וכו'. מצד אחד יש את הקבוע מול המשתנה. מצד שני זה מאוד מוחשי - גם העובדה שהמשתנה משתנה וגם החלק היחסי שלו בסדר היום.

למעלה